29. 10. 2009

Revolucionar Hajek


V hospode me nekdo rikal, ze Marcel cela leta pracoval na priprave podminek k revoluci. Delal pry podzemni ilegalni porady, pak byl donucen delal cistice kanalu a leta topice v kotelne. Pry byl i chartista a porad sedel na vyslesich a ve vysetrovacich vazbach. 

A pry vubec nepolevuje a zase hrdine bojuje za zapadni demokracii v OSN schvalene valce v Iraku a dokonce bojuje proti Talibanu, ktery jsme my, zapadaci, pry nikdy v minulosti nepodporovali, protoze jsme vzdycky stali na nasich pevnych a nemennych mravnich zasadach. 
Je to vse pravda? 
Milan

23 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

vie
Pro se nezeptas toho nejpovolanejsiho? Jeho?

Anonymní řekl(a)...

ja se ostycham ptat se takoveho hrdiny.. mozna , ze by se mnou ani nemluvil

Anonymní řekl(a)...

vie
no jo, jestli bude vysvetlovat vsechno jako ty, tak se zrejme stejne nic nedovis

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Každý máme jiné priority, mě je z toho tedy špatně, osobně si sebe takhle nedovědu představit. Ale kdo, ví jak samy sebe vidíme. Dostane vyznamenání ted 17.11., tak to nějak museli nafouknout, je to jak jsem psal s tím Gottem. Marcel je proti němu superstar. Ale jak jsem už někde napsal, s díky bych to odmítl. Naštěstí mě to nikdy nikdo nenabídne, neboť nemám takové zásluhy.

Anonymní řekl(a)...

vie
a na te fotce je skutecne Hajek? Nebo je to nejaka montaz?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
ano to je Marcel po 20.letech, ne že bych vypadal mnohem líp, ale bez té uniformy. -:)K uniformě mám asi rodový odpor, je to jeden z mých blok(g)ů -:), ale pěkných. V tom bych chodit nemohl. Nikdy bych se s uniformou neidentifikoval. To musí člověk nějaký ideál napřed opustit....

Anonymní řekl(a)...

vie:
jakej je den z tvych blogu? Ted jsem nerozumnel

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to byl špatný vtip, platí bloků (bloky v mysli), každý máme nějaké. Alepspoň myslím, že každý jich má minimálně několik. Ale to je asi jiná debata.

Anonymní řekl(a)...

vie
tak Milanku, vcera jsem ukazoval Ginger tve vyvadeni v Pekingu, ona kouka, precetla si to a vis co povida: Procpak ho ty blbci nenechali umyt cely namesti a nevyhodili ho az potom? ha ha ha

Anonymní řekl(a)...

LadaW
příspěvek mé známé jak si to pamatuje ona ...

zajímavé, co ho znám-tak 22let?-tak si nepamatuju, že by makal v kotelně a čistil kanály....pravda, chodil k nám spíš přes den, ale to mluvil hlavně o tom, kde byl na broukách - Morava, Slovensko atd., tak možná v tý kotelně dělal dálkově??!...navíc hlavně studoval medicínu a chvíli pracoval ve vojenský, pak už byla revoluce.....a tajný schůzky a revoluce....hmmm, to jsou mi věci......

asi se budu muset zamyslet nad svou minulostí a odhalit svou činnost proti režimu...už ve druháku jsem měla podmíněné vyloučení ze školy za to, že propaguju západ a říkám jedné své spolužačce komouško.....neměla bych teď za to dostat metál?????

Anonymní řekl(a)...

vie
jak jsem z vysokeho kone a s uprenym pohledem do budoucnosti napomenul Vikeje a JeJeho za drbani Milanka a potom to patricne sliznul, zrovna tak musim napomenout ted Milanka a LWV. Bezte do prdele a nechte ho bejt! Jde o hovno tak co se rozcilujete. At si kazdej dela co chce. Dyt jste jak pavlacovy baby.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Nevím přesně za co mě napomínáš, já tady je glosoval je mi to u prdele co dělá Marcel, jen bych nechtěl bejt vojákem. Pak jsem sem pověsil příspěvek mé známé co napsala když si to tady prohlédla. To je celé.
Ale věru by bylo asi co napsat, ale nechci být tou pavlačovou bábou.

Jan Jelínek řekl(a)...

