12. 4. 2011

Dwight D. Eisenhower a daň z příjmu

A pak že pravice nemá nápady! Který z konzervativních prezidentských kandidátů pro volby v roce 2012 prohlásil to, co nyní masově zaznívalo na republikánském konventu ve Washingtonu? Tak se ptá Robert Reich, profesor ekonomie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, který za vlády Billa Clintona zastával funkci ministra práce. Článek, přetištěný v LtN s výslovným svolením autora, dále pokračuje: „Jsme svědky toho, že zdaňování a utrácení dosáhlo fantastických rozměrů, mnohem vyšších než ve všech předchozích 170 letech naší republiky. Za touto plyšovou oponou daní a utrácení míchají jed pro americký lid tři zlověstná strašidla. Jsou to duchové Mussoliniho s jeho byrokratickým fašismem, Karla Marxe a jeho socialismu a lorda Keynese s jeho věčnými vládními výdaji, deficity a inflací. A my jsme přidali svou novou ideologii. Je jí vláda rozdávání... Pokud chcete vidět čistý socialismus, podívejte se na socializované lékařství." Pokud jste tipovali Jima DeMinta, budiž vám odpuštěno. Mluví hodně podobně. Tato slova ale nepronesl ani Newt Gingrich, i když běžně používá stejný jazyk a témata. A nebyli to ani Rick Perry, Ron Paul, John Thune, Mitt Romney nebo Mitch Daniels. (Sarah Palinová se neúčastnila.) Správná odpověď: Herbert Hoover. Pronesl je na republikánském národním shromáždění v Chicagu 8. července 1952, tedy skoro před šedesáti lety. Od té doby republikáni nepřišli s jediným novým nápadem. S žádným novým tématem. Herbert Hoover nebyl žádný lumen, když došlo na ekonomiku. Jako prezident vedl zemi za Velkého krachu v roce 1929 předznamenávajícího hospodářskou krizi. Neměl nejmenší tušení, jak národu z krize pomoci, s výjimkou bazírování na vyrovnaném federálním rozpočtu. Do doby, než byl v roce 1932 odvolán z funkce, už byl bez práce každý čtvrtý Američan. Když v roce 1952 získal republikánskou nominaci Dwight D. Eisenhower a stal se následně i prezidentem, moudře nevzal do úvahy nic z toho, co radil Hoover. Za Eisenhowera činila mezní daň z příjmu pro nejbohatší 91 procent. Právě on zahájil největší infrastrukturní program v amerických dějinách, když nahradil meandrující dvouproudé silnice 40 tisíci mílemi rovných čtyř až šestiproudých dálnic. Byl to on, kdo podepsal školský zákon, který připravil celou generaci učitelů matematiky a přírodních věd a pozvedl tak školní třídy v zájmu budoucnosti. Dalším zákonem zase dotoval vlastnictví domů, zatímco ministerstvo obrany plodilo budoucí technologie v letectví a telekomunikacích. Trpěly snad tehdy USA fašismem, socialismem, deficity a inflací, jak předpovídal Hoover? Ne, americká ekonomika rostla. A s ní i průměrná mzda stoupala rychleji, než kdy předtím. A příjmy americké dělnické třídy a chudiny rostly nejrychlejším tempem ze všech.

30 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

LadaW
nikdo nic nepíše, protože každý si užívá té svobody, tak trochu pokleslé zábavy ... inspirován též dolním odkazem, slovně se spolu vyserem ... nevím jestli to něco přinese, zní mě to spíš jako recese, a tak radši strčit hlavu do písku a nechat jim sežrat horkou polívku ....... pak pravda na povrch vyvane, Ivane. Všechny národy spojme se a každého -ismu spolu bojme se.
... vždyt už i vrabci na střeše si z toho demokratického kapitalismu dělají prdel jako z těch předchozích "out-ismů".
A na závěr jedna rap sranda za všechny ... to se nedá léčit, to se musí hoši vypálit. -:)))

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2Pkb5imiA3I

Jan Jelínek řekl(a)...

