26. 3. 2012

Bělohradský: Demokracie je překonaná forma vlády


Nechtěl jsme se Vám plést do logo debat, tak jsem raději založil už jednou zmiňovaného Bělohradského zvlášť, tentokrát z roku 2005.  Citát z textu: "Kdo se identifikuje s hrdinou, žádné otázky neklade, uspokojuje se tím, že vidí svět očima svého hrdiny; jen kdo chce rozumět, klade rozbíječské otázky. ...." 
http://aktualne.centrum.cz/rozhovory/clanek.phtml?id=738682
První část rozhovoru má odkaz v samotném textu této části.
http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=737773

180 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

LadaW
... ještě jeden celkem srozumitelný citát ... z textu ...
"Volby jsou šaškárna, Petra Buzková nám z plakátů slibovala přátelství a George W. Bush svobodu. Nemáme ani jedno, ani druhé. Vítězství ve volbách je jen naplavenina mediální břečky, kdo více investoval, má více naplavíno, co je nám do něj, ať si obsadí místa v administrativních radách a nepředstírá, že mu jde o něco víc. Kdyby si tam vlezli rovnou bez voleb, bylo by to pro nás všechny levnější."

Anonymní řekl(a)...

"Přešel jsem tedy Jordán a stal se disidentem růstu Růstu."

Anonymní řekl(a)...

"Žvanění o zákazu komunistických symbolů a jiné výrazy postkomunistické hlouposti ve střední Evropě nejsou než způsoby jak zaškrtit „opravdové otázky", týkající se krize průmyslové modernosti. Ty ale lze dlouhodobě potlačit jen novým totalitarismem, jehož jsou Berlusconi a Bush předvojem."

Anonymní řekl(a)...

české "Gorily":
http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-55173160-system-janousek-v-siti-konexi-nechybeli-ani-sefove-cez-a-penty

Anonymní řekl(a)...

vie
Belohradskyho jsem kousek precetl, vic se me nechtelo. Jenom cela nuse kecu, a jak rika JeJe, skutek zadny. Nic se nedeje, vsechno jde dal jak ma. Tak je zbytecny to i cist, i kdyby to byla stokrat pravda. Stranku jsem zavrel a zase sel.
Vcera bylo u nas v novinach, ze nase banky (tedy i vase) maji 56 miliard euro dluhu a za ty dluhy ruci obcane formou dani. Za bankovni uvery ruci stat a ten si to zase vybere u obyvatelstva. Ostatne kde jinde, ze jo? To je jednoduse k nasrani.
A sef VW koncernu vydelal za rok 17.456.206 Millionen Euro. Je vubec mozne, aby nekdo tak celej rok makal, aby vydelal za rok 436.405.150,00 Kc? Co myslite?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
já chápu, že to nemusí být Vie pro každého záživné čtení ani netvrdím, že s tím vším musíš souhlasit. Ale pokud člověk nechce zůstat u těch samotných příkladů, které nenabízejí souvislosti a širší pohled tak kudy jinudy chceš jít. Se samotným prožitkem asi vystačit nejde, ten bude vždy nějak bez širšího vidění, jen pohledem jedince. Řešení asi nezná nikdo. Pokud ho potřebuješ k životu, tak si na okamžik sklouznul do druhého tábora. Tady svou roli asi sehraje čas toho meziobdobí, bez něhož asi nic nemění. Ani před 20 lety, když to tady kvasilo, nikdo neznal řešení co bude. Neboli vše má tzv. svůj čas. Myslím, že není cílem přechodné doby (každopádně by to asi bylo "krásné") znát řešení. Já tuhle dobu za „přechodnou“, sám za sebe, tak vnímám. Základem asi bude připustit, že nic není definitivní. A tudíž ani zastupitelská demokracie.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
pro pestrost přidám ještě Kellera -:), ale chápu, že je to asi suché čtení ....
http://zpravy.e15.cz/nazory/rozhovory/jan-keller-levice-zije-stale-mentalitou-z-dob-kdy-jel-vytah-nahoru-755158

Anonymní řekl(a)...

vie
dobra. Tedyk clovek potrebuje sirsi pohled. Vedet co nejvic. A mit rozhled, jestli tomu rozumim. A co potom? A co dal s nekym, co ma uz hodne sirokej pohled? Zrejme pochopi ze to jinak nejde a nebo pochopi, ze je vsechno svinstvo. V obou pripadech mu to zrejme jen provetra dusi, bud ji bude mit pokojnejsi a nebo roztrhanejsi. Je tu ale jedno "ovsem"!!! V obou pripadech bude sotva vydelavat na zivobyti, stat ho bude bicovat danemi a poplatky, policie pronasledovat, filmovat a zamerovat na kazdem kroku, a jine a jine.
Co potom tomu chytremu jeho rozhled pomohl? V obycejnem zivote prakticky vubec nic, jednou za tyden treba otiskou jeho uvahy kdesi, a tim to zkonci.
Je vubec otazka, zda-li mu toto dostacuje. Pokud ano, tak musi byt na vseobecne rovine trochu hloupy, jinak si to nedovedu vysvetlit. Je to stejne jako behat po louce a chytat motyli a potom je zae poustet. Tak furt dokola. Budete-li nekoho takoveho pozorovat, zacnete si brzy asi klepat na celo, nejpozdeji, az prijdete na to, ze beha, aby chytal a zese poustel. Zrejme vam jednou dojde, ze je to jen kruh udalosti bez vychodu a vysledku.

Anonymní řekl(a)...

vie
politika, rizeni statu, jeho system je pro nas, kdyz si dame ruku na srdce a povime si to uprimne, jako pocasi. Sedime a cekame a koukame jak bude. Muzeme se i tesit na teplo. Vic ne. Pocasi je pro nas neovlivnitelne. Denne jsou desitky predpovedi, leckde padaji kroupy, jinde jen prsi. Muzeme ty predpovedi od rana do vecera poslouchat, bavit se tim ci rozcilovat, ze nam uschne zahradka ale jinak nic. Kdyz chodite volit, jen hazete papirky do bedynky s pranim na pocasi. Ten chce aby bylo celej rok vedro, druhej zase aby dopoledne prselo, treti aby prselo jen odpoledne, ctvrtemu je zase moc horko a potom pekne sedime pospolu a cekame, jestli nam panbuh vyplni nase prani. On ho samozrejme nevyplni, ani nemuze, pro jednoho prset dopoledne, pro druheho odpoledne a pro tretiho vubec.
A tak jedine co nam zbyva, je sedet, a mit hrejivy pocit, ze jsme si neco prali.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Vie v mém případě už nejde ani tak o přání a představy co a jak bude fakticky, pomalinku převládla v této oblasti zvané politika skepse, když se to zlepší budu samozřejmě rád, temné scénáře budou vždy ty poslední po čem budu toužit. Bezmála 55 let jsme ale čekal na nějaké lepší zítra, je to dost nebo málo, je to poloprázdné či poloplné? Mám-li být upřímný lepší něco, než nic. Alespoň jsem se dožil nějakého, jakž takž svobodného prostoru (ne systému jako celku), jenž mě neomezuje přímo a tvrdě. Ale stále mě zůstala malinko chuť porozumnět tomu, co se děje kolem mě (pravda má to svoje limity, které si sám stanovuji a zřejmě vyplývají z mé povahy .... k nim třeba patří i zachovat si právo a svobodnou vůli nevolit zastupitelskou demokracii a cítit se pořád při tom svéprávným,někdy zdá se, že to někteří vnímají jako neangažovanost a jakési právo na vyloučení, tzv. aktivita=právo ... více či méně nekolaborovat s něčím proti čemu se vyhrazuji, uchovat si právo na vlastní názor a třeba nepodlehnout stádnosti systému a kývat atd.), ale ve smyslu filozofickém, mám pořád chut nakouknout pod pokličku toho co žiju.
Pokud ti to tzv. připadá k ničemu, protože to nemá řešení(?), tak na to máš samozřejmě právo. Já nejsem již v napjatém očekávání nějakého řešení.

Anonymní řekl(a)...

vie
lepsi zitra jednoduse nebude a ani byt nemuze. To predpoklada bud vzajemnou lasku (ne grupensex), takovou kde se maji vsichni vzajemne radi a nikdy si nic spatneho neudelaji nebo vyslovene krutou tridni spolecnost, kde je jakykoliv prohresek ihned a krute potestan, kde delnici jsou od toho, aby pracovali, urednici urenici a kazdy je vedeny svym DNA jen k teto cinnosti. Neco jako vcely, mravenci a pod. Zadny hybrid nebude fungovat. Vzdycky to dopadne tak, ze se vytvori urcita skupinka ktera se utrhne z kotevnich lan a zacne si naplno uzivat svetskeho zivota.
Lepsiho zitra ani necekej, toho se nikdy nedockas. Cemu kolem sebe nerozumis? Proc se urednik drzi na urade zuby nechty? Copak ma jit delat na stavbu? Co by bylo s jeho penzi? Proc jde policajt ve 45 do duchodu, kdyz muze jeste 20 let delat? To ma prece jako odmenu za svoji loajalnost vudci statu. proc si politici uzivaji? Jsou na vyssich mistech a musi mit prece privilegia. Maji snad jezdit tramvaji a spat na ubytovnach s polakama? Co bychom jim asi tak my naordinovali, kdybychom mohli? Spali by na strahove na louce ve stanech a jedli z polni kuchyne. Proto se brani vsemy prostredky. Musi nicit nas jinak by byli sami zniceni. Tady mir nemuze nikdy nastat. Reseni je prave v tom, jak to je. To je reseni.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
nevím, zda bez přečtení Bělohradského (jako, že není jen Bělohradský) ,mluvíme o tomtéž, myslím že ne, ale ten úhel nahlížení na jednotlivosti, není to co mě na tom zajímá. To je pak logicky nekonečné řetězení jednotlivostí, pokud za tou jednotlivostí nehledáš střípek systémového konání a nějakou strukturu. Pokud si přečteš pozorně co jsem napsal, tak píši, že nejsem v napjatém očekávání nějaké (jakékoliv) "boží" sporavedlnosti.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
... anebo, není to "nádherný", kam jsme došli? -:) ... "Pro lidstvo je dnes snadnější představit si kosmickou katastrofu než změnu systému globálního kapitalismu. Odkud získal nesmyslný výrobní a spotřební systém globálního kapitalismu takovou osudovou nutnost, že nikdo se už neodvažuje hledat k němu alternativu?"

Jan Jelínek řekl(a)...

Problém a zároveň zásadní omyl vieny je, že se domnívá, že jsou všichni lidé jako on. Na této chybné premise však nemůže vymyslet ani vyslovit nic, co by se blížilo poznání podstaty prožívané skutečnosti. Je to jen jeho osobní, úmyslně neinformovaný, a tedy i subjektivnější, a snáze zpochybnitelný názor na fungování světa. Názor, který se se skutečností v mnohém (jistěže ne ve všem) nutně míjí víc, než náhled LW, který se snaží nahlížet "pod pokličky" současných poměrů a porozumět alespoň rámcově tomu, co se aktuálně děje, a kam to spěje. Viena je přesvědčen, že takové poznání je LW k ničemu, LW si myslí něco jiného. Já demokraticky hlasuji pro LW názor. Takže (zatím) vedeme 2 : 1. Sice je nám to (téměř) k ničemu, ale (přinejmenším) vedeme. A "vo tom" to všechno ve světě je.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
To kouzelne slovo se jmenuje "efektivita". Lipno je rozlohou největší přehrada a jde o největší vodní plochu na území České republiky (díky čemuž bývá také občas označována za České či Jihočeské moře).
Kdyz si sednete na breh a zacnete ho vylevat hrneckem, skutecne, kdybychom to presne merili, v Lipne voda ubyde. A to presne o ten jeden hrnecek. Pokud ho chcete vylit rychleji, zkuste to s kyblem. Rychlost klesani hladiny si jiste dovedete predstavit. A efektivitu vaseho vylevani zcela jiste take. Hosi, to neni vana ale ohromna prehrada. Matematicky by byla efektivita tak mala, ze je zcela zanedbatelna a necha se vyjadrit cislem nula. Samozrejme se tam muzes potapet, nahlizet pod kameny, je tam ale tma a voda jeste zakalena. Nic neuvidis, strezi rozeznas kamen. A navic, i kdyby byla voda kristalove cista, hladina neklesne.
Asi tak! Nicmene vam preji v nahlizeni mnoho uspechu.

Anonymní řekl(a)...

vie, ne JeJe, vo tom to neni, je to o tom, co jsem ted nahore napsal.

Jan Jelínek řekl(a)...

Ale je. Zkus, vie, otevřít svou mysl a vstřebej, že dva jsou silnější než jeden, že dva dolary platí víc než jeden, že k prosazení čehokoli je potřeba větší síla, než jakou klade odpor. A zadarmmo ti nic nikdo nedá. Skuhrat se zavřenýma očima v koutě a házet hrách svých rezignovaných slov proti zdím nepřátelského a nepochopitelného světa, je neefektivní, nic se tím nezmění. Ani ty ne. A když, tak k horšímu. A tak hlavu vzhůru, chlapče, vždyť není třeba, aby bylo přímo veselo, hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo.
JJ

Anonymní řekl(a)...

Vie je to dva dva. My už sme se s Láďou o tom poznávání ve všech směrech bavili. Můžeš to jen přijmout. Nahlížet pod pokličku - to nikdy neskončí, ALE je to zajímavý.
Hail otevřené síle dolarčlověkmysli.
Ty totiž to o čem JJ píše vidíš a přijímáš, chápeš a jen to popisuješ, tu s pobavením, tu s rozhořčením. Nechápu, že JJ nechápe, že Ty ho chápeš. Dekodér.
To skuhrání s tim hrachem to mi přijde jako přesný popis Těch, kdo si myslí, že je možné něco dělat.
Pazyk

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, ty jsi jeste komunisticky potomek ktery se nedostal dale nez pred sva vratka. Stale jeste veris a je to v tobe pevne zakotveno, ze kdyz budes poctive pracovat, budes se mit dobre. To je v tobe jaksi vychovou geneticky zakotvene.
Jiste ze mas pravdu, matematicky je milion lidi velka masa, prakticky je to ale stejne jako s tim vylevanim Lipna. Tedy dva nazory, kazdy z jine strany ale prakticky ve svem ucinku uplne stejne.
Vce rahodou posloucham chvilku diskuzi o EU v televizi. Jestli jste si vsimli, posledni dobou jsou politici pristupni prime demokracii, zacina se o tom mluvit, alespon tady u nas, ze by se obcane meli podilet na rozhodovani. Jenom se vsadim, ze to delaji jen proto, aby trochu zmirnili zlost obyvatelstva. Urcite nikdo z nich nehodla prenechat rozhodovani nekomu jinymu. V EU ted udelali nejaky pravidlo, ze obcane, kdyz daji dohromady 1 milion hlasu za rok, ale pro stat urcity pocet (Rakousko asi 14500), budou se problemem v EU zabyvat. Jenze nebudou rozhodovat o problemu ale o tom, jestli se problemem zabyvat ci ne. Takze budes sbirat milion hlasu, a oni potom treba rozhodnou, ze se tim zabyvat nebudou. Tak to vypada s referendama.
Tady to bylo to same. Lidi chteli referendum kvuli parkovani a zeleni referendum primo zablokovali. Proc asi? Protoze by parkovani neproslo. To jsou ty packy dmokracie, ktere jsou sice nastinene, ve skutenosti malokdy co zmuzou, a jestli, tak o vetsinou bezvyznamnych vecech, formou at si holt plebs hraje. O dulezitych vecech, statnich pujckach a bankach a jinem referenda nikdy nebudou!

Anonymní řekl(a)...

vie
"muzes to jen prijmout", to me trochu zarazilo. Ja to neprijimam a nechci prijimat, ale!! je to uplne stejne jako nekdo kdo to prijmul a akceptoval. Neni v tom rozdil. Oba nemohou nic delat.
Me to pripada, ze jsem kapka vody, co spadla do proudu reky. Branim se rozplynuti, chci proti proudu a nic me to neni platne, voda me pomalu rozmaci a proud tahne sebou az me kapku okolni voda uplne rozpusti a proud stahne sebou. Taky nevim, proc me furt JeJe predhazuje, ze si stezuju. Ja si nestezuju, ja jen nechci!
JeJe by mohl byt zase kapkou, ktera spadne do proudu a lebedi si, jk si hezky jede. Jen ta voda by mohla byt cistejsi.
A stejne ho okolni voda rozpusti a jako kapka zmizi a smisi se s kalnou vodou.

Anonymní řekl(a)...

No pěkné a celé o tom, že to tak je a nemůžeš s tim nic dělat.
Odmítat? Zkoumat? Pozorovat? Ovlivňovat?
Tak když s něčím nemůžeš nic dělat, tak co pak? Bek
Pazyk

Anonymní řekl(a)...

vie
když s něčím nemůžeš nic dělat, tak co pak?
ja bych rekl ze jednoduse nic. Me pripada, ze jakakoliv cinnost je alespon z meho pohledu neucinna a zbytecna. Jako ze nechci byt ani politik ani posedavat nekde po schuzich ci nekoho premlouvat k podpisum. Proste na to seru, jestli se kouknu do novin, tak jen proto, ze je prinese manzelka, nebo kouknu na televizi jen proto, ze jsem linej vstat a jit to prepnout. Nemam dalkove ovladani. Je me to jedno. Jak se proti necemu postavis, prevalcuje te parni valec a nezbyde ani mastny flek. Jediny, co se me jeste nepodarilo, ze nejsem nasranej a neprekvapenej. Jako vcera, jdu si pro novej pas, pozitivni, ze k tomu uz nepotrebujes milion dokladu, protoze je uz vcsechno v pocitaci, to je zase ale negativni, uz je kazdej databazi, hned me vzali otisky prstu a od te doby uz bude pokazde, kdyz ten pas nekdo nekde vlozi do ctecky, computer zkoumat, jestli se tvoje otisky nahodou nekde nevyskytuji. Uz pomalu neni kam uniknout. Kriminalni cinnost neprovozuji, ale prijemny to neni. Pod zaminkou Alkaidy jsme uz kompletne vsichni elektronicky zaevidovany, jeste to propoji s doktorem a bankou a uz neuniknes nikam. Kazdej kdo si vzpomene bude o tobe vedet kompletne vsechno.
Uz nejsme svobodni, zijeme v lagru, ve kterem se muzeme jeste trochu pohybovat. Urcite ale uz pracuji na omezeni pohybu.
A predem rikam, ze netrpim nejakym stihomanem, ale vidim, jak me a samozrejme vas take, neustale vic a vic vtahuji do proudu.

Jan Jelínek řekl(a)...

Když ty, vie, a tobě podobní intelektuální pohrobci marx-leninské dialektické pavědy všechno víte předem. A s jistotou a na věčné časy. Komoušům už historie dokázala, že nic na věčné časy není, že se budoucnost s jistotou předvídat nedá, že lze pouze identifikovat trendy a teoreticky extrapolovat jejich vyústění, proměny či náhlé zvraty. Já ti tvé hypotézy a teorie o budoucnosti demokracie neberu, hlásej si co chceš, věř si čemu chceš, ale už jednou pochop, že jsou to jen hypotézy, žádné pánembohem zjevené či jinak nezpochybnitelné pravdy. I kdyby sis hlasivky roztřepil, i kdyby ti ruce usilovnou prací nad klávesnicí zchromly, i kdybys byl členem Mensy s IQ 389 a z mozkovny se ti permanentně kouřilo, produkuješ jen hypotézy, které tvým souvěrcům připadají pravděpodobnější, než jiné. Toť vše, a dobře jim tak. Teprve čas nám všem (když se toho dožijem) ukáže a jako vždy v minulosti v pravý čas spravedlivě zavrhne všechny mylné či částečně pravdivé amatérské i profesionální prognózy, a zůstane jen realita. Ze srdce ti, vieno, přeju, aby to byla ta tvá. Bude to úžasný pocit, moci všem těm okolním tupcům a rádoby vědátorům vpálit do tváří to opojné: "já vám to říkal! Já jediný měl a mám pravdu!" Možná se toho opravdu dožiješ.
Víc k tomu nemám a mít nebudu, neboť je to s vámi a vaší stále dokola mlácenou prázdnou slámou ukrutná nuda. Snad přeci jen jednu nezpochybnitelnou moudrost: Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, hledá způsob.
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jan Jelínek řekl(a)...

Blíže tomu, jak to bylo s tím hrachem míněno je: Mluviti stříbro, mlčeti zlato.
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, hledá způsob. Nejste přeci ochrnutí na těle ani na duchu. I když duševně ta vaše parta autistů zacyklená je. A vydává proto jen stále tytéž sterilní stereotypní skřeky. :-)
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Vie tvrdí: "Me pripada, ze jakakoliv cinnost je alespon z meho pohledu neucinna a zbytecna." Tak bys měl, vie, držet i hubu. Mlácení pantem je přece také činnost. A třebaže jsi hubou razantně proti, tak to je a bude tobě i nám stejně prd platné, jako (podle tebe) jakákoliv jiná činnost. Buď už, vie, konečně názorově konzistentní a v činech konsekventní!
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
ha ha ha drz hubu vienno! ha ha ha
ja nevim, proc si kde kdo mysli, ze se musi neco delat a nebo drzet hubu. Vis co JeJe, ja uz mam davno ale davno a davno uz oddelano a zaplatli jsem za to tolik, ze si to JeJe ani nedovedes predstavit. A ted uz si mohu jenom kecat a kecat. Asi tak!
Je to vsem prd platne, k nicemu, to jsem uz davno psal. Hele, byt nazorove konzistentni znamena zamrznout ve vyvoji na prahu sveho domku asi jako ty. Uz jsem se o tom zminil tady stokrat. Ba naopak, clovek se musi neustale vyvijet a je-li potreba, tak i denne korigovat svuj postoj. To znamena zit aktivne. Ciny me nepripominej, ja nic necinim a staram se jen o sebe. Tak jake ciny? To uz mam davno za sebou.
Docela me ale prekvapuje, ze nikdo nereaguje na moji uvahu, kolik vlivu mame sami na svuj zivot. To pokladam za mnohem dulezitejsi nez si denne cist vsechny mozny zpravy a tydne alespon jedno vyznamne psycho. (na WC treba). A ze LL neodpovi na moji otazku, kolik vlivu si mysli, ze ma na kulturu v Plzni.
Ostatne jsem premyslel o vasem koukani pod poklicku dosel jsem k vysledku, ze nikdy pod poklicku neuvidite a neikdy ji ani nezvednete. Jedine se muzete koukat na z hrnce uchazejici paru!!! Dovnitr ale nikdy neuvidite. Asi tak!

Jan Jelínek řekl(a)...

Vyvíjej se, hošku, jak chceš, v tom ti nikdo nemíní bránit. Ani to nejde. Jde o to, že by sis ve svých tvrzeních neměl logicky odporovat. Jak pravidelně činíš. Viz několikrát výše. Proto tvé názorové eskapády nechávám nepovšimnuté, k ničemu by to nevedlo. A když s tvými aporiemi (cituji tě) "nemůžu nic dělat, tak co pak? Ja bych rekl ze jednoduse nic." Dobrá rada. A máme oba jasno!

P.S. Rád bys, vie, znal odpověď LL ohledně jeho procentuálního vlivu na plzeňskou kulturu. Všichni tři, ty, já a nejlépe LL, víme, proč ti neodpověděl. Z úplně stejného důvodu, proč tu stále ve vzduchu visí nedodaná odpověď na mou (rovněž záměrně provokativní) otázku vůči tobě, kolika procentní vliv na svůj život máš ty. Na tu čekám zase já. Já čekáááám.....!
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

A, vie, když už jsme u těch nezodpovězených otázek, docela by mě zajímalo, proč vaše autistická grupa, při svém vysokém inteligenčním kvocientu, nechává ležet ladem zábavný kvíz "pro chytré blogerské hlavičky"? Pokud je pro vás špatně čitelný, rozešlu jej ochotně mailem. Víkej si ho dokázal z blogu stáhnout a zvětšit. Tak mi dejte vědět, v čem je problém. Že by v nějakém mindráku?
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
clovece, milej JeJe, ja uz na to nekde nahore odpovedel, tak si to najdi. Myslim, ze jsem napsal v zaveru, ze mam strach, ze moc veliky vliv na to nemam. A jeste jsem to nejak rozdelil.