No tak pánové, o mužích se říká, že jsou drbavější než ženské, a pěkně si podrbat je přece rozkoš. Zejména když se jedná o kontroverzního člověka při tak vzácné příležitosti, jakou je vyznamenání téhož za významné odbojové zásluhy a revoluční hrdinství. Když tě to, vie, nebaví, tak si jen čti, ono nás to stejně za chvíli pustí a napřem se do jiného.
K Marcelovi: Na asi dvou nebo třech Marcelových "tajných schůzkách" jsem byl, odehrávalo se to v lehce vzrušující ilegalistické pohodě doma u Honzy Tydlitáta, promítal se "originální videožurnál" a kecalo. Marcel tam exhiboval především svým "získaným židovstvím", a zejména tím byl pro mě zajímavý. Přišlo mi to, jako by tím vstupem mezi Židy vstoupil do strany. Ale jinak se tehdy jevil docela sympaticky, nebál se říci nahlas (ne všichni přítomní na schůzkách se navzájem dobře znali) poměrně radikální a rezolutní názory.
Ale jinak to byl slušný chlapec a student z "dobré rodiny", kterému jeho odbojnictví neuškodilo při přijímačkách na medicínu, ani při studiu.
Jsem zvědavý, jak se se svou "krycí legendou" vyrovná při osobním setkání. Dostal jsem pozvánku na slavnostní akt a samozřejmě se s chutí zúčastním.
Uniformu demokratické armády bych mu ale v nevyčítal, je to každého volba a vojáci byli vždycky potřeba. A je to, notabene, vojenský doktor, ne bombometčík!
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
no dyt uz mlcim a ani slovo nereknu.
Ostatne me dneska napadlo, to se tak se stava, ze jednoho nenapadnou vsechny veci hned, v kolika kotelnach jsi topil ty, Milanku? Kdyz uz ten dulezity predmet cesky underground v Bostnu vyucujes, tak musis mit rozsahle zkusenosti, ha ha ha, ja se picnu!

Vikej řekl(a)...

JeJe: Asi neznas co znamena "born again christian" (volny preklad: znovuzrozeny krestan). Tady v tomhle pripade asi jde o znovuzrozeneho zida. Verim, ze to sebou nese blazeny pocit. Byt soucasti nejakeho vetsiho vesmirneho obrazu. Nanestesti to ale zanedlouho muze vystridat pocit moralni nadrazenosti, a vubec pocit superiority.

Jan Jelínek řekl(a)...

To víš, jako ateisticky vychovaného, žijícího v nejateističtější zemi na světě a bez většího zájmu o teologické záležitosti, mě takové termíny a jevy za nimi skryté minuly. Ale ten Hájkův motiv vstupu k Židům nemusela být touha po nadřazenosti, ale třeba po pořádku či jakési kotvě v životě. Svědčilo by o tom to, že se dal na vojnu. Náboženské maximy, potažmo vojenské předpisy za "vojáky víry" i za ty "an sich" řeší málem i to, jakou rukou si mají vytřít zadek. Svým způsobem to osvobozuje od zbytečného přemýšlení nad mnohými rutinními záležitostmi. Jako když máš v dílně absolutní pořádek v nářadí. Potřebuješ šroubovák, bez přemyšlení sáhneš - a máš ho! Takový přístup k životu tě ovšem nikdy nepostaví před kreativní problém, jak zašroubovat vrut čajovou lžičkou nebo jak otevřít konzervu nožem na chleba.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
já mám pocit, že důvodem armády byla možnost cestování se spojením realizovat se a vyprofilovat se Vidím tam tu ambici naopak někdo být.

Vikej řekl(a)...

