21. 9. 2012

KAPITALISMUS A JEHO KRITIKA. POTŘEBUJEME K RENESANCI MARXE?

Esej předního německého politického myslitele směřuje k základní otázce: dokáží sociální demokraté ještě jednou vynutit historický kompromis práce a kapitálu? ZDE

201 komentářů:

1 – 200 z 201   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-sedlacek.php?itemid=17586

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Pazyk mě poslal tenhle příspěvek, tak pokud o to někdo bude mít zájem, tak Vám to sem posílá taky.
http://uloz.to/xc7ijnD/snim-ci-bdim-cz-dab-2001-73-avi

Jan Jelínek řekl(a)...

Ten Sedláček, to jsou jen rádobyvtipné tlachy, to je viena občas vtipnější.

K Sedláčkovi jako k "NERV režimnímu ekonomovi": Už by se měli ti prominentní mediálně vyprofilovaní poradci přestat zaštiťovat Havlem a tím, jak tu či onde "expertovali". Já tohohle experta viděl v debatě v tv na téma "krize a jak z ní", kdy jeho oponenty byly dvě ekonomky. Jedna z VŠE v Praze, a ta druhá taky z nějaké ekonomické vejšky, a milého experta svými argumenty několikrát pěkně natáhly na skřipec. Pod stolečkem, u kterého ti tři seděli, byly vidět Sedláčkovy nohy, a ty sebou celou dobu nervózně klepaly. Zmohl se jen na fráze, které dodnes opakují Nečas s Kalouskem.
Vzpomínám si na úsloví Jirky Šilhavého, že "na zrzavý a křivý dříví je nutné si dávat bacha". Nebyl JS, než si začal odbarvovat vlasy na blond, taky zrzavej? Samozřejmě smile.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
A máme tady paní jarní New York, tykadlovou. No dopadla zdá se podobně.
http://www.blisty.cz/art/65193.html

Anonymní řekl(a)...

vie
v sobotu pred tydnem jsem trhal u souseda svestky. Natrhal jsem si jich cely kosik a pri tom me neco napadlo. A to bych vam chtel ted sdelit. Jmenuje se to:

Vira ve svestkovy kompot.
nebo take
Vira a svestkovy kompot.
Je podzim, svestky jsou zrale a staci si jich trochu natrhat. Doma vypeckovat, nastrkat do sklenice, zavarit a postavit do regalu ve sklepe. Muzete si udelat i tech svestkovych kompotu vic, ti se sance umerne zvetsuje.
Dobra! Az to budete mit a sklenice budou stat ve sklepe, staci uz jen verit na to, ze se ty zavarene svestky jednou promeni na zlate svestky a tim budete mit o hodne starosti mene. Jeste jednou poukazuji na to, ze cim vic tech svestkovych kompotu udelate, tim vetsi je vase sance, ze se budete mit umerne lepeji nez ten, kdo si jich udelal mene nebo nedej bohu vubec zadny.
Tak, zavarene svestky vam stoji ve sklepe a ted uz jen staci cekat a doufat v zazrak.
Cely proces je mozne urychlit, na to si asi kazdy najde sve reseni.
Jsou taci, kteri si pred sklenici kleknou, sepnou ruce a zacnou prosit. Pro tom predrikavaji ruzne slovni formule a pozoruji, jestli se svestkovy kompot uz zacne menit ve zlato. Ti pilnejsi, jsou ochotni tuto proceduru opakovat denne, ti nejpilnejsi dokonce i nekolikrat denne, linejsi jednou za tyden nebo dokonce, jen kdyz se jim chce. Co myslite, kdo z nich ma nejvetsi sanci se dockat, az se ze svestkoveho kompotu udela zlaty svestkovy kompot?
Ale jak jsem napsal, recepty na promenu maji lide ruzne!
Jini pilne studuji spolecenske zmeny, zpravy, lepi si to dohromady a doufaji, ze neustalym poucovanim sveho okoli dosahnou takoveho podnebi, ze se svestkovy kompot take zmeni.
Dalsi zase veri na napad, kdyz vsichni budou na to take verit a chovat se k sobe slusne, svestky se najednou promeni.
Taky jsou jeste drzouni, kteri veri na to, ze kdyz nebudou delat vubec nic, svestky se take promeni.
Hlavni vec je ale ta, ze kazdy ma doma alespon jeden, to podle sve pile, svestkovy kompot a chodi se vzdycky koukat, co se s kompotem deje a zda-li se uz nepromnenil.
Nevidite ve vasem zivote podivuhodne paralely se svestkovym kompotem?

PS: ja jsem svestky sezral syrove, kompot jsem si neudelal. Ve sklepe zady nemam, protoze verim, ze se NIC nestane.

Vas svestkovy kompot

Anonymní řekl(a)...

vie
Tak co? Jak se mate?
Doufam, ze se pekne modlite ke svestkovemu kompotu a ze vam to prinasi nesmirne uspokojeni na dusi!
:-)))))

Jen tak mimochodem par zprav z Vidne:
Vcera telefonuji zubari, kam mimo jine chodim uz 25 let, s tim, ze si potrebuji udelat termin kvuli plombe. Na posledni termin jsem se nemohl dostavit, byl jsem v ex.jugoslavii na motorce a nechtelo se me termin odvolavat kvuli drahemu roamingu.
A ta jeho sestra me povida, ze jsem naposled neprisel, tak az si najdu jineho zubare a polozila telefon a nez me to doslo, nez jsem se zmohl na nejaky vysvetlovani, bylo po hovoru.
Jednoduse me ten zmrd po 25 letech vyhodil kvuli tomu, ze jsem jednou neprisel.
Tak si rikam, ze si pockam, az budou ty zmrdi zase stavkovat a demonstrovat, tak tam pujdu, osobne si ho v tom mnozstvi vyhledam a osobne mu zprerazim vsechny hnaty.

Zprava druha.
Chodim skrz takovy podchod pod silnici, je dlouhy asi 80 metru a vydlazdickovany bilejma dlazdickama. Byl tak pokresleny a spinavy, ze by tam urcite zadna zenska nevkrocila. V lete ho vycistili a kompletne ty dlazdicky namalovali bilou barvou. Podchod ale zustal jen par dnu cisty, dnes uz je zase celej pokreslenej ruznejma znackama tech zkurvenejch sprejaru. Krom toho hned vedle je postaveny novy most pro vlak a pres most jde stribrna protihlukova stena. Ta zustala cista jenom par tydnu. Dnes je uz taky cela posprejovana.
Aby si nekdo nemyslel, ze jsem nasranej jen na politiky, tak bych ty sprejare pochytal a naordinoval bych jim 10 let nucenych praci v uranovych dolech. K jidlu by dostali jen to co si vydelaji. Puvodne jsem myslel, ze bych jim dal pet let, ale potom jsem to zvednul. Za to, ze pokresli kazdou fasadu a vsechno co jde je pet let malo, tedy bych jim daval deset let!

Anonymní řekl(a)...

vie
tuto nedeli budu v Plzni, chtel by nekdo jit vecer na pivo?

Anonymní řekl(a)...

Rád bych, ale mohu jen do půl šesté, pak musim budovat kapitalism. Jestli máš chuť zahájit odpoledne, tak dvě bych dal.
Pazyk

Anonymní řekl(a)...

vie
tak to nevim, jak daleko se dostanu, jelikoz musim uklizet svuj objekt.

Anonymní řekl(a)...

vie
vcera jsem prisel pred pulnoci z prace domu, uvaril jsem si takovy ty vrtule, nasypal jsem do nich jednu konzervu a pustil jsem si po delsi dobe k jidlu televizi. Co vam budu povidat, co davali! Srdcervouci reportaz o tom jak prodavaji tady jeden klaster a zije v nem 20 starych jeptisek , nektere z nich jsou v tom klastere pres padesat let, jedne bude za par tydnu sto let.
V Tom ohromnym klastere jich zije ted uz jen 20 a vypravely, jak se tam maji dobre a ted se na stara kolena musi stehovat do jineho. Stary jeptisky vypravely, jak kdyz se ocitly za zdmi klastera, se jim ulevilo a jak se citily na dusi lehce. Klaster myslim patril Frantiskanum, kteri jich maji asi dost a tak se rozhodli jeden prodat.
Tak jsem o tom trochu premyslel a rikam si, kurva, kde na to ty lidi berou penize, se takhle celej zivot flakat a jenom klecet pred svestkovym kompotem. Jasne ze se citi dobre, zazdi se do klastera a te doby se o ni starejte.
V klastere se maji dobre, protoze jim to dovoluje veskera infrastruktura, kterou jim defakto postavi druzi, respektive z dani. Zavedou jim vodu, postaraji se o cesty, elektriku, zarizeni v kuchyni, nabytek a jine a jine. Neco jineho by bylo, kdyby byl klaster na opustenym ostrove kde neni lautr nic. Tady je to ovsem neco jineho. Chodi si do kramu pro chleba, rohliky a veskere potraviny, ktere jim ostatni vypestuji. Mam pocit, ze defakto ziji na nas ucet a my jim to z nasich dani platime jenom proto, ze je to uz davno, co to vzniklo. Vubec nechapu, kde na take objekty a zivot v nich berou prostredky. Zrejme dostavaji prizpevky od statu, to skutecne nevim.
Co kdybyste me posilali mesicne nejaky penize a ja bych si postavil doprostred sveho zamku svestkovej kompot a klidne bych si k nemu trikrat denne kleknul a od ty doby bych se citil dusevne uvolneny a zbytek dne bych se poflakoval po zahradce a pestoval kyticky?
Me se zda, ze je tady v te spolecnosti tolik nevysvetlenejch veci a Cesko je zrovna na ceste jim toto dalsi stovky let zaplatit.

A pred par tydny jsem cetl, jak nejakej pater prevazel posvatnou ampuli s krvi papeze II (toho polaka), a nekde zaparkoval a auto mu ukradli a posvatna ampule byla v cudu. Pozdeji ji nekde nasli v odpadkovym kosi.
Je tuto normalni? Papez natahne brka (umre) a oni mu vypusti krev a kdo vi co mu jeste vzali a ted to transportujou svetem jako posvatny hostie. Je tuto v dnesnim stoleti normalni? Ty lidi jsou uplne ujety! Tutomu normalni clovek nemuze snad ani verit, ze se to deje!

Anonymní řekl(a)...

vie
Pazyk, tak jsem to dneska rano vymyslel, jak to udelame. Za zaklad jsem vzal slovo "kamarad". Kamaradi jsou od toho, aby pomahali druhym kamaradum, kdyz ty potrebujou nejednou pomoct od kamarada. Tak to proste je. Tak to proste je, od toho jsou kamaradi kamarady.
Nakoupime si piva, burty, chleba a pojedeme k nasemu kamaradovi LL pomoct mu sklizet jabka. Udelame si tam pekne vohynek, budem si opejkat burty a svitit mu baterkama, az bude stat na zebriku, aby videl, kde ty jabka ma. Kamaradi si musi pomahat! My se ozerem, najime a LL si sklidi v nasem svetle svoje jabka a da si je do bedynek. A jeho zena nam jeste udela strudl! Pocasi bude nadherny! Dej me svuj telefon, ja ti v nedeli zavolam, nebo me ho posli mailem. LWV vi adresu.
Uz jsem t toho celej nadsenej, jak budeme pomahat nekomu kdo to potrebuje!!

Anonymní řekl(a)...

Asi jsem měl napsat - mohu do sedmnácti třiceti, tak nevim jak by cestování s buřty do Klabavy a zpět do práce probíhalo. Jablek je opravdu hodně, někde.
Pazyk

Anonymní řekl(a)...

LadaW
tak mě napadlo jestli (když jsem koukal na stránky kandidáta) takhle nějak si aktivista demokracie či kapitalismu představuje být aktivní, aby se dostatečně "zasloužil o stát" ... (či snad obelhal své ego?)? A dokud nic neuděláš tak mlč? Zastávám něco jako názor, že děláš víc svým životem, než přistoupením k urně. Nebo jaký vliv má jeden hlas proti mnohem většímu zapálení a aktivitě / možná naivitě toho pána? Nejde, ale ani tak o obsah toho sdělení, ale tak jsem přemýšlel o celé té aktivitě a úsilí toho člověka obecně. Pán Adamec taky udělal dost. Třeba nejen pro sebe či svoji víru, to se tady taky diskutuje .. a jak to dopadlo? (no jak mohlo, že) Neměl dostatečnou partu lidí co se vyznaj v tlačenici a dost peněz, ale nenechal to jen na volbách do parlamentu. Snažil se být aktivnější (možná to myslel i dobře) než jen jednou za 4 roky hodit hlas. Tak co si myslet o vlivu jednoho hlasu a jeho přeceňování. To je jen jeden z mnoha příkladů. Vliv hlasu není jako hlas lidu. Jeho vliv slouží podle mého spíš k uspokojení našeho ega, jak velký je náš vliv. Musíš mít za sebou něco jako korporace vlivných = zahodit ostych, přijmout bezskrupulóznost, přivírat oči, přijmout tézi, že v lese kde se kácí lítají třísky atd. atd. atd. a co z tebe nakonec tě vlastně zbude? Síla vlivu, potud si tě někteří budou vážit, pakliže ji ztratíš (třeba jen nemáš za sebou tu vlivnou skupinu) je to s tebou na vážkách. Komu tohle všechno a desítky další věcí nevadí, hurá do politiky, podporovat své svaté a volit je, pokud nemáš to štěstí, že volí oni tebe. No to je asi tak v kostce. Sláva vítězům, čest poraženým. Na vítěze seru, beru čest.
Pozor nijak to nesouvisí s nastávajícími volbami a nějakou mojí agitací. Spíš se zamýšlím nad tím co Vás k tomu vede, nezměnit po těch všech zkušenostech pohled na věc.
Jinak toho pána vůbec neznám, přistálo mě to v mailu.
http://emiladamec.cz/

Anonymní řekl(a)...

LadaW
jinak jablka a buřty, zatím nevím zda TADY BUDU, tak když tak brnknu kde jste.

Anonymní řekl(a)...

vie
jsem se koukal jen tak ze zajimavosti na toho Adamce, to musi byt nejakej magor. Na www na sice menu ale dal uz nic. Kdyz se budu uchazet o volbu prezidenta, tak stranku zpristupnim, az bude cela fungovat. Magor!

Anonymní řekl(a)...

elelejabkažere -
hehehahahuhuhu, Milošu, meine kamaraden, to je sice skvělej nápad, ale s váma bych asi nic neudělal, vy byste si blablabli vo demogracii u vohýnku a já bych lítal po stromech? Ne že bych vás rád neviděl, naopak, ale nějak nevím, to by asi nedopadlo dobře, tedy pro jabka...zvaž to...ale díky.
Tůtů Laďus - to víš, že je důležitější dělat něco se svým životem než lezení k urně, tedy volební:-), nepoměrně, ani to nelze v podstatě srovnávat. A vopakuju, že je to tvé rozhodnutí, jestli deš nebo nejdeš. Na to máš svaté právo.
Ale stejně, nemohu si pomoct resp. se ptám, co tedy dělat? Jakým způsobem dostat nějaké lidi někam, kde mohou (vzletně řečeno) spravovat věci veřejné a že jak tyto věci spravují má na naše životy podstatný vliv? Ať to vobracím ze všech stran, prostě nevím. Jasně, můžeš/te namítnout, že už dávno věci veřejné nespravují, vše je v rukách oligarchie...no jo, asi jo, ovšem s různou mírou intenzity. I když na úrovni měst či obcí to je asi trochu jinak, jak kde. Zkrátka, někdo to dělat musí, ať chceme nebo ne. Kdo bude spravovat kupř. infrastrukturu, kterou ke svému životu tady potřebujeme? A nedá mně to, je přece jen rozdíl, dostanou-li se k moci třeba fašouni či bolšáni či někdo z úplně vopačnýho spektra. Byli by i fašouni řízeni oligarchií? A že by to nemělo vliv na naše životy? Já myslím, že mělo a velký. Asi netřeba rozvádět.
Vliv hlasu je hlas lidu, ne že ne. V celkovém součtu všech hozených hlasů je to hlas lidu. A nemám pocit, že bych si tím uspokojoval své ego. Vo to vůbec nejde. A svůj hlas nepřeceňuji, je jenom jeden, ale znovu v celkovém součtu se hukáže. Vidíš, tebou zmíněný Adamec má myšlenku na konstituvní monarchii. Já s ním nesouhlasím a ani bych jej nevolil. A takovýchto a jiných názorů je tolik, kolik je lidí. Někdo to vidí tak někdo onak.
A třeba Švejnar odstoupil a nebude kandidovat. Jeho rozhodnutí, jeho volba.
A třeba je tady dost lidí, kteří by fakt něco rádi udělali. Zkrouhla by je politika, když by byli zvoleni?
To je ten základní problém, který tu existuje - zásadní nedůvěra v to, že se může něco změnit. A že je jedno, koho národ zvolí, stejně to bude nastejno. Ať tam bude ten či vonen. Já nevím, je to vopravdu tak? Protože, dovedeno do konce, pak nic nemá cenu. Jasně, žít si dle svého, ale...a vracím se na začátek. Co když mě vláda nedovolí, abych si žil dle svého? Co s tím?
No nic, du.

Anonymní řekl(a)...

vie
ona se da moc dobre spocitat, koho bude obyvatelstvo z velke vetsiny volit. Monarchie to nebude, strana piva take ne, fasisti take ne, a jini take ne. Vudycky to bude nejaka demokraticky socialisticka strana. Kdyz se chci v zivote dal dostat, tak si vlezu do takoveto strany, rozhdne ne do strany piva. Jako driv vsichni nalezli do KSC tak ted uplne stejne osoby lezou do stran, ktere se voli nejvic. Jinak to ani nejde. A potom jsou vsude pouze dve tri strany, ktere vladnou a jsou temer identicke, a aby mohli vladnout dokonale, tak spolu jeste kooperuji. Mit pulku je lepsi nez nic. Potom jeste dochazi ke stepeni stran ruznych osobnich neshod a z toho vznikaji dalsi nove strany, ale vezsinou. kdyz jsou uz u vesla. Zcela vyjimecne zkouseji novy jedinci upoutat volice jmenem, jako Barta nebo Lidem a nekdy se jim to povede. Ovsem vysledek je opet ten samy. Nechci tady nekolik dni psat a vsechno rozebirat.
Vysledek je ten, LL, ze hlas lidu neni sice nezanedbatelny, ovsem potvrdi vzdycky ten stredny proud, kam vlastne mezitim vsichni nalezli. To je statisticky jasne, ze to tak vzdycky bude. A proto nebude dochazet k zadne zmene a ani nedochazi. Nikdy nebude vetsina volit treba stranu piva.
A proto je zbytecny k volbam chodit a jeste jim tim vystavit potvrzeni ze jsou dobri.
Jestli by zkrouhla politika nekoho kdo chce neco delat? Tam zrejme vladne kruta hiearchie (sam nam o tom muzes jiste vypravet) a bud se podridis nebo te vyhodi. Tak je to v kazdem spolecenstvi.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Adamec mě stránky jdou, taky bych ho nevolil, to byl jeden z mnoha příkladů těch co si to asi předsatvujou jinak a něco se pokusil asi udělat. Mě šlo vo to poukázat spíše na tu bezmoc. Bez partaje si houby a nebo bez vlivnejch lidí.
----
"Co když mě vláda nedovolí, abych si žil dle svého? Co s tím?"
Ladus a cos dělal za komančů, cos chtěl nebo ne? A máš snad strach, že jsme tak blízko, že by to tak zase mohlo bejt? Nebo proč jsi to jinak vyslovil?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
tady je o E.Adamec - co je, kdo je
Podpořte kandidáta na prezidenta České republiky
Jsem občan České republiky, kde jsem se narodil a prožil většinu života. Jsem ženatý a v současné době žiju v Hongkongu.
Jsem absolvent oboru sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze.
Jsem absolvent mimořádného studia oboru inženýrství životního prostředí Českého vysokého učení technického v Praze.
15 let realizuji svůj globální projekt Akupunktura Země, jehož cílem je vytvořit krásnější svět ve kterém žijeme.
Mám smysl pro humor a snažím se pochopit všechny lidi se kterými se setkám, bez ohledu na rasu, politickou nebo náboženskou příslušnost.
Nepřestávám se nikdy vzdělávat v mnoha oborech - uměleckých, technických, filosofických nebo politických a ctím velké tvůrce minulosti.
Jsem schopen naslouchat lidem, nasadit pro ně svůj potenciál a nekonečné nadšení, a iniciovat projekty pro naše i zahraniční veřejná prostranství.
Nejsem spokojen se současným, konzumně nastaveným světem. Ctím dobré zásady slušnosti které bývaly vždy výsadami v dobách naší monarchie.
Přál bych si, abychom měli opět moudrého, spravedlivého a právoplatného českého krále, který zajistí tradici, slušnost a stabilitu v naší zemi.
Jsem absolvent mimořádného studia krajinné architektury Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici na Moravě.
Abych nechal prostor těm, kteří mě znají a něco o mě napsali, odkazuji Vás na stránky www.poutnik.info kde je více informací.

Anonymní řekl(a)...

JS

elele

"Jakým způsobem dostat nějaké lidi někam, kde mohou (vzletně řečeno) spravovat věci veřejné a že jak tyto věci spravují má na naše životy podstatný vliv?"

Není třeba nikoho nikam dostávat. Až to uzraje, dotyčnej se někde vylíhne a docvakne mu, že by měl něco dělat. Dokud to neuzraje, tvůj hlas u voleb na tom nezmění vůbec nic.

Podstaný vliv? Ale prd. Podstatný vliv na naše životy máme jen my sami. To ostatní je jen pěna dní.

"Kdo bude spravovat kupř. infrastrukturu, kterou ke svému životu tady potřebujeme?"

Muhahaha... nespi hochu. Tu už za nás dávno v celý republice spravujou Frantíci. A docela jim to jde vod ruky... Takže vlastně - klidně spi dál.

Já jsem samozřejmě taky pro ktále. Ale nic moc to neřeší.

Anonymní řekl(a)...

JS

LadaW

Poutníky znám. Magoři to tak ouplně nejsou, jen trochu pošahanci. Smile. Ale myslí to dobře.

Anonymní řekl(a)...

vie
na jeho strance pod fotkou je menu, na ktere kdyz kliknes, tak tam nic neni, maximalne je napsano, ze se to bude prubezne menit. Misto toho je narvane vsechno na prvni stranku. Asi mu dosli penize, magorovi. :-)))

Dneska me napadlo, ze vlastne sponzorstvi a sponzorske dary jsou vlastne nejmene zacinajici korupce. Jelikoz je sponzorstvi malokdy neziskove a vetsinou sleduje nejake zisky ci vyhody. Melo by se to zakazat.

Anonymní řekl(a)...

vie

"Kdo bude spravovat kupř. infrastrukturu, kterou ke svému životu tady potřebujeme?"

LL si zrejme plete uredniky s politiky, eventuelne mischung politicko-urednicky.