Totiz tady se system prizpevku nejak zmenil a ne zrovna k lepsimu. Je totiz mozne, psat prizpevky klidne nekam doprostred a nejsou uz razeny pokazde na konec, coz pokladam za nestastne reseni. Teoreticky musis prohlednout vsechny prizpevky, abys zjistik, ktere jsou nove, jinak je lze docela snadno, pokud je zrovna nekde uprostred prehlednout.

Ale ono je to s odpovedmi docela jinak. Vy totiz, kdyz vidite, ze se diskuze neubira podle vasich predstav, ztratite zajem a zacnete vyhledavat a odpovidat jen na jednotliva slova a neberete v uvahu prizpevek jako celek. Potom podnikate s temito slovy jednotlive najezdy ve kterych vsechno prekroutite.

Anonymní řekl(a)...

vie
koukate na televizi nebo poslouchate radio a najednou to zacne rvat Akceeeee!!! Televize i radio vysila reklamy az o 50% silneji nez ostatni.
Pamatuji si, jak jsem zaslechnul v garazi kratkou zpravicku, ze hlasovani o omezeni hlasitosti nekde v nejakem hlasovani neproslo. Vcera jsem si na to vzpomnel, dnes hledam na internetu, nejake presne informace jsem nenasel. Jen z clanku vyplyva, neochota, liknavost a potize zakon rozhodnout. Pricemz na Slovensku a Polsku ho u davno maji.
Proc to sem pisu? Absolutne jednoducha vec, neznam nikoho, kdo by se tesil na rvani a hlasitost reklamy, tedy by melo byt naprosto snadne, zvysovani hlasitosti zamezit, jak se ukazuje, je natolik komplikovane a technicky temer neresitelne, ze se jeste stane, ze to zakazat nepujde. Hlavne vlada, jak ctu, nechce. Proc to tak u takove jednoduche veci je?
To musi byt fura politiku podplacenych, kdyz se jim nechce, jiste budou i taci, kteri budou proti, pricemz z uplne normalnich duvodu, ta hlasita reklama musi srat vsechny a nedovedu si predstavit, ze existuje jen jeden clovek, kteremu se to libi. Pokud je ovsem na "vyssich mistech" takove neochota ale hlavne, kvuli takove prkotine, musi v tom byt podplaceni. Jak to potom asi vypada u dulezitych veci ci temat? To si zrejme ani nedovedu predstavit. Toto neni zadna demokratie, to je businesskratie.

Jan Jelínek řekl(a)...

Jářku, vie, mně to zesilování zvuku reklamních brejků taky sere. U nás v Česku tuto nepříjemnost produkují komerční stanice, veřejnoprávní televize nás tímto "nešvarem" netrápí. U nás tv-1 reklamy vysílat nesmí, na tv-2 a tv-4 jsou reklamy ze zákona omezené na nesmyslně nízkou míru.
Jak je to v Rakousku nevím, pokud se tvé stýskání týkalo ČR, tak ti na ně (aby bylo veseleji) zareaguji po tvém způsobu. Tak předně. Komerční televize (kom-tv) jsou majiteli licencí zřizovány za jediným účelem, aby zřizovatelé vydělali. Vydělávají prodejem reklamních "brejků" a všelikým P.R., za které mohou od inzerentů požadovat o to víc peněz, oč danou kom-tv sleduje víc lidí (jak vysoký má rating). Je to jen a jen byznys, pro který je rating "alfou" a "pozornost (citlivost) diváků" na reklamní sdělení "omegou" jejich podnikání. Pro navýšení sledovanosti ("ratingu", GRP) a "reache" (aktuálnímu zásahu) vůči konkurenci jsou kom-tv ochotny udělat úplně cokoli, klidně vysílat vraždy, znásilnění či sex s nezletiletými v přímém přenosu, což jim, a nejen toto (zaplaťpánbu), zakazuje zákon. Inzerenty ale dnes už zajímá nejen GRP (množství kontaktů cílové skupiny s reklamou), ale stále více - při vzrůstající "únavě" diváků z množství a vlezlosti reklamních spotů a z toho plynoucí snížené vnímavosti diváků vůči reklamnímu sdělení - také účinnost reklamy, již inzerenti měří (u zboží) podle navýšení prodeje po nasazení reklamy.
Pro co největší sledovanost dělají kom-tv možné i nemožné, kreativci si lámou kreativní hlavičky, vymýšlejí stále reálnější a drsnější „reality show“, dělají selfpromotion vysílaným „megafilmům“, i když jde o „béčkové“ sračky, takže předposlední možností, jak probudit diváka z letargie, je přerušovat filmy co nejčastěji a v těch nejvypjatějších a nejnapínavějších okamžicích příběhu, a tou poslední možností je probudit podřimující diváky randálem na začátku a udržovat ho bdělého exterémní hlasitostí v průběhu reklamního brejku. Lhostejno, zda se to divákům líbí sebemíň.
Řečeno ještě jinak, diváci kom-tv nemají absolutně žádný nárok (žádné demokratické právo) vznášet na kom-tv jakékoli požadavky na program, sílu zvuku a jiné změny a metody, “hlasují“ pouze svým stoupajícím nebo klesajícím počtem. Teprve pokles sledovanosti je pro kom-tv klíčovým signálem, kdy sestavovatelé programové nabídky vědí, že je něco špatně. Takže, vie, nepleť si byznys a jeho tržní zákonitosti s demokracií. Mimochodem, komerční televize vůbec nepotřebují politiky podplácet, politici jsou k těmto mocným mediálním subjektům velmi krotcí "sami od sebe", protože kdo si svého času pohněval Vladimíra Železného (gen. řed. a spolumajitele Novy), ten měl v politice "sloveno", a naopak. Kdo byl z politiků a politických stran k Nově (a Železnému) vstřícný, ten měl o bonusovou "tv promotion zdarma" vystaráno.
JJ

Vikej řekl(a)...

Přihodím americkou zkušenost. Tu hlasitost reklam jsme tu taky zaznamenali, zvlášt dokud nebylo dálkové ovládání a člověk byl línej se zvednout z křesla a jít to ztlumit. Ted už to takový problém není a „mute“ knoflík je asi na ovladači ten nejojetější. Zajímavé je že jsme dřív vysledovali celé programy i s reklamama. Nevím jestli byly tenkrát leší, ale určitě takové ty sračky co běží dnes nebyly. Ale s tím nadělám jen to, že obrovskou většinu programú prostě ignorujeme, a z toho malého zbytku si vybereme. Dnes lítáme po kanálech hned jak naskočí reklama. A ještě lepší, nahráváme si je na digitální recordér a potom reklamy prostě přejedeme. Ale to jak s tím zápasíme teď není důvod proč píšu. Ta hlasitost reklam tady lidi taky srala. A jelikož si jen nestěžují, posílali stěžovací petice na FCC (Federal Communications Commission) a ty petice měli asi podobný obsah Vienovo příspěvku o reklamách. A FCC která má velké pravomoci nad vysílacím režimem na to vlítla a začala zkoumat proč to tak je. Oni totiž nařizujou jak moc silný ve vysílání ten zvuk může být, že vysílaná mocnost zvukové části nesmí překročit určitou hladinu a to se dá změřit elektronicky. Tak to nějak měřili a zjistili, že ty reklamy tu hladinu oproti ostatním programům opravdu v průměru nepřekračují a nemůžou tedy nikoho pokutovat, což rádi dělají protože tím taky vykazují činnost. Ale ty reklamy jsou pořád hlasité, čím to je? Vysvětlení podle nich bylo v tom, že reklamy jsou dělané jako „uřvané“ i když se v nich jen mluví, ale většinou tam i vřeští spoustu dalších zvuků s cílem přilákat divákovu pozornost. Takže pokud se tedy koukáš v televizi na westernovku a zrovna indiáni útočí tak ten rozdíl hlasitosti asi nepoznáš. Nebo když se zrovna bojuje někde v galaxii daleko odtud a laserová děla duní, tak tě asi reklama na tampóny tak neohluší jako když se zrovna díváš s napjetím na nějakou starší detektivku, kde se jen tlumeně mluví. Mac Harlane zrovna třeba za nočního ticha pomálu vytahuje ze saka pistoli, když slyší zpoza rohu šmátravé kroky šéfa druhé bandy Johnyho Drumonta, kterého má zastřelit. Vie se choulí na gauči a napjatě očekává co se stane, když najednou bum, na obrazovku skočí rodina v nějaké bezva rodinné aktivitě, která má diváka naladit do příjemného pocitu a tatínek se hlaholivě ptá rozjívené jedenáctileté dcerky co by chtěla k narozaninám. A dcerka na něj upře oči a řekne: „tampóny, tatínku“ a tatínkovi klesne brada a zeptá se jí proč, a dcerka mu odpoví: „protože se s nima bezvadně jezdí na kole, plave, běhá....“.
V Čechách jsem si toho ale všimnul kolik reklam začíná nějakou znělkou a zdálo se mi to tam zvukově horší než tady.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
vie odbočím k parkování a placení, aby tě to nebylo líto, tak to v Plzni už traky chystají rozšiřovat a tepe to okolo mé ulice a to mě tedy taky pěkně sere, protože to souvisí s tím jak a kde ještě vydělat. Jako např zvažované placení deštněho. spočtou tě plochu střechy a podle toho tě nějak dle srážek chtějí účtovat za vodu spadlou na tvoji střechu. No já to osobně považuji za vrchol možného i když to jistě něco ještě překoná.
http://www.regionplzen.cz/zpravodajstvi/?plzen-zaplavi-parkovaci-automaty-budou-i-na-borech

Jinak ke zvuku reklam, dnes mají televize zabudovanou fci, že to ty tvuky srovnává do urovně tvého nastavení hlasitosti. Takže to jde mimo mne.

Jan Jelínek řekl(a)...

Koupil jsem k Vánocům novou tv se všemi možnými vychytávkami, a tak by mě LW zajímalo, jestli se ta "zvuková dorovnávací" fce musí nastavit růčo. Asi jo, protože ten přístroj nám automaticky hlasitost nesrovnává. Poraď.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
růčo se nastavit musí, ale nejsem žádný znalec. A nevím, zda to má každá televize. Jestli máš Philipse tak ten to v nabídce asi mít bude.
Musíš hledat v menu. Nebo zkus nějaký dotaz na webu, třeba tě odpověd vyběhne z nějaké diskuse o tématu.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
jinak co je to všechno naše naříkání proti slepici, koukněte jaký má prostor k životu. Možná tím dokonce "sci-fisticky" produkuje látky, přenášené do našich schránek konzumací. Ty nám brzo umožní smířit se s malým životním prostorem a mají mocní vyhráno. Pak už nebude stresu ani nespokojenosti. Nemaj to ti mocní zas tak blbě vymyšlený. hahahaha -:)))
http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2012/04/02/grafika-slepice-produkce-vajec/

Anonymní řekl(a)...

LadaW
k uspořádání komentářů asi tolik.
Pořád se upravuje/zužuje volba nastavení blogu. Takže návrat k minulým nastavením již asi nepůjde. Na přání Vikeje jsem dal jinou formu zobrazování komentářů, ale ta sebou nese pod každým příspěvkem možnost na každý oný odpovědět. Jedině bez kliknutí na "odpověd" a jít rovnou dolů na okno komentáře a odpovídat. (Ale taky se mě zdá, že ne každému se zobrazuje na PC totéž, takže pak jsou to rady na dvě věci)
Ted jsem zkusil dát tedy jinou možnost zobrazení komentářů, ale to nějak u Vikeje minule zpomalovalo PC. Tak třeba to už bude OK. Dějte vědět. Ale možností je méně než bývalo. Jak ubývají naše svobody, je stále méně možností, že. Je to celkem logické. -:)))

Anonymní řekl(a)...

vie
ja napsal novy dlouhy prizpevek a zboural se me pocitac, ne ale diky prizpevku ale diky updatu navigace, znova se me ho uz psat nechce. Verim, ze se ale obejdete i bez nej!
Co nas zajima, ze nekomu v americe jde pocitac pomalejs? Me nic. At si koupi jinej, ze jo! :))))))))))

Anonymní řekl(a)...

vie
a take se me libi, ze budete mit automaty na vic mistech, nejlepe bylo vsude po celej Plzni. Kdyz to mam ja, at to potom maji vsichni. To jo! Nejpozdeji potom to zacne pana LL zajimat. A stejne budete ve vyhode, automat znamena ze zaplatis az kdyz mas misto. My zaplatime a zadne misto mit nebudeme.
Ono je to naprosto snadne. Jeden nekde ve svete zacne, za par mesicu se zjisti, ze konec sveta nenestal a od te doby to zacnou okopirovavat vsichni ostatni. Motorismus bude vzdycky vitana moznost, jak obohatit mestskou a statni kasu a to bez nejakych zvlastnich investic.
Az vam to tam zavedou, hned me napiste, zacnu nabizet garaze a parkoviste a hned na tom vydelam!

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no ono to bude zároven v souběhu nutit lidi zaplatit rezidenční karty, v tom to je všude jistě stejné. Jen je otázka, zda není lepší ... "přát a bude ti přáno". Protože jinak se od těch, na které si stěžuješ budeš za krátkou chvíli jen pramálo lišit, ale to je jen na tobě si to urovnat a nebo se pak s nimi rovnat.
Proto pořád říkám, že nejde s vlky vít. Protože pak z tebe je taky vlk.

... á propos, to myslím ted spíš obecně, k různým tématům zde debatovaným, protože snažit se žít v souladu se svým svědomím, není jen politika či věci veřejné ... stejně jako tím nemůže být nějaká volební účast.

Anonymní řekl(a)...

elel -
rezidenční karty Milošku mě věru nezajímají neb bydlím na vsi.
Zdrávko

Anonymní řekl(a)...

elel -
a zapomněl jsem - ani parkovné, protože jezdím vlakem.
Dobrý a svobodný spánek

Vikej řekl(a)...

Tak jsem hledal něco víc o té hlasitosti reklam a překvapilo mi příjemě, že u nás vloni to dokonce v kongresu uzákonili, že průměrná hlasitost programu a reklamy musí být stejná.
To je zajímavý, že tady to šlo a v zemi jako Rakousko to neprošlo.

Ohledně parkování ve Vídni, můj názor, naopak od EleLa je, že nainstalovat ve Vídni více parkomatů je dobrej nápad. Lidi by tam měli jezdit víc hromadnýma dopravníma prostředkama protože tím se sníží množství spalin ve vzduchu. Možná až na nějaké vyjímky by to ve městech všeobecně chtělo zrušit automobilovou dopravu vůbec. A co se na parkomatech vybere by se mělo částečně posílat na světový fond údržby životního prostředí. Co je přednější, auta nebo životní prostředí? Pokud vídeňské parkomaty zachrání kus tropického pralesa, tak je to dobrý řešení pro mě.


http://www.usatoday.com/money/media/story/2011-12-12/fcc-loud-commercials/51848692/1

Anonymní řekl(a)...

elel -
jejda Víkeji, nemyslím, že bych měl opačný názor než ty resp. já právě používám hromadnou dopravu a absolutně mně to vyhovuje = žádné starosti, ještě resp. parkovné mě opravdu nezajímá z výše uvedených důvodů.
Helou Baltimour

Anonymní řekl(a)...

LadaW
vikeji v době automobilového průmyslu to zní jako z idealistickýho slovníku. A to, že zavedeš automaty, jako přispěje k tomu, že lidi začnou prodávat auta?
Takže ty se pak budeš po Americe pohybovat ... když jsi pro ... trolejbusem???? Nebo už tak činíš? Nezní to to divně??? Nebo necháš na okraji města auto v centrální garíži a pojedeš domů městskou dopravou???? Amerika plejtvá v tomto ohledu asi nejvíc, alespoň podle nějakých statistik, ne???? Už budou u Vás jezdit taky malý auta??? S malou spotřebou???? Nebo už hromadně jezdí?
Bylo by to asi hezký, ale nezní to reálně. Pralesy ničí motorové asi pily.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
A u LL si nejsem jistej Vikeji, zda jde o ekologické smýšno-konání s tou hromadnou dopravou. Možná to byla spíše nutnost ve spojení s alkoholem za volantem??? -:)

Anonymní řekl(a)...

elel -
tů LW - :-)

Vikej řekl(a)...

Kdyby nebylo Vieho kecu "co je mě po Americe", tak bych sem neposlal jak moc je mě po Vídni :-)).
Po životním prostředí mi je, ale parkomaty to samozřejmě nevyřeší. Ale seriozně: Je to komplikovaná situace s parkováním a já se tu bohužel bez auta nedostanu vúbec nikam, takže v tom jedu nejvíc. Leta jsem žil přes ulici od nemocnice a musel parkovat kilometr od baráku, protože pacienti dávali přednost parkování na ulici zadarmo než na placeném parkovišti. Sice jsme měli na utech speciální cedulky asi za 10 Euro ročně, protože město občas poslalo parkoměrku tu ulici ohlídat. Prostě na jedno parkovací místo tam bylo víc aut jako je tomu asi dnes v každém městě. Baltimore dole ve městě je prošpikovanej měřákama, stejně jako Washington. Do debaty proč to tak je se mi nechce. Akorát tak sem něco plácnout ohledně amazonských pralesů. Pokud je pozemek soukromí a postaví si tam parkovací garáž tak co uděláš a město si to odsouhlsí mezi konšelama LW. Ted budou v Baltimoru zvedat taxu na lahve na 5 centů, kterou jinde nemají. Mám známého který je žhavě napojenej na akci tomu demokraticky odporovat. Možná to samé musíte o parkomatech v Plzni a Vídni jestli to tolika lidem vadí. Ono, jak píše Vie, že když to někde prošlo a svět se nezbořil, tak to zkusili i jinde. No je bud na světě moc Vienů, nebo to lidem zas tak nevadí. V Rakousku jsou asi lidi zvyklý nechat si se sebou utírat zadek.

Anonymní řekl(a)...

vie
tak jsem myslel ze to tady uz nikdo necte a ejhle! Cte! Ja vam jen trochu pripomenu dmokraticka pravidla vaseho vytouzeneho demokratickeho systemu: napr. kdyz plati parkovani jeden, muze ho tedy platit i druhy. Nebo, kdyz nebudu jezdit ja, nebudete jezdit vy take, jinak bych se tady tema splodinama, co sem prinese vitr stejne udusil. To znamena, co plati pri jednoho, musi platit pro druheho take.
Ja jen, aby bylo demokraticky jasno. Zdrazovat parkovani a zavadet nove umi samozrejme kde kdo. Zde se plne ukazuje, ze i partaj zelenych se nelisi od ostatnich, coz jsem predpokladal a i se potvrzuje. Jde jen o snadne naplneni kasy bez sebemensi dalsi koncepce, a o nejake koncepci do budoucna nelze vubec mluvit. Kdo ma auto, nezbyde mu nic jineho nez dalsi poplatky platit a konkretne mestske doprave to vubec neulehci, akorat ji jeste zdrazi, ale neodstrani. A to pociti i nas cteny LL ve vlaku, az mu ceny za housky a chleba ktery spokojene ukusuje ve svem kupe. Ty mu totiz vlivem parkovneho zacnou take rust tak muzu dat pusinku a ujistit ho, ze se parkovnemu nevyhne, i kdyz bude chodit ze vsi pesky. To by ale jako vedouci urednik mohl vedet a ne se usmivat, jak utekl jezibabe z lopaty. Neutekl a neutece ani kdyz neudela vubec zadny krok. Asi tak.
Jedina mozna koncepce do budoucna by byly kroky k tomu, aby clovek auto temer nepotreboval a vsechno co se dnes dela ma naprosto opacny smer. Prvne by to bylo zacit rozvijet zivot na vesnicich, aby lidi nebyli nuceni dojizdet ve statisicovych poctech do velkych mest. A jak si muzete vsimnout, vyvoj jde prave opacne, zaviranim obchodnich mist a to i statnich na venkove. Bylo by potreba treba firmam firemni stanoviste na venkovech zlukrativnit, aby se tam zacali usidlovat. Dopravni spoje misto ruseni rozsirovat. Je tidy tisic moznosti, jak plosne omezit dopravu ve mestech, prave rozvojem vekova. Parkovaci poplatky je jen bic na obyvatelstvo bez sebemensi koncepce, jak sami jiste vite, to nic nevyresi.
V tomto naprosto selhava jak vedouci uloha statu, tak kompletne vsechny strany a politici, kterym je to uplne jedno a zajem o neco resici reseni je v tomto segmentu na uplne poslednim miste.
Na zaver se jeste jednou zeptam LL na jeho odhad vlivu na kulturni deni v Plzni?

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, po Americe me skutecne moc neni, jeste mene nez tobe po Evrope, prece sem asi jezdis vic nez ja k vam. I kdyz, v dnesnim globalnim svete mohu rici, kdyz u vas zapalis pneumatiku, ja to tady ja to tady jednoho krasneho dne urcite ucitim. Tak to vypada, ze bez ohledu na vzdalenosti by proletariat mel ale hodne a hodne ve svem zajmu spolupracovat. Jen se jeste zastavim u jeho vlivu, ktery je, jak to vypada, bez ohledu na volby a volebni kampane ci listky snad jeste mensi nez nula.
Otazka pro blogove inteligenty: jeste mensi cislo ci hodnota nez nula? Odpoved: Ano je. Demokracie a obyvatelstvo.

Lze kolikrat dokonale pozorovat a poucit se z toho. Zrovna treba parkovani. Podotykam, ze je to tema skoro naprosto bezvyznamne. Presto se nas nikdo nepta, zda-li si to prejeme nebo ne. Jak je to mozne? Ze v demokracii se rozhoduji veci bez obyvatelstva a nikdo se ho na jeho nazor nezepta? A jak to potom asi bude s tematy ktere jsou na nas zivot mnohem dulezitejsi? Kolik vlivu na ty dulezite potom asi tak mame? A jeste si furt myslite, svym pravem volit jste neco dokazali?

Anonymní řekl(a)...

vie
koukam, tady je mrtvo jako na hrbitove. A odpovedi na me otazky nejsou.
Komentare nemam rad, jsou to jen zvasty, zvasty a zvasty, nectu je ale rad je pisu.
A ted si jeden napisu.

Velikonocni komentar.
zpoza plotu, jak ctu, se blizi konec skvele nove partaje Veci verejnych a v tichosti se pripravuji nove volby. Mam za to, ze posty jsou jiz rozdelene.
Je me uprimne lito tech obcanu, kteri volili Veci verejne v nadeji ze se bude bliskat na lepsi casy. A bliskalo se, to jo, ovsem opet jednou ne na lepsi casy. A ted tam mate bourku. A tentokrat na horsi casy.
Mohli se stat akorat dve veci, VV bud vsechny napalili a nebo byli odstreleni druhymi partajemi. Pravdu se nikdy nedovime. Tak jako tak, muze nam to byt jedno.
Je me uprimne lito tech, kteri promrhali sve obcanske pravo a nechali se napalit. Zrejme se vam blizi nove volby, volici VV zrejme ani tentokrat neprocitnou a nechame se prekvapit, jak mudou mrhat sve obcanske pravo tentokrat.
Inu, lide jsou nepoucitelni!

Jan Jelínek řekl(a)...

Je to zvláštní koníček komentovat sám sebe. Možná už dokonce diagnóza... :-)
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Na patřičném místě jsem ti, vie, jak sis přál, okomentoval fotky předsedy plzeňského fotoklubu.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
jo dekuji. Ja pisu nove prizpevky furt do aktualniho prvniho, jinak nan desnej strach, ze si meho prizpevku nikdo nevsimne a zustane bez reakce. A to je desny!
Adresa resize.like.cz se pouziva pro transfer fotek nebo jen ukazovani, za par dni jsou fotky smazany. Pouzivam ji rad s myslenkou, bud se koukni hned nebo to uz neuvidis. Proto taky po mesici uz nefunguje. Byla tam jedna z modelek, obzvlaste k smichu. Na jeho galerii link nejak nefungoval.
Co si pamatuji, neslo o to vysmivat se nekomu, komu to nejde, byla ale rec o dotacich a muj priklad jako dotace na nesmyslne veci. Pokud si Plzensky fotoklub plati vsechno sam, prosim, nereknu ani slovo, pokud ale sem tam dostanou nejakou korunu, tak je to vyhozena koruna. Podrodnosti ale nevim ani se po tom patrat nechci.

Jan Jelínek řekl(a)...

