28. 1. 2010

Zemrel Howard Zinn

Dnes zemrel clovek, ktereho jsem si nesmirne vazil a osobne ho znal.
http://www.nytimes.com/2010/01/28/us/28zinn.html?hp

20 komentářů:

Jan Jelínek řekl(a)...

Nechal jsem si "počítačově přeložit" nekrolog, na který jsi nás, Milane, odkázal. A už je mi jasné odkud čerpáš své názory a komunistické postoje. To sis ale uměl vybrat guru! Mít ho jako zdroj polemických a provokativních názorů a způsobů, to se ti až tak moc nedivím, to je otázka povahy. Ale jako s historikem to s ním asi bude horší. Doufám že jsem z toho "šíleného PC překladu" správně vydedukoval Zinnovu základní tezi, že: "Neutrální historii lze dělat jen z oken rychlíku." A tak, aby nebyl neutrální, aby nebyl odtažitý, protože snaha o "objektivitu" vždy události zkreslí, vždy vystoupí z vlaku a jde se na vše podívat zblízka, kde je cítit čerstvě prolitá krev, kde lidé trpí. A teprve znalosti získané vlastníma očima, v příslušné tragické či jinak dramatické situaci, jsou těmi pravými, protože emocionálně prožitými dějinami.
A proto jsi, přirozeně, nutně musel vidět Palestinu zblízka?
Rozumím tomu správně, Milane?
JJ

P.S.
Když pro tebe Howard Zinn tolik znamenal, zkus nám napsat jeho nekrolog z tvého pohledu.
J

Anonymní řekl(a)...

Doporucuji ti precist si jeho knihu "Lidova historie Spojenych statu", ktera probira vse od genocidy puvodnich obyvatel, pres otrokarstvi a obdobi nevazaneho kapitalismu az po valku ve Vietnamu na zaklade zkusenosti obycejnych lidi a nikoliv uzke vladnouci tridy. Vse na zaklade archivnich zaznamu a dokumentu, cili nikoliv nazorove pozice. Dozvis se veci, o kterych si nemel ani tuseni a lepe pochopis celou filosofii nasi "rise neomezenych agresivne prosazovanych moznosti"

Vikej řekl(a)...

http://hnn.us/articles/1493.html

JeJe pokud se chces vratit do dob obcanske vychovy sveho detstvi, tak asi tedy tu Lidovou historii. Alespon podle clanku, ktery jsem sem pripojil. Kdybych nebyl linej, prelozil bych to, ale nejaky ten slovni robot to snad tez zvladne. Jestli ne, tak te to prelozim. Dnes na ceste domu jsem poslouchal na radiove stanici WEAA Marc Steinera, pro ktereho je Zinn stejny buh asi jako pro Milana, a historie (i dnesni) je jejich druhu jen dobra k tomu propagovat vlastni ideologii. jedna z veci, ktere me dovedli vytocit ze vseho nejvic bylo to jak si komousi vsechno predelavali jak se to hodilo jim do kramu. Moji vnitrni svobodou vzdy bylo nezrat jim to, a pan Zinn neni jiny nez hlasatelka TV1 drmolici zpravy. Nevim jakeho typu androse je treba Milan, ale pocitam, ze jeho androsstvi nema v lasce objektivni chapani sveta a nechapu proc nam cpe historii psanou krajonem. Prelozim jeden paragraf o Zinnovo knize:
Through Zinn’s looking-glass, Maoist China, site of history’s bloodiest state-sponsored killings, becomes “the closest thing, in the long history of that ancient country, to a people’s government, independent of outside control.” The authoritarian Nicaraguan Sandinistas were “welcomed” by their own people, while the opposition Contras, who backed the candidate that triumphed when free elections were finally held, were a “terrorist group” that “seemed to have no popular support inside Nicaragua.” Castro’s Cuba, readers learn, “had no bloody record of suppression.”
preklad:
Skrz Zinnovo kukatko, Maoisticka China, misto historicky nejkrvavejsiho statem sponsorovaneho vrazdeni, se stava " tim nejblizsim, behem dlouhe historie one zeme, lidove vlade nezavisle na vnejsi kontrole". Autoritativni nikaragujsti Sandiniste byli "vitani" svym lidem, nacez oposicni "kontras" podporovali kandidata, ktery i kdyz triumfoval v posleze konecne svobodnych volbach byli "teroristicka banda", ktera "nemela zadnou lidovou podporu uvnitr Nikaragui". Castrova Kuba, jak se ctenari tez dovi "nemela zadny krvavy zaznam oprese".
Ja tu knizku nekde sezenu a urcite si ji prectu a porovnam jestli to co je napsano v tom clanku ma zaklad.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
trochu jiný úhel, tohle je odkaz na tisky Vonsu a stíhaných lidech v komunistickém Československu, to jsme tady žili a je to zachycené spravedlivě, žádné blufy. To byl komunismus.
http://www.vons.cz/informace-o-charte-77