Anonymní řekl(a)...

alealeelele -
tů Laďus - mj. probíhá na Britských listech debata vo volbách, asi víš. Z toho je patrná nejednoznačnost celého problému.
Jinak, dobrá votázka od tebe - no, měl jsem na mysli, že může přijít vláda (moc, zvolená ve volbách anebo nějakým jiným způsobem instalovaná), která začne utahovat šrouby, třeba trestat jiný názor (možná marginálie, zvláště v dnešním světě, kdy, jak se zdá, stejně nikdo nikoho neposlouchá natož, aby slovo mělo nějakou váhu v té záplavě). Ergo, opět přesun do neoficiálních struktur, abych si tedy, alespoň částečně, mohl žít dle svého? Pokud by to tedy vůbec bylo možné. Hm, vždycky je to možné, vždycky je to pak volba, rozhodnutí.
Strach z toho, že to může přijít, mám. Dnešní politici (s některými ekonomy a jistě i nějakou tou oligarchií v zádech) se mohou přetrhnout, aby tomu tak bylo, aniž by si to asi uvědomovali, ne, ještě jinak, ani je to nenapadne. Hněv lidu však, když to přesáhne většinově míru snesitelnosti, je pak slepý.
Kéž by tomu tak Milošu vždycky bylo, že si lidé nakonec zvolí střed. V posledních desetiletích v Evropě ano (konkrétně od války, i když copa kdysi Řecko, nebo frankistické Španělsko?), ale přijde vichr a všechno to může smést, jak už se stalo v dějinách mockrát viz míra snesitelnosti.
Nevím jak v Ouzku, ale u nás se už do partají v podstatě neleze (až na pár jedinců s vůlí k moci či k prachům, kteří se vždycky najdou), ztratily jakoukoliv přitažlivost. Údajně má nejvíce členů KSČM a KDU-ČSL, ale to nevím jistě.
Však napadá mě jedno jméno (jen jako příklad), které zachycuji delší dobu - jakási ekonomka Ilona Švihlíková s poměrně razantními názory a v tvrdém nesouhlasu s dnešní vládou (nehodnotím). Co by udělala, kdyby se dostala k moci?, cumbajšpíl na ministerstvo financí? Pokračovala by ve svých názorech anebo by se postupně začala proměňovat a byli bychom tam, kde jsme byli? Ono prostředí vrcholné politiky by i ji zmasírovalo? A to se týká i jiných lidí, u kterých by bylo lze předpokládat, že mají názor, ideu, za kterým jsou si ochotni jít. Ale asi nechtěji do politiky.
Jinak ano Milošu, stejně to dopadne tak, že kupř. v krajských volbách dostanou hlasy velké strany, někde více, nekde méně. A je to zajímavé, že i přes pociťovanou frustraci z dnešní politiky, ty hlasy stejně dostanou. Holt, demogracie:-). Jsem zvědav, jestli za a) někde zvítězí komunisti, za b) jestli se dostanou k vládě a za c) pokud ano, jak se to projeví na krajských politikách.
E very najs víkend

Anonymní řekl(a)...

eleledroubouncezamele -
Tů JS: Frantíci? Veolia? A co ostatní infrastruktura, silnice, chodníky, MHD, železnice, gultura, sociální věci, školství apod? Ale spím dál.
Tů Viena: myslíš, že budou vládnout úředníci? No, to asi ne.

Anonymní řekl(a)...

vie
ja nevim, snad jsem myslel, ze by politika nemela mit vliv na uredniky, kteri tu infrastrukturu zpravuji. To ale take nejde, to by politika nemusela vubec byt. Ale hlavne je zbytecny to tady do takove hloubky resit, kdyz to stejne nema na nic vliv a to i kdybychom vypracovali cele statni reseni. Tak proc se tim zabyvat?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to Ladus LL: no jestli my volíme či nadáváme (poukazujeme již ted na zvůli) to nezpůsobí nějakou horší verzi téhle společnosti směrem k nějaké diktatůře, že. To je blbost. Tam to max ženou ti co nám vládnou, tos ostatně naznačil sám. Nezdá se logické, že politik chce vládnout, mít moc a tak je to jen krok k nějaké formě ovládání. Má pořád nakročeno ... A naše volba to nezmění, protože navíc ten luxus nevolit se týká malinkého procenta. Tedy myslím ty co nejdou tzv. z nějakého přesvědčení, nepočítám do toho ty, co by nešli stejně, protože to "nějak" ingnorujou.
Britské listy pravidelně nesleduji jako asi většinu a nevím tudíž co se tam děje za diskusi. Kouknu tam.
Kromě nějakého kratoučkého zmateně optimistického období (chvíli člověk věřil). Nakonec žiju tak nějak stejně celých 20 let v nějaké jiné společnosti jako dříve před revolucí, na okraji, tak by to pro mě zas taková změna nebyla, možná naopak.
Já prostě mám nějaký problém s tou konzumní společností si rozumět, ono v ní vládne stejné množství nešvarů a pokrytectví, tak nějak stejně jako to bývalo. Jen mají jinou motivaci a pozadí. Nemám asi ten "stádní instinkt" sžít se s většinou. Navíc od přírody jsem introvert. A budu vždycky tedy nejspíš na nějakém okraji. Takže se nemám vlastně čeho bát. Nebo jo? Nevím. Necítím to tak. Jen se s tím musím pořád nějak srovnávat v sobě, že to tak je. Nese to sebou různé problémy jako všechno.
Švihlíková - "nová tzv. komunistka či socialistka"? Ale není vůbec blbá, jdeš dobrým směrem, pak už je to kousek k dalším podobným Kellerům atd. Tak studuj. Třeba někam dojdeš. Je pravda, že takové prozření může někdy bolet.
Ono to člověka pěkně provětrá zevnitř. Není-li příliš sveřepí. Ona je naopak možná tvrdší, nesmiřitelnější, než jiní.
Ale jinak se obávám, že i ji by systém zmasakroval, pokud vstoupí. Od toho ten systém tady přeci je. :-) Jinakost se trestá, i když je zdánlivě v tomto systému přehlížena a podporována. Všechno má jako vždy ale své meze. Ale u ní se objevují náznaky po novém společenském řádu. Ale bude to zase jen řád, systém co tě drtí. Nic pro mě. :-) To co by vyhovovalo vnitřně mě by nevyhovovalo jistě jiným. A ani nevím jestli by to fungovalo. Jen se mě neptej, co by to bylo, nejsem vůdce a nemám to srozumitelně zformulovaný a nevím, zda to chci tak mít. Nějakou představu mám snad jako každej. Zabil bych v sobě třeba své druhé já, říkejme tomu třeba něco jako instinkt. Prostě něco nějak cítím. Ostatně jako každej, jen sebe často neposloucháme, zhasínáme moc brzo ty proklínané baterky. Vono by se nám každému mohlo objevit co vidět nechceme, že jo.
Ale dokončím to předešlé. A to bohužel asi platí. Bud se přizpůsobíme systému a nebo "We are the v prdeli" Já tam jdu dobrovolně. Co ti na to mám jiného říct. Nevěřím na systém, jsem v prdeli.
Ale z mého hlediska to zase není v prdeli, to jen zvenčí tak vypadá. Já jsem vnitřně svobodnější, když si nemusím vyčítat a žít s tím, že jsem si zadal s něčím, s čím se jen těžko mohu ztotožnit. Něco to vždy stojí to je jasný. Takže jsem sice vnějškově v prdeli co se tohohle týče, ale vnitřně jsem svobodnější, sám pro sebe se tak prostě cítím. Punkte.
Ještě je jedna cesta, přijmout všechno jak je a nechat to okolo sebe plynout jako nezměrný fakt. Ale toho se mě pořád nějak nedostává. Málo svítím. :-) zduř bus.

Anonymní řekl(a)...

vie
me pripada, ze si furt pletete "pojmy s dojmy".
V roce 1985 stal chleba 4,20 K. Odhaduji, ze prumerny tehdejsi vydelek se mohl pohybovat kolem 2200 Kc. Tak si clovek mohl koupit 523 chlebu nebo 1294 piv (desitek), 275 krabicek cigaret, smazeny syr s bramborem a tatarkou v Moravce asi 8 kc 275 kusu.

Jidelni listek 1974 http://civilizace.mysteria.cz/view.php?cisloclanku=2007031802

Jidelni listek 1978
http://civilizace.mysteria.cz/view.php?cisloclanku=2007032801

Prumerny plat dnes lezi nekde kolem 17 tis kc. (http://www.agentka.cz/cz/platy)

Za to si koupime uz jen 425 ( o 100 chlebu mene), 1700 piv (o 406 vic), 212 krabicek cigaret ( o 62 mene), smazeny syr, brambory, tatarka (pocitam dobre 110 Kc) 154 ks (o 121 ks mene).
Cenu benzinu nevim, ta je myslim stejna ale nafta primo explodovala.

Podle statistiky to vypada, ze se mame hospodarsky dokonce hur nez za komunismu. Demokraticky kapitalismus dokazal dokonale rozbit ceny, tak je srovnavani naprosto obtizne ale vypada to, ze se meme hur. Muzete se se mnou hadat, ze to neni pravda, ale faktem je, ze mnohem lepe se nemame. Takovy skok, jaky udelal treba vyvoj elektroniky, aut a jine lide rozhodne neudelali. Dokonce to vypada na to, ze ten museli zaplatit ale nic z toho prakticky nemaji.
Snad jedine, ktere lide ziskali, ze mohou jezdit za hranice, to je ale zase zrejme vyvazeno vetsim sledovanim a spionovanim "vseho".
Dejme tomu, nase, a ted nevim jak bych to nazval, treba vyvojova skupina se uz nenachazi v centru sroubovaciho a presovaciho aparatu, tam se dnes zase ale nachazeji jine skupiny. Dnes nepresuje ideologie ale hospodarske skupiny.
Nevim tedy, proc ctu tvrzeni, ze se mame cim dal tim lepe. To neni pravda.Ba naopak.
LL, mas strach, ze muze k nam prijit CO??? Novej Hitler nebo Stalin? Tedy k tomu zhorsenemu hospodarstvi se prida jeste mizerna ideologie? Jo to nevim. Mozna tady uz davno je. Jedna z moznych je treba nenavist vudci druhym skupinam. Ted se do toho zamichaji katolici, vraceni majetku rozhodne nikoho nepotesi, potot tu mame islam a dalsi jine narodnostni mensiny. Nedavna Jugoslavie byla prece nadherny pripad.

Anonymní řekl(a)...

vie
jeste jsem zapomnel na dulezitou statistiku: dnes neni prace!!

Anonymní řekl(a)...

vie
a jeste neco nam hrozi. V dusledku koncentrace vyroby potravin nam hrozi epidemie a hromadne otravy. Prvni vlastovky tady uz byly. BSE a praseci chripka. Kdyz je vyroba koncentrovana do nekolika zavodu, jsou nebezpeci mnohem vetsi, nez kdyz vyrobny byly male, rozsete po republice a zasobovaly jen par mest. Dusledek globalizace a maximalnich vytezku si myslim jeste budeme v budoucnu mnohem silneji citit nez dnes. To se take muze stat, ze vymre pul naroda na jednu epidemii, a nemusi to byt ani mor ani valka.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
dodám něco málo k poňuchňání nad tématem i osobou pana Hájka:
http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Hajek-Vaclav-Havel-slouzil-lzi-a-nenavisti-Listopad-89-prinasi-totalitu-248995

Anonymní řekl(a)...

elelenaHájkasere -
Laďus, vskutku k poňuchňání, i když bych mu nejraději jednu vrazil a to velmi prudce. Jinými slovy, takže my tady v Plzni jsme tenkrát byli v rolích užitečných idiotů, kteří pomáhali zinscenovat státní převrat, přičemž nejsou důležitá slova státní převrat (neboť svým způsobem to převrat byl), ale zinscenování. Hm, budu se muset nad sebou zamyslet, čemu jsem to tenkrát vlastně pomáhal, ze své vlastní, ničím neovlivněné vůle, veden čistě a pouze tím, že bolšány tu prostě už nechci.
Ta nenávist vůči Havlovi je až patologická (v průzkumu pod článkem s ním bezvýhradně souhlasí přes 60%čtenářů, taky hezký, hlavně oněch 20 let po r. 68 se nám tak zažralo do hlav až to bolí), zvláště vod vobyčejného zloděje a podvodníka. Konečně, říkat a myslet si může co chce, kdyby byl soukromou osobou, což není. Očekával bych, že se Klaus ozve, když měl při Havlovo pohřbu docela dobrý projev. Uvidíme (ale nevěřím tomu).
Ještě jenom k tvým slovům o prozření, máš na mysli zřejmě mé prozření, který asi žije v jakési slonovinové věži. Hm, já si nemyslím, že bych začal prozřívat. Keller, Švihlíková a já nevím, kdo ještě, jsou nebo přesněji mohou být jen částí názorového spektra v zkoumání příčin, proč jsme tam, kde jsme (Kellera mj. sleduji již od 90. let). Je mně to sympatické, v mnoha věcech se s nimi shoduji, ale ne zcela resp. jejich tvrzení, závěry, studie, jsou fakt jen částí možného celkového náhledu, kterého však stejně není už dnes nikdo schopen.
Ano, vím, že jsi introvert, snad tě znám. Asi je to dáno výchovou (promiň, že mířím trochu osobnějším směrem), vždycky ses staral především o své vlastní přežití a spolehnutí se sama na sebe (a tím nemyslím v sobeckém slova smyslu), vím, že jsi vždycky měl v sobě jakýsi přirozený kompas proti sviňárnám. Ale, co to znamená být v prdeli, jak píšeš? To by mě fakt zajímalo. Že jsi ničeho nedosáhl?, nebo máš ten pocit? Že nic neznamenáš?, že si nevyděláš? Máš dluhy? Někdo tě vyhání z bytu? Já nevím, jen se ptám. Co bys vlastně vůči sobě chtěl?, kromě toho, že vnějškově to s politikou, vztahy mezi lidmi, s ekonomikou a blabla vypadá jak vypadá?, což sere nás všechny a nejsi výjimkou. Chtěl bys mít nějakou funkci (hehe)? Že se ti nedaří prosadit nějakou myšlenku, jako kdysi ohledně učňovského školství(což byl dobrý projekt)? Tu jsem si trochu nejistý a fakt nevím, co znamená být v prdeli vůči systému. Duchovně či materiálně?
Já vím, napsal jsi zároveň, že v prdeli nejsi, protože z druhé strany jsi svobodnější. Jenomže, v čem tě tento systém vlastně drtí? Vždyť, stejně si musíš vydělat na chleba a musíš přijímat zakázky, které tě třeba serou, protože slouží konzumu. Nebo ne?
Sleduji teď velmi zblízka Milana, který shání práci (a snažím se mu v tom pomoci a on tak trochu na mě spoléhá), neboť prachy prostě nemá. No jo, pak je to ale na vybranou, je to volba, že když tedy něco zásadově zastávaš, pak jen s obtížemi něco budeš shánět. Petr Náhlík (s rezervou) mně řekl, že práce je dost, třeba v hospicu. Chtěl by to Milan dělat (moc tomu nevěřím, protože Milan má "poslání")? Za asi mrzký peníz? Ale přece jen něco?
Huh, složité, uznávám.
Jsme nádoby plné tužeb a že podle nás to všechno pojede. Nu, ani náhodou. Je to docela vobyčejný boj. Každodenní.
Laďus

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Přiznám se, že jsem se snažil už několikrát pochopit jak funguje zdravotní systém a zdravotní pojištění v USA, ale nikdy se mě to nepodařilo poskládat, tak jestli nám v tom Vikej bude ochoten udělat jasněji jistě nebudu jediný, kdo to přivítá, i když je mě jasný, že to není na pár vět.
Tady jsou nějaké komentáře k tématu jako nějaký uvod do tématu.
http://www.blisty.cz/art/65357.html

Anonymní řekl(a)...

LadaW
LL: Klaus, že se ozve? No to jo, už se na to těším. Prozření to byla taková nadsázka, já nevím, kde duchovně bloudíš.
K cestě do prdele: ... "Bud se přizpůsobíme systému a nebo "We are the v prdeli". Nevěřím na systém, jsem v prdeli." .... Není to asi jen o mě, myslím že každej, kdo to začne, tak nějak, probírat sám se sebou, kde je mu samému vlastně konec, nemůže zůstat tzv. suchej. Nějak ho to musí poznamenat. Někdo je senzitivnější, někdo je tvrdák, někdo si na něj hraje atd. A je samozřejmě chválihodné,když si někdo nezadá a ještě to s grácií zvládá a je nad věcí. A někdo už dávno neochvějně ví kde stojí. Co dodat.
Ladas myslím, že na to nemám jednoduchou odpověď. Pokud se ptáš, materiálna se to nějak netýkám (i když neříkám, že na psychiku to vliv nemá, to je jasný. Ale to může dnes být otázka pár kroků či týdnů a všechno je jinak. Nemám zakopaný měšec cenností. Ta hranice je strašně tenká, pokud nejsi super king, že? A nesoustředíš se pouze na zisk a vydělávání peněz. A to samo o sobě je hrozně ubíjející (všechno je o penězích) a ten systém si umí vybírat i svou daň. Je tak vlastně nastavenej. Dluhy nemám a ty další věci materiálního světa nějak fungujou. Otázka je co je horší, jestli nějaká vnitřní, snad duchovní odmítnutí nebo žes v prdeli materiálně. Zjednodušeně. Já mám ten pocit, že každej pokud nějakým způsobem odmítne praktiky, v kterejch musí denně fungovat musí někde narazit. Ale tady jsou šíbři co to vidí jinak a já se nemám důvod v tom patlat. Já to jen nakousnul, ale nemám chut se tím vlastně v tomhle formátu zaobírat. Je to jistě téma, ale na jiný formát než je asi blog. Každej to žije navíc trochu jinak. Já nikoho nechci přesvědčovat, stejně jako už nemá sílu na nějaký další projekt o strojírenství či něco podobného. Na to jsem už dost vyhořelej a taky vím už co to obnáší atd. Na funkci se třesu !jako vždycky!. Jako osina kdesi. To mě snad znáš. Nikdy jsem nebyl v žádné straně a ani funkce mě nelákaly. Občas ve mě snad jen bouchly saze a vyvinul jsem nějakou protiakci. A věru jsem se necítil v té roli dobře po těle, takže i tomu je už jaksi konec. Každý máme v životě tzv. nějakou roli. A ta veřejná to pro mě jednoduše není. Mě to nějak nepřitahuje.

Anonymní řekl(a)...

eleleukulele -
Tů Laďus - jasný.

Jan Jelínek řekl(a)...

Udělal jsem jednu věc, kterou - zdá se mi - neudělal v tomto vlákně nikdo z vás, a to tu, že jsem si přečetl esej v záhlaví vlákna. Proč si to myslím? Protože se k němu nikdo vlastně nevyjádřil. Ba udělal jsem ještě víc, přečetl jsem si ten esej pozorně a kriticky. Doporučuji totéž s tím, že budu upřímně zvědavý na váš názor, třeba jen na těchto několik (dle mého mínění) klíčových odstavců eseje:

„Prakticky nic se nedá použít z obou odjakživa nejslabších částí marxistické teorie: politiky velké historické alternativy ke kapitalismu, „vyřešené hádanky historie“, z představ o tom, co má vzejít z překonané kapitalistické společnosti. Ke státu, třídě, revoluci, reformě, nepřidal největší bořitel kapitalismu o moc víc než pár příležitostných střepů v aktuálních případových analýzách, ze kterých se nedá sestavit konzistentní obraz.

Ne náhodou si Marx vzal s sebou do hrobu tajemství, jak docílit „racionální látkovou výměnu“ společnosti s přírodou, totiž hospodářské plánování bez krizí, s „překonáním odcizení“, alias podílnou práci v komplexních hospodářských světech.

Nevyhnutelný byl krach jeho samozvaných žáků při lepení těchto kousků, ať už ve formě anarchosyndikalismu, fixovaného na společné rozhodování, nebo plánovačsky euforického leninismu. První vylil vaničku i s dítětem, a rozprášil se nedostatkem vlastní komplexity, druhý nikdy nemohl fungovat v komplexnějších společnostech, zmutoval v rostoucím bludu do příšery.

Jaká ironie marxismu, že to byli zrovna sociální demokraté, kteří na sebe vzali namáhavý úkol alespoň přibližného smíření obou pólů hádanky lidstva – také sociální demokraté byli po desetiletí věrnými následovníky marxismu v jeho demokratickém způsobu čtení. Podnikli neúnavné pokusy jak propojit plánování, tolik, kolik je nutné, s tak velkou hospodářskou demokracií, jak je jen možné. A zároveň, aby to vůbec šlo, přisoudit zdomácnělým trhům služebnou roli pro obojí. Pár desetiletí to dost dobře fungovalo. Kdo jiný, když ne sociální demokraté by to dnes mohl ještě jednou zkusit?“


A aby to bylo zajímavější, závěry svého kritického čtení Meyerova eseje si zatím nechám pro sebe. To proto, aby vás neovlivňovala vaše stereotypní potřeba (smile) se vůči mně apriorně vymezovat (smile).
JJ

Vikej řekl(a)...

Máš pravdu JJ. Ani jsem se na tu esej nepodíval. Takže no koment.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
On ten Marx vyleze ze skříně, aniž by to bylo něčí přání, oni ho vytrvale povytahují ze skříně ti současní, současných současníků, politi-oligarchové. A nezmění na tom nic ani občanská povinnost, ani zda Vikej pohrdne jménem v titulku.
Tady je třeba jedna ochutnávka, ale ta stejně podobně běží od ptáka ku třešně, jako třešně k ptákovi. A nejde o žádnýho vrabce, je to pěknej tyranosaurus. :-)
http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/vlastimil-tlusty-dalik-nepracoval-pro-topolanka-topolanek-pracoval-pro-dalika

Anonymní řekl(a)...

JS

JeJe má pravdu. Je třeba si nejdřív přečíst "vo čom" je řeč, jak říkáme my "plzeňééécíííí".

No já jsem v tom textu nevyčetl nic víc, než ty citáty, který sem JeJe vylepil, a snad jakousi lehkou inťošskou ironii směrem k sociální demekracii. Možná mají v Německu zrovna před nějakejma volbama a soc dem pana autora zrovna nějak sere. Čert ví.

Jinak - mudrování všeliké nad tím co kapitalismus je a není a esli je či není možné ho kritizovat zprava nebo zleva a esli se nad ním dá vyhrát nebo ne mi přejde asi stejně chytré jako mudrování nad tím, esli můžeme vobrátit rotaci zemské osy. Kapitalismu - to slovo mi dnes přijde jako anachronismus a voní mi osmnáctýjm stoletím - je to mudrování tak nějak srdečně fuck. Běží si svou cestou nejmenšího odporu tak jako vždycky. Stejně jako voda.

To, že marxismus byl, je a bude lákavou mantrou pro všeliké vopravovače světa, kteří vyznávají víru, že je možné ten svět vopravit jaksi direktivně a systémově, resp. vopravit ho tak, aby se líp hodil do krámu právě dotyčným vopravovačům, vo tom není třeba pochybovat.

Akorát si na rozdíl vod autora nemyslím, že marxismus je "historickou alternativou kapitalismu", páč ten žádnou alternativu nemá. Tedy ve smyslu alternativy jako "jiné volby".

A pak si taky nemyslím, že by "sociální demokraté byli po desetiletí věrnými následovníky marxismu v jeho demokratickém způsobu čtení". To jim teda pan autor křivdí. Já si myslím, nejsa politologem, že voni sice připouští, že se ten pán sem tam v něčem strefil, ale že jinak si celkem rádi chrochtají a cpou si svoji nenasytná bříška i v tom kapitalismu.

To je asi tak celý. Haj hou.

P.S.
Japa volby, bando?

Já jsem poprvé od 89 vynechal a je mi móóóc dobře po těle i po duši. V pátek navečír jsem v poklusu, cestou za strejčkem Pájou, skrze výkladní skříň Café Emily zahlídnul elele, jak v houfu lasiček se sametovou pletí - kterému předsedal náš rozjuchaný postpubescentní primátor - asi slaví vítězný poločas... Elelem neoblíbené ODS, přirozeně.
Srandovní mi přišlo, že Laďus trůnil na stejném místě co už deset let - na tom vopelichaným kanapátku v levém rohu. Možná právě na tom fleku má na dvojčičky ňákou věrnostní slevu.

Vikej řekl(a)...

Jasně LW.

Jan Jelínek řekl(a)...