Když jim (fotoklubu) někdo nějakou kačkou přispěje, tak mně to nevadí. Byli holt aktivní, zjistili si kde, kdy a u koho mají požádat o "grant", grantová komise jim něco přiklepla, a oni to utratili za fotopotřeby a další fotonutnosti. A podle grantových pravidel komisi vykáží, že byly peníze vynaloženy na zamýšlený účel.
Když budeš, vie, chtít, aby to bylo jinak, aby to nebyly vyhozené peníze, můžeš požádat o grant (o podporu, sponzoring...) za váš fotoklub, "fotokroužek" nebo jak si říkáte ty sám, a jelikož budou tví fotokolegové pod tvým vedením určitě dělat lepší fotky, už o zbytečně poskytnuté peníze nepůjde.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, ty jsi holt sasek! Me prece nevadi, ze nejaky fotoklub dostane nejakou korunu, mozna maji najem zadarmo, ja nevim, jak toto funguje. Spis by me vadilo, ze to mozna dostanou ti co se ozvou a kteri si to vyhadaji. Cely system je nejaky divny. Spis jsem se pozastavil u toho, jestli si si driv vsimnul, ze podpora vede k podpore prave prumernych, kteri mezi sebe potom dobre vubec nepusti. A to je potom jakoby protiklad jakekoliv pomoci.
Jinak, ale ver me, je me to uplne jedno.

Jan Jelínek řekl(a)...

Vie, vie, ty jsi holt trumbera! Už si jednou vtluč do hlavy, že průměrných je na světě (a to v každém oboru) nejvíc, a tak (logicky) o podporu žádají nejvíc ti průměrní, a tedy ji nejčastěji dostanou opět ti průměrní. Nebo si snad myslíš, že se tato převažující průměrnost netýká i sestavy členů všemožných komisí? Tebe fakt utrhli za zelena, když se ve svém věku ještě takovým věcem divíš!

A na závěr tě obdařím tvou omšelou mantrou: "Jinak, ale ver me, je me to uplne jedno."
JJ

Vikej řekl(a)...

Debata o fotokroužku sice jde okolo mě ale přidal bych nějaký žvást a žvást o grantech. Je to komentář Vie, tak to snad ani nečti.
Majíce zkušenosti ve světě podávání žádostí o granty, mohu říct, že žadatelé jsou asi jako duha. Od vychcaných až po všelijaké génie. Zdali je těch prúměrných statisticky nejvíc, je asi těžko říct. Já mám zkušenosti z oblasti vědeckého výzkumu a grantů pro malé výrobce. V sociálních grantech kam asi spadá o čem vy hovoříte se taky asi o nějaké průměrnosti nedá hovořit, ale spíš o tom jak nějaké té komisi daná žádost bude sympatická, a to jí napřed MUSÍ vidět. Čili jí Vie někdo musí podat.
Ale Vie je stejně trumbera. Vadí mu že grant dostanou ti co se ozvou...daaah. Myslím, že Vieho neutrhli za zelena, ale ještě když byl v pupenu. Ne, utrhli ho když byla míza jen v kořenech.
Podle Vieho: podpora vede k podpore prave prumernych, kteri mezi sebe potom dobre vubec nepusti. A to je potom jakoby protiklad jakekoliv pomoci. Protiklad jaké moci? Nějaký kroužek fotoamatérů? Máš ty vůbec nějaký životní měřítka? Protiklad moci?...di do prdele.

Jan Jelínek řekl(a)...

Já se vyjadřoval čistě k podpoře zájmově uměleckých aktivit. Kdy příslušné instituce dávají peníze "na kulturu" vedeny přesvědčením, že je správné (protože pro kulturu obecně přínosné) takové zájmové aktivity, jako kupříkladu fotokroužky, podporovat.
Kulturní komise se (krom jiného) rozhodují také na základě osobního vkusu, kulturní vyspělosti a rozhledu svých členů. A tady už "gaussova populační křivka" rozložení inteligence, vkusu, vzdělanosti... odráží skutečnost, jaký vliv tyto osobní charakteristiky členů komisí na výsledky rozhodování komisí mají. Jen paranoik postižený stihomamem si může myslit, že se komise rozhodují s předpojatým úmyslem podporovat průměr na úkor špiček. V rozhodování komisí přirozeně hrají svou roli různé vlivy a občas i sobecké zájmy, ale převažuje snaha rozhodnout se co nejlépe.
Ale pozor, vie, v reálu to nefunguje tak, že se kulturní komise rozhoduje mezi třemi fotokroužky a vybírá ten nejperspektivnější, alebrž má na stole 70 různých žádostí na 70 různých projektů - tanec, zpěv, recitace, foto, malba, grafika, koncerty, ochotníci, spisovatelé, kurzy vyšívání atd. A tyto žádosti o granty představují (příkladmo) celkový požadavek ve výši 1 200 000 Kč, komise má však k dispozici jen 120 000 Kč, a ani ťuk navíc. A teprve teď to je ten skutečný "hokej", který všechny reálné komise v komunále hrají, nikoli přemýšlení jak raději podpořit "solidní průměr", než ulítnout na (možná geniálních) fantasmagoriích. Rozhodování sociálních komisí se od těch kulturních z hlediska financí nijak neodlišuje, vždy je k dispozici méně peněz, než je požadováno. Že se kritéria rozhodování v kulturní a sociální oblasti částečně překrývají ví každý, netřeba to rozpatlávat.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
vy jste holt dva! Vsechno vite!!! Ale vsechno. Ja nevim nic, ale zase tusim, ze nic nevim. Ano, priznam se, ze jsem prekvapeny, ze stat a urady a vlastne celou ekonomiku a nejen tu vedou prumerni az podprumerni lide. Ano, z toho jsem prekvapeny!
A jak jsem z toho prekvapenej! A nas kulturni komisar-vseved mlci.
Preju vam hezke Velikonoce!

Anonymní řekl(a)...

vie
http://www.youtube.com/watch?v=uad4W_vGE48&feature=youtu.be

Vikej řekl(a)...

Tak jsem někde četl, že Viktorka Plzeň slavila 100 let výročí.

Anonymní řekl(a)...

vie
http://www.youtube.com/watch?v=oooB5gLwQC0&feature=related

Vikej řekl(a)...

Vie, videa, která nejsou dopředu představená o co v nich jde obyčejně přehlížím. To tvoje poslední video jsem kousek zhlédnul protože mam zrovna čas a potvrdilo mě to že dělám dobře je ignorovat.
Každý by ten odkaz měl nějak alespoň v krátkosti představit a říct o co tam jde a proč to dal na blog.

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, vzdycky je dobry presne vedet co chces ignorovat. A pote mit dobry pocit, ze prave to chces ignorovat.
Myslim, ze to posledni bylo o tom kuchari, nebo ne? Uz ani sam nevim.
Uz sis dal na dvere od WC nejakou malou obrazovku? Ze bys na WC nemusel jen cist filozofy ale koukat na taky soucasne na videa. :)))

Ja jednou vyrobil velice slavnej plakat, kterej STB sbiralo temer po celych zapadnich Cechach. Tak tech plakatu prezilo hodne malo kusu a asi po 15 letech me jeden referoval, ze mu ho STB nejakou nahodou nesebralo a jeste ho ma.
Visel na zachode. Co na to rict? Lepsi 15 let na WC nez jen par dni v popelnici!!!

Jan Jelínek řekl(a)...

První vieho odkaz google nenalezl, na druhém se objevil profláknutý Polreich z reality show "Ano šéfe!". Čím tě, vie, ten "šéfkuchař" tak oslnil nebo zaujal?
JJ

P.S.
Proč vůbec, vie, zavádíš řeč na témata, o kterých - podle svých slov - nic nevíš? Kvůli tomu, aby ses poučil to nejspíš nebude, když ironizuješ ty, kteří o daném tématu něco vědí a sdělí ti to. Tak proč?
Snad tě, probůh, nedráždí ta obecně sdílená zkušenost, že někdo o něčem ví víc než ty. To přeci dnes a denně zažíváme úplně každý. Jen příkladmo - já vím mizivě málo o hudební teorii, o programování, o matematice, o účetnictví, o hutnictví, o opravách a údržbě tramvají, o zednickém řemesle, o botanice, o nákladních autech, o pilotování letadel, o plachtaření, háčkování, pletení, o vaření... atd. atd.
jj

Anonymní řekl(a)...

vie
jeste jednou:
http://www.youtube.com/watch?v=uad4W_vGE48&feature=youtu.be

ZM Cheb 29.3.2012 - p. Bendig

Zaznam, ve kterem si stary cikan stezuje, ze mu nedavaji dost penez.

Zde zverejnene zaznamy a jinde take zacinajici http://.... nebo www... neni potreba davat do googlu ale primo do prikazoveho radku internetoveho prohlizece. Adresa funguje, ted jsem to zkousel.
Reality show zdenka pohlreicha me zaujalo nazvem: dalsi sok z Plzne!
To je snad dost k tomu, abych to poslal hobby filozofum z Plzne!
Vy ste holt dva!!!

A konecne, proc nekdo zavadi tema na temata o kterych nic nevi? No prece proto, aby se o tom neco dovedel, kdyz o tom nic nevi! To da prece rozum! Jinac by se sam odsoudil k samostudiu kdesi na WC.

Jan Jelínek řekl(a)...

Jenomže, milej zlatej, ty, když se od nás dozvíš, že něco nevíš nebo co nevíš, a že toho je teda hafo, tvá stereotypní zamindrákovaná reakce je nazývat nás hobby filozofy. Přitom k tomu, aby tobě kdekdo imponoval jako mudřec, stačí, když si pamatuje pár znalostí ze školy, když se mu hned nevykouří z hlavy to, co se aktuálně tu a tam dozví z časopisů a z populárně naučné literatury. A když používá nepředpojatě, bez cementózních apriori názorů, zdravý rozum. Měl bys, vie, pokud se chceš opravdu poučit, věnovat víc času samostudiu na WC a ubrat na pýše. K doučování středoškolských znalostí ti tenhle blog určitě neposlouží.
JJ

Vikej řekl(a)...

Bacha JJ, než tě bude Vie nazývat hobby psychologem. Nebo nás oba, protože mám stejný názor, že zamindrákovanost je Vieho pohon. Taky si říkám odkud pochází ta jeho mimořádná nepřejícnost, a věčné obnažování pomyslné slabosti těch druhých. Viz to časté poukazování na čtení na WC a jiné "dobromyslné poznámky" končící na :-))).

Anonymní řekl(a)...

JS

Motto:
Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Benjamin Franklin

Bělohradský pro mě není filosof, ale politický aktivista. Kavárník s šátečkem na krku, zastydlý levičák ze šedesátých let. Ale tentokrát v meritu věci pravdu má, i když k ní dochází z blbého konce, tedy relativizací čehokoliv.

V souvislosti s globalizací, resp. zánikem bipolárního světa, došlo k neomezené koncentraci ekonomické a z ní plynoucí politické moci. Tuto moc nezadržitelně přebírá světová finanční oligarchie a dnes jsou jednotlivé státy často slabší, než mnohé nadnárodní korporace.
Pod kotel vláčku směřujícího neochvějně do prdele poté přiložili též chytří mládenci a panny v Bruseli, když v záchvatu revolučního leninského obrazoborectví pravili, že národní stát je přežitek a sprosté slovo... a že je třeba věnovati se radostnému budování nadstátních politických struktur. Jenže v tom opojení vlastní genialitou zapomněli, že není možné fungovat ve vzduchoprázdnu, tedy ve stavu, kdy neexistuje ani národní stát, ani smysluplná a hlavně funkční nadstátní struktura. A takto vzniklé vakuum hbitě vyplnili ony nadnárodní korporace.

A tak tady máme démos, který hraje každé čtyři roky roli užitečného idiota, a dochází pilně k volbám, aby legalizoval vládu politického zločinu, pak tu máme vlády bez reálné moci, které jsou řízeny oligarchy, a pak tu máme ty oligarchy, kteří vlády řídí, aniž by měli jakoukoli reálnou odpovědnost. Jediné, co je zajímá, je uzávěrka v modrých číslech. Inu proč ne, jsou tady od toho...

Tento obecný princip je, obávám se, na tolik obecný, že funguje nezávisle na tom, zda jde o východ či západ. Posralo se vše, co se posrat mohlo. Veškerá energie se nyní věnuje nejoblíbenější společenské kratochvíli všech dob, tedy hledání viníků. Levice, pravice, liberalismus, konzervatismus, kapitalismus, komunismus, bankéř, žid, machometán, Bilderberg či šifra mistra Leonarda.. do mediálního guláše se hodí cokoliv. Dnes se ono cokoliv s oblibou shrnuje pod vystajlované magické trendy slůvko - KORUPCE.

Nikdo ovšem do guláše nehodí sám sebe. Nikdo neřekne - posral jsem všechno, na co jsem sáhnul. A že jich tady takových běhá...

Včil mudruj, vědmo z Théb... možná je tím, že se tu málo hulí, jak onehdá pravil Macháček v Samotářích..

Co s tím? Povinně nasvítit baterkou dovnitř každý sám sebe... jinak nevím.

V noci ze soboty na neděli měli křesťané svůj největší svátek, tedy Velikou noc aneb Vigilie.. esli jste křesťané, měli jste vigilovat a svítit do sebe baterkou, a né šoustat, jak jste bando zajisté činili..

Já spal, páč nejsem křesťan. Tak zdar.

Anonymní řekl(a)...

vie
!velikonocni sok
!gastronomicky sok
!post-komunismus
!unaveny ranny lidovy kapitalismus

To jsou vsechno atributy, ktere patri do nazvu meho noveho komentare z Plzne. Asi takhle:

Velikonocne-gastro sok, post-komunismus a jiz unaveny ranny kapitalismus.

Vcera jsem se vratil ne z hradu, ale z Plzne. Byl jsem tam jeden den na velikonoce, presne z nedele odpoledne do pondeli odpoledne.
Vecer jsem sel se znamejma do hospody, nez jsme se vypravili a domluvili, bylo skoro deset vecer. Kam pry pujdeme? Povidam, pujdeme nekam do mesta, tam urcite neco najdeme, budu rad, kdyz tam budou mit tatarak. Najednou jsem si na nej vzpomnel a dostal jsem chut. Kamaradova manzelka, jelikoz ji priprava klasicky dlouho trva, sla au po nas, a postupovala smerem od Roudne, my zase po Klatovske dolu a telefonicky jsme se domlouvali kam pujdeme. Ona nam hlasila, v Male ulici maji zavreno, v Roosveltovce taky, na Parkanu zaviraji a my jsme mezitim dosli az k Alfe, kde je pres ulici neco ve sklepe. Tam prijd sem, naproti Alfe ve sklepe. Skoro jsme tam nenasli misto. Sedeli jsme tri metry od vycepu, pivo prinesli az za ctvrt hodiny. Tatarak nemame, doslo masicko, vyberte si neco jineho. Na nalozenej hermelin a studenou a starou roladu nemam chut, to si mohu dat v jakejkoliv putice. Pivo meli ale dobry a ve sklenenych pulitrech ve tvaru soudku. Ze je mame ale uz prazdne si dlouhou dobu nechteli vsimnout. Posleze konecne prinesl cisnik druhe pivo a hned nas upozornil, at ho rychle vypijeme, ze uz budou zavirat. Takovy hlasky me uz temer schazely, uz jsem je dlouho neslysel. Vypili jsme a zacali hledat jinou hospodu. Uz bylo po jedenacte hodine. Tu jsme nasli v Sedlackovce vedle Mazaneho kralicka ve sklepe. Dva barmani s naprostym nezajmem o hosty se bavili s devcaty, uzivali si srandy a fotili se s nima, ja stal u baru a deset minut cekal, nez se me obsluha s dlouhymi vlasy zeptala, co chci. Dve piva a dve dvojky. Koukam ja michal dve mojita, kazdych deset vterin si kaslal do dlane a potom presne s tema vykaslanyma zbytkama ve dlani lovil listky maty v krabici, led a hazel do sklenice, natoz ji potom tou vykaslanou dlani uzavrel a jak se to mojito ve sklenici trepat, karbovat a michat. Opet si pokaslal do dlane a tu si pote umyl v mojitu. Jeste si pokaslal a hledal v krabici citron. Te blondyne pro kterou to delal to zrejme nevadilo, vaseho sefkuchare Pohlreicha by ale zrejme odvezli primo do marnice. Me dal dva hladke pulitry s pivem, nez jsem je donesl ke stolu, byla pena ta tam, k rome toho, chutnalo mizerne. Pred treti jsme to zabalili a sli jsme domu.
Jedno je ale alespon pro me trochu pozitivni. V Plzni si nikdo nedela asi starosti kvuli nekurackym prostoram. Tady jsou hospody rozdelene na kuracky a nekuracky prostor, v nekurackem nikdo neni a vsichni se tlaci a cpou v prostoru pro kuraky a je tedy dycky pulka hospody nebo restaurace uplne prazdna.
Cestou domu me napadlo, ze politika bude asi pochazet ze spoda, bude asi podobna zvyklostem a urovni ve spolecnosti. Vzdyt z toho take pochazi.

A jeste neco vubec nezajimaveho. Dnes pri ceste do prace koukam na ohromny billboard, ktery me upozornuje, ze kdyz necham na ulici stat nejake odpadky (televize, lednicka, kreslo a jine) budu pokutovan pokutou 1000 euro. Ano, tisic euro. A za psi hovno je jen 36 eur, tak me to pripada jako trochu nepomer.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
.... a tak ani nevím, zda se mám smát či plakat ... ???
http://www.klaus.cz/clanky/3074

Jan Jelínek řekl(a)...

Smát. :-)
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
me to moc k smichu nepripada, vidim za tim jednak pravdu o mediich a za druhe snahu o omezeni jejich vlivu. Otazka je, co je pro nas plebs vyhodnejsi. Kdyz budou kauzy tajne nebo kdyz media ( jejich vlastnici ) budou ridit stat. Mam pocit, ze v obou pripadech je to nahovno. A jinak se me moc libi to motto jak dva vlci a jehne hlasuji co bude k veceri, to docela presne vystihuje demokracii a hlavne nase postaveni. I kdyz nase zastupitelska demokracie je trochu jina. Beranci si voli vlka, ktery je ma zastupovat a vyvoleni vlci potom hlasuji na jaky zpusob si budou beranky upravovat. Nejkomictejsi je, ze si beranci mysli, ze se do trouby nedostanou, prece nejsou vsichni vlci tak nenazrani, ze jo! (psychoparta).

Co take furt mate svicenim baterkou do sebe? Co myslite, ze tam uvidite? Neco jineho nez je na povrchu? Co by uvnitr videl treba takovej Klaus, kdyz uz o nem byl link? Jeste dokonalejsi privatizaci nebo opak?

Vy dva me nazyvate pysnym stredoskolskym nedoukem a ja vas hobby WC-filozofy. Kde je mezitim rozdil? Byl by z nich nekdo lepsi? Pochybuju. Svitim si baterkou a v kuzelu svetla vidim, ze me to nerozciluje, ba naopak, dava to chut, jinac by to bylo jako neslane a nemastne.

Vikej řekl(a)...

Přečetl jsem si to dvakrát, zběžně a potom pečlivě jestli to na mě udělá plačtivý nebo smějící se dojem. Ani jedno. Snad jen mě nadzvedlo obočí to jak Vaklav nabádá k tomu, že “ Nemá však smysl lkát nad rozlitým mlékem, vymlouvat se na minulost, nebo dokonce hledat viníka, na kterého se všechno svede.“ Asi ví kam by ten prst ukazoval. Zbytek mi připadal dost prozaistický. Nevím jaká je situace u vás v médiích třeba s prozrazováním na koho tajně policie sbírá důkazy apod, ale pokud prozrazují něco ilegálně tak by je měli přece stíhat. Jak je vidět i president to mohl jen konstatovat tak tam bud nemáte zákony co by tam být měli nebo to nezákoné není a lze to jen pranýřovat, ale to je tak všechno co i prezident může. Až budete mít perfektní anarchii, nebo nějakého perfektního despota tak ten to zařídí nějak.
To Vie: otázku baterky do sebe musíš nasměrovat na JSe jestli bys chtěl odpověď kam to směřuje, a kam by to mělo dojít. Prozatím tu o tom žádná debata nedostala odpověď kromě toho, že svícením baterkou do sebe se všechno pochopí, nebo naučí. Už si ani nepamatuju jak dalece to šlo, ale bylo to dramatický zlepšení dnešní asi tedy pasé metody učit se z jiných zdrojů mimo sama sebe.
Přečti si nazpět pár komentářů než napíšeš že „my dva tě nazýváme pyšným středoškolským nedoukem“.
To JS: kdes vyhrabal to Franklinovo rčení o vlcích a beránkovi? Asi z nějaké nepřesné internetové stránky, bohužel. Jinak dobrej citát, zvláště když to má atribut velikána jako Ben Franklin. Vidím, že tě to zaimponovalo, a i Vie z toho byl na větvi. Mě se to ale nezdálo, protože za těch pár let co tu žiju jsem nic takového nezaslechl. Je to dost silné rčení, na to aby to bylo tak neznámé. A mezi několika solidníma stránkama je tento citát jasně vyvrácený jako kachna. Nejdřív to bylo použito roku 1990 a potom slavněji roku 1992 na sjezdu libertánů podle Wikiquotes, kde to jsou ve skutečnosti 2 věty. Mají tam dlouhý list citátů nepravdivě odkazovaných na Franklina. Tenhle ten byl použit v debatě kde tázaný, který volil na sjezdu proti většině řekl, že Demokracie je jako ti dva vlci. Ale my tu máme listinu práv, kde jsou zakotveny práva, které zabraňují, aby ani 99% representantů nemohlo utlačovat to 1%. Jinak by to bylo jak ti dva vlci (většina) proti té ovci. Jenom jsem chtěl upřesnit odkud ten citát pochází. Ale jestli se chcete cítit jako ovce a vidíte se jen jako ovce, je jiná debata.

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, ty jses bud nenapravitelnej andelickar nebo se neumis vyjadrovat. Jeste by tu eventuelne byla treti moznost, ze schvalne delas prihlouplehlo, to se me ale nezda. Spis me pripadas jako nenapravitelnej andelickar. Podivej co pises:

" Jak je vidět i president to mohl jen konstatovat tak tam bud nemáte zákony co by tam být měli ..."

A ted jak to vidim ja: Zakony jsou vsude, jsou ale nedokonale a to hlavne z duvodu, ze jsou kompromisem mezi tridou vladnouci a tridou poddanou. Tady si dovolim spolecnost rozdelit jen na dve hlavni tridy, coz v principu odpovida skutecnosti. Trida vladnouci by chtela samozrejme zakony jine nez trida poddana. Vladnouci tridy by rada spousta zakonu okamzite udelala, kdyby to slo, meli bychom je hned zitra. Jenze, vladnouci trida musi take trochu koukat na volebni hlasy a nemuze si dovolit, nastolit od zitra nejaky diktatorsky rezim, vznikly by tim komplikace a to vladnouci tride nestoji za to. Nove zakony vznikaji plizive a pomalu a vetsinou jako dusledek reakce na neco, co se bud umele vytvori nebo neco jineho nafoukne. Mluvim tady predevsim o zakonech, ktere svazuji nasi svobodu. Pod zaminkou hrstky teroristu padne bankovni tajemstvi, padne svobodny pohyb, zacne se sledovat, kontrolovat a do vytvorene site spadne pet teroristu a dva miliony normalnich lidi.
Klausovo fejetonek, a Klause muzeme zahrnout do tridy vladnouci, si mohu prelozit asi takhle: Kdybychom mohli udelat poradny zakony, rozumnej pro nasi tridu, tak by nic na verejnost neproniklo, nikdo by se za drivejsi prestupky nesoudil a my bychom si mohli uplne spokojene vladnout a nikdo by nam do toho nekecal. Klausovi se styska po totalitnim rezimu, ktery by jiste dokazal dotahnout do zdarneho konce a konecneho reseni. Ma stesk. A svazane ruce tim, ze se tam chce udrzet a nemuze otevrene zacit prosazovat svoji vuli. Asi tak.
Nemusis se tedy Vikeji vubec zabyvat tim, je-li neco zakonne ci nezakonne, protoze to zalezi jen na situaci. Tvoje nenapravitelny andelickar-ismus holt veri ta to, ze jsou zakony nedokonale nebo schazi a jednou budou. Az budou, tak bude prezidentovi lepe. V tom prave vidim rozdil, pochopit to, ze by zakony byly jiz od zitrka, kdyby nebyl strach, ze by ho mohli eventuelne hned sesadit. V tom prave ja nemam nejmensi pochyby, ze by to tak bylo.
Abych to jeste dovysvetlil, mam pocit, ze si prave myslis, a cela psycho-parta s tebou, ze by, kdyby to slo a mohli se delat zakony jake si vladnouci trida preje, byly by delany takove, aby prispeli cele spolecnosti ktera by pote jen zkvetala. A na to ja neverim a myslim, kdyby to slo, tak by nam tak utahly obojky, ze bychom se nemohli ani nadechnout. A Klausovo fejetonek moji teorii skvele podpira.
Proto vas nazyvam psycho-partou, jelikoz hledite a jste upreni na neco, co nemuze nikdy nastat. A to zase podpira ten LL literarni vytvor, nebo jak to nazval hokus-pokus.
Doufam, ze se me muj pohled na nase postoje podarilo vysvetlit bez pychy a nadrazenosti.