Jan Jelínek řekl(a)...

To LW: Asi marná snaha, fanatici vidí jen to, co chtějí vidět. Je to taková selektivní ideologická slepota.
To Víkej: Stačí překlad toho jediného odstavce z recenze, aby měl střízlivý člověk jasno. Nechtít vidět, co byl Mao a jeho režim zač je totéž jako popřávat sluchu popíračům holocaustu (šoa). Poučné jsou třeba dokumentární filmy francouzské provenience (tedy nikoli ze zapovězených USA). Nedávno šel v tv francouzský dokument o životě Fidela Castra. Pár týdnů předtím o Che Guevarovi. Oba začínali jako zapálení radikální demokraté. Oba pak konvertovali k marx-leninismu. Che dříve, Fidel pak pod jeho vlivem. Kupříkladu miláček a guru všech levicových radikálů, MUDr. "Che" Guevara, byl po vítězné Kubánské revoluci několik let velitelem věznice-koncentráku, takové kubánské Lubljanky, kde byli bez soudu vězněni, vyslýcháni, mučeni a popravováni odpůrci režimu. Stačí?
A Fidel, po Stalinově vzoru, se po uchopení vůdcovské role postupně zbavoval všech svých vojenských velitelů-generálů, a ostatních původních fousatých "barbudos", kteří se s ním vylodili na Kubu. A činil tak po sovětském vzoru ve zinscenovaných procesech (tresty smrti nebo 20 let vězení). Ale ne všech, vrchního armádního velitele, svého nejbližšího přítele, který všechny své slavné revoluční vojenské úspěchy "přenechával" z přátelských a politických důvodů Fidelovi, který byl kubánským lidem milován víc než Fidel, toho Fidel soudit soudit nemohl, a tak musel mít smůlu a vhodně "spadnout" s letadlem. O statisících povražděných revolučních demokratech (na Kubě) nemluvě. Ona totiž ta Kubánská revoluce nebyla ani původně, ani po svém vítězství komunistická, ale demokratická! Zaměřená proti Batistově diktatuře. A Fidel se proto dlouho vydával za demokrata, který je věrným spolubojovníkem revolucí dosazeného demokratického prezidenta. (Jména si můžete vyhledat třeba na internetu.)
A tak bychom mohli pokračovat o Číně, Nikaragui, Vietnamu atd. Pokud Milan nechce tato prověřená historická fakta vidět, pak je prostě pomatený nevzdělaný vůl.
Omlouvám se, Milane, za příkrá slova, ale jiná, stejně výstižná, mě nenapadají. Ale proč se vlastně omlouvám, ty mě na oplátku označíš ze své pozice znalce té jediné správné (imperialisty potlačované) pravdy stejně.
Mimochodem, včera jsem v tv viděl dokument s Arnoštem Lustigem, jeho synem a vnukem, v němž své potomky provází po místech a příhodách svého dětství, internace v Terezíně a věznění Osvětimi, Buchenwaldu a nakonec útěku z transportu... Dojemné a působivé svědectví, velice osobní a zároveň střízlivé vyprávění Lustiga a jeho přítele a spoluvězně z lágrů Jiřího Justize, kteří ty hrůzy zažili a díky štěstí a neuvěřitelní výdrži a kuráži přežili.
Arnošt Lustig v dokumentu, při návštěvě Osvětimi, vyslovil větu, která se mi vryla pod kůži. Řekl, že Němcům odpustit nelze, možná až za deset tisíc let, po kterých se mohou jen kát a omlouvat za to, co spáchali.
JJ

Vikej řekl(a)...