Chce se mi zvolat „zanech všech nadějí, nebohý pedagogu“, žáček JS se z „pomocné blogerské“ do „základky“ nikdy nedohrabe! Náročnější text je a bude nejspíš napořád nad jeho síly (cituji):

„No já jsem v tom textu nevyčetl nic víc, než ty citáty, který sem JeJe vylepil, a snad jakousi lehkou inťošskou ironii směrem k sociální demekracii. Možná mají v Německu zrovna před nějakejma volbama a soc dem pana autora zrovna nějak sere. Čert ví.“

Naopak, ty nešťastníku, právě naopak! O ironii autora vůči soc.dem. nemůže být řeči, autor pouze opatrně recykluje sociálně-demokratické paradigma jako jedinou realistickou (protože vyzkoušenou a občas fungující) alternativu vůči bezohledné dravosti „neregulovaného“ kapitalismu.

Lepší to není ani v dalším odstavečku, v němž „mudrlant JS“ po svém zvyku suverénně a (kontradikcijóóó in adjektóóó) diletantsky mudruje (cituji):
„…mudrování všeliké nad tím co kapitalismus je a není a esli je či není možné ho kritizovat zprava nebo zleva a esli se nad ním dá vyhrát nebo ne mi přejde asi stejně chytré jako mudrování nad tím, esli můžeme vobrátit rotaci zemské osy.“,

Lepší to prostě být nemůže, protože opět chyba, a nejen jedna! Autor eseje o tom, co kapitalismus je či není nikde explicitně nemluví, na druhou stranu implicitně počítá s vyspělým čtenářem, kterému je význam a (zejména politicko-ekonomický, ale i sociologický, filosofický a další…) obsah pojmu „kapitalismus“ znám. V Meyerově eseji nic „o kritice kapitalismu zprava či zleva“ není, osou eseje je příměr Karla Polanyiho z roku 1944 (cituji): „…neúnavný pohyb mezi expanzivní logikou kapitálu a ochrannou logikou sociální. Kyvadlo se vrátilo na úkor sociálního státu, plné zaměstnanosti a demokratické kontroly zpět k dominanci zájmů trhu a kapitálu. Cenou je ztráta sociální účasti a ztráta bezpečí milionů lidí v postižených místech na celém světě.“

Z uvedeného myslím jasně vysvítá, že žáček JS domácí úkol ošvindloval a celý esej nečetl, nejspíš se domníval, že si vystačí s citovanou částí eseje. A pokud esej přece jen přečetl, pak ho hrubě nepochopil. Z toho důvodu je úplně fuck, jestli mu „slovo kapitalismus“ voní nebo smrdí osmnáctým či devatenáctým stoletím, protože esej se věnuje vývoji fenoménu kapitalismu (a neutuchajícímu boji s ním) od Marxe po dnešek, a to s důrazem na dnešek a možnou (nikoli jistou, tím méně naplánovatelnou) budoucnost pohybu onoho kyvadla.
(pokračování)

Jan Jelínek řekl(a)...

(pokračování)
V tomto svícení do záškolákova nitra můžeme dále pokračovat poukázáním na to, že ani následující žáčkovo tvrzení,

(cituji JS): “To, že marxismus byl, je a bude lákavou mantrou pro všeliké vopravovače světa, kteří vyznávají víru, že je možné ten svět vopravit jaksi direktivně a systémově, resp. vopravit ho tak, aby se líp hodil do krámu právě dotyčným vopravovačům, vo tom není třeba pochybovat.“,

ani následující odstavec,

(cituji JS): “Akorát si na rozdíl vod autora nemyslím, že marxismus je ´historickou alternativou kapitalismu´, páč ten žádnou alternativu nemá. Tedy ve smyslu alternativy jako ´jiné volby´.“ ,

teze Meyerova eseje nekomentuje, anžto esej takové neobsahuje. Ergo JS se opakovaně vyjadřuje k něčemu, co si „vycucal z prstu“ či jiných tělesných výčnělků.

Poslední odstavec Meyerova eseje sice (vďaka môjmu príspevku) JS četl, nicméně „pars pro toto“ zde k promyšlenějšímu názoru na celek eseje nemůže z logiky věci vést. Zejména proto ne, že žáček JS má dle svých vlastních slov (zde prosím společně oceňme jeho výjimečně sebekritickou upřímnost) k autoritě politologa z „pomocné blogerské“ opravdu převelice daleko. Na druhou stranu však – a to si též zasluhuje upřímné ocenění – k typicky pokleslému českému politickému bulváru má (erudicí a stylem), převelice blizoučko – (cituji JS): „A pak si taky nemyslím, že by ´sociální demokraté byli po desetiletí věrnými následovníky marxismu v jeho demokratickém způsobu čtení´. To jim teda pan autor křivdí. Já si myslím, nejsa politologem, že voni sice připouští, že se ten pán sem tam v něčem strefil, ale že jinak si celkem rádi chrochtají a cpou si svoji nenasytná bříška i v tom kapitalismu. To je asi tak celý. Haj hou.“

JamosJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Koukám že se nikomu nechce kousnout do kyselého jablka výsledků krajských voleb. Já jej uvítal s ulehčením a zlomyslnou radostí, že konečně došlo k tomu, po čem volám dlouhou dobu. Konečně se česká politická scéna odblokovala tím, že ji přestala svírat a omezovat antikomunistická ideologická svěrací kazajka. Že se konečně budou všechny demokraticky zvolené strany – pochopitelně teprve na základě výsledků povolebních koaličních vyjednávání – přirozeně, neskrytě a plně přiznaně podílet na výkonu správy této země.
Dovolte mi proto vyjádřit poděkování za tento kruciální situační zlom stupiditě a sociální slepotě současné vládnoucí garnitury, a stejně upřímně a slavnostně „protestním nevoličům“, že tuto zásadní změnu umožnili. Aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, kromě už zmíněných faktorů – nízké volební účasti, a především asociální politice „pravicové“ vlády – je nezbytné zdůraznit i faktor třetí, tradiční poctivou účast komunistického voličského elektorátu. Společně přinesly volební výsledek, jenž českou levici, adresně především ČSSD, zbavil okovů povinnosti (pravicově pokřivenými médii pravověrně vyžadované) se neustále negativně vymezovat vůči svému programově nejbližšímu, a proto i nejpřirozenějšímu spojenci v levicové části politického spektra. Chichichichi…., dobře jsem zvolil trumfy tím, že jsem „sáhl do lidu“.
JJ

Anonymní řekl(a)...

JS

Záškolák JS se k pokleslému českému politickému bulváru přihlásí moc rád, páč ho politika de facto nezajímá. Obtěžuje ho a zhusta sere. Jak již napsal jinde, je totiž k hovnu.

Ten esej jsem četl (nestudoval) a nic pro mě novýho, natož zajímavýho, jsem v něm nenašel. Nebavil mě. Je strašně ukecanej, napsaný šroubovaným, křečovitě teoretickým jazykem. To rádi chytráci dělají, když de facto nemají co říct. A nebo byl blbě přeloženej, nevím. Mě už zajímají jenom eseje, který mají na stránce alespoň dva vtipy...A knížky do 125 stran. Smile.

Je jen logické - byť úsměvné - že učitýlek, jakožto kryptočlen sociální demokracie, kterej v ní vidí spásu všehomíra, přečetl moji "ironii" jako "opatrnou recyklaci". Ergo - v eseji našel zcela jiný vzkaz, než já, kterej je k som dem velmi rezervovaný, ostatně stejně jako k jakékoliv jiné partaji. Rozkošný důkaz toho, že naše vnímání okolní reality je jen zprávou o stavu naší mysli, jak říkáme my mystici... smile. Vnímáme podle toho jaký máme právě v mozku naistalovaný program. Pointa? Je třeba si posvítit baterkou do sebe, abychom ten program pochopili... smile.

To, že jsem psal i o jiném než je v eseji, je pravda. No a? Když v eseji není nic, co by za komentování stálo, napíšu to, co mě právě napadne. Nějakej problém?

No myslel jsem si, že učitýlek bude mít aspoň radost, když pochválím jeho citace... jeho zduřelé ego mu ovšem znemožňuje pochopit nejen myšlenku, ale i pochvalu... smile.

"..počítá s vyspělým čtenářem, kterému je význam a (zejména politicko-ekonomický, ale i sociologický, filosofický a další…) obsah pojmu „kapitalismus“ znám..."

Kurňa, toho vyspělýho čtenáře bych moc rád poznal. Vsadím boty, že zemřel nejpozději v roce 1924.

Vtip roku? Autor Karel Polanyi a recyklovanej Jan Amos Beton:

"...sociálně-demokratické paradigma jako jedinou realistickou (protože vyzkoušenou a občas fungující) alternativu vůči bezohledné dravosti „neregulovaného“ kapitalismu..."

Kurňa, a ví někdo, co to je to soc - dem paradigma? Že by to bylo těch sedm mega v krabici vod vína?

Haj hou.





Anonymní řekl(a)...

vie
tak jsem byl v Plzni, nikdo nezavolal, tak jsem se zaridil jinak. Chapu, ze je lepsi sedet u Emilky mezi svymi, nez pindat oo nezajimavych vecech. Konec koncu mohu jen zavidet, kdyz ma nekdo uz stale sve misto v hospode, kde ho maji radi a akceptuji ho. I kdyz to stoji velike usili, mnoho casu (let) a i penez, neco takoveho ziskat. Tomu neni clovek jen tak neverny.

Jiny soudek:
nekdy se me stane, ze nemohu uverit tomu, jake temno vladne v lidskych hlavach. Uz jsem tady byl pred poslednimi volbami. Ted byly dalsi, tak to uz nejaky ten rok je.
Proto velike na zdejsiho administratora, myslim LVW, jestli by nemohl nasleduji vetu dat nekam nahoru jako tam dava ruzna hesla, jako je tam ted treba tato veta: Veřejný prostor redukuje rozpor na pouhé slovo, realita je mezi námi. Václav Bělohradský.
Jednoduse to udelat tak, abych to neztratil z oci a mohl se treba za dva roky autora zeptat na vysledek.

Jedna se o toto:
Konečně se česká politická scéna odblokovala tím, že ji přestala svírat a omezovat antikomunistická ideologická svěrací kazajka. Že se konečně budou všechny demokraticky zvolené strany – pochopitelně teprve na základě výsledků povolebních koaličních vyjednávání – přirozeně, neskrytě a plně přiznaně podílet na výkonu správy této země.

Ostatne je to zajimava recnicka veta, plna nadseni, jak se najednou nad zapadajicim sluncem ojevilo nove jeste vetsi slunce, ktere se bude ubirat na obloze obracene a nam krasne svitit na nas krasny svet. Jedno me ale pri takove nadsenosti mrzi, ze je to podmineno vetnou vsuvkou: – pochopitelně teprve na základě výsledků povolebních koaličních vyjednávání – , coz udelalo z nadsenosti obycejnou vubec nic nerikajici tribunovou vetu: Panove, weekend bude krasne slunecny, kdyz nebude ovsem prset!!
Co teda o takovem vikendu budeme vlastne delat? Nikdo nevi!
Milej JeJe, ty mas jeden problem. Bud na neco verim, potom podle toho jednam, nebo neverim, potom podle toho take jednam. Ty chces byt zajimave inteligentni, prito ani sam neveris na to co vlastne pises. Respektive moc dobre vis, ze si s takovym vysledkem voleb opet vsichni mohou vytrit prdel, kdyz pripoustis, ze v dusledku koalicnich jednani muze byt vsechno opet jinak, a jeste lepsi by bylo, kdy sis pripustil, ze v dusledku tvych dlouholetych zkusenosti cele opet nikam nepovede, respektive rozhodne ne k tomu, co bys chtel. Proto povazuji, ze prave v dusledku tvych zkusenosti vladne v tve hlave obzvlaste velike temno.
Pokracovani

Anonymní řekl(a)...

vie
jak vidis, pokousim se ti nastinit, ze problem nelezi ve volbach, ale v tom, co je potom. Treba v koalicnich jednanich, ktere defakto predvolebni sliby vynuluji. Neco jineho by bylo, jednani vest pred volbami. Nebo podle vysledu jednani udelat nove "potvrzujici" volby. Jelikoz takhle, jak to funguje je to vzdycky podle te vety ktrou jsem napsal nahore: WEEKEND BUDE SLUNECNY, POKUD OVSEM NEBUDE PRSET.
Uz te nekdy doslo, ze na reklamu ve stylu, kdyz uhadnes sest cisel, tak vyhrajes ja jednoduse neverim a nehodlam se nechat takovejma vetama oslnovat, zvlaste s situaci, kdy jde o skutecny zivot na mnoho let dopredu!
Jinak to vypada, ze jsi jeden z vyhercu voleb, vyhral jsi zrejme jeste vic nez jakakoliv strana, vyhral jsi to, na co jsi dlouho cekal, at je to uz cokoliv. Ne vyhral, ale splnilo se ti co jsi chtel. Potkal jsi vlastne zlatou rybku, ktera plni prani, a to byva jenom v pohadkach.

k vete: Koukám že se nikomu nechce kousnout do kyselého jablka výsledků krajských voleb...
No tady je zajimave, jak se vsichni chovaji podivinsky! Napred to tajne hlasovani, aby nikdo nevedel, co kdo hlasoval a aby byl za to kazdy nepostizitelny. Pote kazdy mlci a drzi v tajnosti co hlasoval a potom vsichni chteji o vysledcich diskutovat. Zarazejici na tom je ta anonymita, ktera zarucuje, aby se nikdo nedovedel, co si myslime. Ktera zarucuje, abychom tajne delali neco uplne jineho, nez co treba verejne zastupujeme. Je to uz prvni vychovny stupen ktery umoznuje, abychom mohli beztrestne lhat svwmu okoli. Umoznuje, aby mohli byt lide manipulovani a aby se zabranilo tomu, aby se mohli spolu domluvit. A samozrejme, aby nebylo mozne eventuelne volebni vysledky prekontrolovat. Kdyz si toto vsechno uvedomite, prijdete na to, jaky jsou volby vlastne nesmysl a defakto podvod.
Stale a furt vychazim z toho, ze kdyz na neco verim, KLIDNE to svemu okoli kdykoliv sdelim a nestydim se za to. Jdu-li ale tajne volit, podridim se systemu, ve kterem mohou vsichni klidne a beztrestne lhat. Potom me nesmi prekvapit, kdyz je po volbach vsechno jinak. Jednoduse uz cely ten system uz napovida, ze to nic spolehliveho nebude.
K volbam konec, vic k tomu nemam co rict.

Anonymní řekl(a)...

vie
k vyse diskutovanemu textu:
jsem tu nudu samozrejme cetl a priklanim se k pocitum, ktere zde popsal JS. Ty jsou me jednoduse blizsi.
Clanek jsem si precetl, je to prevraceni suchy slamy sem a tam bez jakehokoliv vysledku. Jen kecani o hovne. Vysledek toho, co si Marx vzal do hrobu nam autor ovsem neprozradil, stejne jako nam ho neprozradi JeJe, ktery dela, ze naprosto presne vi, jak se ma sucha slama sem a tam prehazovat. Zajimave na tom je to, ze se vsichni koncentruji na prehazovani sem a tam slamy a nikdy se nepozastavi u toho, k cemu to vlastne je. Zamrznou u toho, ze prehazovani sem a tam slamy je skvele.
Tragicke na tom je to, ze at napr. JeJe prehazuje suchou slamu sem a tam, denne, tydne, je jedno jak casto, stejne zkonci jako obycejny volic u volebni urny s obalkou a svym tajnym hlasem v ruce, aniz by se volebni masinerie jim nechala beeindrucken (ovlivnit). Me napada akoratr jedna otazka: K cemu to tedy vlastne je?
Zrejme jen k tomu, oslnovat sve okoli, to je asi tak jediny ucinek
tohoto konani. Samozrejme si v tom nelibuje pouze JeJe, takovych osob je plna hromada.
Jeden z nich postavi pomyslnou zed ve forme ctyruhelniku a ostatni si vezmou paratka a stouraji se v pomyslnych sparach mezi pomyslnymi cihlamy, pomeruji pomyslne rozmery sten a teoretizuji o tom, jaky ucinek ruzny cement a pisek na zijici lidi uvnitr. Stouraji paratkama mezi pomyslnymi cihlamy a vyhledavaji chyby kterych se pomyslny zednik dopustil. Pri svych silenych omyslnych hrach jsou ochotni naordinovat spoluzijicim sve pomyslne stavby jako jediny spravny a ucelny objekt a neucuknou ani nad tim, sve spoluzijici uvrhnout do laboratore a sparu svych vymyslu.
Jsou to podivini prahnouci po myslence, jak pestovat jahody na severnim polu, samozrejme bez ohledu na nasledky.

Anonymní řekl(a)...

vie
pred par tydny jsem dostal nalepku na auto na predni sklo, kde je vytisteny policejni znak, rakouske barvy a rakousky znak a je tam napsano Club der exekutive. Exekutiva jsou policejni slozky, tedy tam stoji policejni klub. To proto, aby policajti byli schovivavi pri udelovani pokut a nebo aby je pokud mozno majiteli tohoto auta vubec neudelovali. Dostal jsem to za to, ze jsem se zavazal, ze policajti, nadrazaci a prislusnici jejich rodin dostanou pri nakupu v me firme desetiprocentni slevu po predlozeni sluzebniho prukazu. Ja jsem se k tomu zavazal, abych podporil svoji firmu a zvysil pocet zakazniku a za to se oni zavazali, ze me primhouri oci pri udelovani pokut. Jako oznaceni slouzi prave ona nalepka na prednim skle automobilu. Jeste je druha nalepka, ktera je prilepena u vchodu do firmy a vsem oznamuje, ze je tady maly korupcnik vitany a obdrzi zde slevu. Tomu se tady rika Freundlwirschaft. Cesky neco jako hospodarstvi pratel a kamaradicku. Ano, je to mala korupce, jenze ne moje ale policistu a nadrazaku, kteri za sve postaveni vyzaduji slevy, ja tu korupci maximalne trochu podporuji, ze je ji ucastnim a ze je pro me take mozna take vyhodna.

V pripade naseho americko-ceskeho pritele Milanka, ktery shani zamestnani po znamych a snazi se treba dostat do AMU, coz me rekl uz pred rokem jeden nas spolecny znamy, kde by jiste stal v jedne rade s ostatnimi, kteri sva povolani zaujmuli stejne, jak se chysta Milanek. Milanek v tomto pripade hleda uvolnenou cihlu ve zdi, aby si sehnal "dulezite misto odpovidajici jeho kvalite", tedy jednoduse receno nejakeho korupcnika - pritelicka, ktery mu neco sezene. Co mu za to da, jelikoz vsechno neco stoji, dnes jeste nevime, ale i to se jednou uvidi.
Secteno a podtrzeno, dela presne to, proti cemu na "oko" verejne bojuje, nakonec, jak se ukaze, je ale kosile blizsi nez kabat.

Anonymní řekl(a)...

vie
k LL z 8.10.2012
Proc by nemohl byt Havel komunista? Ja si osobne myslim, ze asi byl, i kdyz byl kolegy stihan. V principu nikdo o nikom vlastne nic nevi, ani ja o tobe, ani ty o me, jaci vlastne jsme. A to se zname osobne. Rozciluje te, ze jsi mohl byt nejakou bezvyznamnou figurkou, ktera naprosto zbytecne nekde poskakovala? No tak to je docela dost mozne. Myslim, ze i Hajek ma sve senzacni teze trochu prizpusobene mediim ale konec koncu, proc by nemohlo byt na tom trochu pravdy. Proc byl treba Havel clenem toho rimskeho klubu nebo jak se to jmenuje, kde si preji redukci lidstva? Nemusi byt, ze nekdo detailne naplanoval, co se bude kazdy den delat, ale jen jednoduse rekl, mili soudruzi, pomalu to bude neudrzitelne, dame tomu volny prubeh a budem koukat, jak se zajistit do budoucna. Ze jsi byl, a jsi figurkou, ty i jini, je docela dost dobre mozne. Hlavne takovou, ktere jeji skakani je naprosto zbytecne, jelikoz budoucnost je davno naprogramovana v hrubych rysech.
Ja osobne si myslim, ze vubec nic nevime a nemame ani za nehet tuseni, co se vlastne deje.
Kinak jsi tady myslim napsal par otazek ve smyslu, proc chodime vlastne volit a co si od toho slibujeme? Ze nebudeme muset delat? Ze budeme mit vsecho zajistene? Ze se nemusime bat o penze? Ze se budeme moci do smrti valet na plazi? Atd... V tom mohu s tebou jen souhlasit! V tom, ze volby nam ve skutecnosti nemohou nic prinest, ani vymena stran ani nic jineho, jelikoz nase pozadavky jsou jednoduse nesplnitelne jelikoz se tykaji jen nasich prani, kde zapominame na to, ze za to musime neco udelat.
Co nam tedy mohou volby z nasich snu splnit? Prakticky vubec nic.
A jeste me napada, ze volby jsou vlastne, detailne vzato, korupcni zalezitost. Vyber stran a kandidatu funguje podle pravidla Zvol me a ja pro tebe neco udelam, ty me a ja tobe. Jestli se nemylim, tak je presne toto korupce. Jake korupcniky jste si zvolili tentokrat?
Ja se uplne divim, k jakym vysledkum se dostavam, kdyz o tom zacnu premyslet.

Napada me treba lepsi system. Stat by mel vypracovat okruhy cinnosti, ktery se muze spolecnost v bidoucnu ubirat. Napr.:
Okruh1: pevne semknuti s EU, budeme muset udelat toto a toto, bude to stat tolik a tolik.
Okruh2: budeme se venovat vlastnimu rozvoji v zelem segmentu
Okruh3: budeme dale rozvijet nase zelezarny a elektrarny
atd...
jednoduse moznosti rozvoje repobliky.
Tyto temata by meli volici volit, tim by si zvolili, kterou cestou se ma republika ubirat. Coz znamena, volit cestu misto aparatniku. Pote by se hledali lide, kteri se pokusi zvolenou cestu uvest do obehu. Potom by byla vlastne repoblika bez stran, ty by byly naprosto zbytecne. To si myslim, ze by byl mnohem vetsi krok k demokracii nebo alespon k nejakemu cili.
Nevim, proc me to nenapadlo driv, ale asi jako vsechno, potrebuje i toto nejaky vyvoj.
Je to naprosto logicke. Skupina turistu bude na krizovatce, kdyz nebudou vedet jak dal, hlasovat o smeru jakym se daji misto aby hlasovali o tom, kdo je povede!
Haloooooooooo! Jste doma?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
já bych to viděl docela jednodušeji,
jako nakonec ostatně vše složité tak často bývá. Asi takhle nějak:
http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Velezkuseny-novinar-Petranek-Konci-kapitalismus-Vsechno-bude-jinak-250106

Jan Jelínek řekl(a)...

To vie: (cituji): "Ja se uplne divim, k jakym vysledkum se dostavam, kdyz o tom zacnu premyslet."
Vieno, nepřemýšlej, zejména ne o politice, vždyť je to v tvém pojetí světa kontraproduktivní námaha.

Ale, aby zmýlená neplatila, tento můj výrok:

"Konečně se česká politická scéna odblokovala tím, že ji přestala svírat a omezovat antikomunistická ideologická svěrací kazajka. Že se konečně budou všechny demokraticky zvolené strany – pochopitelně teprve na základě výsledků povolebních koaličních vyjednávání – přirozeně, neskrytě a plně přiznaně podílet na výkonu správy této země.",

jsi nepochopil tak, jak byl míněn. Mea culpa.

Omluvou mně budiž to, že jsem tu poznámečku nepsal do novin, ale jen na blog. V případě novinového příspěvku bych byl kvůli čtenářům tvého typu inteligence podrobnější a doslovnější. Ergo, ta vsuvka: (…) "– pochopitelně teprve na základě výsledků povolebních koaličních vyjednávání –" (…) byla poznámkou „technickou“, nikoli „ideově politickou“. Měla upřesnit (vzhledem k jádru sdělení nejspíš nadbytečně) tu reálnou možnost, že ne všechny strany, které se v daném kraji dostaly do zastupitelstva, budou "vládnout", že může za určité distribuce mandátů dojít k tomu, že ideologická animozita vůči komunistům v daném zastupitelstvu zvítězí, a ti se opět octnou odstrčeni v opozici, tedy bez přímého vlivu na rozhodování. Což ovšem na potěšitelném faktu, a to velmi důležitém pro reálný život občanů Česka, že došlo k významnému odblokování zdejší politické scény, nic nemění. A to proto, že nežijeme v tvé pomatené pseudorealitě, v níž nic k ničemu nevede, nýbrž ve světě, v němž na život občanů mají výsledky voleb konkrétní, a to sakra konkrétní vliv – například výší nepřímých daní, jestli i malé vsi budou obsluhovány dotovanými (nevýdělečnými) autobusy či nikoliv atd., atd.