Zábavné, leč únikové. Od raperů nelze přirozeně čekat víc, než jen sdělení pocitu, ale i tak díky za aktivní angažovanost, respektive nelhostejnost.
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Je zvláštní, že nikoho nezaujal alespoň níže uvedený odstavec, který prezentuje republikánský a pravicový přístup pravicového amerického prezidenta, když je v tak příkrém rozporu s názory a činy naší české pravice. Nebo že by se u nás o pravici nejednalo? Nebo to od Eisenhowera nebyla pravicová politika? :-))

"Za Eisenhowera činila mezní daň z příjmu pro nejbohatší 91 procent. Právě on zahájil největší infrastrukturní program v amerických dějinách, když nahradil meandrující dvouproudé silnice 40 tisíci mílemi rovných čtyř až šestiproudých dálnic. Byl to on, kdo podepsal školský zákon, který připravil celou generaci učitelů matematiky a přírodních věd a pozvedl tak školní třídy v zájmu budoucnosti."
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
asi nikdo nerozumí kam tím míříš, jak souvisí s první větou a současností, četl jsem to dvakrát a nějak mě to nedává smysl. Co udělal Eisenhower se asi nedá opakovat plně dnes, tak co se na tom dá obdivovat. Někdo dnes chce někde postupovat stejně? No tak počkáme na výsledek slibů. Jak to asi dopadne ... zase nějaký slib -ismů? Je snadné se smát písni raperů a ani ji-je neobdivuji (vybráno náhodně), ale stejně hloupě vypadají sliby politiků. Problém je, že jedni to myslí na oko vážně. U druhých se nedá pochybovat, že si z toho dělají prdel a vidí to, co mnozí ... a někteří jiní to stále vidět nechtějí a vidí nápravu v angažovanosti, volení, mluvit do toho zevnitř apod. To tady taky bylo, vstupovali do KSČ a vyli s vlky.
Jaký je v tom rozdíl, žes neměl komanče rád a kapitalisty rád máš, tak se to dá skousnout? Po stránce morálky je to stejná sračka a marný pokus nezaplést se.

Jediná angažovanost, která něco mění je společný odpor a hromadná nasranost mas. Koukni na sever Afriky, srovnávají ho oni sami s revoltou ve střední Evropě před 20 lety. Přeju jim to, ale neví ještě, že jim to vydrží 20 let a pak budou taky nasraný. Jen na tom jsou ted asi huř. Takže relativně poklidné revolty a nebo války (vyber si), to jsou jediné situace, které mění nenažrané struktury, provázané časem. Ostatní angažovanost typu předěláme ten systém zevnitř končí na smetišti. Pomáhají jen defenestrace a podobné kroky, koukni se zpátky do historie a řekni mě, kde to kdy šlo jinou cestou než převratem v různých podobách ... a k tomu přičti manipulace mocností, co to navíc znepřehledňují.

Unknown řekl(a)...

To LadaW. "Jediná angažovanost, která něco mění je společný odpor a hromadná nasranost mas." To je neco, co by snad clovek slysel za Rakousko-Uherska. Pripomina mi to meho svagra jednou, kdyz jeho otec se rozhodl zlikvidovat maly stromek u nich na zahrade. Jejich zahrada byla uz pekne zarostla a tenhle stromek se mu tam nepacil, zato segry zahrada byla jak brada ctrnactileteho chlapce. Tak jsem se nabidnul ten stromek vykopat. Se segrou jsme vzali naradi a sli na to. Svara cumel opodal a porad kecal jak ten stromek stejne chcipne a nehnul brvou. Ja jsem chtel segre udelat radost a kopal jsem do noci a nakonec jsme ho presadili. Bohuzel, stromek i pres nasi hrdinskou aktvitu chcipnul. Tenkrat jsem mel vztek, kdyz mi pak svara pokyvujic hlavou rikal: "vzdyt jsem to povidal". Nezlob se LW, ty a Vie mi strasne pripominate tu situaci. Jo, hosi v Africe se snazi presadit stromek a je mozne, ze jednou jim reknete to same, co me rekl svara. Rikas LW, ze lidi maji zahrabat hlavy do pisku, nebo co? Co bys delal kdybys mel stroj casu a vratil se do roku 1973. Ne, 1969, s rozumem co mas dnes. Jak by sis to v zivote zaridil? To by me docela zajimalo.

Unknown řekl(a)...

Samozrejme bych rad slysel i to "coby-kdyby" od jinych.

Unknown řekl(a)...