Jan Jelínek řekl(a)...

Četls, vie, vaši rakouskou a naši českou ústavu? Vsadím se, že nečetl. Tak si tu vaši (rakouskou) nejdřív přečti, a pak nám napiš do paragrafovaného znění své doplňky, které tam lid nemůže kvůli odporu vládnoucí třídy dostat. Bude nám pro začátek stačit jen jeden paragraf, a v něm třeba jen jeden odstavec. Jakýkoli.
JJ

Vikej řekl(a)...

Vie napsal: Doufam, ze se me muj pohled na nase postoje podarilo vysvetlit bez pychy a nadrazenosti. Když pokrčím rameny nad tím andělíčkářem, což jim být beru velice positivně, tak jsi Vie napsal bezpyšnou litanii blábolů. Jeden za všechny: Buď „musí vládnoucí třída koukat na volební hlasy“ , jak píšeš, a tedy volení má nějaký vliv, nebo volení vliv nemá jak nám tu pořád troubíš a pak jsi nula se kterou si jiní dělají co chtějí a vládnoucí třída se na tebe může víš co. Utriď si to.
Za druhý asi nepřemýšlíš moc nad tím co čteš, viď? Napsal jsem“ Jak je vidět i president to mohl jen konstatovat tak tam bud nemáte zákony co by tam být měli nebo to nezákoné není a lze to jen pranýřovat, ale to je tak všechno co i prezident může. Já tě to rozeberu: president to mohl jen konstatovat =president není despota co si může rozkazovat co chce. Jinak by něco dělal a ne jen o tom mluvil. To samé, že pokud tam ty zákony na to co on kritizuje nejsou, tak se o tom dá jen mluvit dokud se tak nestane. To už nevím jak bych tě mohl dál logicky rozebrat. Na to jak se v CZ zákon stane zákonem nevím jaký je proces, ale ten snad i president může nějak ovlivnit. Navrhnout zákonodárcům a pod. Asi jako tady. Nakonec je to stejně on kdo ten zákon podepíše, ne?
Řekni mě jaký tam třeba je u vás zákon – kompromis mezi vládnoucí a poddanou třídou. Maximální rychlost jízdy na silnici? Vlastnictví pozemků? Vojenská služba? Znal jsem tu jednoho člověka, se kterým jsem jezdil jeden čas jako závozník, a ten byl do morku přesvědčený, že pod Bílým domem je stále zakotvená ponorka se kterou se president a jeho lidi odplaví v případě nebezpečí. Ty mě ho hodně připomínáš. Probůh abych s ním nějak o tom polemizoval, hned jsem byl naivní člobrda co nemá potuchy o životě.
Ale souhlasím s tebou v jednom. A to s tím jak se používá bubáka terorismu na omezování volnosti. Ale i o tom jsme tu vedli debaty, tak to jen jako komentář.
Tvůj poslední paragraf nechám bez povšimnutí, protože to nemá smysl komentovat. Možná JJ když bude mít náladu tě napsat něco na téma „ Milej, zlatej Vie...“.

Vikej řekl(a)...

Já se picnu JJ. Zase jsi mě natáh o dvě minuty.

Anonymní řekl(a)...

vie
tak vy dva vyhrajete nakonec kazdou valku! Vite proc? Protoze svou naivni hlouposti odzbrojite kazdeho a to az tak, ze si rekne, takovy hlupaky nemohu uz ani za nic potrestat protoze brat detem piskoviste jen za to, ze si na nem hraji, to ani udelat nejde.
:-))))))))))

Vikej řekl(a)...

To Vie: Přemýšlel jsem jestli má vůbec cenu odpovědět na tvůj poslední komentář. Zvlášť když jsme podle tebe hlupáci a děti na pískovišti. Jenom bych se rád optal proč bys nás měl trestat? Za co? Já vím, že to má být jen metafora, ale je taková pitomá, nemyslíš? A HLAVNĚ je nabubřelá a nadřazená. A co s tou válkou nebo vůbec soutěžením tady? Jsi mentální? Já tě klidně píšu svý názory a zkušenosti a ty v jednom kuse z toho děláš kdo vyhraje a když už nemáš odpověď raději se uchýlíš k invektivům. Mě to nevadí protože mě to nijak nepřitěžuje. U nikoho mě to neshazuje a ani jinak mě to neovlivní, a tak jediné co tím docílíš je, že to zahání diskuzi jen do emocionálních výronů. Taky mě nejde do hlavy proč máš za potřebí věšet nám/mě na krk cedulky. Pánbíčkář, hlupák, dítě....Racionálně mě třeba vysvětli čím jsem u tebe “pánbíčkář”. Jestli vůbec jsi intelektuálně schopen mě to vysvětlit. Vsadím se že ne.

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

No tak si toho Bena klidně škrtni. Mě je úplně ukradený kdo a kdy to řekl, zaujalo mě, že ten výrok ve zkratce věrně vystihuje realitu. To mám rád. Ta druhá věta zní "Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně hlasuje proti".

Mění autorství výroku nějak jeho smysl? Jako obvykle - řešíš úplné kraviny. Pořadí slov ve větě, má - li věta dost sloves a tak... Podstata ti uniká. Čekat, že nějak zareaguješ na samotný text, by bylo velmi naivní. Furt dokola. Perepetum debile.

Listinu práv čehokoli si v současné západní společnosti můžeš tak akorát vetknout. Pokud nejsi součástí oligarchie. Ale nijak tě nepřesvědčuji, ba ani neargumentuji, Už dávno vím, že je to zbytečné. Ztráta času.

Jen douška. Současný Detroit zaujímá údajně rozlohu velkou asi jako pět Paříží. Z tohoto celku je území velké asi jako tři Paříže mrtvým městem. Město duchů. Lidé odešli, zůstali jen mysteriózní trosky, mezi kterými přežívá pár zbláznivších se zoufalců. K čemu je těm lidem Listina práv čehokoli? Dá se sežrat?

Anonymní řekl(a)...

JS

Vie

"Co myslite, ze tam uvidite? Neco jineho nez je na povrchu?"

Přesně tak. A právě v tom tkví smysl svícení do sebe.

Anonymní řekl(a)...

JS

Vie

Víkejovi něco vysvětlit? A intelektuálně k tomu? Ne, to fakt není možné... Voda do kopce nepoteče. Zůstal bych v klidu. Smile.

Jan Jelínek řekl(a)...

Takže, vie, k rakouské ústavě nic k pozměnění natož vylepšení nemáš, tedy tvé tvrzení bude pasovat k nějakým jiným zákonům, kde si bohatci nechali schválit znění ve svůj prospěch. Takže máš znovu možnost věcné argumentovat a navrhnout konkrétní změny.

A o jaké válce to probůh mluvíš? Vždyť ty pořád zápasíš jen sám se sebou, když se tě na něco konkrétního zeptám, tak téměř vždy (složitě, mnohomluvně a zmateně) neodpovíš. Zkus to těď změnit.
JJ

Anonymní řekl(a)...

JS

Nedá mi to, abych zdejšímu publiku nesdělil, co jsem právě zjistil! Zítra má na Světovaru v rámci EHMK 2015 od 18 hod. přednášku můj velký oblíbenec Václav Cílek. LadaW tu na něj má na titulu odkaz. Je ředitelem geologického ústavu Akademie věd ČR a jinak též spisovatelem a velkým šamanem... Téma přednášky? Ano, pochopili jste správně - o svícení baterkou do sebe. Vřele doporučuji všem s dojezdovou vzdáleností do 1000 km....

Vikej řekl(a)...

Namaste JS. Já tě nepřesvědčuji, jen jsem poukázal na tvůj omyl s citátem a upřesnil jeho mínění. Víc o tom psát je ztráta času.
Pro tvé poučení pouze, Franklin a jeho kolegové dobře věděli, že demokracie není ideální a dá se zneužít a zmítali se v pochybách, a dokonce padali návrhy jestli by neměli nastolit nějaké benevolentní království. Ale skončili u demokracie. Tobě se demokracie nelíbí a já tě říkám, no a co. Holt bychom se jednoho dne možná dostali na různé strany barikády. Ono co tu praktikuješ na blogu a tuším že i v životě je takový kyselý intelektualismus, který nenabízí řešení, ani když dáváš příklady o Detroitu a prošpikuješ odpovědi urážlivýma retortama. Ono to dost vypovídá o tvým charakteru. Já jsem možná hloupej ale jsem hodnej a tak tě jen nanejvýš poradím zaměňit regulérní baterku za takovou tu s kryptonovou zářivkou nebo laserovýma diodama.

Anonymní řekl(a)...

vie
Mili kluci, tak si to tak neberte, to je literarni ztvarneni vasi hlouposti, zadna valka nebo neco jineho. Jen literarni porovnani tak velike hlouposti, ktera nejde uz ani potrestat. Jednoduse proto, ze je zaseta tak hluboko, ze veskere tresty by se minuly ucinkem, jsou tedy zbytecne.

JeJe ma pravdu, ustavu jsem nikdy necetl nebo si na to jiz nevzpominam. Nasel jsem si to ted na netu a vyslovne upozornuju, ze jsem to opet necetl, jen prohlednul a zjistil, ze me to nezajima. To je jako kdybych se ja ptal vas, zda-li jste cetli dopravni rad mestskych podniku Plzen, kdyz kazdy den jezdite tramvaji. A rad o pouzivani tramvaje jste jiste take necetli. Lze z toho potom usuzovat, ze je nekdo pote hlupak? Asi ne.
Pro vase uspokojeni jsem ale podrobil pruzkumu nektere body Listiny zakladnich prav a svobod, ktera je soucasti Ustavy, a zjistil jsem, ze si s ni mohu take vytrit prdel, jelikoz je k nicemu. Veskere body v ni jsou napsany stylem: ted priklad: 2 + 2 = 4, muze to byt ale i jinak, rozhodne-li o tom soud.
Se vas ptam, k cemu je me potom nejake pravo, o kterem muze kdykoliv rozhodnout soud, ze je to jinak? Takove pravo na papire, ktere lze kdykoliv zmenit je pravo pofiderni a plati jen za urcitych podminek.
Jak by asi vypadala matematika, kdyby platilo, ze 2 + 2 mohou ale take nemusi byt 4. Asi tak, ze bys nikdy nemohl nic s urcitosti spocitat.

priklady:
Článek 18
(1) Petiční právo je zaručeno; ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu má každý právo sám nebo s jinými se obracet na státní orgány a orgány územní samosprávy s žádostmi, návrhy a stížnostmi.
komentar: stezovat si a navrhovat muzes kolikrat chces a dal? Dal neni uz zaruceno nic. Co tedy z takoveho prava mame? Dovedete si vubec predstavit, ze takove pravo me k nicemu neni?

Článek 13
Nikdo nesmí porušit listovní tajemství ani tajemství jiných písemností a záznamů, ať již uchovávaných v soukromí, nebo zasílaných poštou anebo jiným způsobem, s výjimkou případů a způsobem, které stanoví zákon. Stejně se zaručuje tajemství zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením.
Komentar: vsimnete si zejmena toho: s výjimkou případů a způsobem, které stanoví zákon, u nas maji dovoleno se te nabouravat do pocitacu, zkoumat tvoje maily a korespondenci a jine a jine. Samozrejme za predpokladu, ze hledaji trestni cinnost.

Anonymní řekl(a)...

vie
Článek 12
(1) Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.
(3) Jiné zásahy do nedotknutelnosti obydlí mohou být zákonem dovoleny, jen je-li to v demokratické společnosti nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob, pro ochranu práv a svobod druhých anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejné bezpečnosti a pořádku.
komentar: to je prakticky, kdykoliv exekutiva chce, prohlasi se se jedna o ochranu zivota a muzes si s pravem opet vytrit prdel.


Článek 7
(1) Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí je zaručena. Omezena může být jen v případech stanovených zákonem.
Článek 14
(1) Svoboda pohybu a pobytu je zaručena.
Komentar: Jak tyto dve svobody koresponduji s osobnima prohlidkama na hranicich, letistich, rentgenovani, odebirani otisku, spehovani, prohlizeni auta, zavazadel a dokonce strkani prstu do prdele? Spehovani kamerama, spehovani na internetu a ukladani dat (asi 30 let), taktez telefonovani, kamery na dalnicich kazdych 50 km a pod?
Muzes me JeJe vysvetlit, co si mam s takovym pravem pocit. Co s nim mam delat? Kdyz kdykoliv si nekdo vzpomene, ho muze porusit, krome toho ze se porusuje systematicky kazdy den. Ano, jeste mohu jit svobodne od A do B. To je asi tak ale vsechno!

Tak JeJe bez s tim nekam a uz se nikdy nikoho neptej, jestli cetl Ustavu nebo Listinu zakladnich lidskych prav, protoze to jsou jen zvasty, jen med kolem nasi huby bez sebemensiho dalsiho ucinku (pokud nekdo chce). Ano citlivost kazde osoby ma jinak vysoky prah, muj je asi hodne vysoky ale stejne jsem bezmocny. Tvuj je zrejme hodne nizky, kdyz se s tim stale ohanis. Mam strach, ze vubec nechapes, kde se nachazime, nebo je ti to jedno a nebo s tim dokonce souhlasis. Co ja vim?

Anonymní řekl(a)...

JS

Namasté Víkeji, děláš pokroky, mám z tebe radost!

Já jsem nikdy nenapsal, že se mi demokoracie nelíbí. Já jsem napsal, že nefunguje. V tom je dost velký významový rozdíl, zkus vnímat smysl psaného textu, nejenom počet sloves ve větě.

Za poučení díky. Nicméně jde o poměrně známá fakta, tedy i pro mě nedovzdělaného burana, jak mě tady titulujete. Benjamin and company byli bezesporu velcí pašáci, vo tom žádná.

Kyselý intelektualismus? Ale to se moc mejlíš chlapče, já jsem veskrze otpimistický člověk. A byl jsem to já, kdo to tady chtěl trochu rozveselit... No samozřejmě bezúspěšně, páč moje vtipkování narazilo na MAJESTÁT. Byl jsem nařčen z jeho urážky. Já urážím a pro zdejší Majestát jsem nedovzdělaný buran. Majestát samozřejmě neuráží, páč jde o majestát, to přece musí pochopit každý blb. To je pak těžká debata... Rozuměj, je mi to u prdele. Nemám tady žádná očekávání.

Řešení takové, kterému bys rozuměl, opravdu nenabízím. Proč bych měl? Žádné takové nemám. Také proto, že - podle mého soudu - neexistuje. Bejt tebou zapřemejšlím, proč několik miliard lidí na zeměkouli žádné řešení nehledá a prostě žije.. A že ho hledá je pár stovek tisíc inťošů... Sladké ovoce jejich hledání jsme začali sklízet někdy v roce 1918... Kde je asi chyba?

Nabízím řešení zcela jiné, kterému ty ale nechceš rozumět. To je ovšem tvůj problém, nikoli můj. Nemám žádnou povinnost tě o něm přesvědčovat, ba ani ti je opakovaně vysvětlovat. Je to jednoduché - nemocní lidé nemohou vytvořit zdravou společnost. Proto je třeba léčit lidi, nikoli navrhovat změny v ústavě. To je směšná aktivita... Chceš - li něco vědět, zeptej se, Rád odpovím.

Že mám charakter veskrze prohnilý, to je vo mě obecně známo. Jsem v klidu. A že ty jsi veskrze hodnej kluk, to myslím taky nikoho nepřekvapí. Jen by jsi mohl bejt trochu čipernější ve vnímání psaného textu... Ale to je léčitelné, neboj. Smile.

Jan Jelínek řekl(a)...

Je mně líto, vie, ale tvé komentáře k "listině", k těm několika uvedeným paragrafům, jsou jednoduše hloupé. S jakýmkoli právním předpisem je to tak, že nemůže ve svém textu "vychytat" všechny eventuality, které reálný život může přinést a přináší. A zaručené právo jednoho subjektu nutně omezuje právo subjektu jiného, tak to v reálném životě prostě chodí. Takže (opět v reálném životě) žádný předpis neplatí (nemůže platit) absolutně. Proto jsou (velice rozumně) pro sporné případy zřízeny příslušné soudy. A jelikož i ty mohou být omylné, podjaté atp., existují odvolací soudy vyšších instancí.
Pro objasnění tvé hlouposti uvedu jen jeden jediný příklad, snad bude dostatečně srozumitelný i pro blbečka tvého typu: "(1) Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí."
Zločinec, který by se ukryl ve svém bytě, by nemohl být zatčen, kdyby "ustanovení (1)" platilo absolutně. "Absolutně", vie, kdybys nevěděl, znamená "bez výjimky, bezvýhradně...". Nezlob se na mě, ale hloupostmi toho druhu, jaké jsi předvedl ve svých komentářích k "listině práv a svobod" se zabývat nebudu. To by byla jen zoufalá ztráta času.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
No vidis JeJe, jak ti to jde. Paragrafy, ktere jsem z Listiny lidskych prav byly nahodne, ono je to od zacatku az do konce jedna velika slatanina a lez. Ne, lez beru zpet a napisu radeji nepravda ci neskutecnost. Jak jsi sam uvedl, neni dost dobre mozne nekomu slibit nedotknutelnost jeho obydli, kdyz vime, ze by jsme zlocince potom z domova nedostali. Ma otazka se tedy tyka toho, proc neco takoveho slibujeme, kdyz to hned na konci vety nebo v dalsim odstavci vyvratime? Dovedes to vysvetlit? Je to jen natirany med kolem huby, jak jsem napsal, podrobis-li ale paragrafy jen malemu zkoumani, rozplynou se jako para nad hrncem.
Ani jsi se nezastavil u paragrafu o svobodnem pohybu ci listovniho tajemstvi, kde spehovani, prohlidky a jine uz nemaji vubec co delat s honenim zlocince ale s takzvanym rastrovym hledanim, kde je rozprostreno sito a vyhledavaji se osoby podle urciteho rastru, treba cil cesty, velikosti kufru, podezrele chovani, vetsi castky placene v hotovosti, podle slov a jine, ktere by se mohli v rastru zachytit. Coz je sice v poradku z hlediska statu a exekutivy ale v naprostem rozporu s lidskymi pravy a to proto, ze tady uz jde o vyhledavani osob, ktere by mohli trestnou cinnost provadet, tedy ne uz o zlodeje, ktery se nam ukryl doma ale o jakysi jeste predstupen dejme tomu trestne cinnosti.
Hlavni otazka do diskuze ale je, proc nam pravo listovni a domovni svobody prodavaji, kdyz ho prakticky vubec nemame.
Ty se odvolavas na odvolaci soudy a vyssi instance, to je ale uz posledni nouzovy prostredek, ktery defakto nema vubec prijit k pouziti, pokud se spolecnost bude podle listiny prav skutecne chovat. Navic, kdyz uz te na letisti strkali prsty do prdele, tak te nejake odvolavani vubec nepomuze, jelikoz skutek se uz stal. By spise melo jit o to, aby neco takoveho nikoho ani nenapadlo.
Navic proti jistemu spehovani se nemuzes nikam odvolavat, kdyz to vubec nevis.
At je to jak chce, prava, ktera se nam snazi prodavat jsou velice pofiderni nebo je uz davno vubec nemame. Je nutno zvazit, je-li dulezitejsi nechat par zlocincu uprchnout nebo sledovat miliony lidi. Ta verze s miliony se stale vice dostava do popredi. Podle Listiny prav muzeme samozrejme podat stiznost, to je asi tak vsechno. Jestli se stiznosti bude nekdo zabyvat, uz v listine prav neni.

Milej JeJe, ja jen doufam, ze rad zamestnavas a skadlis druhe, a ze moc dobre chapes, o co jde, a tve vystupy se soudy, podpurnymi sloupy demkracie, zakony, odvolacimi a vyssimi instancemi je jen slovickareni abys nastval druhe, jinak by me te bylo skutecne lito.
A na zaver, cetl jsi uz ten Dopravni rad Mestskych dopravnich podniku?

Anonymní řekl(a)...

vie
navic me jeste ted napado, ze ta listina lidskych prav pochazi uz z doby buhvijake, v CR rok 1992, text byl ale prevzan asi z roku 1960 a tenkrat samozrejme resila treba listovni tajemstvi z tehdejsiho uhlu ale dnes jsme jiz o mnoho let dale.
Je zrejme zastarala a neprizpusobena vyvoji. Treba bankovni tajemstvi a jine se tenkrat vubec neresilo ale dnes by bylo potreba se nad nim zamyslet.

Anonymní řekl(a)...

vie
jinak ma JS pravdu, miliardy lidi nejakou politickou situaci vubec neresi, jen zijou. Se zdravou spolecnosti to same. Ja jsem ji 25 let take vubec neresil a neschazelo me to. Ted tady s vama dva roky diskutuji a stejne jsem tim nic nevyresil. Vy jste se s tim celych tech 25 let mozna zabyvali a nakonec se potkame a zjistujeme, ze nikdo neni spokojeny, krome samozrejme psycho-party. Ti jsou tak asi nejspokojenejsi.

Vikej řekl(a)...

To Vie: nepamatuju se, že LW by tu někdy vylepil na nástěnku, že založil blog za účelem řešení čehokoliv. Nevím co sis sliboval a jak z tohoto blogu by nějaké řešení mohlo vzejít. Žádný politici ho nečtou a tvejma radama se asi tedy řídit nebudou.
Jedině to svícení baterkou do sebe je realizovatelná osobní záležitost.
jinak ma JS pravdu, miliardy lidi nejakou politickou situaci vubec neresi, jen zijou. To je úžasně pronikavé prohlášení a ber si ho k srdci stále. Budeš spokojenej a nic tě nebude scházet.

Ještě jsi mi neodpověděl čím jsem pánbíčkář mimochodem.

Vikej řekl(a)...

To JS: Řekni mi I kdyby sis do sebe svítil rubínovým laserem, jak v rámci soužití miliónů lidí to bude mít impakt. I když v tom svícení do sebe vidím smysl pro jednotlivce, bez praktického usměrnování lidské činnosti pomocí zákonů je spoléhání na svícení do sebe právě to směšné. Protože do někoho jiného neposvítíš. Už i to tu Vie konstatoval, že pod povrchem neobjeví nic jiného než na povrchu. Já s ním nesouhlasím, ale přesvěč ho. Až vám budou zase neonacisti demonstrovat v Plzni, svícením do sebe to myslím těžko vyřešíš, ale co já vím. Nejsem guru. Tak se tě ptám jak ty bys k tomu přistoupil.
Ještě mi řekni, tak líbí se tě demokracie nebo ne? Ptám se protože z tvých dřívějších spletitých komentářů mi připadalo, že demokracie nejen že podle tebe jak píšeš nefunguje, ale není to ani prostě to pravé ořechové jako třeba mají u amazonských indiánů. Nebo něco v tom duchu.
Nakonec milý JS tě dám stejnou radu jako ty mě. Taky buď „trochu čipernější ve vnímání psaného textu”.Nic o tvým prohnilým charakteru jsem nepsal, jen že ty tvé urážlivé retorty o něm vypovídají. Víš, já možná nejsem tak bystrej jako ty, ani se o to nesnažím. Ale vsadím se, že když jsi večer doma tak tě nikdo telefonem nevyruší od svícení, jen aby s tebou poblafal. Doufám, že dnes si doneseš domů z Cílkovi přednášky mnoho dojmů a snad i autogram.

Anonymní řekl(a)...

vie
vikej: a co to ma spolecnyho s blogem? Nic. Jen s nami, S tim, ze se s necim zabyvame. Zabyvame se myslenkama a nic nevyresime. Kdyz se zabyvam v myslenkach tim, jak odkoleckovat uhli nebo drivi, je to k necemu dobre. Tady to k nicemu.

Jsem se te jednou ptal, jestli jsi verici. Odved jsem nedostal. Mam takovy pocit. A neni to jedno?