Tvé názory na mne, na význam voleb atd. ti pochopitelně neberu, dobře jim tak.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
co vidis jednoduseji? treba toto:
Horší je, že národ vnímá svoji bezmocnost a nevěří správě státu, policii a justici,“ řekl Jan Petránek ParlamentnímListům.cz.

Nebylo to tak nahodou za kazdeho rezimu? Pocinaje rokem nula, nebo -trista nebo plus 1840? To jsou furt neustale kecy o tom jak lid toho ma uz dost! Furt toho ma dost a furt a furt. Napsat, ze se kyvadlo uhnulo doleva ale nakonec se ustali nekde mezi, to prece vi kazdej. To jsou komentare, ze bych se z toho picnul, ze radeji ty lidi nedrzej hubu, kdyz uz nemaji nic noveho co rict. Jelikoz, jak se rika, zustat u vesla a neustale veslovat (i kdyz uz neni kam). Komentovat vsechno, vzdy a vsude!

Jan Jelínek řekl(a)...

PARADIGMA – (z řečtiny) příklad, vzor, model.

Drobný pocit úlevy, že snad dosavadní pedagogovo snažení nebylo úplně marné, když žáček JS konečně projevil ve svém posledním domácím úkolu alespoň trochu zájmu o školní látku:

„Kurňa, a ví někdo, co to je to soc - dem paradigma?“,

se však rychle vytratil, když nepatrný pedagogův optimismus žáček JS v tomtéž textu domácího úkolu mnohonásobně přebil (a to zřejmě zcela nevědomky) nevídanou a sotva něčím oprávněnou a ospravedlnitelnou „intelektuálskou“ nadutostí (cituji JS):

„Ten esej jsem četl (nestudoval) a nic pro mě novýho, natož zajímavýho, jsem v něm nenašel. Nebavil mě. Je strašně ukecanej, napsaný šroubovaným, křečovitě teoretickým jazykem. To rádi chytráci dělají, když de facto nemají co říct. (…) Mě už zajímají jenom eseje, který mají na stránce alespoň dva vtipy...A knížky do 125 stran.“

Pedagog – nejsa psychologem ani psychiatrem – může jen intuitivně spekulovat z jakých potlačených frustrací, z jakých temných zákoutí žáčkovy povahy může pramenit tak přebujelé (a zároveň bezelstně projevované) sebepřeceňování – z nedostatečného veřejného uznání osobních JS kvalit?, hněvivé závisti vůči úspěšnějším?, zloby z dlouhotrvající bezmoci se adekvátněji společensky prosadit?, z nenávisti sama k sobě za celoživotní „sice správné, ale naivní“ vyznávání pozitivních hodnot, když opak přináší ohebným a vychcaným osobní prospěch a obdiv v očích dívek a žen –, po čemž (jak si nejspíš JS příliš pozdě vědomil) vlastně celý život z hloubi srdce toužil?

Megalomansky ujeté sebehodnocení, kterého se tu suverénní (kontradykcijóóó in adjektóóó) troubelín JS – a to zdaleka nikoli jen nad Meyerovým esejem – stále exemplárněji dopouští, představuje téměř „mystický paradox“. Smile. Jeho paradigmatem je klasická bajka o nedosažitelných (a proto „kyselých“) hroznech. Je to možná pro někoho pravda velice prostinká, ale vzdor tomu myslím velice výstižná. Proč? Protože výzva k možnosti publikovat v deníku REFERENDUM a stejně tak společenská a novinářská úroveň Thomase Meyera (emeritního profesora politických věd na univerzitě v Dortmundu a šéfredaktora časopisu Neue Gesselschaft/Frankfurter Hefte) jsou pro emeritního stavebního inžinýra a „bulvárního politického pisálka“ JS provždy nedosažitelnými „kyselými hrozny“, a to i kdyby se na ně uštěkal.
(pokračování)

Jan Jelínek řekl(a)...

(pokračování)
Apropó, k žáčkem JS tak vehementně proponované MYSTICE.
O mystice Filozofický slovník (Svoboda, Praha 1985) krom jiného praví:

„(…) Od MYSTIKY OPOJENÍ (ahoj „špekaři, hašišáci, extatici, kokainisti, heráci, tripáci…“ – zdraví JJ) je třeba odlišovat více duchovně založenou DUCHOVNÍ MYSTIKU NOVOPLATONISMU a KŘESŤANSKÉHO NÁBOŽENSTVÍ, které se snaží přivodit mystický prožitek odvratem od všeho smyslového, askezí, kontemplací a meditací. Tím, že se „duše“ nejdříve osvobodí z mezí smyslového a tělesného, ze své „tělesné schránky“ (zdravím Jacka Londona a jeho Tuláka po hvězdách – JJ) a „očistí“ se od všeho, na čem lpí nebo může lpět srdce a v čem se může ztrácet (1. stupeň: via purgativa seu negativa – cesta očistná či negativní), může dosáhnout stavu „duchovního zření“ a „vnitřního osvícení“ (2. stupeň: via illuminativa – cesta osvětlující), po němž se pak má prožít a zakusit bezprostřední spojení s boží podstatou (3. stupeň: via unitiva – cesta sjednocující – podle školy ve Sv. Viktoru v Paříži).“

JS, pilný čtenář esoterické mystické literatury (nesmí ovšem přesáhnout 125 stran), se nám tu na blogu opakovaně nabubřele chlubí, že dosáhl 2. stupně „via illuminativa“, když přitom dosud dostatečně nezapracoval ani na stupni 1. „via purgativa seu negativa“, protože by se jinak nemohl užírat závistí (cituji JS):

„(…) jsem skrze výkladní skříň Café Emily zahlídnul elele, jak v houfu lasiček se sametovou pletí - kterému předsedal náš rozjuchaný postpubescentní primátor - asi slaví vítězný poločas... Elelem neoblíbené ODS, přirozeně. Srandovní mi přišlo, že Laďus trůnil na stejném místě co už deset let - na tom vopelichaným kanapátku v levém rohu. Možná právě na tom fleku má na dvojčičky ňákou věrnostní slevu.“

Ach jo, milý žáčku JS, závist neobratně ukrývaná za lehkým tónem pořád zůstává závistí, takže se tu na nás výsledky svého údajného niterného sebesvícení moc nevytahuj. Neboť stíny nad světlem v tvém reálném životě očividně převažují.
JamosJ

Anonymní řekl(a)...

vie
mas pravdu, nemel bych premyslet o politice, jsou tady na to asi fundovanejsi, myslel jsi tim treba napriklad sebe?
ha ha ha

Potom se dostavame k zajimavemu technickemu problemu, ktery se zde vyskytuje neustale:
priklad:
jsi nepochopil, ty tupa hlavo, jak jsem to myslel. ses tedy tupej a blbej.
a nebo:
jsi to blbe napsal, ses teda tupej a blbej sam.
kdyz uz nekdo pise do novin, ktere stejne otisknou temer vsechno, vyber si z tech dvou moznosti tu pravdivejsi.
Leda, ze by tvuj nakladatel prodaval noviny pouze na predlozeni potvrzeni treba IQ nad 150. To potom jo. Jinak doporucuji psat tak, aby to pochopil ctenar i s IQ50!!

Ostatne, ja jsem tvoje dve vety pochopil, ale podrobil jsem je kritice nikoliv po strance pravdive vypovedi, ale jak bych tak rekl po strance psychologicke vypovedi. To jsi bohuzel nepochopil, ty veliky novinari.
Vsimni si tohoto: WEEKEND BUDE SLUNECNY, POKUD OVSEM NEBUDE PRSET.
Tvoje veta: Že se konečně budou všechny demokraticky zvolené strany – pochopitelně teprve na základě výsledků povolebních koaličních vyjednávání – přirozeně, neskrytě a plně přiznaně podílet na výkonu správy této země.
Ja tu komplikovanou vetu trochu zjednodusim a vyhodim z ni nepodstatna slova:

všechny demokraticky zvolené strany se budou – na základě koaličních vyjednávání – podílet na správe země.

Uz vidis, co jsi napsal? Bylo to nekdy nejak jinak? Co myslis?

Jeste te to prelozim do srozumitelne cestiny:
Strany, ktere byly na zaklade nejakych slibu zvoleny, ted teprve budou vyjednavat, (kdyz uz jsou zvoleny) o tom, co z tech slibu splni a co ne a az se domluvi, pokud vubec, budou spravovat zemi.
Bylo to snad nekdy jinak? To nam tady predkladas jako nejake vitezstvi? Koho nad cim?

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, ja ti hodim pomocne lano a pohohu ti z trapne situace ven, abys neztratil jak se rika svoji tvar.
Uz bys mel pomalu prohlasit, ze vsechno co pises bylo pouze sehrane divadelko na otacejici se kola mlynu.
To co ppises JS-mu, ten styl, sloh a obsah nemuzes myslet vazne. Neco takoveho by nenapsal ani zacinajici novinar do Ohnicku. To nebylo ani usmevne natoz zabavne.
Prohlasujes, ze mame svobodu a demokracii, tak nech lidi, at si delaji co chteji. Proc jim za to jeste nadavat?
Ja se priznam, ze i kdyz nekdy pouziji tvrdsi nebo i sposta slova, slouzi pouze k zabarveni a podtrzeni textu a i kdyz nekomu napisu, ze ma temno v hlave, presto ho mam i nadale rad a kdykoliv si s nim rad zajdu na pivko. Dukazem bylo me nedavne pozvani. Nechovam k nikomu odpor, ani zast, ani zlobu ani nic jineho. Dokonce jste me jaksi prirostli k srdci. Dovedu se bavit s kymkoliv, pokud je jeho temno ci svetlo uprimne. S falesnymi hraci sedavam nerad, ale dovedu to nejakou dobu vydrzet. V jake to mantre se jiz nachazim?

Ja osobne se vic ztotoznuji, pokud jste cetli Murphyho od Samuela Becketta. Mam tu knizku uz nejmene 30 let a ted jsem koukal, ze ma jen 183 stranek a jak jsem v ni ted po nejmene 30-ti letech listoval, koukam, ze jsem si tam kdysi zaskrtnul zajimave vety. Treba:
Zatimco jedno klesa, aby se naplnilo, druhe stoupa, aby se vyprazdnilo.

Zbavime-li se veskere nadeje, ze se neco muze zlepsit, zbavime se zaroven obavy, ze se neco zhorsi. Vime, ze vsechno bude takove, jake to vzdycky bylo.

Byl ochoten prijmout jakekoliv vysvetleni, ktere by se netlouklo s pocitem - s pribyvajicim vekem cim dal tim silnejsim - ze jeho duch je uzavreny, uzavreny zmatek nepodriditelny jakemukoliv principu zmeny krome sveho vlastniho.

Kazdy pohyb ve svete ducha vyzaduje stav klidu ve svete tela.

A tak dale....

Anonymní řekl(a)...

JS

Tak jsem sem mrknul, než dnes definitivně odpadnu, ale to jsem neměl dělat.. Nezbývá mi, než konstatovat, že se nám náš milej učitýlek definitivně zbláznil.

Asi přepracování. Chudák. Holt si to moc bere - ty debily ve třídě. A málo svítí baterkou do sebe.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
.... jednodušeji vidím to co volby signalizovaly.
Z článku vybírám "... co se o víkendu stalo v České republice, je odrazem problémů světové globalizace, která se ocitá v koncích. „Kapitalismus současného typu je odsouzený k zániku, stejně tak jako tomu bylo před více než dvaceti lety se socialismem ..."
V koncích je možné dát samozřejmě do uvozovek, protože ten konec nemá časovou linku, může to být zítra či za několik let. Ale ty znaky třeba jako před 23 lety, že společnost je v koncích, jsou v té současné situaci myslím hodně zřetelné.
Ale byla to spíše jen reakce na ty zděšené hlasy, jsou tady komunisti. Byli tady i před 4 roky a ted jim přibyly jen hlasy protestní.
Pro upoceného voliče často nebyla alternativa, protože ty malé strany šikovně ty velké zdiskreditovaly. A ty co ne, ty se zdiskreditovaly sami. Proto jako jediné rozumné bylo nevolit, to je můj názor, přes ty všechny jisté výčitky typu jinak se nic nezmění. A změnilo. A JJ se ještě raduje. A tady mu rozumím po svém, protože komunisti se budou muset umazat v politice a už nebudou takový křištálový, tzv. odblokování vidím jako pochybné a nejlépe ukáže čas co se odblokovalo. Myslím, že blok je úplně někde jinde. Jediné co se možná odblokuje, jak se začne chovat ted ČSSD.
K JJ stylu ..., nic nového. Považuji učitýlkování za trapný a hloupý, stejně jako jiné pokusy udělat z druhého za každou cenu hlupce. Navíc dopad to má asi spíše rotující. A nevím proto, co tím chce docílit, trefit se bumerangem? Možná zastává teorii vypíchnutého oka. Já ne. Takže jen přidám, že rozumím Vieho komentáři. Jinak jsem samozřejmě rád, že JJ rozumí termínu svícení baterkou.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Ano, v první větě předchozího příspěvku, by měla být čárka. Ale to mě snad odpustíte, i když u JJ-ho si tím jistý nejsem. :-)))
Ale jen bych přihodil na podporu toho předchozího text z jiného článku.
Ono je to totiž docela úsměvné, když pominu, že to nečtu prvně .... a mohu jen tedy dodat, a tak je to zdá se vždycky. Jen s tím rozdílem, že se to nikdy nezlepšuje (po převratech a revolucích), ale pořád jen zhoršuje, až to zase dojde k potřebě velké společenské změny. Člověk by čekal, že se to taky někdy může zlepšovat.
Ale asi je něco shnilého ve státě dánském.
"Máme za sebou další volby a naši politici opět nezklamali – zasypali nás hojností absurdních výroků, které prokazují jejich terminální odtržení od reality. Nejhorší na tom je, že už si ani oni, ani jejich mediální poradci neuvědomují, že my, normální pozemšťané, si toho musíme všimnout, protože my v té realitě na rozdíl od nich žijeme.
Klasickou záležitostí je, že politici po prohraných volbách bez výjimky poukazují na nízkou volební účast. Jako by bylo samozřejmé, že kdyby přišlo víc voličů, byli by to právě oni, kdo by tím získal...."

Anonymní řekl(a)...

Tady se to rozjelo.
Všichni máme pravdu.
Pazyk

Anonymní řekl(a)...

LadaW
možná se ti všichni pisálkové v novinách a další "teoretici" pletou, to nevím, ale víc reflektují moje dojmy. Ale je samozřejmě možné, že pravda tzv. visí tady na blogu v příspěvcích protiparty "praktiků", která už není sice tak jednoznačná a kompaktní jak dříve, ale kdo ví, že. Na mě působí, že chce pořád nenapravitelné napravit zevnitř, reformě. S tvrzením, vždyť nic jiného než tu demokracii a kapitalismus nemáme. Ale to víme v zásadě všichni, ale asi se liší nějak úhly pohledu.
Přidám ještě jednu "povolební" sentenci z tisku, kde za důležitější považuji tu druhou část a už dám pokoj. :-)
„Nevím, co píše BIS Nečasovi a dalším vládním činitelům, například z TOPky, nebo zda vůbec čtou její zprávy, ale určitě by neměli být překvapeni. Jednak frustrace a naštvanost, jednak demoralizace a apatie, jsou v české společnosti obrovské. Jako mimochodem i v jiných evropských i amerických společnostech (řecké, španělské, francouzské, italské i v Québecu),“ popisuje dopisovatel francouzského listu Le Monde.

Jan Jelínek řekl(a)...

To vie (cituji vie): "Vsimni si tohoto: WEEKEND BUDE SLUNECNY, POKUD OVSEM NEBUDE PRSET."

Inu, vie, to je věta, která říká "nic moc", protože jí chybí kontext. Pro inteligenci tvé úrovně: Schází upřesnění který víkend, kde bude pršet a proč právě tam. Je necméně neoddiskutovatelnou pravdou, že při předpovědích počasí, stejně jako v politických prognózách dochází mnohdy k velkým nepřesnostem.

V mé sentenci, která se týkala výsledků krajských voleb, pro mnohé nepatřičného volebního výsledku KSČM, z toho vyplývajícího odblokování české politické scény atd. atd., kontext nechyběl.
Kapišto?
JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Druhá školní poznámečka k vie (cituji vie):

„všechny demokraticky zvolené strany se budou – na základě koaličních vyjednávání – podílet na správe země.
Uz vidis, co jsi napsal? Bylo to nekdy nejak jinak? Co myslis?“

Jenže, milý žáčku vie, já nic takového nenapsal. Co jsem napsal je toto: „(…) konečně se česká politická scéna odblokovala tím, že ji přestala svírat a omezovat antikomunistická ideologická svěrací kazajka. Že se konečně budou všechny demokraticky zvolené strany – pochopitelně teprve na základě výsledků povolebních koaličních vyjednávání – přirozeně, neskrytě a plně přiznaně podílet na výkonu správy této země.“

Což je, snad to i ty na druhý či třetí pokus pochopíš, podstatný rozdíl. Protože té mé sentenci opět nechybí velice konkrétní situační kontext, kdežto tvůj výrok: „všechny demokraticky zvolené strany se budou – na základě koaličních vyjednávání – podílet na správe země.“, konstatuje pouhou obecninu vyplývající z ústavy a volebního zákona.

Tvůj pokus dostat mě touhle „eristickou fintičkou“ do „úzkých“ (všechny tvé texty, nejen ty mě se týkající, takovými úskoky přímo oplývají – ale to je svým způsobem tvé plus), má samozřejmě kontextů povícero – například tvůj vztah ke mně –, ale nikdo s pudem sebezáchovy se v nich podrobně patlat nebude, anžto je to únavná nuda. Všimni si, že ani zdejší intelektuální gigant, čnící nad všechny „emeritní univerzitní profesory a šéfredaktory“ (smile), se tvými bláboly nezabývá. Nanejvýš tě pochválí. Inu, zřejmě tvoříte vzácnou “intelektovou srostlici“ (smile).

JamosJ

Anonymní řekl(a)...

vie
Ale JeJe, ty jses neunavny. Vete, ze bude hezky, pokud nebude hnusne, kterou jsem zkonstruoval, abych te ukazal co pises, zadny kontext nechybi, protoze ho jednoduse nemuze mit. Je prece uplne jedno, jestli se vztahuje na Plzen ci Viden. Jde o to, ze bude hezky kdyz nebude hnusne. Vsimni si toho bude x nebude. To se vzajenne vyrusi a zbyva nam nula. Ty prece zcela jasne vis, o cem pisu! Rozplyvas se nad odklestenou politickou scenou ale hned k te vete vsunes vsuvku s podminkou pokud se dohodnou. Ja se bud rozplyvam nebo se nerozplyvam. Ty v tomto pripade muzes prohlasovat, ze jsi mel vzdycky pravdu. Polovina vety se vaze k jedne pulce, druha polovina k druhe pulce. Resultat je, ze mas pravdu vzdy, at se deje co se deje. Potom jsou ale tve vety nesmysl a nemusis je vubec psat, druha pulka vylucuje prvni a prvni pulka vylucuje druhou.
Naucit se takto psat, uznavam ze vyzaduje hodne casu a velikou davku salamoustvi. Proto ja nikdy zadne komentare nectu jelikouz, kdyz si je rozeberes, ve skutecnosti nic nerikaji. Jsou pouzitelne po male obmene zakladnich slov na cokoliv.
Upne stejne to treba bylo s tim Thomas Meyerem, kterej prehazuje suchou slamu sem a tam, ale ctenar se po precteni defakto nic noveho nedovi, jelikoz mu Thomas Meyer vlastne nic nesdelil, prestoze napsal celej clanek.
Ted koukam, ze LWV uz vlozil tvuj skvostny radostny vykrik do zahlavi blogu a tam ho budeme mit tedko nakej rok a ja se te cas od casu zeptam, jak to vypada!

Emeritni univerzitni profesori a sefredaktori a jina exoticka jmena, kterymi sve prizpevky casto podtrhavas a to nejen ty, a snazis se ostatnim dat najevo stejnou uroven nebo alespon predlozit dukaz pravdivosti (ostatne, kdyby si to ten jmenovany pan precetl, treba by te hned rekl, moje jmeno ihned vysktni), nemusi jeste vubec nic znamenat. Vzpomen si treba na DDT, ktere vazeni vedci drive vyzkoumali a dali verejnosti k pouzivani, je dnes zakazano. Taktez s mnoha dalsimi vyzkumy ci vyrobky. Ze nekdo napsal knizku ci nekde pracuje nebo pracoval jeste nemusi vubec nic znamenat, zrovna tak nemusi nic znamenat, ze je uznavana velicina. DDT take drive pouzival cely svet a mozna se jeste i nekde pouziva. atd atd... jak jsi sam napsal, je to nesmyslne vynalozena energie, rozplytvavat tve vety :))))

Ostatne se musim jmenovite zeptat koho jste volili.
LVW volit nebyl
JS take myslim volit nebyl
LL koho jsi volil?
JJ koho jsi volil?
Pazyk koho jsi volil?
Ja jsem nevolil nikoho, dokonce tam ani nemam co delat.

A ty me JeJe vysvetli, proc je vlastne hlasovani tajne ci anonymni. Pod kazdou petici musis napsat jmeno a bydliste ale volit muzes tajne?

Anonymní řekl(a)...

Ja sem nevolil a měl sem z toho podobný pocit o kterém se zmiňuje JS, někde, pocit svobody. Nečekal bych to, ale asi to fakt musíš mít, že víš, že to nefunguje, abys nebyl v nepohodě. Žádnej problém, žádný chtění, jen pohoda a pocit odpovědnosti. Svobodná volba. Co mi trochu překvapilo, že nízká volební účast je běžná ale teď už je sem tam zmínka, že tomu systému (reálně fungujícímu, žádnejm ideologiím), lidi nevěří.
Vie už sem někde psal, to, že používáš svůj rozum, je sice v tomhle světě nenormální, ale mě se to líbí.
Pazyk Nevolil

Jan Jelínek řekl(a)...