Opet pravda, jak jednas s fanatikem, tak bacha. Je to pravda, jisty druh pomateni.

Anonymní řekl(a)...

ano, vidim pratele, ze bezvyhradne souhlasime s tim, ze jakekoliv vrazdeni, genocidy, ucelne valky a potlacovani lidskych prav je naprosto nepripustne... ano obrovska genocida puvodnich obyvatel ameriky musi byt oznacena za zrudnou, otrokarsky system, ktery provozoval zapadni svet a pri kterem otrokari jednali s africany jako s dobytkem a pri kterem nasilne zemrely miliony lidi musi byt odsouzen... ano mate naprostou pravdu, ze tyranske rezimy musi byt studovany a pochopeny , aby se uz nikdy neco podobneho nemohlo opakovat!!!! a kdo je obhajuje musi byt naprosty VUL!! ano souhlasim bezvyhradne!!!.. nikdo prece nemuze obhajovat a zavirat oci pred vyvrazdenim 3 milionu civilistu ve vietnamske valce, bombardovani Kambodze, ktere stalo statisice obeti nevinnych civilistu, nikdo prece nemuze nechat volne chodit valecne zlocince jako Tony Blaira a George Bushe, kteri bez souhlasu OSN a na zaklade vylhanych duvodu zahajili utocnou valku proti suverenimu statu Iraku v niz dusledku zahynulo pres milin lidi.. ano ucelne agrese musi byt potrestany aby se uz nikdy neopakovaly!!!!! Jsem rad ze v necem jsme se naprosto schodli!!!

Anonymní řekl(a)...

Ano
Pazyk

Jan Jelínek řekl(a)...

A jak sto hoven?
Jo, a taky infekční choroby by být neměly!!! Aby se epidemie a pandemie už nikdy neopakovaly. Víte kolik zabily bakterie, viry, améby, priony a další paraziti lidí!!!
A mělo by pršet, sněžit, mrznout a slunce svítit jen přiměřeně, aby nebyly záplavy, bouračky, aby neumrzali bezdomovci, aby nebyly ze sucha neúrody a hladomory!!!
A všude by měl být mír!!!
A lidi by si neměli ubližovat!!!
A měli by na sebe být hodní!!!
A neměli by lhát!!!
A neměli by krást!!!
A neměli by se srát jeden do druhého!!!
A neměli by se hádat a rozvádět se a bít a šukat děti. Ani své vlastní!!!
A neměli by mezi sebou soupeřit!
A neměli by mít rádi moc!!!
A neměli by si závidět!!!
A neměli by mít rádi peníze, luxus, drby a pomluvy!!!
A neměli by mít radost z neštěstí druhých!!!
A neměli by blbě kecat!!!
A neměli by být svině!!!
A neměli by být chudí!!!
A neměli by být bohatí!!!
Jsem rád, že jsme se alespoň v něčem shodli!!!
JJ

P.S.
Ach jó, kdyby nebylo toho kdyby, to by bylo na světě dobře! Ale to by lidi museli....
JJ

Vikej řekl(a)...

Samozrejme Milane, ze kdyz propagujes historii a la Howard Zinn, tak potez Panbuh.
Bohuzel, uzasny je tlak na ty kdo musi odporovat Bushovi a takovym kopytum jako ty zaroven.
Z historie. (necti Zinna ale normalni veci) Vem si ty kokoty ve fancouzske revoluci. ty mi pripominas ty jakobiny. Lid mel spoustu vizi, ale nakonec radi udelali atentat na Robespierra a z tech nesmyslu jakobinske revoluce zabehli po Napoelonovi rychle opet do Restorace. Ale tohle te rikat, Milane, je jako hazet perly vis komu.

Vikej řekl(a)...

Hele JeJe koukam, ze piseme zaroven ve stejnou dobu, a celkem stejne Milanovi odpovidame.

Jan Jelínek řekl(a)...