Vikej řekl(a)...

To Vie: Je to tu k ničemu, máš pravdu.
Vie, jestli nevíš odpověď na otázku zda jsem věřící, proč mi osočuješ že jsem pánbíčkář? Zvlášť pokud „to je jedno“ podle tebe.

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, ja te prece neosocuju ani te nenadavam nejak zle. Jen si tady dejme tomu hrajeme a ty nadavky alespon ja neberu vazne, tedy jakoby skutecne. Uz jsem nekolikrat psal, ze je to pro me jako pepr a sul, aby to jidlo dostalo nejakou stravitelnou formu. Je to takova lidova literatura, alespon z me strany, jak je to u vas to nevim. Ja se na nikoho nezlobim, nikomu "vazne" nenadavam, take nemam proc.
Je to hrani se slovy sem nejaka nadavcicka je jen slovni zabarveni textu, aby dejme tomu, mel nejakou vahu. Snad to dovedes Vikeji pochopit. Ja te mam jako osobu, ktera rada vysedava na WC a ceka dlouhou dobu az se vykaka a pritom si studuje filosofii. Narozdil ode me, ja treba na WC neztracim cas, to znamena, potreby udelam co nejrychleji a jsem zase rychle pryc.
Kdyz treba JeJe napise, ze doufa ze je neco srozumitelny i pro blbecka meho typu, nemam mu to vubec za zle a odpovim opet neco o pambickarich jelikoz je to pro me symbol viry treba v zakony.
Uz to chapes?

Vikej řekl(a)...

Podle tvý logiky Vie můžeme konstatovat že jsi taky „pambíčkář“ protože ty zase věříš že zákony jsou na nic. Věříš třeba, že dopravní řády města Plzně zakazují převážení psů bez náhubku?
Ale řeknu tě, když máme brát věci bez nasrání, radši když si ze mě děláš prdel o tom záchodu, než abych třeba psal takový pády ze schodů co píšeš ty. To je něco. Já se na to těším i když to číst je jak vyplňovat Sudoku co nemá řešení. Je to jiný pohled na svět. Ty dva roky tu pro tebe určitě nebyli zas tak promrhaný. Neříkej, že ses mnohdy netěšil na volnou chvilku, abys nám sem něco nenapsal ze života dobyvatele žen, mužů, motorek, šokujících plzeňských putyk a odhalitele politiků, autorit, horních deseti tisíc, korupce a lidské hlouposti. Navíc tu máš fandy. To tě přemýšlení o kolečkování uhlí, nebo co to bylo co tě tížilo na mysli, nedá.

Anonymní řekl(a)...

vie
jestli nekdo pozaduje, aby pes mel nahubek, je to jedine spravne. Kdo mu nechce davat nahubek, at se psem nechodi mezi lidi. Pes je zvire, sam jsem jich mel nekolik a nikdy nevis, co udela. Tady se snad ani nahubky nesmi, okolni lide museji jednoduse jen doufat, ze je nakej pes nekousne.
Me jeden kousnul, to je asi dva mesice. Jednoduse jdu, a on se me zakousnul ze zadu do nohy. Babu bych nejradeji poslal do dolu na uran. Nastesti me nekousnul moc.

Nemyslel jsem, ze ty dva roky diskuzi s vami me obtezuji, naopak, mam je rad, jinak bych tu nebyl, myslel jsem, ze na politiku to zadny vliv nema, tedy v tomto smeru je to veru ztraceny cas. Jeste stesti, ze sedim ve firme a nudim se.

Pambickari me absolutne nevadi, at si kazdy veri na co chce, dyt je to prece jeho vec. Dokud me to neobtezuje, je me to jedno.
Ano, zakony jsou na nic a na hovno, sam vis, ze stejne zneni zakona ma v ruznych dobach ruzny ucinek. To je presne ve stylu dve a dve mohou a nemusi byt ctyri. Chapu, ze je to tezke, ne-li nemozne, udelat neco, co by jednoduse platilo vzdycky, nekdy by to ale mozna i slo, ale neni k tomu asi snaha.
Vzniklo to tady ale kvuli Klausovi a jeho fejetonu nebo co to bylo, kdyby mel pred ocima Listinu lidskych prav, tak by neco takoveho nemohl nikdy napsat. Jenze on by chtel z lidskych prav zrejme dycky jen tu druhou cast.
A to je pro me a ostatne i pro vas krajne nevyhodne.

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, jinak veru nevim, jake pady ze schodu myslis. Ja prece nemam nejake premrstene a nesmyslne pozadavky. Dyt chci jen, kdyz uz zijeme v tkzv. demokracii, aby jsme nebyli okradani a podvadeni a kdyz uz jdete volit, aby to melo take nejakou zavaznou platnost a ne aby behem par dnu bylo najednou vsechno jinak. Jeste mam v zive pameti, jak tady socialisti slibyli studentum, ze skolne platit nebudou a kdyz vyhrali volby, treti den jim rekli, ze se to nejde. Studenti zurili, tak tam poslali policii a bylo to vyrizene. Dyt je takovehle jednani docela obycejny podvod.
Nebo vy chcete neco jineho? Nedovedu si predstavit, co jineho byste mohli chtit.
Tak jake pady ze schodu? Ze demokratie zadna ve skutecnosti neni? Dyt neni! To tak jednoduse je. A buh taky neni!

Vikej řekl(a)...

Kolo, kolo mlýnský...a zase stejně dokola. Demokracie neexistuje protože socialisté nedodrželi volební sliby. Klaus si stěžuje, že média foukají do ohně nespokojenosti a že lidi si neuvědomují, že by mohlo být hůř a napsal to jen že neměl pred ocima Listinu lidskych prav a by chtel z lidskych prav zrejme dycky jen tu druhou cast. Klaus je podle mě arogantní člověk atd. ale kde z těch jeho keců vyplývá, že demokracie není? Média si jistě podle Lidských práv dnes můžou stěžovat, jak se určitě spoustě lidí líbí, a naštěstí prezident na ně nemůže poslat tajnou policii akorát je pranýřovat. Jestli média dělají opravdu něco neetického, nějaký zákon by se proti tomu měl udělat. Ale než se udělá, může prezident jen kecat. To se tě nelíbí? Taky se tě nelíbí, že někoho prošacujou na letišti. Ztratili jsme volnost co byla dřív součást příjemějšího života. Ale představ si, sedíš už v letadle a pilot přes reprák oznámí, že policie ví, že jeden pasažér má podezřelý objekt v kalhotech, ale nic nemohou dělat aby mu neomezili svobodu, ale aerolinie to musí pasažérům ohlásit aby je pak pozůstalí nesoudili, že jim o tom nic neřekli. Budeš dál na tom letadle sedět? Jak daleko jsi sám ochoten vzdát se svých svobod? Proč by se měl vzdát svobody majitel psa a dávat mu náhubek protože to vyžaduješ zrovna ty? Já mám psa a sere mě to protože se musím tahat s náhubkem a prát se se psem mu ho nasadit a stejně ten pes nikdy nikoho nekousnul. Ty náhubky jsou jen výmysl debilních politiků a úředníků hromadné dopravy.
Zalistuj Vie o dva roky zpátky a přečti si debaty o tom jak politici balamutí voliče jen aby se dostali na post a najdeš tam někdy dlouhý článek od JJ ohledně debaty o volení jak se má alespoň trochu prostudovat koho volit a jakou stranu. Nikdo z nás samozřejmě špatné a sliby nesplnující zastupitele nechce a někdy člověk volí s jedním okem zavřeným protože musí udělat pragmatický kompromis nebot není na světě člověk ten co zalíbil by se všem. Dost to tenkrát od vaší autistické party schytal. Ještě si pamatuju jak jsi říkal jak politici tvoji zástupci nejsou a já tě snažil vysvětlit že jsou at si myslíš co chceš. A JJ tě dal příklady proč zatím demokracie sice ještě jakž takž funguje, ale brzy taky nemusí. Zrovna jako studenti chtějí školy zadarmo, vojsko chce dostat žold, doktoři hodně peněz za léčení, státní zaměstnanci vysoké penze a brzký důchod, učitelé zvýšení platů, policie taky něco....a najednou tu máš nějakého Duceho co to všechno srovná. Máš doma zásoby jídla alespoň na rok?

Anonymní řekl(a)...

vie
jezis!!! Z Klausovo kecu nevyplyva, ze demokratie neni, to jsem take nikdy nepsal, jasne jsem psal, ze Klaus vysila na verejnost, ze by mu dalsi omezeni svobod vubec nevadila, ci dokonce by si je i pral. Nakolik je timto vysilanim otevrena cesta k dalsimu sroubovani nevim, nedovedu odhadnout, ale nevidim v tom rozhodne pro demokracii zadne plus. To je asi tak vsechno. Prezident ma jiste poradce a jiste s nimy diskutuje, co rekne a pusti na verejnost.

Jiste te neuslo, ze jsem nevidel pouze prohlidky na letisti, nybrz celkove spehovani, rastrove vyhledavani a jine, ktere ma rozsah od cestovani, nase denniho zivota az po bankovni tajemstvi, tedy kompletne vsechno a jako nad takovym jsem se pozastavil. Sam vis, ze hledani bomb je jen maly segment v hledani vseho, co nesmis mit. Mohu se priklonit jen k tomu, ze je to bud uzitecne nebo porusovani lidskych prav. Ja se priklanim k porusovani lidskych prav a svobod. Zrejme jsi s tim spokojeny, prosim, ja ale ne.

Podivej, pes je pes a psu jednoduse nic nevysvetlis, i kdyz treba tvemu mazlickovi jo. Ja se nehodlam nechat okousavat, protoze ty si myslis, ze tvuj nekouse. Jedu treba v autobuse, tam jsou tri psy, vsichni bez nahubku polehavaji na podlaze a muze se stat, ze jednomu omylem slapnu na ocas nebo nohu. Pes se bude branit a muze kousnout. Muze se stat, ze autobus nahle zabrzdi a je to. O tebe potom ocekavam, ze zavolas taxika, pojedeme do nemocnice, udelaji se veskere testy a ja budu potom tak dlouho marodit, dokud se vsechno nezahoji a ty zaplatis kompletne kazdou vterinu. To te prijde na desetitisice dolaru. Se budes asi branit, ze jo. Tak mu dej priste radeji nahubek. A nema ani jeden z nas problem.

A opet jednou k volbam. Prave proto, ze si do nikoho baterkou neposvitis, je te studovani koho volit uz predem hovno platne. K tomu pripocti moznost koalice a ruzne kompromisy a na scene je presne ten, koho jsi nechtel a dela presne to, co bys nikdy nevolil. A co ted? Novy pokus za ctyri roky. A co potom?
Problem u voleb je v tom, ze strany slibuji veci, o kterych vedi, ze je nemuzou splnit ale slibuji je proto, aby prilakali volice. Sebeodpovednost je nulova.

A jeste tady mam trochu problem:
Listina zakladnich lidskych prav a svobod
Článek 20
(1) Právo svobodně se sdružovat je zaručeno. Každý má právo spolu s jinými se sdružovat ve spolcích, společnostech a jiných sdruženích.
(2) Občané mají právo zakládat též politické strany a politická hnutí a sdružovat se v nich.

(4) Politické strany a politická hnutí, jakož i jiná sdružení jsou odděleny od státu. !!!!!!!

Ja se ptam, jak tomu mam rozumnet, ze politicke strany jsou oddeleny od statu, kdyz politicke strany formou svych delegatu prakticky stat ridi a stat jsou. Jak mohou byt oddeleny od statu?
Dovedl by me to nekdo vysvetlit?

Jan Jelínek řekl(a)...

K vienovi: (cituji) "Ja se ptam, jak tomu mam rozumnet, ze politicke strany jsou oddeleny od statu, kdyz politicke strany formou svych delegatu prakticky stat ridi a stat jsou. Jak mohou byt oddeleny od statu?
Dovedl by me to nekdo vysvetlit?"

Přečti si rakouskou ústavu a zapoj mozek. Google a Wikipedie ti nabízí široké pole působnosti. Deklarace llidských práv není zákon, je to deklarace. Vzdělávat se musíš, hošku, sám. Už Lenin říkal nad Gottwaldovým vysvědčením „učit se, učit se, učit se“. I v tvém pokročilém věku se možná něčeho dopracuješ. Hlavně se zkus zbavit své paranoie a spikleneckých teorií o zákulisním řízení lidské společnosti.

Říká ti ještě (vůbec) něco článek 5 Ústavy ČSSR?

Pro pochopení situace, kdy není oddělena strana od státu, je asi nejsrozumitelnějším příkladem komunistická "státostrana" vládnoucí v Severní Koreji.

Dopravní řád Plzeňskýczh dopravních podniků jsem samozřejmě četl, visel (a možná i teď visí) v každé tramvaji a trolejbusu. Když ses posadil v trolejbusu na dvojičku hned za řidičem, tak na tom plechu jsi ho měl přímo před nosem. Když jsem nekoukal z okna, tak jsem si ta ustanovení, která mě jako cestujícího zajímala, četl.

P.S.
Fascinuje mě, vie, jaká "tabula rasa" jsi (nejen) ohledně tzv. základního právního povědomí. Co jsi doposud dělal, co jsi o právu četl (pokud vůbec něco), když je pro tebe "objevem", že zákony neplatí absolutně, ale vždy v nějakém kontextu.
A i když toto poznání povrchně vstřebáš: "Chapu, ze je to tezke, ne-li nemozne, udelat neco, co by jednoduse platilo vzdycky," přesto ve stejné větě dodáš "nekdy by to ale mozna i slo, ale neni k tomu asi snaha."

Nešlo, i kdyby byla kdovíjaká a naprosto svobodná snaha a vůle.

Při vědomí toho, jakého partnera v tobě tady na blogu ohledně (nejen) právní problematiky máme, já za sebe další právní disputace s tebou vzdávám. Fundované informace z teorie práva, z ústavního práva, z problematiky prosazování "lidských práv" v různých politických režimech atd. ode mne očekávat ani dostat nemůžeš, jsem sám rád, když se alespoň v něčem alespoň trochu orientuju. S úlevou tě odkazuji na příslušné odborníky. Publikací a článků vyšlo ke každému tématu a problémům, o které se zajímáš a na které se ptáš, dostatek.

Dovolím si tě (pokud se vůbec do orientačního samostudia právní problematiky pustíš, o čemž ovšem velice pochybuji) upozornit a varovat, že asi nebudeš s odpověďmi na své "jednoduché" a „logické“ otázky spokojen. Protože odpovědi nebudou vůbec jednoduché, a v mnoha případech ani jednoznačné. Mám s tím svou mnohočetnou zkušenost.
Budeš mít dvě možnosti. Buď konečně (v tvém věku a při tvých zkušenostech bys to už měl mít dávno za sebou) přijmeš ten fakt, že lidský svět je složitější než "buď, a nebo", že se jedná téměř vždy o přijatelnou/nepřijatelnou "míru" prožívané skutečností, spíš o "trendy" a "vektory" než o jednoznačně determinované události. Nebo buransky (lépe se to charakterizovat nedá) odvrhneš ty rádoby chytré vědátorské "kecy" jako intelektuálskou bramboračku a vrátíš se ke svým (ducha)prostým závěrům a požadavkům.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, ty jsi holt trouba, a jeste k tomu horkovzdusna a to znamena dobre funfujici.
Ja zakony znam, akorat se pokousim ti je z trochu jineho pohledu priblizit a rozsirit tvuj omezenejsi pohled z tveho sklepniho okenka. Vylez na ulici a rozhledni se kolem sebe, at vidis trochu vice z tveho okoli.

Oddeleni treba statu a politickych stran je napriklad uz jenom slovickareni. Jestli je jen jedna partaj nebo vice a jedna z nich desitky let vyhrava volby, to je prece uplne to same, jedno jen svetle modre a druhe blede modre, ty trubko. Ja v tom v konecnem efektu vubec zadny rozdil nevidim. A jeste, i kdyby vyhravala pokazde jina partaj, jak mam rozumnet tomu, ze ma byt od statu oddelena, kdyz potom stejne stoji ve vedeni statu. Napada me jen, ze se se v Listine zakladnich lidskych prav a svobod mysli, ze ma mit kancelare jinde nez primo ve "vladnich" budovach. Na takovouhle deklaraci, ktera je uz v principu nesmyslna se mohu vis co? Vy...srat!

Anonymní řekl(a)...

vie
Uprimne receno je cela Listina lidskych prav jen car papiru popsany nejakym obsahem, ktery sice staty podepsali ale ve skucnosti vubec nic neznamena. Proto je take casti ustavy a nikdo s ni nema problem, protoze vubec k nicemu nezavazuje a je to jen shluk slov a vet.
Muzes s ni klidne bezet proti platnu...

Jan Jelínek řekl(a)...

Co to, vie, znamená, že "zákony znáš"?
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, ja te vidim az do zaludku! Uz me chces zase za neco napadnout. Ze znam zakony znamena, ze je znam jako kazdej obycejnej clovek, kterej umi cist. Nemam zadne vzdelani v oblasti zakonu, to znamena ze znam ty ktere potrebuji nebo jsem se s nima setkal na poli denniho zivota. A jeste mam ale jedno plus, stejne jako Vikej, ze mohu porovnavat rakouske a ceske.
Staci te to tak?

Anonymní řekl(a)...

vie
http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-55439820-barta-konci-system-zije

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to vie k tomu článku: ten obsah, to je jako molekula z třešničky na dortu a pak je tu ještě celá třešnička, ... a na molekulu té třešničky budou pořád stát v zástupu zastánci a podporovatelé ztepilé demokracie (i jakékoliv jiné -kracie) a říkat tohle vše je součástí našich dnů a máš je takové jaké si je uděláš. -:)
Není to krásně absurdní, být kritický, ale být věrný až za hrob ve spravedlnost systému, nejlepšímu z nejlepších toho systému a ne dbát na spravedlnost k bližnímu a morálku vlastního já, ... obracet se k sobě, svítit si do sebe baterkou, či jaké různé termíny, pojmenování zde padly(?), ... či věřít přeludu a způsobu "slušného" ovládání a jeho čím dál více sofistikovanějším formám, s vše ovládajícím odideologizovaným penízem, jenž se stal sám ideologem doby.
... je to vše jako vztyčená ruka s palcátem, volající jsme tvoje politika, jsme středobodem vezdejším.
Mělo by platit čím víc nás vábí se o ni samotnou zajímat, tím víc stojí sama za starou belu, hodnou hodit ji do starého železa. Politika nejsou pouze ty strany a volby. Politikou by měl být život sám, ve smyslu správy našich věcí. Ale to se asi dnes přežilo a je třeba to neustále vracet i za cenu revolt, protože domluva ve společnosti začíná ztrácet vždy na sklonku svých dnů kontury normálna, schopné akceptovat i takové věci jako je sociální smír.
I takové Řecko a Řím měly své konce.
A tak se ptám, proč by to mělo být nyní jinak.
Jsem proto spíše pro svícení do sebe a nechat plavat hrátky molekul samé třešničky,jim samým. Protože krok k urně tě neosvítí, nijak víc, než ta baterka.

Jan Jelínek řekl(a)...

Já jsem si to, vie, myslel, že jsi na tom s teorií práva, s jakoukoli odborností v oblasti práva, se zkušenostmi s tvorbou právních předpisů byť pouze na samosprávné komunální úrovni tak, jak píšeš, neboli na o něco málo víc než nule. Děkuji ti za (výjimečně nenabubřelou) upřímnou odpověď, jsme na tom zhruba stejně. Snad jen s tím rozdílem, že já odbornost (v tomto případě právníků) ctím, kdežto ty máš k (snad skutečně jakékoli) odbornosti z oblasti tzv. společenských věd apriori zpochybňující a pohrdavý přístup zemitého hospodského mudrlanta. V jedné věci se ovšem rozhodně nemýlíš, v sílících problémech (zejména v Česku) s tzv. vynutitelností práva a zajištěním rovnosti před zákonem podle principu "padni komu padni". A také se shodneme v tom, že lze zákony tvořit a schvalovat ve prospěch nějaké menšiny (protéžé), a to zejména tehdy, mají-li protežovatelé této menšiny v parlamentu většinu. A že se to zejména nyní, kdy má koalice pohodlnou parlamentní většinu, s drzou nestydatostí děje.

Tvé naduté (nebo jen bezmocí rozdrážděné?) buranství (viz tvůj vztah kupříkladu k ustanovením deklarace lidských práv a k užitečnosti deklarace jako součásti naší ústavy) lze bohužel velice obtížně separovat od racia tvých výplodů. A já se touto únavnou a nudnou aktivitou rozhodně nehodlám - jak už jsem zmínil - zatěžovat, jelikož v ní pro sebe neshledávám žádný užitečný smysl, a ani jinak mě to nebaví. Najdi si k tomu nějakého jiného "beránka", třeba v hospodě, pokud máš v Rakousku někoho, kdo do té hospody s tebou půjde s vědomím toho, co ho s tebou v hospodě čeká. ;-)
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Mě, LW, může jenom těšit, že tě (krom mnohého dalšího) autentické odposlechové odhalení zákulisních čachrů Bém-Janoušek a morální a hodnotové odkopání toho komika s napoleonským komplexem konečně občansky vybudilo z "jointové" letargie a jsi odhodlán přistoupit i třeba k občanské revoltě, což je jeden z mnoha legitimních demokratických způsobů, kterak se chopit iniciativy ve věci nápravy nesnesitelných společenských poměrů. :-)

Které ale nemohou ROZUMNĚ vyústit v nic lepšího ani jinačího než v autentickou demokracii. V té autenticitě to totiž vězí. A to jak v autenticitě cesty do sebe s baterkou, tak v autenticitě bdělého a neutuchajícího občanského svícení baterkou na instituce demokratického systému.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
jen bych tě JJ drobně poopravil, je to ta nejzašší možnost, že bych se toho jakýmsi nedopatřením vlastní mysli, tichou účastí zúčastnil.
Bez zvonění klíči a víře v nějaké naplnění "křištálově-křištálových" ideálů, ale spíše se zdravou skepsí, že ta Vaše demokracie (nebo jiná -kracie) nám zase na chvíli dá možná pokoj, než jí zesílí nohy, aby nás zase úspěšně mohla začít kopat do prdele. A než se tak stane bude už moje tělo nezvěstně přihlížet další revoltě nabubřelých nekonečen demokracie.
ČEST CYKLICKÝM DĚJINÁM A OVLÁDÁNÍ MAS V NÁS. BUDOUCNOST JE MLÁDÍ CO NA STARÁ KOLENA UZNÁ, ŽE ZESTÁRNE S MINULOSTÍ V NÁS.

Anonymní řekl(a)...

vie
nevim, jak jsi zase prisel na nabubrely styl, v kazdem pripade jses to ty Jeje, kterej tady zacal vymejslet diagnozy. Ja o nabubrelem slohu nic nevim a jen pisu tak jak me narostl zobak.
Pro doplneni se jeste zastavim u zebricku odbornosti z oblasti spolecenskych ved, o kterem se minujes. Mas pravdu, ja mam uplne jiny zebricek hodnot nez je zvykem. Povlani pravnik stoji u me treba na uplne nejnizsim stupni lidskych hodnot, mohu ho prirovnat k supovi nebo kojotum, s tim rozdilem, ze to ale neni zadna "zdravotni policie", nybrz pozirac mrtvol jen ke svemu prospechu. Zacne byt aktivni az v pripade, ze vam se rozpada telo a zije jen z toho, ze vam se dari bidne. Doktor je o par milimetru vys, ale v principu podobnou cinnost.