Podle žáčka vieny jsem ve svém posledním příspěvku, v němž jsem se jako pedagog zamyslel nad temnými zákoutími podvědomí vienova spolužáka JS, překročil jakousi nepsanou a všemi (dokonce prý i „drsným“ vienou) respektovanou hranici. Stačilo k tomu kupodivu to, že jsem si s názorem na nevoňavý a sebereflexí nebržděný obsah zákoutí duše žáčka JS, jenž tu na blogu co chvíli probublává na povrch nepodloženou intelektuální nadutostí a závistivou zlobou (zejména) vůči bývalému přiteli eLeLovi, dal pečlivější práci než JS se zákoutími mými. Viz níže, kde jsem ze tří posledních „vláken“ nepříliš důkladně vyzobal ty charakteristiky a sentence, jež nelaskavě charakterizují JSova neoblíbeného pedagoga, přezdívaného na chlapeckých záchodcích Jan Amos Beton.
Věřím, že se pobavíte a zasmějete stejně jako já, když jsem zobal:

- domníval jsem se, že učitýlek bude mít aspoň radost, když pochválím jeho citace... jeho zduřelé ego mu ovšem znemožňuje pochopit nejen myšlenku, ale i pochvalu... smile.
- Vtip roku? Autor Karel Polanyi a recyklovanej Jan Amos Beton
- učitýlek, jakožto kryptočlen sociální demokracie, kterej v ní vidí spásu všehomíra,
- Nezbývá mi, než konstatovat, že se nám náš milej učitýlek definitivně zbláznil. Asi přepracování. Chudák. Holt si to moc bere - ty debily ve třídě. A málo svítí baterkou do sebe.
- Jan Amos Beton - A ty si, drahý děde vševěde z Třebáně, zapiš za uši, že demokracie je vždy vládou menšiny nad většinou.
- Jan Amos Beton, snaživý upocený učitýlek, dohánějící vzdělání pilným studiem Wikipedie (ale jen když se nikdo nekouká), tady zase trousí svoje wikimoudra jako kozí bobky.
- Jednou za 4 roky dojde k nějaký bedně (páč mu nějaký upocený snaživý učitýlek řekl, že tam dojít má). (…) A právě v tom je role snaživých upovcených učitýlků nezastupitelná, pro systém jsou neocenitelní. Je to role užitečných idiotů. (Pracovní název je úíčko).
- Učitýlek zabetonovaný v myšlenkovém světě osmdesátých let minulého století možná osloví klienty pomcné školy from Baltimore. Normální žactvo se už jenom za břicho popadá... a na záchodě o přestávce si o něm vypráví vtipy.
- Alealealeale.. zlatíčka naše malá, cukrouškové, robátka... tak vy chuděrky jste pod "tlakem okolností"? Které jen s obtížemi "zvládáte"? Inu člověk by vás hned pod srdcem pochoval, plenky vyměnil, mlíčka dal podumlat. (1. CENA za ironickou vtipnost – udělil JJ a LL). Ale snadná pomoc. Vyser na to zdejší blablání a ušetřený čas věnuj něčemu smysluplnému. Třeba práci pro "démos". Domovy pro staré lidi jsou narvané nešťastnými dušemi, které ti budou blahořečit za to, když je vezmeš za ruku. A povíš jim cokoli z toho, čím tady oblažuješ nás. Bude to mít pro tebe tři nesporné výhody. Nebudeš pod tlakem okolností a situaci budeš s přehledem zvládat. Vykecáš se, což je pro tebe životní potřebou. A navíc budeš někomu užitečněj. Tak co, jdeš do toho?
(pokračování)

Jan Jelínek řekl(a)...

(pokračování)
- drahej Jene Betone. Hlavní problém je, že vy tady melete furt dokola furt to stejný. Furt stejný floskule, stokrát vyždímanej citrón, stokrát vypraný ponožky, stokrát přežvejkaná sláma. Nějaká myšlenka? Nula. Vlastní názor na cokoli? Nula. To, co tady píšeš ty a elele od vás slyším pětadvacet let. Přesně to stejný. Víkeje tak dlouho neznám. Ale je evidentně pilným žáčkem. Nějaký myšlenkový posun na základě proměněné reality kolem? Nula. Nějaká reflexe společenského vývoje? Nula. Suma sumárum - nula.
- Už jsi někdy slyšel vo tom, že nejlepší vobranou proti stařecký demenci je mozková aktivtia? Tak hrrrr na to, sokole...
P.S. Přihlášku do naší partaje máš u mě v šupleti. Však tě znám, ty partaje miluješ. Já nikdy v žádný nebyl. (Ale byl, ty náš malý prolhánku, dokonce jsi za ni ctižádostivě, na domněle volitelném místě, kandidoval. Předvolební plakát s vlasatou JS fotografií mám v archivu k nahlédnutí – pozn. JJ.)
- "jsem obycejnej blbecek, ktery se stara o to, aby mel co jist" To jsme tady tak nějak všichni, řekl bych. Ovšem učitýlek nikoli, ten se stará o blaho všehomíra. Doma ho nakrmí.
- Píšu tobě, (Víkeji) páč ty se tu stavíš za toho chytrýho, který vyučuje toho blbýho. Stejně jako to dělá tvůj guru Jan Amos Beton. Proč se jmenuje Beton, to jsi kupodivu pochopil. Protože nikdy nikdy nic nepochopí. A co je horší, ani za mák se o to nesnaží. Jen mele třicet let dokola furt to stejný. Pak nejde o debatu, ale o jen prezentaci zduřelého ega, o jehož "moudra" už nikdo nemá zájem.
- Mudrlant z mudrlandu, dottore Jan Amos Beton, ve mě vidí zrůdu a mutanta. Jako vždy - strelil na lišku a trefil maryšku. JSEM TOTIŽ ILUMINÁT. Nadutost je nejvýraznější charakteristikou všech mudrlandů z mudrlandu. Problém je, že o ní neví. Mámo, podej lahváč...

JamosJ

P.S.
O Illumiátech jsem měl jen tu mlhavou povědomost, že se jedná o nějaké tajné bratrstvo, a tak první, co jsem si o nich „vygoogloval“ (a dál pochopitelně nepokračoval) bylo toto:

„(…) ´bavorští ilumináti´, což je dlouho existující uskupení tzv. ´vyvolených elit´ a jejich pomocníků, kteří již dlouho pracují na vytvoření Nového světového řádu...“

Taky svého druhu partaj! Ale elitní – smile.

JJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Nejprve se Viena ptá: "Ostatne se musim jmenovite zeptat koho jste volili.
LVW volit nebyl
JS take myslim volit nebyl
LL koho jsi volil?
JJ koho jsi volil?
Pazyk koho jsi volil?
Ja jsem nevolil nikoho, dokonce tam ani nemam co delat."


Já jsem, vieno, volil sociální demokracii, i když je ti do toho hovno, moje žena Slávka nevolila, protože se nemohla z provozních důvodů vrátit z Třebáně. Koho by volila, do toho je ti hovno tuplem. Kapišto?

Pak se viena ptá jmenovitě mě: "A ty me JeJe vysvetli, proc je vlastne hlasovani tajne ci anonymni. Pod kazdou petici musis napsat jmeno a bydliste ale volit muzes tajne?"

To se, vieno, ty trumbero, po zkušenostech z voleb za bolševika, kdy byla plenta až na nejvzdálenější straně volební místnosti, kdežto volební urna hned u volební komise, a volit jsi mohl pouze Kandidátku Národní fronty, neboli vedoucí úlohu KSČ „na věčné časy“, ptáš opravdu vážně?
Když jiné „možnosti volby“ byly (režimem pozorně sledované, popřípadě nenápadně - samozřejmě jen u těch, které si režim, protože zlobili i jinak, vybral) režimem sankcionované?

Pro úplnost možnosti, jak bylo za bolševika možné "volit" jinak, vyjmenuju:
- k volbám nejít – to ovšem vyžadovalo kuráž, protože se tím občan zviditelnil jako nespokojenec či přímo odpůrce režimu
- popřípadě ve volební místnosti projevit demonstrativně nespokojenost s "nejlepší možnou kandidátkou" a odebrat se před ideově přísnýma očima volební komise za plantu
- a za plentou buď nějak pohrdavě (roztrháním, přeškrtáním, vytřením prdele) kandidátku znehodnotit či přepsat kandidátku podle svého. Což ovšem bylo riskantní, vzhledem k tomu, že za plentu šli z volebního obvodu tak dva či tři lidi (jednou jsem si kupříkladu dal tu práci a přeobsadil místa na kandidátce Janem Werichem a několika dalšími mými oblíbenci), protože takoví byli volební komisí snadno identifikovatelní…

Ještě jednou – to se, vieno, fakt ptáš vážně?
Pokud ano, tak si schválně odpověz sám a odpověď, proč by neměly být parlamentní, komunální i jiné (kupříkladu důležité personální) volby (kupříkladu v parlamentu) tajné, nám laskavě sděl.
JJ


Anonymní řekl(a)...

LadaW
jen k té kuráži nejít k volbám. Nevím kolik jich bylo do revoluce, asi 4x to bylo. Byl jsem poprvé v 18-ti, trochu ze zvědavosti a ne jasně rozhodnut nevolit, nevěděl jsem o volbách téměř nic. Protestně jsem šel tedy rovnou za plentu, co jako se mnou za to provedou. Pak už jsem nikdy nebyl volit. Fakt to chtělo kuráž? Já myslím, že se to dnes přehání a přehánělo se to i tehdy. Možná tě to někam napsali, jednou mě to uliční výbor předhodil, když jsem musel mít doporučení k cestě do NSR, i od nich - 1978(?). To jsem ještě nebyl nikde moc vedenej, tak mě nakonec pustili, protože to doporučil v žádosti ředitel průmky, k mému překvapení. Pak už mě stejně nepustili nikam, to byla prostě daň za rovnou páteř, žes měl někde že nevolíš. To si, ale mohl každý zvolit (Vyjímky potvrzují pravidlo-jako byli jehovisti apod) Pro ty si, co pamatuju občas jezdili. Ne proto, že nevolili, ale spíš, že byli nepohodlní jehovisti.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
A tady něco pro zábavu, až budeme mít ty malý byty :-)))
http://www.wimp.com/modernfurniture/

Anonymní řekl(a)...

JS

LWV

Hodně dobrý komentář. 10.13. 10.33. 12.33.

Vie

Nezavolal jsem, páč na tebe nemám číslo. Bejval bych mohl. Třeba pokecat o Rakousku, to by mě zajímalo. Toho Becketta si budu muset přečíst. Asi je dobrej, i když má 180 stran. Ty citáty o tom svědčí.

JeJe

Každý z nás sklízí to, co zasel.

"Že se konečně budou všechny demokraticky zvolené strany... přirozeně, neskrytě a plně přiznaně podílet na výkonu správy této země."

Pokud je demkraticky zvolenou stranou i KSČM, pak tu větu považuju za projev totální ztráty paměti a nevkusu.

Anonymní řekl(a)...

P.S. Nevím, jestli Pravá volba pro Plzeň byla partaj. Pravda, jednou mi tam Standa Frank asi někam napsal, když potřebovali zaplnit seznam. Členskou přihlášku jsem nikdy nikam - narozdíl vod JeJe - nevyplnil. Občanské hnutí, za který jsem dosluhoval to jedno volební období v městském zastupitelstvu, partaj nebyla. Nepovažuju to za důležitý. A straníci mi nijak navadí. Pokud jsou normální.

Anonymní řekl(a)...

vie
ze je me do toho hovno, to by za odpoved stacilo. Ze je me do toho tuplem hovno je uz zbytecne.
Jenze JeJe, ty ses starej vykuk, a kdyz jsi uz odpovedel, tak se me to stejne nezda. Demokrat je dneska kde kdo, socialni mysleni ma tuplem kde kdo, krome toho socialne-demokraticke strany mate u vas tri, tak mam pocit, ze jsi chtel se mnou vyjebat.
Uprimne receno, je me uplne jedno koho jsi volil, ja jsem se ptal schvalne, protoze me zajimalo, kdo odpovi a kdo ne.
Furt vychazim z teze, delam to, za co se nestydim, pokud delam tajnosti, mam se za co stydet.

A tim se dostavam k tajnostem, tajnym volbam a jinym problemum. Tajne ci anonymni veci zasadne udrzuji lidi v nevedomosti, pro je take kladeny duraz, na udrzovani anonymity, jelikoz to ovladani masy nesmirne podporuje.
Anonymita a tajne hlasovani zaroven zabranuji jakekoliv kontrole. Firmy davaji nabidky tajne v obalkach, potom je to samozrejme nekontrolovatelne. Zkus si predstavit, ze by bylo vsechno pekne zverejneno a vyveseno. To by neslo delat zadne cachry a machry.
Predstav si, treba vyplaty. Lide je udrzuji v tajnosti, firmy to samozrejme nesmirne podporuji a dokonce kazdemu to durazne kladou na srdce a tim dokaze treba cela Skodovka nebo jine drzet pracujici v sachu a hejbat s nimy, jak se jim chce. Jen si predstav, co by zavladlo za poboureni, kdyby byly vyplaty kompletne zverejneny. Za prve by byli lidi nasrany na druhy, ze za nic maji treba i desetkrat vic nez oni, za druhe by firma ztrtila moznost tlacit lidi nevedomosti do rohu a naopak by se role uplne obratili. Lide by prestali pracovat a pozadovali by mnohem vice.
To same si pretransferuj na stat. To je uplne stejne. Z toho jasne vyplyva, ze udrzovani v nevedomosti nechrani obyvatele, ale naopak umoznuje jejich utlacovani a manipulaci s nimy.
Potom logicky vyplyva, ze kazdej rozumnej clovek musi byt proti jakymkoliv tajnostem, tedy i proti tajnym volbam. Pokud me napises, ze je me do toho hovno, musim uznat, ze skutecne nevis co delas, jelikoz si jen tezko dokazi predstavit, ze ses rozhodl zit v temnu.
Navic u voleb vhodis anonymni obalku do bedny a nikdo nikdy nezjisti, jestli ji treba nekdo nevymenil za jinou. Kontrola je absolutne nemozna, a kde neni kontrola roste vzdycky podhoubi pro podvody.
Ptal jsem se proto, abych zjistil, jak daleko jste se svoji svobodnou mysli. Nase tela jsou obklopena vsemi moznymi tajnostmi a jedina cesta jak se jich zbavit je, ze nas prestanou zajimat. Az potom se muzeme citit svobodnejsi.
Sametovou revoluci zadna svoboda nenastala. Zbavili jste se sice otravne a vsudypritomne ideologie ale ihned si pro vas dosla neviditelna ruka trhu. Vysledek je, ze se vcelku nic nezmenilo. Zmena by mohla nastat az prestanete mit strach z nasledku sveho cineni, az budete zit otevrene a zacnete verit sami na sebe. Kdyz me treba vyhodi z prace za to co jsem rekl, ja to dokazu, uzivit se jinak, i kdybych mel kopat krumpacem vykopy. Potom je asi clovek asi trochu volnejsi, jinak se bude furt zmitat ve sparech nejistot a tajnosti. Proto jsem se ptal. Jinak je me to uprimne a dokonale jedno, koho kdo volil.

Anonymní řekl(a)...

P.S.S.

O tom, kdo je můj "bývalý" či "současný" přítel fakt nerozhoduješ ty, milý učitýlku.

Vikej řekl(a)...

To Vie: “Furt vychazim z teze, delam to, za co se nestydim, pokud delam tajnosti, mam se za co stydet.” To je dobrý do manželství, ale pokud se neshodneme v tom, že volit aniž bych se komukoliv musel potenciálně za svůj hlas zpovídat, nebo se tím tak bránil intimidaci a odvetám nějakejch debilů, protože každý člověk není kabrňák jako Mister Viena, tak jakákoliv debata o čemkoliv je nemožná, protože ...1. buď Vie je tvůj pseudonym, za kterým se skrývá pravá osoba jakéhosi pubertálního chlapce, jehož životní zkušenosti a priority jsou stále daleko mimo reál dospělého člověka, nebo 2. tak opravdu přemýšlíš a díváš se navíc na svět periskopem skrz klíčovou dírku zalepenou hnědým balícím papírem nasáklým benzínem a kouříš při tom marjánku a zapíjíš to lašským rumem ze Zlína. Howgh

Anonymní řekl(a)...

vie
take se vam stava, ze neco uz po hodine zapomenete ale jine si pamatujete leta? Zrejme nas mozek nevedome tridi informace, nektere ihned vyhodi jako nepotrebne a nektere si ulozi do skladu, ty o kterych si mysli, ze by se mohli jeste jednou hodit.
Diky tomu si pamatuji, ja zde JeJe pri poslednich prohlasoval, ze je potreba volit male strany, aby tim do jiste miry zneprijemnil zivot tem velkym. Dobra.
Za nekolik let nato ale meni nazor a jde volit jednu z nejrozsirenejsich stran.
Ted si ale polozme otazku: Kde se vzala ta zmena?
Vypada to na to, ze mu doslo, volbou male strany svuj hlas defakto vyhodi. Velike strane to neuskodi a male se do vedeni stejne nedostane a proto potom pro nej nic stejne neudela. Je to tedy vyhozeny hlas do krovi u cesty a rovna se presne tomu, jako kdyz nikam nepujde.
Jenze! Volby jsou defakto otevrenym korupcnim jednanim, korupcnicijsou oba tabory, jak strany tak volici a uplne beze strachu verejne jednaji o tom, kdo pro koho co udela za jeho hlas. Otevrene rikam ze demokracie se rovna korupci. I kdyz nenapadne a pomale.
Franta Vocasek, nocni ci denni hlidac pootevre branu u fabriky aby tam Jarda Hlavicka mohl vniknout a neco si odnest, za to slibi Hlavicka Vocaskovi lepsi plat a drivejsi odchody domu.
Sami vidite, ze je to zlodejna, kriminalita, podvodnictvi nebo mirneji vyjadreno korupce, pokud se jedna o vyhody plynouci z postaveni ve spolecnosti.
Ale vratme se k nasemu volici. Odkud plyne ten veliky skok, od nicotne strany k jedne z nejvetsich? Odpoved je ale jednoducha. Z nicotne strany nas ping-pongovy micek nic nema. Vyhodil svuj cenny hlas a nic za nej nedostal. Jelikoz kazdy vyhledava nejakeho sveho korupcnika, skoci tentokrat i nas volic tam, kde mu neco za jeho cennost daji. Naprosto otevrene uzavrou mezi sebou korupcni smlouvu treba s nazvem Smlouva o autobusu: ty me das hlas, ja ti dam autobus a prihodim jeste levne jizdenky. Kdyz to vyjde, bude nas ping-pong-volic prostrednictvim sveho korupcnika vysavat danemi treba uboheho motorkare s heslem na zadech "Ride to live, life to ride" a pozmeni mu jeho zivot na Ride to hell, live for me. A nas volic se spokojene uvelebi v lacinem autobusu a odjede si na svoji chaticku pestovat kyticky.
Ano, to je korupcni demokracie a jeji moderni odnoz Kdo z koho! System rizeni spolecnosti.
Ano, neznam lepsi system, jak obrat druheho.
Jeste se kouknu na komunisty, o kterych se v soucasne dobe hodne mluvi a musim uznat, ze ti jsou nazorove a ideove stalejsi, neustale verili v jedno a to same a i dobach, kdy se nachazeli pod bodem mrazu. Vypada to na to, ze jejich osobnost je prosvetlena myslenkou, na kterou veri a nehodlaji se od ni odchylit.
Porovnejme si s nimi naseho volice, ktery musi mit ne v hlave, ale ve sve osobnosti naproste temno. Podotykam, ne v hlave, ta se necha studiem prosvetlit, ale ve sve osobnosti, ta je nemenna.
V kazdem pripade nas cekaji jeste zajimava leta.

Anonymní řekl(a)...

vie
Koukam Vikeji, ze mezitim co jsem tady smolil sve ody na volice, jsi sem vrazil svuj soud.
Radeji bych se nachazel, jak jsi navrhnul v puberte, ve veku, kdy se tvori osobnost, jsi nezkrotitelny a zacinas premyslet o zivote. A kdybych si mohl jeste prat nejake prani, tak bych si pral, aby to obdobi nikdy nezkoncilo. Vim, ze kdyby zkoncilo, tak zkamenim!

Jan Jelínek řekl(a)...

To vie: Ty nejdřív "o koze", já tedy taky "o koze", ale ty najednou "o voze". Přeloženo: Ptal ses na tajnost voleb, já ti na bolševickém příkladu ukázal důvod proč volit tajně, a ty okamžitě převexluješ (cituji):

"A tim se dostavam k tajnostem, tajnym volbam a jinym problemum. Tajne ci anonymni veci zasadne udrzuji lidi v nevedomosti, pro je take kladeny duraz, na udrzovani anonymity, jelikoz to ovladani masy nesmirne podporuje.
Anonymita a TAJNE HLASOVANI ZAROVEN ZABRANUJI JAKEKOLIV KONTROLE."

Při personálním hlasování (kupříkladu) v parlamentu je hlasování tajné z rozumných důvodů. Proč? Protože umožňuje hlasovat (například) členu vládnoucí koalice pro KVALITNÍHO kandidáta opozice bez toho, aby byl pod tlakem své skupiny (aby jí byl kontrolován), tedy bez toho, aby musel vysvětlovat proč nehlasuje loajálně se svou koaliční partou pro koaličního kandidáta, ale "zrádcovsky" s partou opoziční. Hlasuje se tajně proto, aby měl KAŽDÝ VOLITEL "volnou ruku" při výběru nejkvalitnějšího kandidáta na příslušný funkcionářský post. Kapišto?

A abys to měl, vie, naprosto přesně, neúhybně a nevykutáleně…, já jsem volil v těchto krajských volbách ČSSD, celým názvem Českou stranu sociálně demokratickou. Jedním z vícero důvodů je – abyste měli seno na přežvejkání – že ta strana hájí a její program nejlépe reprezentuje mé „důchodcovské zájmy“.

Zapište si prosím jednou provždy za uši, že nikdo z vás tady na blogu, ani nikdo jiný pro mě nepředstavuje autoritu, před níž bych se za svou nynější volbu (ani za jakoukoli předešlou) styděl, tajil ji, vykutáleně uhýbal... Kapišteto?
Aby nedošlo k mýlce, za bolševika jsem k volbám chodil, ale nikdy jsem kandidátku NF nevolil. Podrobněji popřípadě ústně.

To LW:

Tvrdíš, že nejít k volbám za "bolševika" žádnou velkou kuráž nevyžadovalo. Nesouhlasím. Voličská účast 98,9% a počet odevzdaných platných hlasů pro kandidátku NF 98,6%, hovoří o něčem jiném. Teprve když tu kuráž český národ našel, když to bylo bezpečné kolektivní "hlasování" zvoněním klíči v anonymním davu na náměstí (bezpečné proto, že je bylo možné kdykoli vzít zpět), teprve tehdy (a potom ve svobodných TAJNÝCH DEMOKRATICKÝCH volbách) dostaly nekomunistické strany a hnutí dohromady cca 90% hlasů. Těch cca 10% zbylých hlasů byly hlasy pro komunisty. To číslo bylo tak nepatrné a víra, že komunisti zajdou v nastupujícím „sociálním kapitalistickém zřízení“ tak velká, že opakované návrhy na zrušení (zákaz) KSČM (pochopitelně i z dalších důvodů) neprošly. A uplynulých dvacet let jsme tu chybu měli jako bolák na hrbu.
Motivů a důvodů proč jít "bolševika" za totalitní "vlády bolševika" volit (a naopak nevolit), byla samozřejmě celá řada, ale demonstrativně odmítnout volit (když jsi zůstal doma a neotvíral ani pochozí volební komisi s přenosnou volební urnou) u běžných občanů (u jehovistů to vyžadovalo především pevnost ve víře) kuráž vyžadovalo.

JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
ja jsem stejne jako LVW volil jednou jednou jedinkrat, asi kratce pote co me bylo 18 a od te doby jsem u voleb uz nikdy nebyl. A nejak si vubec nevzpominam, ze by me nekdo nekde s urnou nahanel. Nemam v pameti o pozdejsim deni vubec zadnou informaci. Pocitam, ze ji muj mozecek ihned zrecykloval jako v budoucnu nepotrebnou.
Zadny strach, ze by nekdo mohl videt, co jsem zakrizkoval jsem nikdy necitil ani nemel. To je holt asi vnitrnim nastavenim abych pravdu rekl, JeJeho problemy jednoduse nemohu pochopit.

Ale milej JeJe, ja o koze a ty o jejich bobcich. Tak to bude pravdivejsi. Zminuji se globalne o manipulaci a ty vyzvednes jeden jediny pripad, kdy bych jeste to tajne hlasovani byl schopen pochopit. I kdyz zase volic nezkontroluje, zda-li clovek, ktereho zvolil, ho skutecne zastupuje a zda-li se nahodou nepousti svym hlasem do bojuvek mezi mocichtivymi. Jak sam jiste dobre vis, hlasovani muze slouzit pro vsechno mozne. A i slouzi. Vcera jsem zrovna cetl, jak si Peak dela starosti, aby svym hlasovanim o rozpoctu nesesadila vladu. Dokonce je to potom tak, ze se nehlasuje pro nejaky dokument ale pro rovnovahu (treba) v zasedanich. Tak to take neni takova ruzova zahrada, jak se tady snazis namalovat.
Vseobecne, ale u toho ty se vubec nezastavis, by se mela zrejme veskera anonymita a tajemstvi promenit v otevrene a uprimne jednani, potom by se nam zilo lepe. To je ale pro horni vrstvy neuveritelna hrozba, ztratili by moznost s nami manipulovat a hejbat, jak se jim zachce. My bychom na tom mohli jen a jen vydelat, i s tim, ze by tvuj soused videl, koho jsi zakrizkoval. To by bylo nicotne utrpeni za nadherny zivot v pravde.