JeJe, tady doslo k nejakemu nedorozumneni vis-a vis co jsem chtel rict o te nadrazenosti. Asi jsem smichal dve neskodne latky, ktere vytvorili skodlivou. V prvni rade jsem vzdy rad, kdyz lidi hledaji cestu k Bohu. A i kdyz preferuju krestanstvi, rekl bych treba ze i mozna nejaky totemismus muze prinest cloveku do zivota neco positivniho. O coz tu jde. Jelikoz toho cloveka o kterem tu jde rec neznam, musim jeste jednou svuj minuly, mozna nestastne proneseny vstup, kvalifikovat tim, ze ta "nadrazenost" nebyla minena na nej, ale jen vseobecne. Proto zde ten problem, kdy jsem smichal realne a hypoteticke v jednom kotli. Chyba cislo jedna.
Akorat se mi v hlave vybavili urcite image lidi bud z medii, nebo z vypraveni druhych, kteri zacnou otravovat vzduch tim jak nasli spiritualni obmenu. Na druhou stranu, osobne znam jednu osobu, u ktere tahle zmena byla uplne zazracna. Osoby z okruhu velice blizkych pratel, o ktere jsem mel kdysi predstavy velice pesimistickeho vyhledu co se tyce jeji budoucnosti (drogy, promiskuita atd.), a ted se z ni stala vzorna matka a sympatickej clovek. Sam jsem tuhle metamorfozu neprozil, ale rad bych. Ne kazdemu je prano. Mozna bych sam zapad do te horsi kategorie moralnich kazatelu. Jsem akorat predelanej kurak. Pred mnoha lety jsem s kourenim prastil, ale verim, ze nejsem jak tu rikaji "nic horsiho nez bejvalej kurak". Mam souseda, kterej kdyz dela party, tak chodi kourit ven. Tak jdu kolikrat s nim, dobre pokecame, a ja si sluknu z toho co je ve vzduchu. Ted si vlastne rikam, ze jsem mozna nechtel pouzit puvodne slovo nadrazeny, ale netolerantni. Taky jak dalece zajit v toleranci je otazka svobod, jak daleko chci dojet ja, a co se stane az narazim na dalsi jezdce. V restauraci nebo jinde.

Anonymní řekl(a)...

Einstein jednou prohlasil, ze "vojak rovna se vrah"...
Marcel je lekar vojak... hahahaha tot einsteinovsky oxymoron

Jan Jelínek řekl(a)...

A už jsme zase v tom. Cosi "zásadního" se plácne, podpoří se to nespornou autoritou z oblasti vědy a je zdánlivě vymalováno. Milý Milánku, tentýž Einstein, v přesvědčení a obavách, že se Němci blíží ve svém vojenském fyzikálním výzkumu k sestrojení nacistické atomové bomby, stal se spolusignatářem dopisu, který apeloval na americkou administrativu, aby začla urychleně pracovat na atomové bombě demokratické. Einsteina jistě nelze podezřívat, že by nevěděl, na co se používají bomby, a kdo je používá, takže (alespoň v tomto případě) zvítězila nad jeho pacifismem oprávněná obava z vítězství zrůdného nacistického agresora. S pomocí atomových zbraní to mohlo být vítězství skutečně celosvětové.
JJ

Anonymní řekl(a)...

no to je zase dalsi placanec, protoze zase ten samy Einstein hluboce litoval toho, ze pomohl dat bombu do rukou politickych kretenu, kteri ji hned hodili na statisice civilistu v Japonsku.. a do smrti vyzyval vedce ,aby uz nikdy kretenskym politikum v budoucnu nepomohli...

Vikej řekl(a)...

Nejen signatarem, ale osobne Trumanovi ukonejsil svedomi nad jejich pouzitim.

Jan Jelínek řekl(a)...

Takže, když to uzavřu, Einstein byl možná pacifista, ale nikoli důsledný. Důsledný nebyl tehdy, když hrozilo reálné nebezpečí, salónním pacifistou se stal (a byl), když nebylo rozhodnutí zbraně použít či nikoli na něm osobně. V tom je, Milane, vždycky obrovský rozdíl. Být v teplém bezpečném zápecí ušlechtilý, nebo - když panuje vražedně nebezpečné povětří - pragmatický.
Reálný svět nás dnes a denně staví před reálná, nikoli naivně idealistická rozhodnutí. Ale to ty víš stejně dobře jako my, pouze se ti to nehodí ve tvé radikálně utopické umělecko-politické pozici do krámu.
JJ