To JJ zda odstavec zaujal. Tak ja to vim co Ike delal. Taky ale v te dobe nerval bankam miliardy jako nas prez, a slo o to ze se vytvarely hmotne vydobytky. Dnes se jem prevaluju penize. Az tu prestane dolar byt svetovou hodnotou budem uplne v prdeli. Jedni nejhur co na tom pak budou budou lidi co nic nevyrabi. Instalateri, farmari, obchodnici artikly atd, budou v suchu, ale financi poradci, herci, atd. uz tak ne. Na politiky nemam predpoved, ty kurvy se urcite nejak do noveho kolobehu zivota vnuti.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no nám holt není souzeno mluvit stejným jazykem tak se často míjíme, to tak bývá. Já nemluvil o žádnejch stromcích, pomoci přátelům apod., ale o angažmá v dnešní politice a pokusech dělat nějaké změny zevnitř. Na to už jsem na světě nějakej pátek, že jsem pochopil, když se v zásadě nic nezměnilo za 50 let, že to asi nebude zas tak růžový. Mocní jsou pořád stejní at děláš co chceš. Někdo s nimi chce hovořit, soupeřit ...dosad si další, někdo s nimi nechce výt. Říkám jen, že každý máme obě možnosti.
Někdy na jaře v roce 1969 jsem např. seděl v našem bytě, poté co jsem roztrhl policejní pásku s razítky a vypáčenými dveřmi bez zámku a čekal až se vrátí táta z Rakouska, kde byl jako průvodce, tlumočník. Ale taky byl v roce 1968 u rozhlasu v Plzni či v 50 letech v kriminále. Tak jsem měl celkem mladý dost jasno a táhlo se to se mnou od mládí. Ale nevím co chceš vlastně slyšet.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Asi bych nic neměnil. (?)

Vikej řekl(a)...

Blog mi "ukrad" predchozi
vstup. Skoda.

Vikej řekl(a)...

LW, ja pred detma predstiram obcas natvrdlost, aby mi leccos "vysvetlili". Clovek se tak dozvi co vi, a jak jsou schopni analyzovat. Tohle doufam neni tvoje taktika v tomhle pripade. Myslim ze jsi dobre pochopil, jaky obrazek jsem tim presazovanim stromku maloval. Nemusis, nebo muzes, je to fajn pridavat sem zivotni zkusenosti, ale nemusis to delat v sebeobrane na muj ucet, to zes nebyl "politicky" odkojen nemam na mysli nejak intimovat, nebo ze mas na ocich klapky. Nebo jestli snad strhavate s Vienou klapky nam? Myslim, ze ja i JJ s vami faktologicky ve valne vetsine pripadu souhlasime. Akorat mame jiny postoj. Chtel jsem prelozit "mindset" a vyskocilo na prekladaci tohle. Mindset je vystiznejsi. Nevim co ty chces slyset. Jestli to dobre chapu JJ rika, ze i za kapitalismu se delaly obecne prospesne akce. Mohl sem taky hodit nam blizsi priklad: hladovou zed nebo Karluv most. :)
Dneska je Earth day (Den hliny) i pro ten se da neco udelat. Seber papirek ze zeme a mej z toho radost. Zvestuj to tu na blogu a ne "Jediná angažovanost, která něco mění je společný odpor a hromadná nasranost mas." Te nasranosti si clovek v zivote uzije plno, a mozna k ni masove spejeme, ale neni zapotrebi delat neco to oddalit? Neco positivniho?

Vikej řekl(a)...

P.S. "...no nám holt není souzeno mluvit stejným jazykem tak se často míjíme, to tak bývá." To myslis doslova nebo metaforicky?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Ptal ses co bych dělal kdybych měl stroj času ... tak jsem ti odpověděl tím co jsem dělal a nic bych nijak neměnil. Tak jsem tě asi neuspokojil. Nevím. Ono co by kdyby je takový, nevím o ničem. Jak to bylo, tak to asi mělo být. Kdybych některý věci nepoznal, třeba bych byl kolaborant. Takže je mi dobře tak jak to je. Alespon si myslím, že se nemusím stydět za dosavadní skutky. Ale tak to vidím já. Na druhou stranu do písku dnes už hlavu před nápady některých politiků rád strčím, protože někdy je to nápad, který se nekoná. A nějakých 90% je asi nereálná blbost. No a když se vyjadřuji k zásadním věcem, které charakterizují "mocné, vlivné" ... nebudu jaásat nad papírkem, že. Ostatně papírek v lese ode mne asi nenajdeš. Nosím si je domů. Ale možná jsem tě zase nepochopil.
Ale jde o houby, v podstatě jen říkám, že ty systémy (-ismy), které nám mají sloužit jsou všechny stejné a ovládají nás a jsou nereformovatelné. Vy s JJ si asi zachováváte víru, že se dají angažovaností reformovat a zase nám budou sloužit. Nebo se pletu?
Všeobjímající floskuly, že to je v lidech, že se má chodit volit atd. už neberu vážně. Obrazně i reálně: "Vracím se tak nějak do "druhé kultury" a chci žít paralelně s polis a ne v polis. V polis jsem nenašel zalíbení. Vnímám to jako prohnilé." Ale je to můj pohled, samozřejmě. Mě v tom není dobře. Ale to se asi těžko vysvětluje.