Neodolám a ještě jednou ocituji Firtovy paměti Knihy a osudy. Firt vzpomíná, jak se spisovatelem Karlem Poláčkem jednou odpoledne zastihli v Mánesu zachmuřeného malíře Justitze: Jestli se nemýlím (píše Firt), seděl i ve výboru Mánesa. Sotva jsme si přisedli, začal hořekovat: pomalu prý zmizela někdejší kumštýřská idyla a nastupovaly intriky a kariérismus. Každý by hned chtěl být profesorem na Akademii nebo na UMPRUM.
Poláček dlouho nevydržel lamentaci poslouchat: "Pane, připouštíte si moc veřejných starostí," a dodal, "By the way, wieviel haben Sie schon heute verdient?" Justitz jako by se probudil z tranzu; uvědomil si, jak mu Poláček stručně připomněl brutální realitu života.
JJ

Vikej řekl(a)...

Mimochodem, JeJe Zinn po sobe nechal miliony a byl zvykly zit jako milionar. To samy Chomsky, kterej je jeste na zivu. Milane, prosim te odstehuj se z Ameriky nekam jinam.

Anonymní řekl(a)...

Historie nebo Hysterie.
Pazyk

Jan Jelínek řekl(a)...

Ano, Víkeji, píšem to zhruba ve stejnou dobu, ale já blbeček hluboko do noci. Obvykle se do dvou v noci snažím konečně dopsat (začal jsem před třiceti lety) druhou verzi "parodické prehistorické fantasy-sci-fi" o Labyrinthosu. Když opustím příšerné hlubiny zákeřného bludiště a chystám se jít spát, tak ještě mrknu na blog, zda tam něco přibylo. A když ano, řeknu si: Přičiním jen pár větiček pěkně z jedné vody načisto - a je z toho téměř vždy hodina i víc.
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Pazykovi: U Milana obvykle hysterie.
JJ

Vikej řekl(a)...

Knihu, ej? Doufám, že tam máš dívku v úzkých a musí mít velký kozy. Pišeš to jako bys to sám prožíval. Není to psané v první osobě? Snad není hrdinou knihy nějaký zachovalý důchodce, který dá do služeb Labyrinthosanů své letité zkušenosti a pomocí nastolení demokracie a volebního systému je zachrání od úplného sociálního rozpadu, a bude moci potom také nabídnout své služby jejich sousedům - Atlanthosanům?

Jan Jelínek řekl(a)...

Ženy v té "novele" (to je rozsah cca 20 000 až 40 000 slov, jsem na 21 000 slov) vystupují jen jako stafáž; od první čtvrtiny příběhu jsou všechny ženy a děti po smrti. Příběh líčí válečnou prehistorickou výpravu za pokladem Labyrinthosu, což je obrovité zákeřné bludiště, prehistorická past určená na hromadné ničení nepřítele. "Tajná formule", jež bludiště "řeší", je podložena teorii grafů, ale bludiště se průběžně, přičiněním bloudících, přestavuje, takže nemá pro bloudící pozitivní východisko. Hlavní, a vlastně jediné tři postavy s charakterem, které jsou nositeli příběhu a alespoň nějaké psychologie, je šílený ctižádostivý vojevůdce téměř stále v lihu, jeho mladý štíhlý blonďatý milenec Vrchní Cenzor a němý otrok-písař (má vyříznutý jazyk, aby udržel v celkem negramotné civilizaci tajemství, jichž je svědkem a kronikářem), který je vypravěčem příběhu. Druhá část knihy je líčena z opačného pohledu - nikoli obětí, ale konstruktérů Labyrinthosu.
Když to říkám tkhle v kostce, tak to zní šíleněji, než je skutečnost.
Slíbil jsem si, že to teď v zimě dopíšu do alespoň trochu gramotné verze. Tak uvidím, jestli umím držet sliby.
JJ

Vikej řekl(a)...

Tak to si rad asi prectu. Uz se vic neptam.

Anonymní řekl(a)...