Anonymní řekl(a)...

JS

James de Candole: Drž hubu a vol!

Plesknu sem jen pár výňatků, páč podle sebe vím, že odkazy už nikdo nečte:

Využijme svobody nevolit kartelovou státostranu a její figurky.

Protestující volič se rozhodl protestovat tím, že nevolil. Pouhá jedna třetina z té třetiny, ..., dala svůj hlas kandidátům stran a hnutí, které nepatří k mainstreamu. Zbytek volil strany mocenského establishmentu.

..větší část oprávněných voličů dala svoje rozčarování najevo tím, že k volbám prostě nešla. Zkušenost s TOP 09 a VV lidi novým stranám věřit odnaučila.

Česká republika je demokratickým systémem ve stadiu rozkladu. Je příkladem politického systému, v němž byl za uplynulá dvě desetiletí elektorát v zásadě zbaven svého volebního práva. Tím myslím to, že volby se sice pravidelně konají, mají však velmi malý nebo dokonce nulový vliv na výkon veřejné moci. Mainstreamové politické strany se samy zmocnily právní a ekonomické moci státu.

Nejedná se samozřejmě jen o český problém. Teorie kartelové strany ovládající stát byla vytvořena americkými politology Richardem Katzem a Peterem Mairem a dobře vysvětluje, jak tato eroze zastupitelské demokracie zasahuje celý demokratický svět.

Koncept kartelové strany popisuje, jak politické strany spíše spolupracují, než aby spolu soutěžily, a jak se zmocňují státních zdrojů za účelem zajištění svého přežití v tak velké míře, že začíná být obtížné rozlišovat mezi nimi a státem.

Demokracie přestává být vnímána jako nástroj, pomocí kterého občanská společnost omezuje moc státu, a místo toho se mění ve službu, kterou stát blahosklonně poskytuje občanské společnosti.

V České republice se objevují symptomy stranicko-kartelového státu v pokročilém stadiu rozkladu, způsobeného apatií občanů vůči excesům vládnoucí elity.

Všichni tušíme, že podstatných rozdílů mezi vítězi a poraženými ve volbách je naprosté minimum. Příčinou tohoto jevu je fakt, že hlavní politické strany vlastně nikdy nepřicházejí o moc. Systém je vybudován tak, aby sám sebe chránil proti příchodu aktérů zvnějšku.

Strany establishmentu využívají své kontroly nad státními zdroji k tomu, aby bránily vzestupu konkurentů. Nezávislost státních institucí, regulačních orgánů, odborů a dokonce i soudnictví byla podkopána systémem klientelistických privilegií udělovaných výměnou za poslušnost a pasivitu. Slovy pánů Katze a Maira se stát změnil v „institucionalizovanou podpůrnou strukturu odměňující insidery a vylučující všechny alternativy.“

Anonymní řekl(a)...

Dá se něco mamítnout?
Pazyk

Anonymní řekl(a)...

JS

Vie

"Zmena by mohla nastat az prestanete mit strach z nasledku sveho cineni, az budete zit otevrene a zacnete verit sami na sebe."

Čoveče, tak tohle je nejdlůležitější věta za historii tohoto blogu, řekl bych. S jedinou výhradou - druhou osobu množnou bych vyměnil za první. Mimochodem, ta věta je důvodem, proč je třeba svítit baterkou do sebe. Z čehož plyne, že nástrojem společenské změny je baterka. Smile.

Anonymní řekl(a)...

vie
namitnout se neda nic. Ono je vzdycky vsechno dobry jen pro nekoho. V tomto pripade pro tri partaje. Zbytek holt utre hubu. Je zajimave, jak jsem vcera cetl, komunisti hlasi priliv do svych rad. Asi tam lezou zlatokopove, kteri doufaji, ze se brzy dostanou do hry. Jinac si nedovedu predstavit, kdo by mohl o to mit zajem.

Jan Jelínek řekl(a)...

VŠEM:

Moto: Ach, vy tuláci po hvězdách, vraťte se zpátky na zem.

Viena pravil:
"Zmena (myšleno politická změna v české demokratické mizerii – pozn.JJ) by mohla nastat az prestanete mit strach z nasledku sveho cineni, az budete zit otevrene a zacnete verit sami na sebe."

Respektive, upřesňuje JS:
"Zmena by mohla nastat az prestaneš mit strach z nasledku sveho cineni, az budeš zit otevrene a zacneš verit sám na sebe." (Omlouvám se za gramatickou poznámku, správné je „věřit sám v sebe“, když jde o tak důležitou větu – viz níže. Pozn. JamosJ.)

„Tohle je nejdůležitější věta za historii tohoto blogu,“ řekl by o ní JS.

Možná by se mohla i vytesat do náhrobního kamene těch méně důležitých vět, pronesených na blogu, řekl bych já. Leč, anžto nemám ani zbla strachu ze svého činění, anžto žiji otevřeně (nebojím se ani odposlechů ani vševidoucích kamer) a věřím sám v sebe (znám se déle než kdokoli zde na blogu) v těch situacích, které jsem si na vlastní kůži ozkoušel a obstál v nich – o těch nevyzkoušených bludno teoretizovat, a tak se nikterak NEBOJÍM tvrdit, že se žáčci vie a JS „vlamují do otevřených dveří“, přinejmenším ohledně aktérů zdejšího blogu. Kdo z vás, moji milí bloggeři, máte strach z následků svého činění, kdo z vás žije uzavřeně, kdo z vás nevěří sám sobě? He!
Nikoho takového tu nevidím. Vidím tu osazenstvo, které – pokud je mi známo (když ne, tak mě informujte) – nečiní nic takového, z čeho by mělo mít strach, když notabene vie, JS, Pazyk, LW politicky nečiní nic. Možná kradou a třesou se, že budou „uzavřeni“ ve vězení, ale já o ničem takovém nemám povědomost. Ani „uzavřeně“ zdejší blogeří nežijí (do zaměstnání, do hospod chodí, tam si v družné společnosti pivko, vínko, whiskey, jointa…dají, o politice, na přísedící u stolu (nemluvě o blogu), si hubu otevřou. Spíš by občas měli huby zavřít a něco si přečíst a popřemýšlet. A že by zdejší osazenstvo nevěřilo samo v sebe? Zejména dva největší třídní komici, vie a JS, melou neúhybně stále dokola totéž. Vie mantru o volbách, JS tu o „osvícení“ baterkou.
Takže, když tou větou ti dva nemluví o blogerech, tak asi o nějakých svých známých, rodičích, kolezích v zaměstnání nebo – jak mají hloubalové typu vie a JS ve zvyku – spíš jen „generelně“ žvaní o ustrašeném, upozaděném a nesebevědomém českém lidu.
Jářku, povězte nám, vy dva komici, co má k činu odhodlané, životu a ostatním občanům otevřené, a nadmíru sebevědomé osazenstvo zdejšího blogu začít konkrétně politicky dělat, ať už se to konedčně pohne k lepšímu!!!

S dalším „svícením baterkou do sebe“ na mě ale nechoďte. Každej normální člověk vám řekne, že když ho svrbí hlava nebo mezi půlkama, tak se poškrábe. A když svědění nepřestane, tak si hlavu nebo prdel umeje, a když to svrbí dál, tak nasadí masti a další léčebné prostředky a procedury. Uniknout před svrběním své pozemské schránky tím, že se uchýlíte mimo ně do těla astrálního, protože takové tělo z logiky věci prdel nemůže svrbět, není recept, který by mohl člověk se zdravým selským rozumem brát vážně. Proto nevěřím tomu, že by tak zemitý člověk, jako vie, dal přednost astrální Sirael s její astrální kundičkou, před pořádnou vlhce rozdychtěnou pozemskou píčou.
JJ

Anonymní řekl(a)...

JJ plácáš nesmysly. Vžyvotě nikdo s žádnou urnou nikam nepřišel, to jsou povídačky, chodili do domova důchodců a kdo ví kde, ale ne za jednotlivci.
Tedy za mnou nepřišli nikdy. A určitě bych se neschvával, protože jsem se za to nestyděl. A opakuji nebylo to takové hrdinství, za tím si stojím.
Že to další nezkusili to je jejich páteřní systém.

Vikej řekl(a)...

Tady v kongresu (tím je myšleno obojí, senát i kongres) volí otevřeně a tak si mohu na Internetu najít všechny volby kterých se můj zástupce zůčastnil a jak volil. Vůči voliči tahle otevřenost by měla být. Na podporu toho dávám příklad Jesse Jacsona Juniora.

To JJ: re: Sirael a astrální kundička. Neblbni, astrální sex sice asi není známá věc ale jak jsem o tom jen letmo kdysi četl, tak se jistými lidmi seriózně praktikuje. Určitě by Viena někde sehnal instrukce jak na to.

Příklad: Třeba se se sousedkou domluvíte, že by byste se chtěli vzájemě sexuálně ukájet, ale bud vám brání morální předpojatost tělesně podvádět svého partnera, nebo už i ten fyzický kontakt je vám dnes odporný. Tak se domluvíte v kterou dobu budete připraveni se na astrální rovině s partnerem setkat, vaše těla budou nádherná a tak tam na to “vlítnete”. A všechna negativa spojená s fyzickým kontaktem se nekonají. Pokud ovšem nedáváš přednost těm fyzickým negativům. Jak tu jednou Vie popisoval telefonní sex se svou milenkou tak mi to připadá, že do astrálního sexu zas tak daleko nemá.

To Vie: jsi v čekárně u doktora. Čekárna je nabitá. Otevřou se dveře a vejde pěkná sestřička. Nejen pěkná, ale víš že bydlí v domě s tvojí přítelkyní. Drží v ruce nějaká lejstra a oznámí čekajícím: “Všichni co jste tu s kapavkou” pojďte za mnou. Vstaneš? Máš na to páteř? Ukážeš se jako Mister Viena, když se v životě za nic nestydíš? Nebo se budeš v duchu modlit ke švestkám aby si tě nevšimla.
Vie: Když jsem byl malej kluk, tak si pamatuju jak matka nadávala, že jí jednou odvedli od plotny, aby šla volit. Ono to definitivně nebylo černo-bílé, záleželo asi na době, na člověku, kde jsi bydlel atd. Ty jsi asi pro režim jako volič byl non-entita. Ono to mělo své nuance, které ty prostě nevidíš. Proč myslíš že Mafie je schopná terorizovat tolik lidí s tak málo. Dochází mi hrách.
Já v CZ nikdy nevolil. Ale myslím že mi na starou adresu stále chodí volební papíry. S Havlem na Hrad.

Anonymní řekl(a)...

vie
no vidis JeJe, ze to jde! To je uz prijemnejsi ton. Me se libi, kdyz se polivcicka prihrava, jemne bubla a udrzuje se horka. Nemusime topit na plne pecky aby polivka strikala az na strop, to da rozum.
Zase to s tou vetou neprehanejte, abyste ji neopakovali az do vanoc. Tak dobra zas neni a nejhorsi na tom je asi to, ze nejde aplikovat univerzalne. A nejlepsi na ni je zase to, ze si kazdy musi najit vetu svoji.
Co rikas JeJe na Vikejuv prizpevek? Ten te tak podrazil, ze se se do toho nevzpamatujes ani do vanoc. To se zase jednou popadam smichy za bricho. Tady vidis, jak jsme ve stare dobre Evrope zatemneni, jak jsme umele udrzovani v nevedomosti a temnu prave proto, aby slo s nami manipulovat. Svoboda k nam neprisla, nema nozicky, tu simusime vytvorit sami v sobe. Svobodu nam nikdo nevenuje.
Ja tady davam opatrne navrhy, protoze je me jasne a prisel jsem na to sam, co nas svazuje, ty to hned smetes za stolu a LL by se k tobe zcela jiste hned pridal, pritom jsem opet nevymyslel nic noveho. Uz se to davno praktikuje v nasi dobre americe, ktera vysava cely svet.
Ja to vidim jako dukaz vasi zkamenelosti, proc vytvaret nove, kdyz uz tady vsechno mame ( jsme tady uz hodnekrat cetli ). A taky jsme cetli moj nazor, ze budete brzdit jako nejaky urgestein (prastary kamen) jakykoliv vyvoj.

Mimo jine, tvuj pozadavek na soc-demo o dotaci autobusu je dalsi fatalni nesmysl.
K cemu by doslo: stat by dotoval soukrome firmy. Kdyz to uz bude delat, chtel bych taky nejako dotaci. Dale si soc-demo pohlavari a jejich pritelickove ihned udelaji autobusove firmy a budou si dotovat svoje platy. Dale autobusu nebude tak jako tak dostatek. Lide se budou hrnout do mest za praci, dusledkem bude dopravni kolaps a zaruka, ze budou mit praci to stejne neni. Budou se palit hektolitry nafty, bude se jezdit sem a tam bez vysledku a k nicemu. Matky se nebudou starat o deti, jelikoz budou dojizdet autobusama, zivotni prostredi se zhorsi a stovky jinych veci take.
Mnohem jednodusi a stokrat efektivnejsi by bylo, kdyby stat poskytnul ve spatnych regionech ulevu na danich jak novym firmam tak lidem, ktere v nich budou pracovat. Tim by defakto dotoval sam sebe a ne soukrome objekty. Vznikly efekt si dokazes predstavit uz snad sam. Protoze, to prevazeni mlika, jablek, housek, chleba a jineho z jednoho konce republiky a po evrope na druhy musi uz jednou zkoncit nebo nas to vsechny dostane driv nebo pozdeji do hrobu.
Kratce receno zastavit vznik obrovskych mestskych celku a vybudovat samostatne regiony!!!

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, jsem nesmirne stastny, ze jsi na zdejsi blog nezanevrel, uz jsem mel strach, ze te na kdesi WC zapadnul zamek a musis si cist jednoho filozofa porad dokola. To by me te bylo skutecne lito!
Astralni sex by me zajimal pouze v pripade, ze by poskytoval stejne napeti jako fyzicky sex pozemsky. Nevim, ja jsem se o to nikdy nezajimal, ale as to nebude jeste to prave orechove. Ovsem, kdybych dokazal to, jako ten tulak po hvezdach, ja si pamatuji, ze si skutecne uzival, tak bych toho dovedl vyuzit. Samozrejme bych se prvne letel kouknout na tebe, co delas, pocitam, ze by me to asi brzo prestalo bavit, tak bych se mrknul sem tam do nejaky koupelny, to by me asi bavilo vic.
Co se tyka tve otazky v cekarne, ja si myslim, ze bych vstal, i kdyz to mohu tezko dokazat. Uz jsem v trochu podobne situaci byl kdysi s Milankem a dodnes to myslim vypravime jako humorny pribeh.
Jakej telefonni sex s milenkou? Neco takoveho neprovozuju, jen snad jednou s naprosto neznamou. A potom zensky si radi vypraveji na netu o sexu a i me radi rikaly, ze si prave odskocily z kancelare na zachod a podrobne popisovaly, jak si to udelaly. To je takove koreni vcelku nudneho zivota.

Co tady furt mate s volbama za komunismu? V zivote me nikdo nenutil ani nepronasledoval a i kdyby, bylo by me to srdecne jedno jako me byly jedno i jine veci. Proto jsem napsal, ze se mame osvobodit od vnitrnich predsudku a zacit nemit strach. Ja jsem to mel asi jednodusi, od narozeni jsem byl rebel, tedy i za to trestan a jsem na to od malicka zvykly. Dobra skola do budoucna. A vubec, statni zrizeni, at je jakykoliv, vzdycky nenavidim a nikdy se s nim neztotoznim.
Jemne nuance ma vsechno. Lidi maji strach ze vseho neznameho a i z toho, z ceho strach mit nemusi. A tady je ten punkt, ze stat za pomoci medii strach udrzuje a krmi.
Jako priklad je JeJe a jeho nazor o tajnem hlasovani, kdy poslanec ma strach pred vlasni partaji. Nemusi mit, muze povstat a rict, ja to tak vidim a myslim si to. Muze si sbalit kufricek a jit kopat krumpacem. Kdyz to neudela, nema tam podle meho, co delat.
Jinak s mafii uz mam taky malinkou zkusenost. Vis co jsem udelal? Sel jsem si pro zbojni prukaz s tim, ze jestli pujdu do nebe, nepujdu tam sam. Pistoli jsem si uz ale nekoupil, jelikoz toho zacinajiciho mafiana mezitim zavreli.

Jan Jelínek řekl(a)...

Vie, vie, pořád stejně vyje.

V poslanecké sněmovně a senátu v Česku se také o zákonech hlasuje veřejně, respektive se ví (a můžeš si na netu přečíst), kdo jak a o čem hlasoval. Při hlasování o nedůvěře vládě se dokonce hlasuje tak, že předseda sněmovny přečte jméno hlasujícího poslance, jeho stranickou příslušnost, poslanec vstane, aby mu lid v přímém televizním přenosu viděl do tváře a si spojit příslušný ksicht se jménem, ten poslanec nahlas řekne, zda je pro důvěru vládě nebo nikoli. Ty jsi, vie, ohledně fungování praktické politiky opravdu jako panic, který sexuologům přednáší o šukání.

Ty musíš být, je mi líto, "momentánně zavostalej", když můžeš navrhovat, aby všechna hlasování probíhala PAUŠÁLNĚ veřejnou aklamací. Už jsem ti přeci ukázal, proč je v konkrétním případě tajná volba užitečná. Proto také instrument tajné volby existuje

Každý způsob volby - veřejný i tajný - má samozřejmě svá úskalí.
Kupříkladu při veřejném hlasování o důvěře/nedůvěře vládě obecný lid u televizních obrazovek sice vidí, jak jeho zástupci jmenovitě hlasují, ale ta veřejnost volby některé poslance nutí k „demonstrativnímu“ projevu loajality k politické straně, za kterou v parlamentu je, ale při tajném hlasování by bez obav (z následujících vnitrostranických sankcí, z konce kariéry ve straně či dokonce v politice vůbec) vládu „položil“. Protože ji považuje za škodlivou pro svou zemi a její lid, nebo třeba proto, že v ní chtěl být ministrem a ty „spolustranický svině“ tam daly místo něho toho neschopnýho hajzla, protože je to oblíbenec premiéra…atp.
Kapišto? Tam kde rozhodují lidé a jejich různé (dobré i špatné motivy) žádné PAUŠÁLNĚ platné instrumenty není možné nalézt.
JamosJ

Jan Jelínek řekl(a)...

Člověče, vieno, ty se furt oháníš tím, co bys udělal v určité situaci ty, kdybys..., co by měl (cituji tě): "(...) udělat poslanec, který ma strach pred vlasni partaji. Nemusi mit, muze povstat a rict, ja to tak vidim a myslim si to. Muze si sbalit kufricek a jit kopat krumpacem. Kdyz to neudela, nema tam podle meho, co delat."

Víš, vieno, to je stejně pravdivý a nekompromisní postoj, jako že by měl být všude mír, lidi by se neměli navzájem zabíjet, neměli by se ničeho bát, nic zbytečného chtít, nikdo by neměl lhát, lidi by neměli nosit kožichy, protože na sobě kvůli zbytečnému luxusu nosí kůži zavražděných živých tvorů, neměli by jíst maso, protože jedí mrtvoly atd...., dle ctěné libosti...

Jenže aktuální situace lidstva (která nastává každým následujícím kratinkým okamžikem poskoku času vpřed), do které svými jistě dobře míněnými názory kdykoli vstoupíš, není tabula rasa, není počátek zero, kdy se mohou všichni lidé ve stejném okamžiku navěky rozhodnout (což je samozřejmě čiročirá absurdita), že bude trvalý mír, že se lidé nebudou vzájemně zabíjet, že budou mluvit jenom pravdu, že budou jenom vegetariány...
Kapišto?
JamosJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
V případě volby třeba té soc. dem., stejně jako jiné velké bratrstvo, si kladu otázku, zda je lépe volit velké zkorumpované strany nebo malé jiné (?) zkorumpované :-) a nebo mít lepší svědomí (pocit-jak kdo chce) v tom, že člověk nejde volit ze zřejmých důvodů. Vybral jsem tu druhou možnost. Nikdo stejně neví, zda by to dopadlo jinak při vyšší účasti. To jsou jen chytrý babský řečičky.....
Navíc mě napadlo, že nejlepší volbou je přístup k vlastnímu životu (tím volíš jak se k tobě bude chovat tvé okolí a o to v polis snad jde, ne? To je cesta jak vlastním postojem může každej někoho odradit či inspirovat k následování. A toho nedosáhneš hravou volbou jednou za 4 roky vhozením hlasu do studny neznámých vod.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no musím se smát, nevím kdo jak si to vykládá, poloh to má nespočet, ale zdá se, že tomu neoblíbenému svícení baterkou se nevyhneme.

Anonymní řekl(a)...

vie
podivej se drahousku, muzeme klidne vymejslet do nekonecna, co by se stalo, kdyby se......, a nedostaneme se stejne k cili. Ty jsi sam nekde nahore napsal, ze vsechno ma sve pro a proti. Jenze jde, a to ty nikdy neprijdes o ulne neco jineho.
Ja te to nastinim: chces jist to, co te neskodi nebo chces jist zdrave. Tak hloupej nejsi, aby jsi mezi temi dvema pojmy vycitil jisty rozdil a diference.
Ja vim, ze chci jist zdrave, to je ramec, ve kterem se chci pohybovat a ktery se nema prestoupit, ani,kdyz je to vyhodne. A my jsme tu od toho, abychom si tyto ramce vyjasnili a to sami pro sebe a ne planovali nova pravidla silnicniho provozu. A je dost pravdepodobne, ze se nase ramce nebudou prekryvat.
A muj ramec v tomto byl, ze tajnosti, at jsou uz jakekoliv nas uvrhuji do temna a jsme potom vseobecne lehce manipulovatelni. A romuto ramci se ma dalsi konani spolecnosti podridit. Jsou jiste osoby, ktere si preji zrovna opak, mezi ne ty ale asi nepatris, i kdz co ja vim? Nic. A neni potreba ten ramec rozebrat na jednotlive sroubky a lupou porovnavat na tech sroubcich a matickach zavity. Ale ty ses rad opozici, tak delas zrovna to. A Vikej taky.
Kolik narodu ma jako motto nekde v erbu nebo kde veticku Zit v pravde?
Znamena to snad, pokud mozno pred obcanem co jde tak zatajit?

Zrovna tak je to s KSCM a KSC. Ne ideologie, ale lide kteri s ni kolem sebe hazeli, zpusobili velike skody a proto Zapad krouti ocima, jak Cesi za par let vsechno zapomneli. I kdyby se osazenstvo partaje kompletne vymenilo, coz se vubec nestalo, ti co tam tehda byli, jsou tam dal, pokud se neprestehovali do jinych stran, a delali najednou obcanum vsechno co jim na ocich uvidi, presto horka pachut v ustech vzdycky zustane.
Muj ramec v tomto vzdycky bude, nikdy vic. Proto, i kdybych s jejich pomoci mohl neco prosadit, reknu radeji ne. Uz tam strkaji prsticky, za dalsich dvacet let se uz budes mozna poohlizet, kde byd sehnal cervenou knizku, aby te zvedli penzi.

Anonymní řekl(a)...

vie
http://www.novinky.cz/domaci/282064-vetsina-romu-kteri-by-mohli-pracovat-si-zamestnani-nehleda.html

Anonymní řekl(a)...