Jan Jelínek řekl(a)...

Už je naprosto jasné, že byl článeček o Eisehowerovi, a důvod, proč jsem jej přilepil na blog, nepochopen. Rozhodně jsem neměl v úmyslu vyvolat další kolo honby za vlastním ocasem zda volit nebo ne. To už jsme si, opravdu dostatečně, jmenovitě a vyargumentovaně podle konkrétních osob, vyjasnili.
Já tím příspěvkem jen jemně upozornil na to, že se obsah (řekněme americké) pravicové politiky může velice lišit od rétoriky i obsahu politiky pravice naší (kterou já za žádnou pravici nepovažuji). Představte si jen, že by u nás "pravicový" předseda vlády prosazoval a prosadil (u nás by přirozeně nic takového nikdy prosadit nemohl, ani navrhnout) progresívní zdanění příjmu, které by u nejbohatších dosahovalo až 91% příjmu. Tedy, že by bohatec, který vydělal 30 miliónů dolarů dostal po zdanění jen 2,7 miliónu čistého, protože by na dani zaplatil eráru 27 300 000 dolarů. No uznejte, to by z něj byl úplný chudák, který by možná i "umřel hlady". Samozřejmě ironizuju. Představte si ten pokřik, kdyby něco takového mělo potkat třeba Romana, Bakalu, Hušáka...(doplňte si své oblíbené miliardáře sami), že by poslanci odevzdali ve prospěch společnosti, která je platí, třeba 50% příjmu. Že by naše "pravice" podpořila prioritně vědu a školství, protože je to investice do budoucnosti oné tak zneužívané "budoucnosti našich dětí". Už mi rozumíte?
Pro lepší pochopení přidám citát z nekrologu za novináře Jiřího Fraňka z nejnovějšího čísla Media žurnálu (autorem citátu je Franěk): "Kdo totiž všechno poměřuje jen a jen kritériem politické orientace, ten sotva porozumí, že se lidé dělí nejen na pravičáky a levičáky, ale kupříkladu také na hloupé a chytré."
Abych byl, pro ty méně chápavé, explicitní, ptám se: co si myslíte o progresívním zdanění příjmů? Předpokládám, že nějakou politickou orientaci máte a že jste ti chytří.
JJ

Vikej řekl(a)...

"Ale tak to vidím já. Ale je to můj pohled. Nevím." Me se LW libi tvoje az chlapecka stydlivost.
A odpoved na: "Tak jsem tě asi neuspokojil." Pokud bych tady hledal uspokojeni nebyla by to debata. Zajimaji me jen uprimna prohlaseni.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Dal jsi to sice do uvozovek jako citaci, jen jsi to neopsal přesně a dal tomu nějakou expresivitu navíc.
Ale to by mě ne´vadilo, jinak předpokládám, že to tak nevidíš ani ty ani nevím kdo to může vidět ještě jako já, přesto tě to připadá chlapecky dětinské. ??? Nerozumím co si pod tím mám představit. Je to málo agresivní nebo dospělé ... ???

Anonymní řekl(a)...

a take nas Eisenhower varoval ve svem proslovu na rozloucenou pred propojeni mezi armadou a prumyslem a to bych povazoval za daleko zajimavejsi, neb ty americky idioti vedou jednu valku za druhou a kseftari se veseli.
http://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

Jan Jelínek řekl(a)...