Thanks :)
--
http://www.miriadafilms.ru/ купить фильмы
для сайта blablognet.blogspot.com

RADY A RŮZNÉ VYCHYTÁVKY PRÁCE NA BLOGU

VLASTNĚ TAK JAK SE POSTUPNĚ PTÁTE TAK TO BUDU DOPLŇOVAT:
Co se zaslanou pozvánkou mailem:
můžete potvrdit a vkládat své příspěvky na blog (pozvánku do blogu zašlu případně znovu). Pokud potvrdíte, stanete se dopisovatelem, můžete přispívat, i přes svůj mail. Nebo zaslat mě a já obratem na blog umístím ...
Posílejte nápady, odkazy a doporučení, zpracuji to pro blaho všech či některých ...
Pozvánky do blogu a zapisování komentářů
Jak se přihlásit do blogu jako dopisovatel. Po obdržení pozvánky od Admina (Googlu) na Váš mail.
Vstoupíš na odkaz double klikem, pak pokud není prázdné okénko pro e-mail dáš použít jiný účet. Pokud nemáš účet u googlu, dáš vytvořit účet -pozor ne mail. Vložíš nějaký svůj existující mail ( i jinde založený, třeba seznam apod.) a zadáš heslo o 8 znacích. (pokud heslo tvého existujícího mailu nemá 8 znaků, základ hesla může být třeba stejný a doplněný do 8 znaků). Pak heslo zopakovat pro ověření správnosti. Pak vložit předepsané ověřovací slovo a zaškrtnout souhlas s podmínkami. Pak potvrdit a je to. Dlouhé heslo prostě k existujícímu mailu založíš pro tvůj účet na blog (nic se neplatí), staré heslo ti zůstane pro původní mail. Nové heslo je jen pro účet blogu na googlu.
Pak tento mail a nové heslo můžeš používat pro vstupy na blog. Otevřeš blog, vpravo nahoře (klikneš na přihlášení či sign in). Vložíš mail+heslo a jsi na blogu, ve svém hlavním panelu. Můžeš zadat-nový příspěvek a napsat ho, odkliknutím publikování, vložíš na blog.
Můžeš příspěvek upravovat, návratem do seznamu příspěvků (pokud návrat zrovna nevidíš, jdi přes hlavní panel). Vstoupíš do seznamu všech příspěvků na blogu, ale upravovat můžeš jen své.
Můžeš si
na záložce "povolení", založit-dopsáním, další mail, zaškrtnout vložit ihned a používat tento pro vkládání rovnou ze svého mailu, bez přihlášení do blogu. Napíšeš mail na svém PC a odešleš na tento další mail blogu, text se rovnou umístí na blog jako nový příspěvek. V hlavním panelu najdeš své nastavení-můžeš upravit dle sebe.
Komentáře lze pak psát buď jako anonym-rychlejší varianta (tam doporučuji se podepsat, aby se vědělo, kdo to přispěl). Druhá lepší varianta: napíšeš text, necháš zaškrtnuto Google/Blogger, vložíš mail+heslo a dáš náhled , stále můžeš opravovat text na závěr jsi li spokojen s napsaným dáš publikovat - dodržuj zde uvedené pořadí.
Vložení webového odkazu: (na jiné stánky či článek), napíšeš či zkopíruješ odkaz na jiných stránkách (označiš adresu myší a pak Ctrl+C, kopírovat), pak na blogu vložit do okna textu nového příspěvku, odkaz znovu označit (odkaz stále zůstává ve schránce), poté klikni nahoře v liště upravy textu na ikonku odkaz (podržení myši na ikonce zobrazí funkci ikony) otevře se okno pro vložení odkazu, (nejlépe vymaž co v okně je - http://), klikni do okna a dej Ctrl+V (=vložit ze schránky) tím vložíš web adresu, pak klávesu Enter a hotovo. Druhá varianta rovnou vložit odkaz do řádku pod titulkem nového příspěvku a tím budou ostatní na blogu moci proklikem přes nadpis přejít na vloženou stránku.
Přátelé blog není web, takže bylo by možná lépe používat komentáře do doby, kdy sami uznáte, kam se budou čtenáři ještě vracet. Při pochybnosti o čtenosti je lépe založit nový článek / příspěvek, případně s odkazem na jaký článek navazuje apod. Není to žádná povinnost, ale debata možná takto lépe "poteče". Komentáře ke starším článkům mohou jinak zmizet v propadlišti dějin blogu. Ptejte se, budu-li vědět poradím. A omlouvám se znalcům.

Legendární akce Jazzové sekce

Legendární akce Jazzové sekce
Člověče, už to bude letos 28 let ..
REFLEXNÍ TERAPIE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU, REIKI, SPIRITUAL RESPONSE THERAPY - tel.: 775 320 714