Ale jeste k lidskym pravum. To neni zadny zakon, ale jen deklarace (Deklarace (z lat. declaratio, prohlášení, vyhlášení) =může být). To jen abychom vedeli, s cim mame tu cest. Jelikoz to neni zadny zakon, nejsou za porusovani take zadne tresty a muze se porusovat, kdy se komu zachce. Jen se par statu dohodlo, ze ji budou dodrzovat. Proto pisu, ze si s ni muzeme klidne vytrit prdel, jelikoz nam ve skutecnosti nic nezarucuje.
A porusuje ji kde kdo akdykoliv se mu zachce. A ted si vezmi, ze te policie chce treba sledovat ci odposlouchavat, tak si jdou v okresnimu soudci, ktery "piska patou ligu" a ktereho mozna dosadila na jeho funkci naka politicka strana takze ma mozna take sklon k uplaceni (treba vyhodama) a ten je postaveny nad mezinarodni spolecenstvi a rozhoduje o tom, jestli mohou tva "prava" porusit. To si musis nejdriv uvedomit, jak jsou nase prava chatrna a kdo o nich muze rozhodovat. Jiste ne ve Washingtonu nebo Bruselu ale nekdo, kdo zrovna vysel ze skoly nebo se topi v alkoholu. Asi tak. Proto o tom nemam zadne velke mineni a pisu, ze lidska prava jsou jen car papiru a my ve skutecnosti zadna vubec nemame.
A ja toto nepovazuji za nadute buranstvi nybrz spis ze ty jsi nekde zamrznul v materske skolce a uz jsi se neprobral a snis si neustale dokola svuj sen o raji ale ja vidim skutecnost.
Chtel jsem toho napsat vic, ale myslim ze to staci.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
možná ještě jedna spíš otázka: zda bychom museli všichni co tady píšeme, psát ty přívlastky a hodnotící věty nejen k demokracii (nebo se tvářit, že je s ní vše v pořádku jen my jsme jaksi pasívní), ale celkově k fungování současné společnosti (nejen té české), kdyby opravdu alespoň přijatelně fungovala asi bychom si dělali každý své a tyhle diskuse by se ve společnosti obecně objevovaly jako nějaké podzemní. Jako by se zdá, že vše nějak směřuje jaksi do kelu, bez nějaké hlubší společenské vize, která byla povětšinou nějakým světlem na konci tunelu. Dnešek se zdá být jednoznačně dobou bez vizí. Dobou pouze supů, urvi co urveš, kde chybí ti ušlechtilý orli (případně si dosad svého ptáka). Asi bychom se tím v rovnovážném světě vůbec nezabývali. Ale protože každý po svém cítíme, že je to tak nějak na huntě, tak to tady zleva doprava diskutujeme. Někdo má, zdá se, představu ideálu, ke kterému směřujeme a druhý to vidí jako koncept, který možná ztrácí schopnost v současné společnosti nabídnout odpovídající způsob správy věcí věřejných, třeba proto, že se do jisté míry nějak přežil a jeho zničující slabinou je bránit se proti supům, kteří se z neznámého důvodu přemnožili a využívají právě jeho slabin otevřenosti. Všechno ostatní je někde mezi tím. Čest.

Jan Jelínek řekl(a)...

Cituji vie: "Povlani pravnik stoji u me treba na uplne nejnizsim stupni lidskych hodnot, mohu ho prirovnat k supovi nebo kojotum, s tim rozdilem, ze to ale neni zadna "zdravotni policie", nybrz pozirac mrtvol jen ke svemu prospechu. Zacne byt aktivni az v pripade, ze vam se rozpada telo a zije jen z toho, ze vam se dari bidne. Doktor je o par milimetru vys, ale v principu podobnou cinnost."

Inu buran. A čím dál hloupější a patologičtější.
Zatahuji roletu, zavírám krám...
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
:-)))))

Vikej řekl(a)...

”I takové Řecko a Řím měly své konce.”
Ano, asi po tisíci letech existence byli vojensky dobiti.

”...zda bychom museli všichni co tady píšeme, psát ty přívlastky a hodnotící věty nejen k demokracii (nebo se tvářit, že je s ní vše v pořádku jen my jsme jaksi pasívní) .” Tady na blogu rozhodně není nikdo kdo se tváří že s ní (demokracie) je všechno v pořádku. Nebo jsem si to zase špatně přebral? O tom kdo je pasivní či aktivní se nedá komentovat protože aktivita může mít různé formy. Volení, co jsme tu n-krát probírali je jedna forma té aktivity a to potom víte kdo je pasivní.
Jinak ty hodnotící věty nevím jak vynechat. Když tu lkáš nad hrobem o ztrátě vizí a o supech, penězích a materialismu co ovládá ducha společnosti, tak není to taky jen forma hodnocení? A z toho tedy ty věty hodnotící? Zanikly v Plzni a okolí aktivity, kterých by ses jinak rád zúčastnil?
Ono to třeba do kelu zas tak nejde jak to maluješ, ale prostě ten náhled na všechno je zakotven v tvé povaze? Řekl bych že jsou okolo tebe supi, ale zase spousta jiných nesupů se kterýma se dá proti nim nějak bojovat, jen chtít? Třeba to by mohla být tvoje vize?
Proč už chceš tak mermomocí ležet v hrobě? Tvůj výběr, můj ne.

Anonymní řekl(a)...

vie
...Volení, co jsme tu n-krát probírali je jedna forma té aktivity...

hezky, kdyz si Vikeji myslis, ze jsi aktivni, kdyz chodis k volbam. Jit volit a myslet si, ze jsem to tim vyresil, to je alibicismus. Alespon podle me stupnice, nad kterou uz i JeJe kapituloval. Volebnim listkem jeste nikdo nic nevyresil, jak se muzes poucit ze stolete tradice. Chodit volit je dokonce mozna i velice nebezpecna cinnost, pokud si nekdo mysli, ze tim ma svoji aktivitu vyresenou.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Čteš asi rád knihy s válečnou tématikou a o hrdinech a poražených. Nic proti tomu nemám.

Vikej píše: "Ono to třeba do kelu zas tak nejde jak to maluješ, ale prostě ten náhled na všechno je zakotven v tvé povaze? Řekl bych že jsou okolo tebe supi, ale zase spousta jiných nesupů se kterýma se dá proti nim nějak bojovat, jen chtít? Třeba to by mohla být tvoje vize?"
Soudím vesměs to, co sám kolem sebe vidím a věřím, že nejsem tak schizofrenní, že jsem schopen posoudit a vyhodnotit to co jsem prožil. ....
A jak konkrétně bojuješ ty, mě boje a války nějak neiritujou. Považuji je za špatné zlo. Napiš nám, když se ti to jeví negativistické či jaké, jak vypadá tvůj aktivní čtyřletý volební cyklus, vcelku by mě to zajímalo. Máte pořád plná usta o aktivitách a angažovanosti, co vše se dá dělat proti tomu co tady máme, létá tady pořád politická aktivita, bez které se to neobejde. Co děláš aktivního pro kvalitu demmokracie, kromě toho, že jdeš volit. Jak se v mezidobí aktivně zapojuješ do politiky a co vše tedy konkrétního v politice děláš. Dík. Těším se na odpověď.

Vikej: "Proč už chceš tak mermomocí ležet v hrobě? Tvůj výběr, můj ne."
Nemluvím o supech v mém okolí, ale o těch co chtějí mít vliv ve společnosti.........
Mám jen zdravé a ne přehnané sebevědomí a počítám, že za nějakých dalších 20let po nějaké eventuální další změně, od té která nás nejspíš čeká vbrzku, budu stařík nad hrobem či tady nebudu vůbec. To je celé. Jinak tě samozřejmě přeji dožít se sta let, proč ne.

Anonymní řekl(a)...

vie
me by taky zajimalo, co ten Vikej dela za aktivity, aby podporil demokracii. Se pridavam k LW, aby nam to sem napsal.
Hned taky napisu, co delam ja. Nic. Krome hospodskych kecu, a to jen tady, nic. Jinac si na to ani nevzpomenu.

Vikej řekl(a)...

To Vie, kdyby ty tvý kecy tady opravdu zůstaly jen u těch hospodskejch. Když si ale přeberu, že podle tvýho žebříčku lidského ohodnocení kdy zjevně prodavač piercingů stojí na výšším stupínku než doktor (pokud jsi neměl na mysli třeba Mengeleho), tak jakékoliv debatování s tebou ztrácí i ten nejmenší racionál.

Vikej řekl(a)...

To LW. Těší mě že nemáš nic proti tomu co čtu. Nevím jenom proč je to část tvého komentáře. Protože jsem napsal “proti něčemu bojovat”? Myslíš že lidi co třeba bojujou s tloušťkou holdují válečné tématice?
Jestli tobě to stačí na konci dne jen lkát, tak lkej s Pánembohem od rána do večera. Já se tě snažím trochu zvednout náladu, ale je vidět, že se to nesetkává s očekávanou odezvou, spíš že dostanu nazpět sarkastickou retortu. Já jsem nezaměstnanej už pár měsíců a nenarazil bys na den kdy bych si na to někomu stěžoval a bědoval na demokracii, kapitalismus, manželku, děti atd. A není to růžové. Naopak, mám fantastickou manželku, která i když sama má svých problémů dost, tak spíš se jeden druhému snažíme být oporou. To jsem myslel nahrát tobě když jsem napsal: ”Ono to třeba do kelu zas tak nejde jak to maluješ, ale prostě ten náhled na všechno je zakotven v tvé povaze? Řekl bych že jsou okolo tebe supi, ale zase spousta jiných nesupů se kterýma se dá proti nim nějak bojovat, jen chtít? Třeba to by mohla být tvoje vize? ”
Dobrá, jsi soudný člověk a neschizofrenní. Vyznělo to tak z toho co jsem tě napsal že nejsi? Já s tebou i souhlasil, že supi okolo tebe (nás všech) jsou. Nebud alespoň paranoidní, určitě jsi racionální a všímavý člověk. Ono ale W. nezáleží jen na tom jak je kdo pozorný, dva lidi se mohou shodnout racionálně na ůplně stejné observaci, ale jak to potom vnitřně zespolečenští (internally socialize) je o něčem úplně jiném. Tady se prostě míjíme a jak říkám, je to tvůj výběr jak se chceš nasměrovat k životu a tedy”... už chceš mermomocí ležet v hrobě.” To byla metafora, mimochodem. Nevím jak jinak popsat tvý pózy a jinak to taky nemůžu nazvat, promiň. Viz dole...
”Jako by se zdá, že vše nějak směřuje jaksi do kelu... Dnešek se zdá být jednoznačně dobou bez vizí... každý po svém cítíme, že je to tak nějak na huntě... schopnost v současné společnosti nabídnout odpovídající způsob správy věcí věřejných.”
Není to “vše, jednoznačně, každý” atd. Vizí okolo nás je pořád dost. Asi tě ani Milan Kohout nenadchnul pro tu jeho.
-pokracovani dalsi okno-

Vikej řekl(a)...

-pokracovani z minuleho okna-

”A jak konkrétně bojuješ ty, mě boje a války nějak neiritujou. “ Napsals, že tě války nedráždí. Mě jo, když jsou zbytečný.
A jak bojovat proti supům? Ty pořád tady předhazuješ něco o politické angažovanosti, do které tě někdo strká. Já tě do ní nestrkám, proboha, ale to že nekandiduješ nebo neroznášíš letáky pro jiné, či jim jinak nepomáháš neznamená že nejsou jiné aktivity pro vylepšení života všeobecně. Alespoň tady jsou. A už vůbec nemusí být politické.
”Máte pořád plná usta o aktivitách a angažovanosti, co vše se dá dělat proti tomu co tady máme.. “ (Vie prosímtě nepiš mi odpověď protože mě už předem nezajímá. ) Ale pro W co dělám já:
Chodím občas na schůze domovní správy a volím předsednictvo. Když se hlasovalo o změnách zákonů, tak jsem se zůčastnil posloucháním argumentů a ptal se otázky. Je to v mém zájmu jinak mě sousedi s černejma střechama mohou odhlasovat že v zájmu zlepšení vzhledu sousedství nikdo nesmí mít hnědou střechu.
Podporuju místní organizaci pro sporty a zájmovou činnost. Posílám tam děti a platím jim příspěvky. Není to moc a vrací se mi to v dobrým pocitu mnohokrát. Několik let zapisuju dceru na fotbal a vloni jsem tam i dělal jejich koučovi asistenta. Znamenalo to chodit dvakrát týdně na tréninky, v sobotu na zápasy a vymýšlet si pro ně tréninkové aktivity. Dobrovolně. Hodně jsem je fotil při zápasech a každá holčička dostala ode mě osobní a týmovou fotografii. Na konci sezóny v klubové místnosti kouč John vždy udělá se svojí manželkou pro tým pizza party a já jim k tomu promítám fotky z různých akcí. Taky jim tam leccos do fotek domalovávám a dělám jim text k pusám jako v ilustracích. Dnes mi holky i rodiče říkají že se na to těší zase. Tuhle sobotu stejný kouč přinesl na první softbalový den transparent co stříhal a lepil se ženou celý večer z materiálu co koupil za své. Žádná politická partaj ho za to neplatí. Dělá to protože je to dobrej člověk a myslí na život jak by ho udělal lepší svý rodině i ostatním.
Každý rok dávám dotaci hasičům a když mají párkrát ročně nějaké akce dnů otevřených dveří tak se tam snažím zajet podívat. Jen bejt sousedskej i když pro ně jsem anonymní osoba. Sousedojc kluk tam ale u nich dobrovolně slouží. Celý ten sbor až na jednoho nebo dva je tu totiž dobrovolný. Říkají si taky dobrovolníci.
Beru děti do místní přírodopisné reservace a vedu je k čistotě přírody a neplýtvání materiálu a recyklaci. Vloni na podzim jsem si vzal z práce volno a jel se školou na výlet do přírody jeden den, protože tam vždy potřebují tak jednoho rodiče na 4-5 dětí. Chodím na školní představení. Spousta rodičů na to sere, tak tam vidíš často stejné obličeje. Vloni tu jednu holčičku zabilo auto a dělali se tu různé akce na vybrání peněz postavit jí pamětní ceduli u jednoho hřiště, protože byla velice činná fotbalistka. Když byly fámy, že nám tu zavřou školu protestoval jsem s tisíci lidma a najednou už se o tom nemluví a politici se nechali slyšet že to bylo nedorozumnění. Jednou za dva roky jdu volit. Kupuju místní ovoce.

Anonymní řekl(a)...

vie
takze Vikeji pro politiku nedelas vubec nic. Tak take jen kibicujes. Ja jen, abychom si rozumneli.
Koukam ze z tebe nakonec vylezlo toto: je to tvůj výběr jak se chceš nasměrovat k životu a tedy”... už chceš mermomocí ležet v hrobě.”
to teda znamena, ze mluvis vseobecne o zivote a NEEEE o politice. To je najednou uplne neco jineho. O tom co pises, kdybys to napsal hned ze zacatku jasne, tak s tebou souhlasim. Vidis, jen staci trochu se vyjadrit.

Jen pro uplnost, i kdyz te to predem nezajima, ja se tady cela leta vyjadruji o aktivitach politickych a ne o aktivitach bezneho zivota, ktery dela kazdy v ramci sveho okoli, jinak by vsechno kolem nej schnilo.

Vikej řekl(a)...

To Vie: kdyby mě někdo někdy ukázal smrštěnou hlavu z Amazonie, tak co se týče exotismu ho trufnu tvejma komentářema. Já se snad od tohodle blogu neodpoutám jen kvůli tobě.
Cit. Vieho: ”takze Vikeji pro politiku nedelas vubec nic.” Dělám. Kdybys někdy studoval kalkulus tak bys seznal, že i když to není moc, pořád se to oproti tvé nule blíží nekonečnu.
”Tak take jen kibicujes. Ja jen, abychom si rozumneli. ” Probůh Vie co jsou ty naše komentáře jiného než observace, a nějaké to kibicování?
”Koukam ze z tebe nakonec vylezlo toto: je to tvůj výběr jak se chceš nasměrovat k životu a tedy”... už chceš mermomocí ležet v hrobě.” Tohle je úplně scestné. Absolutně z toho cos napsal nejde udělat referenci k ničemu co jsem tu napsal. 1. Jaký můj výběr k nasměrování k životu? Můžeš citovat na co narážíš? Nevím, ale zdá se mi to jako že jen vyrážíš zvuky. 2. Já už “mermomocí v hrobě ležet nechci”. Kdes to vzal starouši? Přečti si co jsem napsal LW než se pustíš do delších samostatných projevů.
”to teda znamena, ze mluvis vseobecne o zivote a NEEEE o politice. To je najednou uplne neco jineho. O tom co pises, kdybys to napsal hned ze zacatku jasne, tak s tebou souhlasim. Vidis, jen staci trochu se vyjadrit. ” Ano, píšu o životě. Jsem rád že se mnou souhlasíš.

”Jen pro uplnost, i kdyz te to predem nezajima, ja se tady cela leta vyjadruji o aktivitach politickych a ne o aktivitach bezneho zivota, ktery dela kazdy v ramci sveho okoli, jinak by vsechno kolem nej schnilo. ” Snažím se i tohle rozebrat. Je to na mě moc, ale jednu věc tě mohu říct se zaručenou přesností: kdybych nic nedělal, tak okolo mě NIC neshnije. Na rozdíl od tebe nejsem ten “samostřed” jak tu LW myslím jednou použil. Tedy na rodíl od tebe si to ani nemyslím. Jestli kdybys ty nic nedělal a začalo to okolo tebe hnít tak jsi machr. MACHR. Sundej vejfuk a vyjeď do světa.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
ted jsem udělal chybu a zmizel mě příspěvek. Tak jen krátce. Vikeji přeji ti, naprosto vážně, abys měl brzo práci. Jinak to možná má nějak nechtěně vliv i na tvé příspěvky, zdá se mi. Jsi v jiném rozpoložení cítím.

Jinak se jako vie bavím o tzv. velké politice a ne o tom kdo kde napsal transparent či chodí na schůze školy či podporuje hasiče. I když jsem je asi dvakrát taky mírně podpořil, dumpingovou cenou mých služeb
Jinak nikde nepíši, že se těším do hrobu, čti dvakrát či třikrát. Je tam něco zcela jiného. ( jde jen o porovnání a popis časoprostru a událostí v něm obsažených) Někdy mám pocit, že čteš jen ty slova a nehledáš v nich obsah.

Takže když píši a podruhé i vysvětluji něco o hrobě, nemíním tam zrovna hned spěchat (do hrobu). Je mě líto, že to nějak nechápeš, nebo o tom žertuješ a já nerozumím tvému žertu, nebot v tvém textu žert není, pro mě patrný.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to Vikej: jinak kdybyste chtěli debatovat o hasičích, či školkách, či besídkách fotbale a pod. Vikejovi bych doporučil, po vzoru jeho doporučení Viemu, založit vlastní vlákno na besídky a hasiče. (už nevím na jaké téma si dával Viemu to doporučení). To abychom rozdělili srozumitelně o jaké téma kde jde.
Přiznávám, že jsem to doted nerozpoznal, že máme tady jedno vlákno a tak různá "veřejná témata". -:)

Vikej řekl(a)...

LW napsal: ” Co děláš aktivního pro kvalitu demmokracie, kromě toho, že jdeš volit.”
Vie napsal: “me by taky zajimalo, co ten Vikej dela za aktivity, aby podporil demokracii.”

LW napsal: ” Jinak se jako vie bavím o tzv. velké politice a ne o tom kdo kde napsal transparent či chodí na schůze školy či podporuje hasiče.”

Tak pánové promiňte že jsem vám oběma odpovídal na otázku co dělám jako občan pro kvalitu a podpoření demokracie. Já jsem netušil že se ptáte jen na tu aktivitu ve vysoké politice a opravdu vám od teď nechám volné a nerušené pole. Ani LW nebudu začínat novou nit. A ze srdce vám přeju at vám vzletné myšlenky prýští z per a promiňte jestli jsem vás tu doteď brzdil svojí zabedněností. Už zůstanu jen u čtení.

Anonymní řekl(a)...

vie
Asiati pojidaji ryzi, zapadni svet pojida hamburgery. Tak to je, s tim se neda nic delat. Ale ted me reknete, co pojida asiat, ktery vyrostl v zapadnim svete? Nevite? Ten pojida take hamburgery, to jak vypada, nema nejmensi vliv na to, co se za mlada naucil. Prijede do Asie, a prvni co udela bezi k McDonaldovi pro hamburgera, nikoliv pro misku ryze.
Facit: co se vetsina lidi v mladi nauci, formuje jejich dalsi zivot.

U nas v Tyrolich se ted po volbach dostala piratsky partaj poctem 3,8% hlasu mezi vladnouci mocnare. Je tam zatim jen jeden. A co je jich plan? Dat veskere projednavana temata na internet, aby obcane mohli hlasovat.

Ted se vratim o rok zpet, kdy jsem tady psal, ze si dovedu neco takoveho predstavit a psycho-parta se me smala, jaky to zase pisu za nesmysl. O trochu pozdeji to mozna bude jiz u nas skutecnosti.

Psycho-parta jsou, a uz jsem to sem psal drive, zkamenela embrya, nemozna dalsiho vyvoje, konaji jen to, co se naucili pri zrozeni.
Poslanim cloveka by melo byt, zkoumani, hledani moznych cest vyvoje, hledani novych veci a je lepsi, stokrat slapnout vedle a jit spatne, mylit se, nemit pravdu, jit spatnym smerem, ale neustale hledat nova a lepsi vychodiska nez se jednou provzdy stal zkamenelym embryem, kteremu vseho co je staci, o vsem si mysli, ze je to uz dobre zarizene a vic neni potreba. Takova zkamenela kostra ma na kazde kosti vyrazenou nezmenitelnou znacku NO FUTURE.

Mam pocit, ze pochody, ktere jste se za mladi a komunismu naucili ve vas pretrvavaji, stejne tak jako chut na hamburger, jsou nezmenitelne a nejake sviceni baterkou je zcela zbytecne.


U nas ted pripravuji novy zakony: kdo pujde se psem bez voditka a nahubku az 13.000 uer pokuta, za odhozeni vajgla az 2.000 pokuta, za odhozeny papir ci jine odpadky az 2.500 eur pokuta. Je to jen dalsi utahovani sroubu a plneni mestske kasy bezpracnymi financemi, jen dalsi bic bez sebemensiho ucinku. Treba by stacilo to udelat tak, kdo pujde se psem bez voditka a nahubku, pujde sbirat v nedeli cely den hovna a kdo odhodi papir, bude sbirat taktez v nedeli zadarmo. Prospesne verejne prace by byli mnohem ucinejsi a hlavne moralnejsi. Vypisovat ohromne pokuty si myslim nic nevyresi, krome mestske pokladny. Holt v ni bude mozna vic penez na ples.