To Milan. Eisenhower řekl určitě ještě mnohem víc zajímavého, než jsme tu uvedli. Že se zbraně vyrábějí průmyslově, že je vojáci prostřednictvím vlády od průmyslu obejdnávají, je všem jasné. Že je to výbornej kšeft věděl nejen Baťa. Že nás bolševik strašil tzv. "západním vojenskoprůmyslovým komplexem na čele s USA" a zbrojil tak, až se uzbrojil, také. Že mají ostatní velmoci rovněž své vlastní "vojenskoprůmyslové komplexy", víme také, (a nemusejí to být jen velmoci, že?), no a?
JJ

P.S. Zvláštní, na demokracii má názor každý, na tvrdost či měkkost progresívního zdanění vůči bohatým nikdo? Vždyť bohatí dostávají ze společnosti nejvíce a vracejí jí nejméně. Nebo ne? Nebo už jen tím, že vytvářejí pracovní místa, jsou z obliga? Že je mírné zdanění jejich příjmů už něčím navíc, čímž prokazují společnosti vlastně dobročinnost? Ale vždyť využívají stát a vše, co má za úkol stát garantovat, stejně jako ostatní občané státu... atd. A je tu ještě cosi, jako (přirozená?) sociální solidarita, že? A tu si nevymysleli socialisti, ale v našem kulturním okruhu ji pro slabé, nemocné a staré explicitně zformuloval (zjednodušuji) už Ježíš.
JJ

Vikej řekl(a)...

LW, na nějaké opisování jsem moc pohodlnej. Jelikož se snažím následovně vyhnout podobným vysvětlováním o přesnostech, které stejně nikam nevedou, pouzivam při citacích techniku CTL+C nasledující CTL+V. Pokud tedy najdeš, kde jsem to "neopsal přesně a dal tomu nějakou expresivitu navíc" máš u mě reservovanou srdečnou omluvu. Chtěl jsem sem jen pro hec taky hodit nějaké ty otazníky a vykřičníky, ale to jsem si myslel, že by asi bylo stydlivé.

Vikej řekl(a)...

JJ, ohledně zdanení bohatých. Nemám přesná čísla ted, ale pamatuju, že jsem narazil na článek kde se psalo, že hornich "par" procent plati stejne taxy jako "dolních" 98.
Pokud mas naladu na Excel-entní flagelaci tady jsou vsechny statistiky: http://www.irs.gov/taxstats/
Co je daleko víc zneklidnující v US, že korporace se podílí od roku 1970 čím dál mín na danové zátěži, tím víc jich uniká do zahraničí, a zbytek dostává na bedra jedinec. Je to špatný trend. V Čechách to možná tak není.

Anonymní řekl(a)...

Honziclu, vzdyt tady uz po nekolik let nazyvam tyto party kapitalistu , kteri maji v rukach ekonomickou moc-tudiz realnou moc za kapitalsmu-zbohatlickejma prasatama. Ale v minulosti jsi me za to vzdy vycinil a vychvaloval si kapitalsimus.. tak ja nevim

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Máte-li chut:
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=12940

Jan Jelínek řekl(a)...

Ty jsi, Milane, nepoučitelný demagog. Řečeno přísněji lhář. O chválení kapitalistů potažmo kapitalismu nebylo z mé strany řeči. O přednostech "demokratického kapitalismu" (Hitlerova 3. říše či frankistické Španělsko byly "totalitní kapitalismy") nad komunistickou (či jinou) totalitou již ano. A to je veliký rozdíl. Smrsknout komplikovanost fungování světa do floskule "kapitalistická prasata" je zoufale nevzdělané, řečeno jednodušeji pitomé. Bavit se na této "propagandisticko-demagogicko-nevzdělané" úrovni mě nezajímá.
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Whisky (v příspěvku někde výše na začátku) pravil: "Na to už jsem na světě nějakej pátek, že jsem pochopil, když se v zásadě nic nezměnilo za 50 let, že to asi nebude zas tak růžový. Mocní jsou pořád stejní at děláš co chceš."