LadaW
on to Vie zachytil s těma rámcema docela přesně. Protože co je za rámcem tomu by se dalo říct kam vítr tam plášť.

Anonymní řekl(a)...

vie
Porovnani nekolika cen jsem sem uz driv dal, v celku to vychazelo, ze jsou dnes veci trochu levnejsi nez za komunismu. Ted porovnam jeste vlak. Drive stala jizdenka Plzen-Praha rychlikem 32 K. To byla mzda za tri hodiny prace, max za dve, pokud nekdo vydelaval vic. Dnes stoji 146 Kc, coz snad ani nejsou dve hodiny prace. Vsimni si mily ctenari, ze jizdenka je lacinejsi nez drive.
Doted byl trend politiky statu, vsechno prodat, co jde zlikvidovat, absolutne nic nikomu negarantovat, i penze presunout do privatni sfery, tedy to zaridit tak, aby se nemusel vubec o nic starat. Stat si uz akorat drzi podily na firmach, ktere slibuji nejspolehlivejsi zisk, energie, banky, mozna jeste trochu prumyslu. To slo v Cechach obzvlaste lehce udelat eventuelne vytunelovat, protoze se rikalo, ze v privatni sfere se majitel o vsechno lepe stara nez statni urednici. To je mozna pravda, ale jen do urcite velikosti podniku. Velike a klicove podniky je lepe vytunelovat, prodat, nechat utopit v dluzich a majitel se muze ulozit s miliardama na vecny gauc. To je mnohem lepsi nez se desetileti dohadovat s lidma. Na toto prisel podnikavy Cech ihned a okamzite.
Ted je ze statu ruina, ktera temer nic nevlastni, tim nema temer zadny prijem mimo dani, a muze uz akorat tisknout nova a nove zakony, a to jeste jen se souhlasem EU.
Co vam teda muze soc-demo a komunisti plus jejich kooperace nabidnout? Nic. Krome dalsiho zvyseni dani aby meli vic penez. Penze garantovat nemohou, nmaji cim. Silnice stavet nemohou, nemaji za co. Zastavit zavirani nemocnic a rozpad socialnich vymozenosti take ne. Jak vite, stat nema ani korunu. Jedine co muze, jeste jednou opakuji, zvysit dane a zvyseni maskovat prelevanim ze skupin na skupiny. Zdravotnictvi uz nikdy nebude zadarmo, neni za co! Vic autobusu take jezdit nebude, neni na to. Jedine co by museli, je prestat vybirat dane, aby lide meli vice do podnikani a zacali sami opet staver zrusene infrastruktury a male podniky. Ovsem je otazka, jestli ti lide tech vice penez nevrazi radeji do dovolenych. To nevim. Soukromniceni zarazit nemohou, to jim nedovoli EU. Z EU vystoupit take nemohou, jako to neslo z RVHP. Co tedy bodou moc levicaci delat? Nic a az jim to dojde, zacnou si take plnit kapsy, protoze kosile je blizsi nez kabat.
Za soucasne situace nemuze prakticky kratkodobe zadna vlada, at je jakakoliv vubec nic udelat, jen koukat, jak se tam udrzet co nejdele.

Anonymní řekl(a)...

JS

LWV

"...nejlepší volbou je přístup k vlastnímu životu (tím volíš jak se k tobě bude chovat tvé okolí a o to v polis snad jde, ne?"

Přesně tak! Ano, právě o to v polis jde, tam všechno začíná i končí.. A z toho logicky plyne, že nástrojem společesnké změny je ta baterka...

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Co říkáte na tuhle větičku?
Politika není střetnutí názorů, ale střetnutí zájmů.

Anonymní řekl(a)...

JS

Vie 20.10. 23.23

Jo, to je v podstatě správně.

Jen drobný upřesnění k tý "státní ruině". Vona ta ekonomika je sviňa.

Je pravda, že z hlediska bankovního hodnocení patří ČR mezi cvropské šampióny. Nekecám, ČR spolu s Estonskem a ještě někým, už jsem zapomněl kým, jsou jediné země, kterým v současné evropské krizi byl zvýšen bankovní rating O DVA STUPNĚ. To je unikát. Z hlediska úvěrové zátěže jsme taky na špici v Evropě, patříme mezi nejméně zadlužené.

Jenže. Za bankovní rating na dovolenou neodjedeš a v hospodě nezaplatíš. Kdybychom na další dvě generace se naučili živit se rejží a ovesnýma vločkama (což dělám) a místo dovolený vokopávat na zahrádce mrkev (což nedělám), máme zaděláno na to, stát se evropským ekonomickým tygrem. (Tím chci říct, že bychom náklady na pracovní sílu výrazně snížili a tím posílili exportní konkurenceschopnost). Ale to zcela jistě nehrozí.

"Míra zdanění v členských zemích EU je vyšší než v ostatních vyspělých mimoevropských zemích světa. Hlavním důvodem je vyšší úloha státu v ekonomice a náročná sociální politika. Státní penze, podpora v nezaměstnanosti, sociální dávky, nemocenská… je v evropských zemích podstatně vyšší než v mimoevropských zemích. Sociální politika je zde nejpropracovanější na světě, z tohoto důvodu zde nemohou být daně nikdy na tak nízké úrovni jako v USA, Kanadě či Austrálii."

A to je také důvodem, proč USA mohou být největším dlužníkem na světě (pomíjím fakt, že jejich největším věřitelem je Čína...) a tím dluhem financovat svůj růst. (Pokud tedy Obama Obamovič ten růst, až bude znovu zvolenej, definitivně neposere.. K čemuž má úspěšně nakročeno, a to co do voleb i do posrání). A proč si to nemůže dovolit EU, páč pro ni je to cesta do pekel. Na kterou se už dávno radostně vydala.

Nejvyšší daně v EU má elelem opěvované Dánsko (neskutečných 48%), i Rakousko je hodně vepředu, je asi 6 -7., ČR je asi na 13. pozici.

Jinak řečeno. Komouši u vlády by ty penze garantovat mohli. I silnice stavět. Za tu cenu, že by radikálně ořezali mandatorní výdaje státu (kromě těch penzí, což by znamenalo, že by třeba koordinátoři jako elele přišli o práci..), radikálně omezili korupci (což nehrozí už vůbec, páč skrze ní jsou - stejně jako ostatní partaje - financováni, a též skrze ni realizují politický byznys svých pohlavárů). A zbytek by si půjčili, což by se jim s ohledem na náš rating zajisté povedlo.

Otázkou ovšem je, co by bylo za dvacet let. To ošem už komouši ani socani, jak nás učí historie, neřeší.

A páč - jak správně píšeš - stát už nemá skoro žádnej majetek a chystá se prozíravě zbavit skrzevá církevních restitucí i toho zbytku, by na zvyšování daní stejně došlo. A je celkem fuck, jestli to udělá pravoun nebo levoun.

Další věc je naše fatální závislost na německé ekonomice. O tom v devadesátkách nikdo moc nepřemejšlel a dnes se ukazuje, že je to strašnej průšvih. Říká se tomu diverzifikace rizik a na to jsme se úplně vykašlali. Havloidní klika (včetně mě) tehdy zoufale kvílela, že dodávat zbraně machometánům je svinstvo s vobchodovat s Ruskem nemravnost. A tak jsme radostně zbrojovky zavřeli a na Rusa hodili opovržlivý bobek. Byli jsme idioti. Naše uvolněné pozice na těch trzích okamžitě zabrali veskrze morální demograté ze Západu.

Že by někdo, lhostejno zda levoun nebo pravoun, naopak daně přestal vybírat, aby akceleroval podnikání, no to je myslím v současné EU, jejíž ekonomická existence je založená na té kdysi velmi populární hře Letadlo, čirá sci - fi.

Anonymní řekl(a)...

pokr.

Jo. Je to volba chytré horákyně. Jasné je, že nižší dávky Frantovi Vohnoutovi, kterej nikdy v životě nepracoval, a zakládá si na tom, že ani nebude, nevysvětlíš. Jasné taky je, že lidí, kteří nikoli vlastní vinou propadají sociálním sítem, dramaticky přibejvá. A to všude v Evropě. Možná kromě Ouzka, to nevím. Primát má tuším Španělsko, kde je dnes 25% nezaměstnanost, mezi mladejma po škole 50%. A lidí pod statistickou hranicí chudoby asi 8% práceschopné populace, v celé EU asi 3%. Trend je jasně vzestupný. Ve Francii jsou dnes nezaměstnaný asi 3 milióny lidí! To je obrovská armáda. Co taková armáda vymyslí za moudro, až jí hrábne v hlavě, či vygeneruje nějakýho osvícenýho Che Guevaru, to je velká votázka.

Možná se někde začně pod tlakem levounů zestátňovat. Ok. Tři milióny žabožroutů si naplní bříška. Ale kolika miliónům lidí bude třeba plnit bříška za dvacet let, až politici, to co znárodnili zase demograticky rozkradou?

Ale mudrlanti z muderlandu stejně ví, že se máme nejlíp, jak jsme se kdy měli. Páč prej máme demograturu.

Haj hou.

Anonymní řekl(a)...

JS

LWV

Ta věta je správná.

Anonymní řekl(a)...

JS

Pardon. Aktualizace,

ČR je v EU z hlediska daňového zatížení (% HDP) až 18. z 27, což není špatné. Dánové jsou vskutku šampióni - už daní 50%. A nejnižší daně mají Slováci.

Vikej řekl(a)...

"...nejlepší volbou je přístup k vlastnímu životu (tím volíš jak se k tobě bude chovat tvé okolí a o to v polis snad jde, ne?"

Půl věty je volání mnoha lidí davno před tebou a je to krásný si to připomenout. To co je v uvozovkách je taky částečně pravda, až na to, že o to v polis vůbec nejde. Tedy, alespoň je to nesmysl. Co ty víš o co polisu jde?

Anonymní řekl(a)...

JS

Reagovat na učitýlka už se stává ukrutnou nudou. A to i když je podpořen třídním šplhounem Hujerem Víkejem. Aneb aplikovaná víra ve švestkový kompot...
http://www.youtube.com/watch?v=LHorp2idBj4

Bystré a ukázněné žactvo učitýlkovu nudu odzívá, to bystré, leč neposedné, mu ve chvíli, když znaven svým moudrem hluboce usnul, namalovalo křídou na záda pláště vlhce rozdychtěnou píču. Co jíného může učitýlek nabídnout...
http://www.youtube.com/watch?v=NDWnXGua3sk

"Ach, vy tuláci po hvězdách, vraťte se zpátky na zem".

Inu motto hodné rozšafného bolševického politruka: Kucííí, mějte přece rozum, buďte na zemi a nevymejšlejte kraviny...

Upocený učitýlek nikdy neslyšel nic o tom, že astrální a fyzické tělo jsou dvě součásti téhož nedělitelného celku. Věděli to Egypaťané i Mayové, věděli to starověcí Řekové i Indové. Věděli to Pygmejové vod Zambezi i Ňambikvárové vod Amazonky. Skutečnost, že my jsme to popřeli, nutně neznamená, že to není pravda.

Důsledkem našeho nevědění je to, čeho jsme každodenně svědky. Důsledkem je to, že jsme zmutovali v podívná stvoření pohybující se mezi vlhce rozdychtěnou píčou (též ztopořeným čůrákem, abychom eliminovali zajisté věcnou a politicky korektní připomínku třídního Hujera), narvanou ledničkou a volební urnou.

Čehož je učitýlek živoucím důkazem.

Haj hou.

Jan Jelínek řekl(a)...

Milí žáčci z „blogerské doučovací“, jsem mile překvapen, že se (esoterickými učeními pobloudilý a proto i poněkud zaostalý) žáček JS radikálně vzchopil, dohnal velkou část zameškaného učiva a iniciativně se ujal náročného úkolu naučit vás správně rozumět těm informacím z médií, s nimiž si zatím ještě nemůžete vědět rady. Že vám předkládá náročné politické a ekonomické informace k dožvejkání teprve tehdy, když je předžvejkal do takového stavu, abyste porozuměli jejich významu a správně pochopili jejich účel. Žáček JS však udělal mnohem víc! Zaplaťpámbu ode mne převzal štafetu a chopil se nevděčné role zdejšího pedagoga. A dělá to mnohem fikaněji než já, náročný, neoblíbený JamosJ. Narozdíl ode mne vás JamiS („ami“ = přítel) nepeskuje, nýbrž vámi (podle moderních pedagogických příruček) pozitivně manipuluje tím, že vás výhradně chválí. A proto mu žerete z ruky a vrtíte potěšeně ocásky. A tak to má být.

Proto ještě jednou, JamiSi, díky. Od teď se mnou bude, moji milí kolegové, jen zábava a legrace. Smile. Snad nebude vadit, když se budu občas smát jen já. Smile.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Vikeji, nakonec proč ne, rád se nechám poučit o co polisu jde.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
nad tou větičkou jsem se pozastavil, když vypadla jednomu senátorovi socdem z pusy jako svého obhajoba prohraného mandátu. (Politika není střetnutí názorů, ale střetnutí zájmů.) Chtěl tím poukázat, že vítěz bude v senátu k ničemu, protože on (nový senátor) tam jde hájit názory, a ne zájmy a nemá-li za sebou stranu je nicka. (ale ted mě napadlo jestli on filuta nemyslel zájmy lidu s krabicí od vína a 7 megama).

Anonymní řekl(a)...

vie
veticka vypada na prvni pohled velice zajimave, ale jak se ji chytne Vikej, udela z ni hromadku poulicniho odpadu. Co je to zajem a co je to nazor? Mysli se odlidne nazory na zajem nebo vice zajmu? Atd.

Milej JeJe, cesi maji tu vlastnost, ze koukaji za hranice a vyberou si ne kompletni reseni ale pouze to, co se jim libi.
Zrovna me treba napada, povinnost denniho sviceni. Zavedli to v Rakousku, posleze po nich i v Cechach natoz v Rakousku to za dva roky opet zrusili, s tim ze to neprineslo zadne zlepseni krome nakladu a v Cechach to zustalo. To je jeden z mnoha prikladu.
A proto poukazu na vedouci ulohu soc-demo, ktera zde vladne uz od valky. A vzpomen si na strukturu spolecnosti, o ktere jsem tady drive psal, treba ze 5% obyvatelstva vlastni 70% vseho. Od valky je vic nez 60 let, presto tzv. socialni demokratii nevadi, ze 95% obyvatelstva vlastni pouze 30% vseho. A jako trecnicka na dortu je, ze lide, kteri vlastni 70% vseho, zaplati do spolecneho hrnce jen 4%.
Zajimave by bylo porovnani, jak to bylo po valce, jestli ti bohati ridnou nebo se mnozi.
Je to tvoje predstava o socialne demokratickem vyrovnanem statu? Proc si v Cechach myslite, ze u vas bude vsechno jinak? Proc se nekouknete za hranice? Kde po 60 letech je jaksi velmi nevyrovnana struktura, alespon podle meho.
Kde jsou po 60 ketech vlady soc-demo, jak vite z mych ridkych zpravodajstvi uplne stejne problemy jako u vas, kde vladne neviditelna ruka trhu.
Cesi jdou a voli opet komunisty a soc-demo, protoze si blahove mysli, ze jim zaridi pohodlny zivot a jistoty. Ale bude to prave naopak, ta jim nezaridi vubec nic.
Naopak, vic jak 60 let nas presvedcilo, nebo alespon ty, kteri maji alespon trochu soudnosti, ze vubec nezalezi na tom, kdo se jak jmenuje a co na verejnosti vypravi za bachorky.
A jestli je nekomu jeho hlas cenny, tak ho prave nema vyhazovat do toho bahna a ma si radeji pockat, az se nebudou menit jen lidi ale skutky.
Byli jste nekdy v bordelu? Psychoparta? Vy jste jako ten, co furt strka penize do bordelu a mysli si, ze si za ne koupi lasku. Pozdeji umira sam, zchudly a lasku si stejne nikde nekoupil!

Anonymní řekl(a)...

http://www.novinky.cz/domaci/282262-stat-udajne-zvazuje-prodej-majetku-za-osm-miliard-korun.html

Vikej řekl(a)...

Samozřejmě LW vše začíná od člověka samotného, a nakonec jsme „polis“ tvořený z jednotlivců. V tom s tebou bez problémů souhlasím. Vždyt neříkám abys nebyl morálně vyztuželý jedinec budující to svou růžovou budoucnost. Ale prozatím co tu dnes máme je šachovnice zájmů a každý si dnes tlačí tu svoji figurku k té „své“ růžové budoucnosti. V té Vienovo třeba budeš ohluchlej rachotem výfuků a budeš se muset modlit ke švestkovýmu kompotu, abys na vlastní kůži poznal jaká to je blbost, a já se budu dobývat ven z hajzlu kam mě Viena zamknul s jeho knihou „Jak to všechno vidím já. Aneb já to vím vše nejlíp“. O to v polis jde, jak a kdo si co na té šachovnici zájmů tlačí, tak si opět tě dovolím říct, že víš prdlajs. Už i tenhle blog by tě vo tom měl poučit. Jinak zníš buď jak najivní nebo falešnej moralista.

Pokud víš ty vo co tomu „polisu“ jde, zase se rád poučím já.

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, tentokrat humorne, hezky jsem se po prichodu do prace zasmal!
Ja furt nevim co je polis a sviceni baterkou. Kolikrat si baterkou svitim, ale na cestu, kdyz jdu z hospody. Mam to daleko a skrz temnej les.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
je třeba psát víc? Snad anií ne, já jsem se rozchechtal, když jsem to četl. To je opravdu kultůra vícekancléřská ...
...Podle vicekancléře nynějšího prezidenta Petra Hájka byl zesnulý prezident Václav Havel v satanových službách a byl nástrojem lži a nenávisti. Nástrojem pravdy a lásky se naopak stala současná hlava státu Václav Klaus.

Hájek to podle serveru Parlamentní listy píše ve své nové knize Smrt v sametu, která má vyjít v listopadu.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=761046

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Vikeji asi jen dvě drobnosti, abych dělal co si myslím, k tomu nepotřebuji ještě o to bojovat, to je myslím první problém, bojovat obecně, to nám zdá se mě vštípili (když bojujeme spolu, nebojujeme proti nim :-)), a jaksi jsme to přijali jako svojí součást, ale třeba to tak máš, nevím. Vždy když jsem "naběhl" a snažil jsem se bojoval (jiné bude asi usilovat, snažit se, pomáhat apod.), dalo to jaksi víc práce něčeho dosáhnout nebo to byla marnost. Za druhý já nic nevím, ale proto ještě nezavřu dvéře, jen říkám svůj názor, zkušenost apod. (a to do očí, většinou vždy, když nejde "třeba" o rakovinu). Absolutní tvrzení? Na to máme jiné šíbry.

Anonymní řekl(a)...

vie
vcera jsem dostal mail. Vy mozna take, pokud ne, abonujte si i Milanka posilani jeho dulezitych zprav. Je v nem toto:
Mili pratele
na setkani s Ladou Libalem v kulturni vile na Lochotine jsem ucastnikum navrhl, abychom sepsali napady cinnosti, ci akci pro nadchazenici mesto evropske kultury. Tady jsou ofocene. Original dopravim do rukou poverene kulturni komise v brzku...
Mejte se krasne, ale revolucne...
Milan

http://resize.like.cz/images/80_109_3_99_22-10-12-11-56-59_1350899819!cid_8B452F5A-0E74-4368-9EE5-17759E00E201.jpg

http://resize.like.cz/images/80_109_3_99_22-10-12-11-57-56_1350899876!cid_D907B628-701C-47D6-B0AB-D3939CA444E0.jpg

je jen skoda, ze na konci nejsou podpisy, aby bylo videt, kdo to tam skutecne napsal.

1) vykopat auta z mesta
S tim se dokazi i identifikovat, akorat se musi vyresit treba zasobovani, jak si neco odvezu a privezu a pod. V Hongkongu to funguje treba tak, ze auto si smi koupit jen ten, kdo ma nejakou garaz nebo parkoviste.

2)Verejna doprava zdarma, ve vozech performance. Dopravu zdarma jsem uz zde navrhoval pred lety, jen nevim, proc bych se mel nechat za to otravovat samozvanymi magory-performery, jejichz umeni me vubec nezajima. Zrejme ba si performer a jiny herec pral, aby bylo narizeno zakonem, ze se na nej musej lidi koukat. Ja bych mu rekl, at tahne k certu.

3) Komunitni kuchyne zdarma a k tomu povinne umelecke programy umelcu financovane z nasich dani! To mohl napsat obzvlaste veliky magor (nepoznate jeho pismo?) Nejenom, ze jsme denne obtezovani milionem reklam z radia a televize, billboardu a jinych plakatu, jeste si umelci preji obtezovat nas povinne u jidla, ktere si zaplatime z dani. Ja nechci byt obtezovan nikdy a nikym, a to ani ne kdejakym magorem, ktery me bude vecne cpat jeho vymysly pred oci.

4) Vyvest vsechno umeni z muzei a redistribuovat do verejneho zivota - zachodky, restaurace a pod.
To je dalsi skvela myslenky! Usetrime za pamatkare! Jen nevim, proc furt nekdo chce nekomu neco nutit. Nebylo by lepsi otevrit hned muzea, at si kazdej odnese co chce? Tim se dila dostaly do rukou, ktere o ne maji zajem a ne nekam, kde by na ne lidi akorat chcali.

5) rikat co si opravdu myslim, vsude, kazdemu, slusne a vecne. Always.
Taky dobre predsevzeti! Ja jsem jen zvedav, kdy me tady LL uz konecne napise, koho volil. Zatim dela, ze nema vubec cas se sem kouknout. To takovej JeJe je statecnejsi. I kdyz vedel, ze pujde na odstrel, presto byl tak statecnej a napsal to. A taky na odstrel sel! ))))

6) zvelebit mestske naspy kvetinami, kameny, jednoduchymi plastikami a obcas uvest hesla Plzenaci miluji sve mesto. Ulevy z dani na prime odkazy na kulturu.
Nejsnadnejsi asi bude, kdyz se umelci daji dohromady a potahnou za jeden provaz. Zalozi si obcanske zdruzeni a o ty naspy, kde jeste kytky nejsou se muzou starat sami. Hrabat, kopat a zalevat, v tom se mohou stridat. Svy plastiky a hesla at si ale strci do prdele, na ty ja nejsem zvedavej. A jeste by chteli ulevy z dani nebo nejlip, neplatit vubec zadny. Dane by sli vyresit treba tak, jakej umelec si prinese pet milionu hlasu plus jeden, podpisu, ze lide souhlasi, aby neplatil dane, ze za jeho umeni jsou ochotni mu vsechno zaplatit, povazuji to za demokraticky postup a od te doby by nemusel platit dane.
pokracovani

Anonymní řekl(a)...

7) omyvatelne sedacky v MHD
8) Vymalovat podchody
9) umyvat lavicky kam neprsi

Tady bych doporucil, kdyz chteji umelci od mesta furu veci, mohou take udelat neco pro mesto. At si vezmou kyble a jdou to jednou za tyden umyt sami, jelikoz mesto to zrejme nestiha. Obcane jim budou urcite vdecni. Dale doporucuji, aby LL a Milanek, aby to nebylo furt anonymni, si vzali kyble a sli hned verbovat sve kolegy. To ma vetsi vahu nez nekomu posilat petice, co ma delat.
A podchody muzou take vymalovat sami, a potom si tam stoupnout a drzet neustalou straz, aby jim to jini umelci-sprejari ihned zase nepostrikali svejma priblblejma znackama. Na trochu te bile barvy snad budou mit, v nejhorsim se postavi na zacatek a konec podchodu a budou prosit, aby jim lidi hodili nejakou korunu do cepice na vymalovani. Umelci, jim vzkazuji, aktivujte Akce Z!

10) pryc s draty na zastavkach MHD, je to jako ohrada pro dobytek.
To se vyresi samo, ze zmizi auta z mesta. Do ty doby to chrani samotny dobytek obcansky, aby neskocil z tramvaje primo pod auto, ktere ridi nejakej opilec.