Anonymní řekl(a)...

vie
jen pro zajimavost jsem se kouknul na zivotopis Kalouska, jelikoz me zajimalo, co asi delal za komunismu.

http://www.miroslav-kalousek.cz/zivotopis.php

Jeho zivotopis zacina az v roce 1990, tedyk jsem se nic nedozvedel

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Vie chápu, že nejsi v obraze, ale životopisy politiků a exponovaných osob zásadně začínají být čtivé od roku 1990. To je takový echt zvyk tady v té svobodné kotlině.
Jinak pokud píšeš o poslání, hledání cest apod. to tzv. svícení baterkou je jedna z cest hledání a začíná u každého z nás. Nejsem si proto jist, zda jsi pochopil ten terminus technicus o baterce. Nebo je to pak v protikladu, ty tvé dva předchozí odstavce.
to Vikej: Nemusíš se nikam uklízet a jen číst, snad ses neurazil, tohle téma jak už jsem psal jste sem zavlékly JJ a ty ses k tomu přidával. A to je to, že jste hlavně JJ poštuchovali tím, že jen hospodsky žvaníme a kritizujeme a že je třeba se aktivně zapojit. Že demokracii nevybuduje nikdo jiný než my všichni svojí aktivitou.
Osobně jsem psal, že nemyslím, že aktivitou musí nutně být míněno jít do malé městské či velké státní politiky (každý na to nemá jednoduše dispozici), ale právě že to začíná u každého z nás, jak se chová, až třeba po podporu tvých hasičů. Ale jinak si také myslím, že už to není jen o té běžné aktivitě ani v malé politice. Vše to jaksi přerostlo přes hlavu a vládnou oligarchové ve velkém. Takže ani malá politika to nemůže změnit, protože je to sisyfovská práce. a SKUTEČNÍ ZVOLENÍ ZÁSTUPCI MAJÍ MENŠÍ A MENŠÍ REÁLNÝ VLIV NEBO PŘESTUPUJÍ NA TRT PO KTERÉ TUNELUJÍ STÁTY OLIGARCHOVÉ A JIM PODOBNÍ. (velké písmo mě jen nechtěně překlaplo.)
Osobně si myslím, že běžné principy selhávají a je třeba rozbít a nějak zpřetrhat ty nově vybudované struktury a vazby. A myslím, že nic jiného to nachvíli nezastaví než nějaká ta velká revolta. A protože vše je dnes globální, malá revolta v jednom státě je na nic. protože nezpřetrhá ty tzv. velké nadnárodní vazby. Třeba se to povede mravenčí malou prací nás všech, ale já v to nevěřím. To je idealisnus. Nikdo se nevzdá dobrých bidel dobrovolně a současné páky jsou myslím vyčerpány.
POKRAČ.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
pokračování
Tvůj je, (asi klasicky americky) pozitivní, „ ... že není tak špatně“. Proti pozitivnímu myšlení nestojí jak tady zdá se naznačujete jen negativistické, destruktivní myšlení, ale taky kritické. Nebo to tvé je taky kritické? Tak pak se asi ve většině shodneme, ne? Nebo jsme všichni někde mezi. Ale co to stejně řeší, dějiny mají své cykly i bez našeho „pozorování“.
Řekl bych to asi takhle. Pokud se zakopu na své zahrádce, tak s tebou souhlasím. Není tak špatně. Je to tedy spíš úhlem pohledu. Klasická poloprázdná či poloplná.
Já bych řekl, že se mnohé společnosti (nejen ta česká) začínají radikalizovat a dělit na ty co chtějí vylézt ze zahrádky a na ty co ještě mají dost co do břicha na té své zahrádce. Až to sežerou i oni, tak to bude asi těžko udržitelné. Jestli mezitím mocní prozřou a vše se zastaví tzv.: close to the edge? To se mně moc ptáš. Ale můj tip je, že se zastavovat mocní už v takovém stádiu moc neumí. Jsou rozežraní a opojení svou mocí.
A nůžky se stále řekl bych rozevírají, což je možná první indicie, že společné žití se stává neslučitelné s tím co jsou lidé ochotni akceptovat "od svých zástupců". Pak stačí nějaký ne zrovna modelový impuls a už se to veze. A je celkem jedno jestli to bylo tvé či mé přání nebo ne a jestli jsme se měli či neměli jako jednotlivci dobře. Nebo jestli jsme mysleli pozitivně či kriticky. To už asi stačí, tak dám pokoj. cus bus L.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
ještě Vikejovi: píšeš mě odpověď o válkách, na moji větu.
”A jak konkrétně bojuješ ty, mě boje a války nějak neiritujou. “ Ty mě odpovídáš: "Napsals, že tě války nedráždí. Mě jo, když jsou zbytečný."

to Vikej: Já myslím, že neexistují nezbytečné války. Neznám proto zbytečné války. Vždy je to jen válka. To už říkal John Lennon a sledovala ho za postoje levicového intelektulála Vaše FBI a snad i CIA. Nebo Vás v Americe učí být vlastenci tím, že existují nutné války ???
Já myslím, že jsou jen VÁLKY (a když už tak útočné a obranné). Vždy jde o vraždění a zabíjení lidí. Ti co zabijí vítězové jsou správní mrtví, ti co zabíjí prohrávající jsou špatní mrtví.
Pokud jsou opravdu nějaké zbytečné a nezbytečné VÁLKY tak si pak musíš jedině stopnout před a nebo za zrcadlo. A pak jsi vždy na správné straně. Ale mrtví zůstávají. To je taky citát, nevím ted odkud.
A pak ještě zůstává po každém spousta příbuzných.
Taky by se to dalo napsat takto:
možná mě to opravíš jak je ten slogan správně anglicky.
NEVER SAY JUST WAR!!!
Nikdy neříkej spravedlivá válka.

Vikej řekl(a)...

To LW: neurazil jsem se, nebylo z čeho. Klidně buď bez obav.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Ostatně tohle je odpověd ne volební, ale spíše na atmosféru ve společnosti.
A můžeme být rádi, že to nehnědne. Bohudík či bohužel??? Já Vám vlastně nevím. Samozřejmě, že vím, ale co je vlastně lepší. Záleží do jakých konců by co vedlo. Nebo povede, pokud to půjde dál zu grunt. Ale Vikej říká, že to třeba zu grunt nejde. Tak já Vám vlastně nevím, kdo nosíme ty růžové brýle.
Že bych jen podlehl mediálním hrám? I to je nakonec možný. Dnes je, jak se říká, možný úplně všechno, ne? Takový výsledek tady ani v průzkumech asi celých těch "svobodných" 22 let nebyl, nepletu-li se. Vždyt říkám, že dnes je možný všechno. -:)

http://www.novinky.cz/domaci/265205-komuniste-valcuji-ods-pri-volbach-do-snemovny-by-byli-druzi-za-cssd.html

Anonymní řekl(a)...

vie
vsechno je asi otazka nazoru. Ja jsem dospel k nazoru, ze politika se odviji samostatne, i kdyz jakoby pro lidi, kteri na ni ale nemaji vubec zadny vliv. k tomu se me zda, ze neni vubec dulezite, jaka strana se ujme vlady. A vlada potrebuje penize ty si jednoduse vycarovat nemuze ale musi je vzit obyvatelstvu.
Z prikladu, ktere vam se davam a podezrivam z nich stranu zelenych, parkovani, pokuty za odpadky a jine jasne vyplyva, ze ani pod zelenymi se nam nebude zit lepe, jelikoz na nas uvali hradbu zakonu, se stejnymi ucinky ale jen z jine strany nez co ja vim, treba lidovci.
Ono to ani jinak snad nejde, ma-li se zachovat podminka, ze vsichni museji delat nejake zisky a tedy rust. Tedy i stat (vlada) musi rust a jeji naroky se budou neustale stupnovat.
A tady je mozna ten zakopany pes. V tom rustu. V tom, ze se kazdy snazi vysekat ze vseho co nejvic a mit zisk. CEZ mit zisk nemusi, dyt zpravuje jen nasi elektriku a plyn, banky take ne, dopravni podniky take ne, vodarny take ne. Rust by se mel zastavit, mel by byt jen takovy, aby pokryl nove narozene a opravy a pripadne nove investice do maleho rozvoje. Inflace by se mela zastavit a byt na nule. Ceny by meli prestat rust.
Potom si dovedu predstavit, ze by mohl nastat vetsi klid.
Jinak je to stale v jednom kole, cena rohliku stoupa, musim tedy furt vic a vic vydelavat. Za tricet let honeni prijdu na to, ze uz vydelavam 10x tolik ale furt mam jen na 10 rohliku.
Takovahle ekonomika me pripada jako pricina vseho zla. Dnes se ridime podla pravidla rustu, ktery je ovsem nekonecny a ta myslenka rustu musela nekde z neceho vzniknout.
Dnes jsme uz mozna tak daleko, ze neni mozno prirozene rust, to znamena praci, uz jsme narazili na strop, kdy neni mozno vic pracovat a mit tim vic, vic pracovat uz temer nic neprinasi a potom se cast spolecnosti uchyluje k okradani druhe casti spolecnosti, protoze to je jedina moznost, jak si zajistit rust. Potom dochazi k otevirani nuzek. Cast spolecnosti se uchopi politicke moci a budou vysavat druhou cast tak dlouho, dokud se vsechno nepresune do jejich vlastnictvi. Az uz nebude co, nezbyde jim nic jineho, nez se zacit vysavat sami navzajem az z toho bude valka.
Tovarnici, kteri drive zvysovali zisky lepsi vyrobou se uz davno presunuli do politiky a ovladli ji. Me se zda, ze to jeste nikdy nebylo tak pevne spojene. Uz davno nesedi v tovarnach ale ve vladach a delaji zisky pomoci politiky. Formuji zakony, tak, aby jim to vyhovovalo. Nevim, jak dlouho to muze jeste fungovat ale vecne to takhle jit nemuze.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Protivladni-demonstrant-Cesi-vzbudte-se-Rvanim-na-Vaclavaku-nic-nezmenite-229745

Anonymní řekl(a)...

vie
Ja se picnu! Milanek nabada lidi aby nechodili k volbam. Padam smichy pod stul :-)))))))))))))))))))

Anonymní řekl(a)...

vie
Ze Seznamu ......Do pátrání se proto už zapojují kromě finančního úřadu zaměřeného „na velké ryby“ i specialisté ministerstva financí, kteří jsou jinak určení na vyhledávání transakcí souvisejících s mezinárodním terorismem.
Tito analytici jsou agenti s právem nahlížet do účtů subjektů bez jejich vědomí, přičemž daňová správa jejich možností využívá v souvislosti s pohonnými hmotami čím dál tím více.

Je zajimave vedet, ze existuji agenti s pravem nahlizet na konto!
Predpokladam, ze toto pravo je v dusledku terorismu. Ovsem ministersto financi je, jak pisou vyuziva na hledani svych pohledavek, tedy jestli tomu rozumim dobre, financni urad pouziva agenty s aniteroristickym pravem na cinnosti, ktere nemaji s terorismem nic spolecneho.
A buh vi, co se jeste vsechno deje!
Opet dalsi puzle do skladanky o nasich "svatych lidskych pravech".

Anonymní řekl(a)...

LadaW
i tohle lze brát jako puzzle do skládačky, co?
http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-55506290-paradox-imperativu-svobody

Anonymní řekl(a)...

vie
clovece nevim, nejak nevim co si z toho vzit

Anonymní řekl(a)...

LadaW
myslím, že je to jistým způsobem ukázka toho, jak dnes myslí většina a jak se mění významy slov (dodávám, že i mnohem obecněji mimo zmínek v článku) a jak díky tomu pracuje spousty lidí s realitou. A to přesahuje do běžného života jak se zachází třeba s penězi, protože to jsou kreditní karty a peníze opravdu většina lidí ani nevidí, někde tě něco odečtou a přičtou a vztah k nim se za poslední desetiletí u mnohý silně změnil. A tudíž i všeobecně hodnota čehokoliv má možná dnes jiný význam než mívala.
Ve smyslu poměřování věcí. Často v takových případech byla jedna z poměřovaných hodnot peníze.

Anonymní řekl(a)...

http://www.lidovky.cz/soud-youtube-zodpovida-za-svuj-obsah-dsy-/ln-media.asp?c=A120420_165351_ln-media_kim

Anonymní řekl(a)...

http://www.artalk.cz/2012/04/04/mesic-kohouta-performer-milan-kohout-v-muzeu-umeni-olomouc/

Anonymní řekl(a)...

vie
pisu jednomu co stoji pred olomouckym orlojem
Prosim te, rika ti neco ten zakon o tretim odboji? Uz sis o to zazadal?
Prijde me odpoved: A ty?
Odpovidam: Ja ne, nemohu, nemam ceske obcanstvi, ty ale myslim ze mas.

Odpoved me uz neprisla.
Premyslim, proc.
Za par dnu jsem na to prisel.
Je to jako se seznamovanim se na seznamkach, kde je fura starsich lidi, ktere nemohou k sobe najit protejsek. Proc je to v mladi jednodussi a kdyz jsme starsi, tak to nejde? Mladi neni falesne. Postupem casu ziskavane zkusenosti, projevuji se tim vic v nas v DNS zakodovane specifikace nasi povahy. Zacneme byt falesni, vychytrali, zacneme zamlzovat, zacneme uhybat, klickovat a spusti se kompletni paleta vsech moznych krasnych vlastnosti.
Potom nastanou problemy s lidskymi vztahy. Nejsme schopni bezelstne komunikovat.
Mam pocit, ze je to take problem vasich rolet a zavrenych pultu s vasim zborim.
Zavirate rolety strachem pred poznanim, zavirate rolety pred neznamimy zakazniky. Zavirate rolety defakto pred vami samymi. A to tak vzdycky bylo. A neni to nic noveho. Zavirali rolety pred cernochy, pred zidy, pred kymkoliv a prave proto, ze byly vychytrali, zamlzovali, uhybali, klickovali a jine.

A v Olomouci stoji jeden a demonstruje, pozaduje od vlady poctivost, uprimnost a korektnost a sam klickuje pred sdelenim, jestli si zazadal o treti odboj.
Uz jsme tak daleko, ze uz ani sami nerekneme, jak jedname. Jen zamlzujeme a klickujeme. Ostatne to vidite take kazdy den v televizi.

Ale uz muzete rolety opet klidne otevrit, ja tady do tohoto pozamykaneho obchodniho domu nevstoupim. A za tri minuty uz budu pryc.
Ahoj.

Anonymní řekl(a)...

elelještěvydržel -
no, ještě nespím, konečně, mohu si to dovolit, nemusím až do pátku do práce.
Milošu, tos napsal moc hezky, fakt. Má to poezii. Jen kdyby tomu tak bylo. Nemyslím, že by zdejší blokaři stahovali rolety ze strachu před poznáním. Zřejmě asi nejspíše před tvým poznáním (možná, že ne, ale ten dojem to na mě dělá, že to tak myslíš. Vzpomínám si, a usmívám se u toho, jak z jednoho tvého poznání vyrobil Víkej básničku - jak tebou vyslovené nás všechny muselo totálně zdrtit, to bylo též hezké a poetické). Myslím, že sem žádné nové poznání až tak nevnášíš, tedy neříkáš nic, co by zdejší nevěděli. Jenom je někdy problém se v tom tvém vyznat a patřičně i reagovat, toť vše, víc tomu nepřikládej. Proto to někteří vzdávají a zavírají. No jo no, je to škoda na jednu stranu, rovněž tak by byla ale i škoda, kdybys též obchoďák zavřel. Ubylo by šťávy.
Zdravím demograty.
P.S.: já jsem též nezažádal, nějak bych se styděl.Tedy ne že by se nehodilo, těch pár chechtáků, ale nějak to nejde...nevím.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
tak já se tedy přiznám, že jsem nějak nepochopil, jak jste se dostali k zákonu o třetím odboji a kam míříte?

Anonymní řekl(a)...

eleldojel -
Laďus, mě se tak úplně neptej, co se týče III. odboje. Vnesl to sem Miloš vulgo Vie jako příklad toho (neodpověď Milana na jeho otázku), že už nejsme schopni se bavit upřímně a zastíráme, uhýbáme, jsme falešní. Nic víc v tom nehledej, nikam se tím nemíří, jenom v uvedeném smyslu, jakožto příklad.
A že zkrátka uhýbáme před Milošovo poznáním a v hrůze prcháme, protože je to tak tvrdé, že je to nesnesitelné:-).
Laďus

Vikej řekl(a)...

Když se tu objevily, tak dodám k Elelovi mojí reakci o stahování rolety. S tím stahováním rolety jsem tu přišel já, kdy po nějaké výměně jsem byl dost otrávenej s verbální taktikou, která místo slušné debaty vzala formu, která mi vzala chuť nějak na to dál reagovat. Asi to vulgo Vienovi není jasné, co tím bylo mnou myšleno. Souhlasím s Elelem 100% a jeho analýzou co se za tou roletou skrývá, že tam za ní nečíhají nějací vychcaní vykukové, ale provozovatel rolety se jednoduše sebral a šel dělat něco zajímavějšího. To je můj pocit, aby tu nezakotvil ten nehorázný nesmysl co sem nalepil Vie: ”Zavirate rolety strachem pred poznanim, zavirate rolety pred neznamimy zakazniky. Zavirate rolety defakto pred vami samymi. A to tak vzdycky bylo. A neni to nic noveho. Zavirali rolety pred cernochy, pred zidy, pred kymkoliv a prave proto, ze byly vychytrali, zamlzovali, uhybali, klickovali a jine.”
Je to sice poetické žalobné vyjádření , ale to je tak všechno. Nebo jsem to špatně pochopil a Vie tím mínil jen Milana, který mu na něco neodpověděl? Je to tu Smíšené zboží.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
jo byl to dotaz do platzu. Já jen, že Milan už tady asi rok nic nenapsal a tak nikdo taky nebude nejspíš vědět, zda to tady čte. Pak mě to přijde logické, že se vie nedočkal odpovědi. Nebo mě něco uniklo?
Jinak mě zase utahalo pro změnu víkejovo rozebírání vět přispěvatelů do morku kosti ... takové to úmorné vysvětli mě tuhle větu a tuhle sentenci či slovo, tak jsem taky pozatahovával roletku ... -:) Vikej mi to snad promine, ale na to jsem opravdu neměl energii zase já.
-------------------------------
... kdo by měl chut, odpůrci pana V.B. by to neměli otvírat, mohli by se dozvědět něco co vědět nechtějí...-:)
http://www.multiweb.cz/hawkmoon/l-eseje.htm

Anonymní řekl(a)...

LadaW
přidám ještě myslím pěkný rozhovor-poslech mp3
http://www.rozhlas.cz/mozaika/setkavani/_zprava/451616

Vikej řekl(a)...

To LW: Není opět opravdu co řešit. Taky si rád ušetřím energii, a navíc souhlasím, že jsem měl mít větší citlivost a takt a neanalyzovat smysl toho co píšeš , aby to nedosáhlo té úrovně “úmornosti”. Klidně zase otevři roletu naplno, máš tu spoustu jiných zákazníků, kteří rádi koupí vše jak to je vystavené na regálu :-))

Anonymní řekl(a)...

LadaW
film dokument, na který upozornuje Bělohradský v rozhovoru, najdete případně ke stažení tady:
http://uloz.to/hledej/?q=corporation%20dokument

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to Vikej: já jen, že to může být oboustranné, to "nepochopení či nesouhlas k příspěvku", jak to vracíte viemu. Já mu třeba rozumím ve spoustě věcí a nepotřebuju to komentovat. Neříkám, že vše je realizovatelné. Ale to on myslím také ne. A tam, kde to vidím jinak nechávám mu jeho náhled na věc. Spíš se snažím přemýšlet, pro sebe, zda na tom taky něco není. Jde možná do morku kosti a ne vždy to vypadá realisticky či je uskutečnitelné. Ale to ani opačné příspěvky či jiné názory. Je to vždy jen zkratka. Slovo je nedokonalé. Líbilo se mi, co říká třeba Bělohradský: "... jsme jen sádrový trpaslíci, ale každý má právo na své falešné vědomí ..." Ne vždy rozumím např. směru Vašich argumentací a poznámek. Ale pak to třeba ani neanalizuju, protože to může být špatně (jinak) i na mé straně.

Vikej řekl(a)...

To LW: Souhlasím s tebou, příspěvky samozřejmě mohou být jak tovar za výlohou. Pokud ho mám doma (rozumím tomu), nepotřebuju ho koupit (komentovat), a u zboží co se mi nelíbí (vidím to jinak) pokračuju dál v cestě. Není to ten samý efekt jako mít staženou roletu?
Plně s tebou souhlasím a přizpůsobil jsem se. JJ taky jak to vypadá. Ovšem potom Vie nečekaně napíše: “Ale uz muzete rolety opet klidne otevrit, ja tady do tohoto pozamykaneho obchodniho domu nevstoupim. A za tri minuty uz budu pryc. A přitom by si jeden myslel, že teď tu má teprv plné pole působnosti, bez našich “argumentací a poznámek”. Mě je to líto, že se tak cítí, ale před-minule už jsem vyjádřil lehce pochopitelný nesouhlas s Vieho uzávěrama o roletách. Nezavírám(e) rolety, že bychom byl(i) uhýbaví, vychytralí a zamlžoval(i). Pravý opak je pravdou, ale jako ty taky nemám energii to rozebírat dál.

Anonymní řekl(a)...

elelzamlel -
ještě jenom pár slov k nastalému tématu. Podíval jsem se ještě jednou, co napsal naposledy Vie a myslím, že by slušelo ještě něco dodat (s tím, že pochopitelně nesouhlasím s tím, že stahování rolet je způsobeno vyhýbavostí či mlžením apod.). Z druhé strany pokládám za normální, že člověk v našem věku (všichni jsme tady asi tak skoro nastejno) se vyjadřuje jinak než ve 20. V tom se Vie trefil a jen znovu připojím, že na tom není nic špatného a tak to prostě je. Volat po bezelstné komunikaci je možné, ale v podstatě asi k ničemu. Všichni máme něco za sebou a to se do naší komunikace automaticky promítá. Holt, život.
No nic, jen trochu nerozumím tomu prudkému a ráznému zavření Vienovo obchoďáku. Třeba Milan ještě napíše či odpoví, já nevím, mě jen udivuje, že z toho Vie odvodí takové jednoznačné závěry. A kromě toho to není až tak snad důležité. Alespoň pro mě. Ať si Milan požádá, když se mu bude chtít, je to jeho věc.
A tomu druhému důvodu zavření samošky, totiž, že jsme nebyli schopni strávit Vienovo poznání, též moc nerozumím. Anebo byla Vienovo poznání zjevení boží pravdy? Ten dojem to totiž na mě dělá. A když jsme toto neuznali a brali to jen jako jeden z názorů, je, jak se zdá, zavřeno. Ale třeba je to jen inventura nebo přejímka zboží.
Laďus

Anonymní řekl(a)...

LadaW
volič možná ocení, ... než půjde k urně, jež znamená, ... zahlédnout ostatky našich nadějí možná naposledy na světle.-:) cus bus
http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/andrej-babis-me-%E2%80%9Ehospodske-tlachani%E2%80%9C-se-potvrzuje

Anonymní řekl(a)...

LadaW
je tady asi (ne)konečné mrtvolno, ale mám za to, že tohle si někdo možná rád přečte. Jde o zajímavý rozhovor s Ivošem, ... autorem dopisu, jenž zde byl také komentován a spíše s nepochopením, ... tak možná přinese někomu širší náhled na celou věc, původně kolem konceptu kultury v objektech na Světovaru a nejen o tom:
http://www.polipet.cz/aktualita.php?id=394

Vikej řekl(a)...

Napadá někoho, že provozovat veřejně kulturu a nazývat to Underground je vlastně logický nesmysl?

Cit. z interview: ”V současném světě se navíc změnila situace. Na dříve účinné vulgarity, provokace, nekompromisní negaci a nihilismus již současný establishment nereaguje. Je zcela resistentní a imunní i vůči nejradikálnějším uměleckým prostředkům. Současný člověk je naprosto otupělý a „neotřesitelný“. Útlak je sofistikovanější a plíživější, „nepřítele“ již není možné tak snadno definovat jako v 80. letech.:

Dnešní establishment nereaguje asi proto, že pro něj “Underground” coby antagonista nic neznamená. A kdo je dnes asi ten nesnadno-definovatelný nepřítel?

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

K té demokratůře:

Pokud nemá problém řešení v rámci systému, dochází ke zpochybnění samotného systému a ten se vlastní vahou hroutí. Francis Fukyama

V té situaci se právě nacházíme. Víc nestihám, snad v příštím životě.

Anonymní řekl(a)...

elelještězamlel -
řečeno na rovinu, já nejsem schopen (a není to jen teď) adekvátně reagovat na vše, co se tu objeví. Už jsem napsal několik blablapříspěvků, ale nikdy jsem je nedokončil a jen jsem je nechal uložené. A tak si tam žijou svým životem a asi je nikdy nepoužiji. Toto exposé proto, že co se týče Ivoše, tak je to všechno daleko daleko složitější a já mám neodbytný pocit, že zde nejsem schopen to vše popsat. A nebudu schopen, to vím.
Konstatuji (na jedné straně), že převážná většina jeho rozhovoru jsou slova, jen slova, hezká, krásná, filosofická, ale stále jen slova. Bez zkušeností, jež jsou k tomu potřeba, aby tato slova člověk bez uzardění mohl vyslovit. Bohužel. Opravdu nerad posuzuji a hodnotím, protože doba před 89 byla tak jiná a tak těžko posouditelná a těžko hodnotitelná, že se k tomu nelze jednoznačně vyslovovat. Přesto, a ať se na mě Ivoš nezlobí, tak trochu nemohu brát vážně jeho slova o undrgrundu. Dělali jsme s Heřmanem Ch. udrgrund?, nebo ne? To se ptám proto, že jsem byl tenkrát velmi nedůvěřivý k tomu, co dělal a kam směřoval Ivoš. Věci, které byly mimo čas a mimo všeho (aby nenarazily?)...nenene...ještě jinak...já jsem nikdy nepřišel na chuť jeho příklonu k východním filosofiím. Proč? Protože jsem tomu nevěřil a řečeno na rovinu, nevěřím tomu dodnes (v podání Ivoše). A znovu, to je debata na hodiny, proč jo a proč ne.
Dodnes mě mrzí, že jsem v Plzni nenašel souputníka, který by "nahradil" Heřmana a se kterým bych mohl dělat věci, které bych rád dělal (a na Mělníku jsme dělali přesně to, vo čom píše Ivoš a nic moc jsme v tom nehledali, jenom jsme s nadšením chtěli předávat dobré věci, samozřejmě dle našeho názoru, Dodnes na to Mělničáci vzpomínají). To se mně nepodařilo, to uznávám (a už nepodaří, tak to prostě je). To tu říkám proto, že slova Ivoše vo tom, že to všechno musí vycházet z nitra jsou jen žvaněním, protože nikdy to nebylo jinak, tak proč to neustále vopakovat. Další, a důležitá věc, jsou jeho slova o plzeňské kultuře, jež se, dle jeho slov, stala po roce 1990 kořistí známostí, přihrávání atd. No, to je prostě kravina! A musím říct, že to mě tedy sere. Nemusím snad úplně rozebírat proč, ale já jsem se pokoušel ve své funkci vytvořit systém, kerý by právě tomu zabránil, vědom si toho, že nelze dosáhnout úplně dokonalosti. Pokračoval v tom Roman Černík i jakási H. Knížová a, mj., i na základě toho dostala Plzeň titul EHMK. Takže, mé velmi zkratkovité (podtrhuji) hodnocení jest, že Ivoš, je plus minus "představitelem" společně s LW, Pazykem (snad, možná, copa já vím?, ale připadá mně to tak), tzv. romantického proudu (mé pojmenování), že zkrátka a dobře to všechno bude už totálně jinak (ale neví jak) a je třeba už konečně odmítnout dnešní establishment. Proč ne, mé výhrady jsou veliké, jen mám pocit vylévání vaničky i s dítětem. A to je ten problém.
S Ivošem jsme kámoši, ale bacha na věty, že jsme nepochopili, co chtěl Ivoš svým prohlášením o EHMK 2015 říct. Laďus, právě, že pochopili.
Nu, opět je to vše jen naznačení.
PapusLaďus

Anonymní řekl(a)...