Pokud myslí posledních 50 let v Česku, pak nevidí rozdíl mezi režimem a životem v roce 1960 a dneškem. Upozorním jen na jeden. Na to, kolik bylo v roce 1960 v Československu politických vězňů a koncentráků, a kolik je politických vězňů a koncentračních táborů v Česku v roce 2010. Na začátku šedesátých let byli v pracovních táborech ještě všichni, kteří dostali v roce 1950 10 let natvrdo (v roce 1952 osm let, v roce 1953 sedm let atd.) o těch s 25 lety "na tvrdo" a doživotními tresty ani nemluvě. Dnes v Česku není ani jeden politický vězeň, není tu ani jeden koncentrační tábor pro politické vězně. V tom bych podstatný rozdíl přeci jenom viděl.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
vratil jsem se z chalupy a zjistuji, ze JeJe nema opet pravdu.
Srovnam-li dobu kdy jsem se narodil a vyrustal, o letech ve kterych jsem nezil, nebudu radeji mluvit, nic o nich nevim, tedy se mame lepe, alespon ekonomicky. Muzeme si vytirat zadek toaletnim papirem, drive jsem to delal zemedelskymi novinami a rudym pravem. Mohu si doma udelat espresso a spousta jinych veci se take mnohem zmenila k lepsimu.
Ovsem, nejsem si jisty tim, ze za to muzeme dekovat politice a politikum. A nejsem si jisty tim, ze ti politici vzdycky nastavili takova pravidla, aby se vyvoj ubiral dopredu plnou silou.
Hazim ty vsechny politiky do jednoho pytle, jelikoz je ve skutecnosti vcelku jedno, kdo u moci stoji, jestli ridi jeden jedinec s armadou posluhovacu nebo vice jedincu (partaj) take s armadou posluhovacu nebo vice partaji. Mam dojem, ze vsem jde uprimne vzato pouze o jedno, udrzet se ve vedeni co nejdele. Z toho duvodu samozrejme vsichni podnikaji prvne takove kroky, ktere stabilizuji jejich byti v cele spolecnosti.Byt v cele spolecnosti sebou take nese jeden hlavni cinitel - ekonomicka vyhoda, tomu se nelze ubranit, uz proto, ze clovek je clovekem, tvor na vrcholu pyramidy zivych bytosti.
To sebou take ale prinasi trestani odpurcu nebo spolubojovniku, kteri se tlaci do vedeni spolecnosti. To jsou potom ti politicti vezni, kteri byli, jsou a budou. V tom, ze politicti vezni nejsou, absolutne nesouhlasim. Vzdycky budou nejaci odpurci mocnych a vzdycky budou za to trestani. To je nemenne. Jedine co se muze zmenit, je judikatura, tedy paragrafy, kterymi je mozno odpurce trestat. A veznice a pracovni tabory. A take se meni forma odporu.
Tady nepriklad pred par tydny propustili nekolik ochrancu zvirat, ktere rezim temer rok veznil ve vysetrovaci vazbe, policie je nerkla, ze sami porusuji ochranu zvirat a az temer po roce je soud propustil, protoze nemeli zadne dukazy. To jsou podle meho dnesni politicti vezni, kterym dnesni demokraticky rezim udeli "denkzettel" ze neposlusnost a neustale stourani. Take se u nas zmenilo mysleni mocnych, kterym uz nevadi clanky a pisnicky, ty neohrozuji jejich ekonomickou situaci. Zacnete-li ovsem podnikat neco, co bude ohrozovat jejich ekonomickou situaci, budete jiste videt, jak rychle se stanete politickym veznem.
Proto si nejsem jisty, zda za to mohou mocni a jejich rozhodovani, ze se mame lepe, nebo pokrok ve vede a technice. Mam spise pocit, ze lide ve vedeni spolecnosti se naucili tento pokrok vyuzit pro sebe, v tom je zrejme ten skutecny pokrok. Najednou jim prestaly vadit pisnicky a vselijake clanky a kecy, kdyz se ted hlavni meritko koncentruje na ekonomicke byti.
Netusim, jak dlouho to bude jeste trvat a uz vubec ne, jak to dopadne pro obyvatelstvo. Pokud se jim podari, dotahnout to do konce, zrejme by se spolecnost mohla rozdelit na par utra bohatych a zbytek budou otroci, kteri budou na ultra bohate pracovat. Zrejme, jak to zacalo, tak to opet zkonci, bohati, armada a chudi a otroci. Dnes si dokazu tezko predstavit, ze vam bahaty najednou da kus sveho nahromadeneho majetku, to by defakto vsechno pred tim nemusel vubec delat.

Unknown řekl(a)...

Vie, ted jsi sem hodil tolik materialu, ze si na tobe JJ urcite smlsne. Me uz hned po precteni tvych argumentu na zacatku hledaly prsty klavesnici, ale JJ to jiste srovna do lepsi urovne. Jen jedno musim, to nejvetsi, nez vyrazim do prace, co me zarazilo jak kolik do zeme, historii clovek komentovat nemusi jen proto kdyz ji prozil.