RADY A RŮZNÉ VYCHYTÁVKY PRÁCE NA BLOGU

VLASTNĚ TAK JAK SE POSTUPNĚ PTÁTE TAK TO BUDU DOPLŇOVAT:
Co se zaslanou pozvánkou mailem:
můžete potvrdit a vkládat své příspěvky na blog (pozvánku do blogu zašlu případně znovu). Pokud potvrdíte, stanete se dopisovatelem, můžete přispívat, i přes svůj mail. Nebo zaslat mě a já obratem na blog umístím ...
Posílejte nápady, odkazy a doporučení, zpracuji to pro blaho všech či některých ...
Pozvánky do blogu a zapisování komentářů
Jak se přihlásit do blogu jako dopisovatel. Po obdržení pozvánky od Admina (Googlu) na Váš mail.
Vstoupíš na odkaz double klikem, pak pokud není prázdné okénko pro e-mail dáš použít jiný účet. Pokud nemáš účet u googlu, dáš vytvořit účet -pozor ne mail. Vložíš nějaký svůj existující mail ( i jinde založený, třeba seznam apod.) a zadáš heslo o 8 znacích. (pokud heslo tvého existujícího mailu nemá 8 znaků, základ hesla může být třeba stejný a doplněný do 8 znaků). Pak heslo zopakovat pro ověření správnosti. Pak vložit předepsané ověřovací slovo a zaškrtnout souhlas s podmínkami. Pak potvrdit a je to. Dlouhé heslo prostě k existujícímu mailu založíš pro tvůj účet na blog (nic se neplatí), staré heslo ti zůstane pro původní mail. Nové heslo je jen pro účet blogu na googlu.
Pak tento mail a nové heslo můžeš používat pro vstupy na blog. Otevřeš blog, vpravo nahoře (klikneš na přihlášení či sign in). Vložíš mail+heslo a jsi na blogu, ve svém hlavním panelu. Můžeš zadat-nový příspěvek a napsat ho, odkliknutím publikování, vložíš na blog.
Můžeš příspěvek upravovat, návratem do seznamu příspěvků (pokud návrat zrovna nevidíš, jdi přes hlavní panel). Vstoupíš do seznamu všech příspěvků na blogu, ale upravovat můžeš jen své.
Můžeš si
na záložce "povolení", založit-dopsáním, další mail, zaškrtnout vložit ihned a používat tento pro vkládání rovnou ze svého mailu, bez přihlášení do blogu. Napíšeš mail na svém PC a odešleš na tento další mail blogu, text se rovnou umístí na blog jako nový příspěvek. V hlavním panelu najdeš své nastavení-můžeš upravit dle sebe.
Komentáře lze pak psát buď jako anonym-rychlejší varianta (tam doporučuji se podepsat, aby se vědělo, kdo to přispěl). Druhá lepší varianta: napíšeš text, necháš zaškrtnuto Google/Blogger, vložíš mail+heslo a dáš náhled , stále můžeš opravovat text na závěr jsi li spokojen s napsaným dáš publikovat - dodržuj zde uvedené pořadí.
Vložení webového odkazu: (na jiné stánky či článek), napíšeš či zkopíruješ odkaz na jiných stránkách (označiš adresu myší a pak Ctrl+C, kopírovat), pak na blogu vložit do okna textu nového příspěvku, odkaz znovu označit (odkaz stále zůstává ve schránce), poté klikni nahoře v liště upravy textu na ikonku odkaz (podržení myši na ikonce zobrazí funkci ikony) otevře se okno pro vložení odkazu, (nejlépe vymaž co v okně je - http://), klikni do okna a dej Ctrl+V (=vložit ze schránky) tím vložíš web adresu, pak klávesu Enter a hotovo. Druhá varianta rovnou vložit odkaz do řádku pod titulkem nového příspěvku a tím budou ostatní na blogu moci proklikem přes nadpis přejít na vloženou stránku.
Přátelé blog není web, takže bylo by možná lépe používat komentáře do doby, kdy sami uznáte, kam se budou čtenáři ještě vracet. Při pochybnosti o čtenosti je lépe založit nový článek / příspěvek, případně s odkazem na jaký článek navazuje apod. Není to žádná povinnost, ale debata možná takto lépe "poteče". Komentáře ke starším článkům mohou jinak zmizet v propadlišti dějin blogu. Ptejte se, budu-li vědět poradím. A omlouvám se znalcům.

Legendární akce Jazzové sekce

Legendární akce Jazzové sekce
Člověče, už to bude letos 28 let ..
REFLEXNÍ TERAPIE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU, REIKI, SPIRITUAL RESPONSE THERAPY - tel.: 775 320 714