JS

elemele

A pročpa já nejsem též zařazen mezi "romantiky"?

"je třeba už konečně odmítnout dnešní establishment." Nic takového Ivoš v rozhovoru neříká. Obávám se, že jsi nepochopil, o čem ten rozhovor je. A nebo jsi četl jiný rozhovor s někým jiným.

Soupeřit o to, kdo je ten správný "undrgrund?" Není právě toto v rozporu se samou podstatou "undrgrund"?

Sousloví "věřit východním filozofiím" je protimluv. Filozofii nelze věřit, lze jí jen poznat. Pokud tě těší koukat se na svět jen jedním vokem, je to jen Tvoje věc. Ale nevydávej to za bystrozrak.

Vikej řekl(a)...

To JS ohledně toho, že ve filosofii nelze věřit. Jen mě tak napadlo následující, a to zda to lze formulovat tak jednoznačně?:
“Žijeme v nejlepším z možných světů.” – Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 – 1716)
Leibniz “věřil”, že před stvořením Světa Bůh přemítal o všech možných uspořádáních Světa a vybral ten ve kterém žijeme, protože je to ten nejlepší.
Je to filozofie? Jestli je, věříš tomu? Jestli ne, dá se to prožít? Jestli ne, je to filozofie?

Jsou úhly v rovnoměrném trojúhelníku stejné? Dvě protínající se linky vytvoří protilehlé úhly o stejných velikostech. Dá se tohle “prožít” nebo tomu prostě musíš věřit? Když motýl zatřepe křídlem, vytvoří to efekt který proběhne Vesmírem? (to myslím učili Davida Carradina v chrámu Shaolin v seriálu Kung-Fu).

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

Neznám jiné možné světy, jen tento. A ani o tomto zdaleka nemůžu říct, že jej znám. Pouze jej vnímám, a to velmi omezeně a nedokonale, páč moje nástroje vnímání jsou holt takové... Nevím tedy, jestli Leibnitz má pravdu. A ani nepavažuju za nějak užitečné se tím zabývat. Osobně vůbec nepochybuju o tom, že boží plán stvoření je naprosto dokonalý. Stačí mi k tomu jarní procházka... Ale jestli je nejdokonalejší z možných...???? Podstatou kritického myšlení je pochybovat o všem, o čem pochybovat lze. Mimochodem, právě to je tao - schopnost přijmout skutečnost, že podstatou tohoto světa je paradox.

Na seriály se vyprdni. Ach jo, ta profláknutá motýlí křídla... fakt nevím, jestli třepou vesmírem. Ale skutečností je, že jakákoliv naše myšlenka je energií, která cosi ovlivňuje... přinejmenším to, jak probíhá náš život. Vysílač a přijímač. O energiích živých organismů zatím nevíme nic. Ale Tibeťané v Šaolinu věděli zřejmě mnohé. Nás tupouny čeká klopotná cesta poznat je skrze nástroje poznání, kterým jsme schopni porozumět. Oni to měli mnohem snazší, páč ještě měli spojení s vesmírem. Jejich poznání bylo intuiitivní.

Jo mimochodem, to je taky rekace na Tvoji dávnou výzvu, abych Ti předložil nějaký přínos amazonských indiánů k teorii astronomie... Komické. Oni o něm ví vše, co potřebují. Údajně umí určit několik stovek vesmírných objektů a ví, jaký vliv mají na jejich život. Co neví, nepotřebují. Považují se za integrální součást vesmíru. Nezkoumají ho, protože jím a v něm žijí.

Ne, výrok Leibnitzův není filozofie. To je víra. Nezaměňovat prosím. Víra je cosi trvalého a neměnného, pevně spojeného především s naší emocionalitou, se smyboly a mýty, ve kterých jsme byli vychováni, s naší kulturou. Nemá nic společného s jakýmkoliv poznáním. Filozofie je živý a proměnlivý myšlenkový proces, nikdy neukončený, nikdy nehotový...

Geometrie? Ano, i té musíš v těch bazálních předpokladech jen věřit. Věda je náboženstvím modernity. I postmodernity. Vědecké axiomy jsou atributy víry ve vědu a v poznatelnost, resp. definovatelnost, světa. To je projev nesmírné pýchy. A také hlouposti. Naděje je v propojení současného s minulým a budoucím, v harmonii. Ta je podstatou naší přirozenosti a o tu je třeba usilovat. Samozřejmě jen to, neboť jí nikdy nelze dosáhnout.. Ale blýská se na časy.. Nedávno jsem byl na přednášce Konstantitna Korotkova, fyzik, který učí po celém světě, vygoogluj si, jestli chceš.. Moc chytrej člověk. Ano, tudy vede cesta, myslím si.. Tož tak nějak.

Kurňa, nevšiml jsem si, že jsem už umřel a znovu se narodil... Tak zdar, předělávám byt a je to hukot. Strašně jsem se rozkecal.

Anonymní řekl(a)...

P.S. Rovnoměrnej trojúhelnik fakt neznám. Jen rovnostrannej. Jen ten má ty úhly vopravdu stejný. Dyž už chceš bejt za vědátora... Smile. Měj se.

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

Ať tom mám z krku... první nátěr schne.

"Dnešní establishment nereaguje asi proto, že pro něj “Underground” coby antagonista nic neznamená. A kdo je dnes asi ten nesnadno-definovatelný nepřítel?"

Ano, první věta jednoznačně souhlas. Což ale neznamená, že undrgrund dnes nemá opodstanění. Samozřejmě má. Bude tu vždy a vždy tu taky byl. To jen český zastydlý máničky si myslí, že undrgrund je český vynález a že tu byli jen Bondy. Jirous a Hlavsa. O tom také v rozhovoru mluví Ivoš. Undrgrud neznamená programově strkat hlavu na špalek a vesele volat - sekej. Není to zdaleka jen systémový antagonismusm, to je podle mě strašlivé zjednodušení. Undrgrund jsou spodní proudy. Tedy i ty, o kterých sami nic nevíme... Kdyby v tom rozhovoru Ivoš vynechal citáty a mluvil jak mu zobák narostl, udělal by líp. Asi chtěl vypadat v médiích oduševněle.. Ale uvažuje jednoznačně správným směrem, tedy alespoň z mého pohledu.

Ten nepřítel? Kardinální votázka! Poněkud laciná vodpověď chytrý horákyně je - my sami. Přesto pravdivá, obávám se. A zase - jedinou cestou jak tohoto nepřítele poznat, a tedy naučit se mu čelit, je to naše oblíbené "svícení baterkou dovnitř". U nás jako jednotlivých lidských bytostí vše začíná i končí.

Ergo - mudrování všeliké o ideálním společenském uspořádání, aniž bychom "řešili" sami sebe, se aktuálně zdá býti dosti na hovno. Ty procesy totiž běží v režimu jakési nepredikovatelné gigantické synergie našich individuálních energiíí... Viz Václav Cílek, Stanislav Komárek, Konstantin Korotkov, mexický šaman Xolotl a mnoho mnoho jiných... Vono to uspořádání vždycky nějaký bylo a nějaký taky bude.. Náš individuální pocit dobrého života (dyž jsme u toho undrgrund, tedy po Jirousovsku - žijme vesele a důstojně) s ním souvisí jen dosti volně... A vo ten pocit tady běží.

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

Na tohle mi padlo voko a přišlo mi to tak ňák odlehčeně k tématu...
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stanislav-komarek.php?itemid=16368

Vikej řekl(a)...

To JS: Moje první reakce na tvý komentáře bylo „Panenko skákavá”. (Na webu se dá najít odkud tohle krásný rčení pochází). Druhá reakce, vůbec se tím nezaobírat a poslechnout můj vnitřní hlas. Speciálně po tvém typickém Džejesovském jízlivém dodatku. To je opravdu pilulka vždycky. Dialog s tebou to všeobecně nepodporuje jak sis asi tady všimnul. Jedna tvoje úvaha, týkajících se náš všech tady mě ale zarazila natolik, že bych jí ještě přece jen chabě okomentoval.

Cituji JS-e: ....nějaký přínos amazonských indiánů k teorii astronomie... Komické. Oni o něm ví vše, co potřebují. Údajně umí určit několik stovek vesmírných objektů a ví, jaký vliv mají na jejich život. Co neví, nepotřebují. Považují se za integrální součást vesmíru. Nezkoumají ho, protože jím a v něm žijí.

Alexandrijská knihovna prý obsahovala přes půl miliónu svitků (scrolls) než byla vypálena. Pravděpodobně Arabama, ale to není důležité. Traduje se, že kalif Umar prohlásil, že tam buď byly znalosti jim známé a tudíž už jim nepotřebné, a ty ostatní pohanské čili anti-islamské a tudíž heretické co si zasloužili zničení. Stejnej debilní přístup. Postavit si hradbu okolo znalostí a co je dál za ní je buď nepotřebné nebo špatné. Moje poslední reakce: Panenko skákavá.

Anonymní řekl(a)...

JS

Oukej Víkej.

S křížkem po funuse, ale přece zareaguji, že jsi to ty..

Napsal jsem toho nezvykle hodně, ty sis k reakci - v souladu se svým obyčejem - vybral to nejmíň důležité. Panenko skákavá, zkus někdy trochu překvapit... Třeba tím, že bys někdy něco pochopil. Bylo by to osvěžující.

"Stejnej debilní přístup. Postavit si hradbu okolo znalostí a co je dál za ní je buď nepotřebné nebo špatné. Moje poslední reakce: Panenko skákavá."

Sčítáš hrušky a melouny. O tom, co je či není debilní, rozhoduje jen a jen míra naši hlouposti a nevědomosti. V tomto případě tvé.

Možná tě to překvapí, ale věz, že různí lidé vnímají svět diametrálně odlišně. Nikoli všichni jej musí nutně vnmat tak, jako Víkejové z Baltimore, ostatně Víkejů z Baltimore je z hlediska celosvětové populace opravdu jen nepatrná hrstka.

Poznání nativních národů není nijak kodifikováno, nejsou kulturami písma, knihy a sofistikovaného poznání. Jejich poznání se předávalo a zatím ještě stále předává ústní formou a sdílenou zkušeností a je založené na intuici a mystice. Oni nemají ambici svět vykládat a definovat, protože se považují za jeho integrální součást. A nemají k tomu ani důvod, neboť to k pocitu štěstí z prožívané přítomnosti nepotřebují. Ani my to neptořebujeme. Ale přesto to děláme. Proč, to je na jinou debatu.

Ergo - debilní je srovnávat kalifa Umara s amazonskými indiány. A ještě debilnější je klást otázku toho typu, kterou jsi položil.

Buď trochu čipernější, uvidíš, že to půjde, jen je třeba to zkusit...

A ten dialog? Jo ty myslíš ten s tebou...

"Osobo, já se vás ptám, jestli jste tudy viděla jít děti."

"Až vypleju a uzraje, budem trhat..."

Tak to jsem v klidu. Zdar.

Vikej řekl(a)...

Pro JS: Nevím jak tě odpovědět. Snad jen repete toho co jsem napsal už předtím, že bejt v úžasu jako ty nad něčím co proponuje, že akceptovat zkoumání světa jen tam kam jsme už došli, bez snahy odhalit víc úžasných tajemství které nás obklopují se mi zdá “zvláštní”, to se na mě nezlob.
Vůbec mě nepřekvapuje, že různí lidé vnímají svět diametrálně odlišně, ale díky za upozornění. Co asi zase překvapí tebe je jak jsou si lidi podobný v přemýšlení. Tak bych naopak řekl, že kdoví kolik je “jako” Víkejů z Baltimore z hlediska celosvětové populace. Třeba hodně. Možná by ses divil až kolik.
Říkáš že Indiáni & Co. “nemají ambici svět vykládat a definovat, protože se považují za jeho integrální součást. A nemají k tomu ani důvod, neboť to k pocitu štěstí z prožívané přítomnosti nepotřebují.” Myslím že zkoumat svět okolo nás není o pocitu štěstí. Je to něco co fundamentálně ale změnilo náš lidský vývoj. Jsem si jistej že opičky na Madagaskaru jsou taky štastný a jen jim k tomu stačí vědět na kterém stromě jsou nejsladší plody. A taky jsou integrální součást Vesmíru a visí jim to nemlich u prdele. Jestli ty jsi taky tak spokojený budiž tě požehnáno.
Vo čem jsme se tu bavili?

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

Člověk nepotřebuje nic fundamentálně měnit k tomu, aby byl šťastný. Co jsi třeba dnes fundamentálně změnil? A prožil jsi dobrý den? No tak vidíš...

Člověk není na tomto světě kvůli tomu, aby cokoli fundamentálně měnil, ale kvůli tomu, aby byl štastný.

Že jsou si lidi podobní v přemejšlení? Ale vůbec ne, ani trochu. To jen v Baltimore. Můžeš mi věřit...

Indiáni and Co. ta úžasná tajmeství dávno znají. Ale nemají potřebu je nám sdělovat. Proč by měli? Nezlobím se vůbec. Proč bych měl?

Vikej řekl(a)...

Pro JS: Co tě zase na to tohle odpovědět. Tvůj tón psaní mě od toho definitivně zrazuje, navíc mě nebaví se konstantně bránit tvým podsuvkám.

Jako tato: (cituji JS) Člověk nepotřebuje nic fundamentálně měnit k tomu, aby byl šťastný. Co jsi třeba dnes fundamentálně změnil? A prožil jsi dobrý den? No tak vidíš.... když jsem přitom napsal “Myslím že zkoumat svět okolo nás není o pocitu štěstí. Je to něco co fundamentálně ale změnilo náš lidský vývoj.

Přečti si to třeba ještě jednou. Píšu, že zkoumání světa okolo nás změnilo náš vývoj. To jsem jenom konstatoval zjevnost. Nevím jestli tohle se tě nezdá. Nikde jsem v tom nespojoval, že buď zkoumání světa a už vůbec ne, že člověk fundamentálně něco měnící se rovná štěstí.

Ohledně toho proč je člověk na světě a co potřebuje ke štěstí. To první asi umíš stejně zodpovědět jen ty a tvý Indiáni a o tom druhém se tu asi nemá cenu bavit.

Jedna věc mě vrtá v hlavě když píšeš, že “Indiáni and Co. ta úžasná tajmeství dávno znají. Ale nemají potřebu je nám sdělovat.”

Jestli nám je nesdělili, jak tedy můžeš vědět, že nějaká “úžasná” tajemství mají? To je jen rétorická otázka. Gudbaj!

Vikej řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jan Jelínek řekl(a)...

To Víkej: Nejen rétorická, je mnohem víc, je přísně logická. A zůstane bez odpovědi. Protože, jak praví české nativní moudro: "Z hovna bič neupleteš. A když upleteš, tak nezapráskáš." Nanejvýš zasmrdíš... :-)
JJ

Anonymní řekl(a)...

Okej Víkej

Tvoje otázka skutečně "přísně logická" je. Asi stejně, jako kdybych se ti zeptal, jak můžeš vědět, že platí druhý zákon termodynamiky, když jsi to nebyl ty, kdo jej definoval. Jak je tvým dobrým zvykem - v kontextu debaty dáváš s oblibou otázky marginální až zbytečné, česky řečeno pitomé. Je tady tisíc jiných - zajímavých. Ty tě ovšem nebaví. Ale budiž. Poruším osvědčený princip, že k pitomé otázce patří pitomá odpověď a upletu z hovna nějakej ten bič... to aby nezůstala bez odpovědi. A aby Jan Ámos věděl, že je špatným prorokem. Smile.

Existují lidé, kteří se komuikací s nativními národy velmi intezivně - a třeba i celý život - zabývají. Etnografové, antropologové, ale i všelijací hledači "pravd hledajících".. Není jich tak málo, jak si možná myslíš. Tuším, že jsem již zmiňoval jméno Claude Levi - Strauss, ale jsou to třeba i populární Reinhold Messner a Thor Heyrdahl, Xolotl, z Čechů třeba zde na blogu velmi populární Mnislav Zelený, Zuzana Ondomišiová, Miloslav Stingl nebo Jaroslav Malina http://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/211522160100005-na-plovarne-s-jaroslavem-malinou/... Je jich hodně.

Ti všichni, z různých úhlů pohledu, se na čemsi shodují. Zhruba řečeno na tom, že bohatství vědění těchto národů je ohromující, ovšem našimi standardními komunikačními porstředky velmi obtížně - jestli vůbec - uchopitelné. Ale je to logické. Totiž k vnímání toho, o čem tito lidé mluví a píší, tedy nekodifikovaného poznání nativních národů odvozeného ze zkušenosti několik tisíletí trvajícího pozorování přírody i lidí, je nutné disponovat dvěma mozkovými hemisférami, nikoli pouze jednou. Což rozhodně není tvůj případ.
A popravdě, do značené míry i nás všech.

Nicméně někteří obdaření jedinci, jejichž mozek a duše fungují harmonicky, se o to dál pokouší a jisté nadále pokoušet budou.

Vikej řekl(a)...

Pro JS. Proč musíš urážet, nebo se bez toho nedokážeš vyjádřit? Jestli máš ale o hemisféru víc než já, je mi líto že se v ní určitě skrývají tyhle nepěkné vlastnosti, které jsou tady dost evidentní. Jen tě řeknu jednu věc a to že v kontextu vše musí obstát otázkám a mimo kontext jsem se tě na nic nikdy neptal. Akorát tě ty otázky serou protože mají vlastně podstatu, přiznej si to. A na mojí otázku jsi stejně neodpověděl jak JJ předpověděl, jen jsi použil bludnej anti-argument o druhém termodynamickém zákonu. Kterej mimochodem observujeme všichni neustále. Ráno jsem pozřel teplou kávu a toast jejichž energii teď tady částečně spaluju odepisováním na tvé hádání. Nevymyslel jsem ten princip ale dává mi to smysl. Na mojí otázku jsi odpověděl jen to že našimi komunikačními prostředky to ani snad vůbec není možné se dozvědět o bohatství jejich (nativních národů) vědění. Jestli snad indiáni dělají zázraky, které se nedají vysvětlit, tak to je alespoň někým popsané, nebo máš jen na mysli, že oproti nám ví jaká rostlina je dobrá proti průjmu a jaká na jed na šípy?
V tom pořadu cos poslal odkaz, pan profesor Malina úplně na konci řekl, že za posledních 2000 let se nic lidského nezměnilo, jenom technologické věci. Takže pokud dáme technologii stranou, není tedy podle profesora Maliny (i mě) mezi náma a indiánama žádný rozdíl.

Ale nakonec se s Ebenem přece jen na jedné věci shodli, že co se zlepšilo je to že máme dnes demokracii a máme být za ní Řekům vděční. Ber si zněj příklad.

RADY A RŮZNÉ VYCHYTÁVKY PRÁCE NA BLOGU

VLASTNĚ TAK JAK SE POSTUPNĚ PTÁTE TAK TO BUDU DOPLŇOVAT:
Co se zaslanou pozvánkou mailem:
můžete potvrdit a vkládat své příspěvky na blog (pozvánku do blogu zašlu případně znovu). Pokud potvrdíte, stanete se dopisovatelem, můžete přispívat, i přes svůj mail. Nebo zaslat mě a já obratem na blog umístím ...
Posílejte nápady, odkazy a doporučení, zpracuji to pro blaho všech či některých ...
Pozvánky do blogu a zapisování komentářů
Jak se přihlásit do blogu jako dopisovatel. Po obdržení pozvánky od Admina (Googlu) na Váš mail.
Vstoupíš na odkaz double klikem, pak pokud není prázdné okénko pro e-mail dáš použít jiný účet. Pokud nemáš účet u googlu, dáš vytvořit účet -pozor ne mail. Vložíš nějaký svůj existující mail ( i jinde založený, třeba seznam apod.) a zadáš heslo o 8 znacích. (pokud heslo tvého existujícího mailu nemá 8 znaků, základ hesla může být třeba stejný a doplněný do 8 znaků). Pak heslo zopakovat pro ověření správnosti. Pak vložit předepsané ověřovací slovo a zaškrtnout souhlas s podmínkami. Pak potvrdit a je to. Dlouhé heslo prostě k existujícímu mailu založíš pro tvůj účet na blog (nic se neplatí), staré heslo ti zůstane pro původní mail. Nové heslo je jen pro účet blogu na googlu.
Pak tento mail a nové heslo můžeš používat pro vstupy na blog. Otevřeš blog, vpravo nahoře (klikneš na přihlášení či sign in). Vložíš mail+heslo a jsi na blogu, ve svém hlavním panelu. Můžeš zadat-nový příspěvek a napsat ho, odkliknutím publikování, vložíš na blog.
Můžeš příspěvek upravovat, návratem do seznamu příspěvků (pokud návrat zrovna nevidíš, jdi přes hlavní panel). Vstoupíš do seznamu všech příspěvků na blogu, ale upravovat můžeš jen své.
Můžeš si
na záložce "povolení", založit-dopsáním, další mail, zaškrtnout vložit ihned a používat tento pro vkládání rovnou ze svého mailu, bez přihlášení do blogu. Napíšeš mail na svém PC a odešleš na tento další mail blogu, text se rovnou umístí na blog jako nový příspěvek. V hlavním panelu najdeš své nastavení-můžeš upravit dle sebe.
Komentáře lze pak psát buď jako anonym-rychlejší varianta (tam doporučuji se podepsat, aby se vědělo, kdo to přispěl). Druhá lepší varianta: napíšeš text, necháš zaškrtnuto Google/Blogger, vložíš mail+heslo a dáš náhled , stále můžeš opravovat text na závěr jsi li spokojen s napsaným dáš publikovat - dodržuj zde uvedené pořadí.
Vložení webového odkazu: (na jiné stánky či článek), napíšeš či zkopíruješ odkaz na jiných stránkách (označiš adresu myší a pak Ctrl+C, kopírovat), pak na blogu vložit do okna textu nového příspěvku, odkaz znovu označit (odkaz stále zůstává ve schránce), poté klikni nahoře v liště upravy textu na ikonku odkaz (podržení myši na ikonce zobrazí funkci ikony) otevře se okno pro vložení odkazu, (nejlépe vymaž co v okně je - http://), klikni do okna a dej Ctrl+V (=vložit ze schránky) tím vložíš web adresu, pak klávesu Enter a hotovo. Druhá varianta rovnou vložit odkaz do řádku pod titulkem nového příspěvku a tím budou ostatní na blogu moci proklikem přes nadpis přejít na vloženou stránku.
Přátelé blog není web, takže bylo by možná lépe používat komentáře do doby, kdy sami uznáte, kam se budou čtenáři ještě vracet. Při pochybnosti o čtenosti je lépe založit nový článek / příspěvek, případně s odkazem na jaký článek navazuje apod. Není to žádná povinnost, ale debata možná takto lépe "poteče". Komentáře ke starším článkům mohou jinak zmizet v propadlišti dějin blogu. Ptejte se, budu-li vědět poradím. A omlouvám se znalcům.

Legendární akce Jazzové sekce

Legendární akce Jazzové sekce
Člověče, už to bude letos 28 let ..
REFLEXNÍ TERAPIE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU, REIKI, SPIRITUAL RESPONSE THERAPY - tel.: 775 320 714