Anonymní řekl(a)...

vie
Kdepak Vikeji, JeJe je uz unavenej a jednoduse mlci, kdyz se mu neco nelibi ))))

Unknown řekl(a)...

Vie, ja myslim, ze JJ nemlci protoze se mu neco nelibi, ale zobrazil bych to treba tak, ze dalsi koment je jako pridani stebla na furu slamy a cekat jestli to konovi nejak veme silu prestat tahnout. Tady se uz nahromadilo spoustu fur slamy. Muzes pouzit i jine metafory.

Anonymní řekl(a)...

vie
kdepak fura slamy! JeJe je pomalu jako ucitel narodu a urcite by mel ke vsemu jeste nekolik fur slamy dodal :-))))

Jsem se tudle mrknul na zpravy z Japonska a je zajimave, jak pomalu priznavaji, co vsechno na zacatku zatajili, bud vlada nebo firma, co ja vim.
Za komunismu jsme byli nasrany, ze mam vsechno zatajuji, zrejme z ideologickeho hlediska, dnes zatajuji stejne tak i demokrate, zrejme zase z ekonomickeho hlediska.
V konecnem efektu nam to muze byt uplne jedno, z jakych duvodu se lze, vyjde to pro nas tak jako tak nastejno. Nebo v tom alespon ja nevidim zadny rozdil. Zrejme jsme za mlada nemeli ani potuchy, jak se vede spolecnost. Je dokonce mozn, ze to nemame ani ted.

Jan Jelínek řekl(a)...

Ale no tak! Neohlásil jsem se, jelikož jsem na chatě, kde nemám připojení na net. Ale po přečtení vieho "špagety stále stejné chuti i zápachu" nemám velkou chuť klást vedle ní podobnou, chuti a zápachu opačnou. Jestli v Rakousku drželi nějaké "ekologisty" ve vyšetřovací vazbě, pak by se měl viena a další postarat o to, aby něco tak nedemokratického přestalo existovat. U nás v Česku takovéhle "ekoteroristické?" vězně nemáme. Ani jinak "politické". Že v každém, i tom nejtolerantnějším státě vždycky někdo "sedí", je přirozené. Od toho mají státy zákony na ochranu těch, kteří si státy ke své ochraně zřídili. Stejně jako v Rakousku i tady u nás brousí a strká nos do všeho například Amnesty International, kterážto opakovaně upozorňuje na xenofobní, rasistický, skrytě "apartheidní" vztah velké části Čechů k Cikánům. To je opravdový politický problém.
Že se lumpové - političtí i ti "jen" hospodářští (podnikatelští) - snaží své lumpárny do poslední možné chvíle tajit, je také přirozené. Lhát, zapírat a utajovat své chyby patří od věků k těm horším stránkám lidské přirozenosti. To, že se v určitých situacích viníci chovají určitým (a předvídatelným) způsobem, o stavu politické situace v zemi nic podstatného neříká. Ovšem mocenské nasazování náhubků jiným názorům, kritikům, opozici, to už by byla jiná, to by o lecčems svědčilo, ale to my v Česku ani stínem nemáme!!! Tady se žvaní, lže a obviňuje úplně bez zábran, mračnům demonstrativních "trestních oznámení" se kromě "oznamujících" ti ostatní - diváci i "oznámení" - jen řehtají, protože jsou to (a vědí to úplně všichni) jen pouhé výkřiky do tmy.

Víkej velmi přesně poukázal na kardinální pitomost názoru, že osobně nezažité nemá relevanci. Takovéhle kraviny opravdu nezasluhují komentář.

K "červené niti", že se v politice i v podnikání lže vždy v něčí prospěch, která se táhne celým vienovým příspěvkem, doporučuji článek v Britských listech "Jak lze (ne)rozumět ekonomii" od autorky Hradecké (Poslal mi ho Líblaďa). Zaslouží si zamyšlení "hlavou" nikoli "žlučí", jak to neustále provádí vie.

Prý "JJ - Učitel Národů". Checheche, já tě musím "vyjeno" hodně štvát, ale zároveň se ti po mně stýská, viď. Německy se tomu říká "hasliebe".
:-)))
JJ

RADY A RŮZNÉ VYCHYTÁVKY PRÁCE NA BLOGU

VLASTNĚ TAK JAK SE POSTUPNĚ PTÁTE TAK TO BUDU DOPLŇOVAT:
Co se zaslanou pozvánkou mailem:
můžete potvrdit a vkládat své příspěvky na blog (pozvánku do blogu zašlu případně znovu). Pokud potvrdíte, stanete se dopisovatelem, můžete přispívat, i přes svůj mail. Nebo zaslat mě a já obratem na blog umístím ...
Posílejte nápady, odkazy a doporučení, zpracuji to pro blaho všech či některých ...
Pozvánky do blogu a zapisování komentářů
Jak se přihlásit do blogu jako dopisovatel. Po obdržení pozvánky od Admina (Googlu) na Váš mail.
Vstoupíš na odkaz double klikem, pak pokud není prázdné okénko pro e-mail dáš použít jiný účet. Pokud nemáš účet u googlu, dáš vytvořit účet -pozor ne mail. Vložíš nějaký svůj existující mail ( i jinde založený, třeba seznam apod.) a zadáš heslo o 8 znacích. (pokud heslo tvého existujícího mailu nemá 8 znaků, základ hesla může být třeba stejný a doplněný do 8 znaků). Pak heslo zopakovat pro ověření správnosti. Pak vložit předepsané ověřovací slovo a zaškrtnout souhlas s podmínkami. Pak potvrdit a je to. Dlouhé heslo prostě k existujícímu mailu založíš pro tvůj účet na blog (nic se neplatí), staré heslo ti zůstane pro původní mail. Nové heslo je jen pro účet blogu na googlu.
Pak tento mail a nové heslo můžeš používat pro vstupy na blog. Otevřeš blog, vpravo nahoře (klikneš na přihlášení či sign in). Vložíš mail+heslo a jsi na blogu, ve svém hlavním panelu. Můžeš zadat-nový příspěvek a napsat ho, odkliknutím publikování, vložíš na blog.
Můžeš příspěvek upravovat, návratem do seznamu příspěvků (pokud návrat zrovna nevidíš, jdi přes hlavní panel). Vstoupíš do seznamu všech příspěvků na blogu, ale upravovat můžeš jen své.
Můžeš si
na záložce "povolení", založit-dopsáním, další mail, zaškrtnout vložit ihned a používat tento pro vkládání rovnou ze svého mailu, bez přihlášení do blogu. Napíšeš mail na svém PC a odešleš na tento další mail blogu, text se rovnou umístí na blog jako nový příspěvek. V hlavním panelu najdeš své nastavení-můžeš upravit dle sebe.
Komentáře lze pak psát buď jako anonym-rychlejší varianta (tam doporučuji se podepsat, aby se vědělo, kdo to přispěl). Druhá lepší varianta: napíšeš text, necháš zaškrtnuto Google/Blogger, vložíš mail+heslo a dáš náhled , stále můžeš opravovat text na závěr jsi li spokojen s napsaným dáš publikovat - dodržuj zde uvedené pořadí.
Vložení webového odkazu: (na jiné stánky či článek), napíšeš či zkopíruješ odkaz na jiných stránkách (označiš adresu myší a pak Ctrl+C, kopírovat), pak na blogu vložit do okna textu nového příspěvku, odkaz znovu označit (odkaz stále zůstává ve schránce), poté klikni nahoře v liště upravy textu na ikonku odkaz (podržení myši na ikonce zobrazí funkci ikony) otevře se okno pro vložení odkazu, (nejlépe vymaž co v okně je - http://), klikni do okna a dej Ctrl+V (=vložit ze schránky) tím vložíš web adresu, pak klávesu Enter a hotovo. Druhá varianta rovnou vložit odkaz do řádku pod titulkem nového příspěvku a tím budou ostatní na blogu moci proklikem přes nadpis přejít na vloženou stránku.
Přátelé blog není web, takže bylo by možná lépe používat komentáře do doby, kdy sami uznáte, kam se budou čtenáři ještě vracet. Při pochybnosti o čtenosti je lépe založit nový článek / příspěvek, případně s odkazem na jaký článek navazuje apod. Není to žádná povinnost, ale debata možná takto lépe "poteče". Komentáře ke starším článkům mohou jinak zmizet v propadlišti dějin blogu. Ptejte se, budu-li vědět poradím. A omlouvám se znalcům.

Legendární akce Jazzové sekce

Legendární akce Jazzové sekce
Člověče, už to bude letos 28 let ..
REFLEXNÍ TERAPIE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU, REIKI, SPIRITUAL RESPONSE THERAPY - tel.: 775 320 714