11) navrhovala bych prac s billboardy, reklamnimi poutaci, hyzdi estet. kultur.prostredi, potlacuje vnimani te opravdove krasy, pryc s manipulativnimi nastroji, slouzi a nahravaji jen opet....

12) sochy ve verejnem prostoru
13) navrhuji podporit u nebytovych prostor "esteticno". Najemni smlouvy jsou totiz tak jednostranne, ze provozovatel nema motivaci vkladat do techto prostor penize.
14) alternativni prostor pro nezavisle umelce s moznosti poskytnuti zazemi (vystavni prostory, nezavisla scena, vytvarna, divadelni, kulturni prostor pro verejnost viz. meet factory karlin a pod.

Tady je videt, ze se do diskuze vlozila zenska nadhera. Zbavi nas billboardu a naordinuje nucene umeni, kteremu se nebudeme moci vyhnout a sochy po ulicich, ktere budou mozna stat primo v ceste tak, abychom se jim museli vyhybat. Pryc s s manipulativnimi nastroji a budeme se radeji ucit zpameti: plzenaci miluji sve mesto.
Z temna reklamy se ocitneme v temnu umeni. Nezapomente, umelci, za alespon ja o vase bedeni nestojim, stejne tak nestojim o vase sochy, kameny a divadla. Obzvlaste nestojim o to, aby me to nekdo na kazdem kroku nutil. Ja na vase vymysly nejsem zvedavej a chci jen jedno, aby me nikdo neotravoval, tedy ani ne samozvany umelec. A obzvlaste ne svejma vytvorama na kazdem rohu nebo dokonce i na zachode.
pokracovani

Jan Jelínek řekl(a)...

Řekni mi, vie, upřímně, jako já tobě o tom, jak jsem volil v krajských volbách, proč jsi do toho (podle tebe tak nesnesitelně) občansky i podnikatelsky represívního Rakouska, stále stejně hnusně spravovaného tamní soc. dem., vlastně utíkal?
Byl to nedostatek relevantních informací? Nebo to byla to mladická romantika? Nebo že by touha po svobodě a po západní životní úrovni? Nevykládej mi, že to – u tak silného jedince, jakým se tu prezentuješ – byla represe, které jsi byl ze strany režimu podroben. Vydrželi ji jiní (LL), dokonce byli (kupříkladu eLeLův kamarád Heřman Chromý) natvrdo zavření ve vězení, ale do demokratického kapitalistického ráje kramle nezahli.

Čemu ale rozumím ještě méně, proč v tom stále represívnějším Rakousku, tak hnusně spravovaném místní soc. dem., pořád zůstáváš, proč jsi už dávno nevypadl za lepším?
A jestliže zůstáváš, třebaže ti rakouský politický režim a životní poměry, které produkuje, nejdou pod nos, proč se domníváš, že "politicky aktivním" sezením doma na prdeli "vysedíš" zlepšení vnitropolitických rakouských poměrů, potažmo svou lepší osobní (občanskou a ekonomickou) situaci?
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
jezis milej JeJe, ja jsem neutekl a ani jsem to nemel v umyslu. Byl jsem vypovezenej, resp. nezadouci. A dlouho predtim me osobne LL tvrdil, ze to vsechno nema cenu a je to nesmyslny. Z jakeho duvodu udelal pozdeji to same nevim, nebyl jsem tam. Netouzim po lepsim, jen jsem to zhodnotil, jak to je. Tady jsem se ocitl mezi asi zrovna ne moc sledovanem segmentu, tak jsem mel klid. Presne receno odesel jsem protoze vetsinou meli lidi strach me potkavat nebo se nechat videt. Samozrejme az na nejake vyjimky. Byl jsem nepohodlny jak pro ty tak po ty druhe, proto jsem souhlasil s vystehovanim a jednoduse odesel.

Anonymní řekl(a)...

vie
jeste neco: A jestliže zůstáváš, třebaže ti rakouský politický režim a životní poměry, které produkuje, nejdou pod nos, proč se domníváš, že "politicky aktivním" sezením doma na prdeli "vysedíš" zlepšení vnitropolitických rakouských poměrů, potažmo svou lepší osobní (občanskou a ekonomickou) situaci?

Nejdou me pod nos, uz jsem tady nekde psal, ze jsem prisel na to, ze nebudu jakokoliv zrizeni nikdy milovat. Dycky to bude utlak, jednou z jedne, potom z druhe strany. Nemam zajem to nikterak menit, protoze jsem natolik chytry, ze jsem poznal, ze to bude vzdycky stejne. Politickou aktivitu nechci podnikat ani doma ani pri volbach ani jinak. Prakticky me to vubec nezajima, jelikoz je to z meho stupne naprosto zbytecne. Da se rici, ze jsem prozrel, ty jeste ne.

Anonymní řekl(a)...

pokracovani:
14) publikovat vizi Plzen 2015, specialne cas Plzen a zena....
Podle predpisu ma byt vsude zen nejme 40%, nejsou-li, musi se nejak rychle vyrobit! moc casu vam uz nezbyva. Vzdyt ten jejich vybor je plnej zenskejch 9 kusu na 5 muzu, to je pres 64 procent! Co si teda pisatel preje?

15) Zavest motorky na vysavani psich hoven? Toto je obzvlaste dementni prani! Zrejme majitel psa, kterej chce aby druzi po nem uklizeli hovna. Na to bych navrhnul snadne a jednoduche reseni. Kazdy majitel zvirete nastoupi povinne v nedeli v 8 hodin rano s vlastnim koleckem a smetakem, lopatou a kyblem vody pred okresni vybor a tam kazdemu urci, kde budou uklizet do 16 hodin hovna po svejch zviratech. Kdyz je kazdy den vodi ven, tak jednou tydne si to pujdou 8 hodin uklizet. Sami po sobe! A jestli ma nekdo 2 nebo 3, tak bude uklizet dve nebo tri smeny a to kazdej tejden! Tomu se rika odpovednost. Proc pozadovat po meste, aby to za ne uklizeli? Nasrat!

16) Na sidlistich zavest kompostery.
A co tam budou kompostovat? Zbytky jidel? Si je tam prece mohou postavit sami!

17) Rozjet projekt, ktery nas znova nauci cist knihy a interpretovat jejich obsah.
18) Vratit titul a zachovat kulturu

To jsou dva krasne tribunove pozadavky, kde se budou akorat dobre tunelovat penize. Projekt slibuje krasnou bezednou popelnici.
Tvurci projektu si budou krasna dlouha leta zit bez stresu a v klidu vyckavat sve penze. Takovych projektu uz je tady vic.

Abych teda svuj elaborat shrnul, vypada to, ze nam kdosi chce naordinovat svoji ctenou kulturu jako lek na vsechno. Budeme se mit tak krasne denno-denne si uzivat eticna na ulicich, pod hesly, na zachodkach, v restauracich a big brother 2015 bude nad nami bdit.
Se picnu, na neco takoveho muze prijit akorat dement nebo skupina dementu.

Ostatne, kdyz jsem drive chodil do nejakeho sportovniho krouzku, kdyz jsme neco chteli, delali jsme si to sami. Postavili jsme si treba telocvicnu, kdyz jsme ji potrebovali. Jak jsme uz dnes dosli daleko, kazdej pozaduje, aby za nej druzi vsechno udelali a vsechno mu dali. Kdo jim brani v tom, aby si udelali verejnou sdruzeni, sehnali si objekt a delali si v nem vsechno sami, za predpokladu, ze se budou starat o zvedavce a milovniky umeni, a ze vstupneho a prodanych umeleckych del budou zit. Odpoved zni: Nikdo jim nebrani! Nevim, proc si vsichni furt mysli, ze jim mesto musi vsechno dat. Kazdej kutil si vsechno zaplatit sam a kuti take podle toho, na kolik ma. Me uz lezou vsichni umelci na nervy.

Jinak mam volny objekt, kde si Milanek muze postavit divadlo a delat si tam performance az do aleluja, za predpokladu, ze si zaplati naklady. Cekam ze se nadsene ozve!

Anonymní řekl(a)...

heleheleeleele -
zajímavé, později.

Jan Jelínek řekl(a)...

To vie:

1) (vie): "Byl jsem nepohodlny jak pro ty tak po ty druhe, proto JSEM SOUHLASIL S VYSTĚHOVÁNÍM (neboli měl jsi možnost si vybrat - JJ) a jednoduse odesel."

Režim na tebe zatlačil (to je to metaforické svrbění, o němž níže mluvím), tobě se to nelíbilo, a tak jsi (s úlevou a tedy i s určitým povděkem) přijal jeho laskavou nabídku. Na rozdíl od jiných, kterým bylo nabídnuto stejně laskavě totéž východisko z jejich krušné OSOBNÍ situace (například V. Havlovi ve vězení), ale ti odmítli a pokračovali ve VEŘEJNÉM boji proti režimu dál.
Mimochodem, přijmout (odsouhlasit) tento typ laskavého řešení bylo mnohem bezpečnější a pohodlnější, než utíkat ilegálně přes hranice nebo zůstávat v cizině z turistického zájezdu jen s lyžemi nebo plážovým vybavením v ruce a s pasem (či dokonce bez pasu, jako má sestřenice Susanne) v kapse. Neboli – když sis mohl do nového domova přeci jen něco navíc odvézt – bylo vystěhování o to výhodnější.

Vezmi prosím s důvěrou na vědomí, že tě nijak nesoudím, a už vůbec ne z pozice někoho, kdo by se v tvé situaci zachoval jinak a lépe. Pouze rozšiřuji kontext tvého ÚTĚKU z ČSFR do Rakouska o některé nuance. Proto si, vie, nic nenalhávej, ÚTĚK to byl. Ty ses vůči režimu choval takovým způsobem, který režim nebyl ochotný akceptovat, proto vůči tobě uplatnil různé „sofistikované“ represe (v rámci akce Asanace, tuším), tvé nejbližší okolí tvůj statečný principiální boj neocenilo, dokonce se ti začlo vyhýbat, a tak jsi své neřešitelné problémy vyměnil (zbavil ses jich, utekl jsi od nich) za svobodu demokratických (politicky a hospodářsky liberálních) Rakous, za novou, optimističtější životní šanci. Ale ani ve svobodné, demokratické, ale kapitalistické zemi, byť v počátku relativně chráněn statusem politického uprchlíka, nebyla situace azylanta nikterak lehká a člověk se musel umět (a to bezezbytku, cizím jazykem počínaje…) postarat sám o sebe. Můj otec emigroval se ženou a šestiměsíčním dítětem do Německa; sestřenice Zuzana (nyní Susanne) přejela jugoslávsko-rakouské hranice v kufru auta svého milence (žije a pracuje dosud v Německu); sestra mé ženy s manželem a dvěma dětmi zůstala v Rakousku na „lyžařském zájezdu“, část její rodiny žije stále v Německu, část je zpět v Česku, takže z rodiny vím, alespoň zprostředkovaně (zkušenosti jsou sdělitelné, ale nepřenosné), o čem a jak nelehké to bylo.
(pokračování)

Jan Jelínek řekl(a)...

(pokračování)
2) (vie): „Politickou aktivitu nechci podnikat ani doma ani pri volbach ani jinak. Prakticky me TO vubec nezajima, jelikoz je TO z meho stupne naprosto zbytecne. Da se rici, ze jsem prozrel, ty jeste ne.“

Ale zajímá tě TO, a to velmi! To bys furt vášnivě nežvanil o tom, co by se mělo udělat, jak to udělat, aby tohle nebylo a tamto bylo, a když se to neudělá takovým způsobem a tak razantně, jak říkáš ty, tak to nemůže dobře dopadnout… Dokonce by ses k aktivistům i přidal, nebo jim alespoň fandil, ale protože to NEVYPADÁ, že vbrzku či vůbec někdy uspějí, tak proč by ses angažoval. To je gros tvého individualistického (když tomu dám „morální nálepku“: „vychcaného a sobeckého“) způsobu „prozření“.
Ty ale budeš tvrdit (abys měl alibi a nevypadal jako vychcanej sobec), že společný odpor občanů, uskutečňovaný demokratickými prostředky proti (podle tebe a tvých poputčíků) nevratnému směřování současné civilizace k málem „apokalypse“, uspět nemůže, takže nejen že nejsi „vychcanej sobec“, ale narozdíl od těch, „kteří se poškrábou, když je něco svrbí“, ty jsi ten chytřejší, ba moudřejší než oni, a tak se nepoškrábeš ani při svrabu, byť by svědil čím dál víc, a čím dál víc se rozlejzal, protože jsi PROZŘEL a VÍŠ.

Nicméně, právě v rozdílu mezi DOMNÍVAT SE (vypadat) a VĚDĚT, mezi MOŽNÁ a URČITĚ, tkví tragická slabina tvého dumání (zejména) o politice. Používat „selský rozum“ se bráníš, cokoli tento základ přesahuje použít neumíš, když můžeš VĚŘIT, že „VÍŠ“, co nás v Česku, vás v Rakousku a vůbec DÉMOS ve světě, politicky, hospodářsky, kulturně atd. v budoucnosti čeká, a proto „s neotřesitelnou logikou“ VÍŠ, že nemá smysl cokoli proti „nastávající apokalypse“ dělat. Takový nesmysl, omyl, blbost, kravinu, píčovinu… může vyplodit a uminutě prosazovat jen pýcha omezeného rozumu…, nebo co. Protože o budoucnosti světa lidí nemůžeme JISTÉHO (stoprocentně spolehlivého) říci nic. A čím je ta budoucnost vzdálenější, tím je pravděpodobnost správné prognózy nižší. Spekulovat můžeme o čemkoli, zde na blogu je velice frekventovaným tématem politika a ekonomika, nejlépe ta globální, protože o ní – jeden jako druhý – víme nejméně, a právě proto je to téma tak oblíbené, anžto k planému žvanění příhodné. To, že zítra vyjde Slunce a bude zítra stále ještě vládnout Nečasova vláda, je téměř jisté, ale kdo bude vládnout v Česku po nejbližších parlamentních volbách už nelze TVRDIT nic jistého, jen pravděpodobného. PATRNĚ levice. Že vyjde i za půl roku či za dva roky Slunce, je setrvale téměř stoprocentně jisté, protože na tuto fyzikálně (astronomicky) danou skutečnost nemají lidi žádný, ale absolutně žádný vliv.

Jasně že vím, že ty si budeš dál dělat, co uznáš za vhodné, a myslet taky. Ješitnost ti nedovolí uhnout ani o píď. Ovšem jen do doby než pocítíš, že tě na vlastním těle a duchu nesnesitelně svrbí to, co většinu ostatních.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
mimo jine Vikeji, ja jsem si cetl tvuj prizpevek uz alespon desetkrat a furt nemohu prijit na to, co jdi chtel rict. Pises:
... Vždyt neříkám abys nebyl morálně vyztuželý jedinec budující to svou růžovou budoucnost....
Je to to same jako toto:
Vždyt říkám abys byl morálně vyztuželý jedinec budující to svou růžovou budoucnost....???
Ja jsem uz z tvyho slohu celej tumpachovej!
"Nerikat abys nebyl" je podle me to same jako "rikat abys byl"

Ty teda pises:
jsme spolecnost slozena z jednotlivcu. V tom souhlasim. A rikam ti abys byl moralni jedinec usilujici o svou ruzovou budoucnost.
Tomu rozumim, potom k tomu ale pridas:
a dnes tu mame sachovnici zajmu, kde si kazdy tlace svoji figurku jak chce.
Dale pokracujes:
O to ve spolecnosti jde, jak kdo si na sachovnici zajmu tlaci svoji figurku. Tak si te ze vis prdlajs. O tom te uz presvedcil blog. Jsi naivni nebo falesnej moralista.

A ted jeste jednou zkracene:
Rikam ti abys usiloval o svou budoucnost. Ale dnes je tu mnoho zajmu, a kazdy si dela buduje svoji budoucnost. A o to ve spolecnosti jde. Jsi naivni nebo falesnej, kdyz to nevis

Me to Vikeji celej den vrta v hlave, co jsi LWV vlastne chtel rict.

Anonymní řekl(a)...

vie
Uz je me jasne, kam miris muj milej JeJe. Tady se ale ocitas na tak slabem ledu a v takovem podnebi, ktere vubec neznas. Ano, mel jsem moznost volby mezi kriminalem a vystehovanim. Zvolil jsem si to druhe, jeden z duvodu jsem uz napsal. Uplne presne jsem si o vystehovani jeste musel zazadat sam a cele vzdelani take zaplatit. Dnes to statu prijde vhod, nemusi davat nic do poradku. Po uredni strance. Po lidske strance me opet predhodis, ze jsem si vyjel bez problemu a bez nebezpeci jako cestujici za lepsim. Tja, co mam na to rict?
Jsou lide, kteri se z domova nehnou, a jsou taci, kteri odejdou. Volba, pred kterou jsi postaveny, zalezi na tve osobnosti a jeste jinych okolnostech. Znam jich spoustu, kteri odlouceni jednoduse nemohli snest a kazdy den touzili se vratit.
Co me chces ted predhazovat? Ze jsem nezustal a nenechal se zavrit? Ze jsem nebojoval dal za lid? (i kdyz to zadnej boj vubec nebyl!) Nebo za tebe? To bych si asi poblahopral, kdybych zjistil ze po pa letech jdou lide opet volit komunisty. Tusim, ze jsem udelal moc dobre.
Jeste jednou zopakuji, ze uredni verze je ta, ze jsem si zazadal o vystehovani a bylo me to povoleno a i na vlastni zadost jsem byl zbaven statni prislusnosti. Potom jsem se normalne sebral a odjel. Jak to budes nazyvat, je me uplne jedno. Pas jsem take nemel, dostal jsem papir kde jsem se narodil. Tecka.
Odjel jsem proto, ze me uz bylo k bliti. Nikoliv za novymi sancemi.
Tvoji druhou cas necham bez komentare, ta se vaze k dnesku a co s tim mam delat? Hadat se? Ne! Me je to uplne jedno.Njakym myslenkam na spolecny odpor, o kterem se ty zminujes, se mohu akorat od srdce zasmat. Spolecne odporujete a jdete volit komunisty? Ty vole, ja se uz uplne picnu. To uz nema uroven ani rvani do zachodove misy. Spis to srovnam s tim, ze spis o pet minut dele nez je zvykem a vstavas s blazenym pocitem a trech te visi slova: To jsem jim zase zasadil ranu!
ha ha ha
A jeste jsem zapomnel na volebni listek jednou za 4 roky. Nebo je to za 5 let?
To je cely vas odpor obcanu!
A ted me jeste jednou rekni, kdo se DOMNIVA a kdo VI?
Mimo jine, za muje pusobeni v CSSR jsem nikoho nividel a ni neznam, kdyo by alespon trochu bojoval. Jelikoz zvlatlat ve vinarne, psat nejake pamflety a rozmnozovat texty neni zadny boj. Nikdo prakticky nic nedelal, akorat rezim si ty bojovniky vyrabel sam, protoze nejake potreboval. Tedy ani ja jsem prakticky nebojoval za nikoho.

Vikej řekl(a)...

Jejda Vieno. Porovnej tyhle dvě věty: „Já tě neříkám abys neskákal do neznámé vody“ a „Já tě říkám, abys skákal do neznámé vody“. Cítíš ten rozdíl? Jedna věta člověka neodraďuje a druhá ho k něčemu nabádá. A ted si to samé převeď na toho morálně „vyztužilého jedince“.
Pokud jsi z mého stylu tumpachovej tak to je mi líto. Podle toho jak jsi mě velice a velice špatně parafrázoval, tak vidím, že máš opravdu problém se čtením a proto asi ty komentáře nečteš, jak ses tuhle zmínil. Dovol mě tě to přiblížit co jsem těma „figurkama“ myslel, i když to byla šíleně jednoduchá metafora. Každej člověk má nějaký ten svůj osobní zájem, tedy si tlačí tu svoji „figurku“ = zájem, na šachovnici. Někdy jsou ty zájmy ostentativně jasné jindy zamlžené. I ty máš určitě svojí agendu jako kterejkoliv člověk a hlavně snad jako businessman. LW myslím stejně tak. Jste na políčkách možná blízko u sebe, kdo ví. Ty třeba pracuješ v retailu a LW přes Internet. Koho z vás se víc nasere pokud by se zvedla daň na retailový obchod? A více versa? A takových podobných zájmů, i když se ani nestřetávají jsou myriády. Milan Kohout by třeba rád zavedl daň na podporu performátorů a klidně by se rád stal jejich Faginem kdyby mu někdo dal šanci. Ty bys měl pro něj jiné úkoly a on zase pro někoho jiného, atd. To se i prolíná a i když určité trendy z toho vzniknou stejně si každý jdeme za „svým“. Já tě třeba ze srdce podpořím s těma performerama, ale zase bych tě udupal s těma vejfukama. LW třeba naopak, ale co ví o celém polisu a o tom jak by se zachoval k tvým vejfukům a Milanovo „kultuře“. Prdlajs. Proto říkám, že o tom LW ví hovno co „polis“ chce. Ale zase neříkám, že žít slušně nemá vliv na okolí. A to neznamá že žít slušně má na okolí vliv, jestli chceš. Tak si to nějak srovnej. Já jdu spát.

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

"Prdlajs. Proto říkám, že o tom LW ví hovno co „polis“ chce."

A ty zase víš hovno o tom, co chce LWV. Perpetum debile. Vskutku výživná debata. Smile.

Vono je to myslím mnohem jendodušší. To, co LWV napsal, nemělo se "zájmy" ve smyslu "osobní agendy" vůbec nic společného. Zkus někdy trochu vnímat. A přemejšlet. Každá lidská bytost, která je součástí polis, chce od polis totéž - respekt, uznání, ocenění a lásku. To se nedá skrze "zájmy" nijak vylobovat. Je ale možné se v životě chovat tak, abychom to dostali. A právě to měl - domnívám se - LWV na mysli.

Vikej řekl(a)...

Ajta, krajta. Bojovník za lidské porozumění, ale bytost spatlaná asi z kondenzované žluči a pelyňku zvaná JS se ozvala. To víš ty šaolíňskej mudrlande, že „Každá lidská bytost, která je součástí polis, chce od polis totéž - respekt, uznání, ocenění a lásku.” I třeba Vie když projede vesnicí s upravenejma vejfukama a plynem na plný koule potom čeká, že když vleze celý rozzářený do knajpy, jak si lidi mezi sebou šuškají, otáčí na něj velebně zrak a říkají si „Das is eine grosse tschechishe machr“. A dodávají „Prosit, Herr Machr“. Nebo tak nějak. Ale jo JS, to víš že LW respektuju. Taky mezi jinejma důvodama je to, že mi neříká Perpetum debile jako jiní jinak perpetuovani osvicenci tady na blogu. Vono to je vopravdu jednoduchý.

Hezky se chovat je definitivně chválihodné a ovoce to i občas nese. S tím souhlasím. A člověk by od toho neměl ustoupit jen proto, že okolo sebe vidí tolik příkladů jež svědčí o opaku. Měj se hezky JS.

Anonymní řekl(a)...

vie
Ale Vikeji, dopustil ses malicke chybicky. Ja ti to napisu spravne:
„Já tě neříkám abys neskákal do neznámé vody“ a „Já tě říkám, abys skákal do neznámé vody“.
spravne by bylo:
„Já tě říkám, abys skákal do známé vody“ !!!!!!!
Rozumnel jsem, jen nevim, proc pises to, co kazdej vi a jeste tak kompliovane, aby tomu nebylo spatne rozumnet. Ze ty by ses taky hodil kamsi na tribunu? ha ha ha

Vikej řekl(a)...

Jasně Vie, jsi mistrem dvojitých negativů. Proto neříkám, že nesedíš v poslední lavici ve třídě J. Amose. Jak jsi daleko s tou knihou jak jsem tě navrhnul? Co takhle dát jí název: „A přece stojí“.

Anonymní řekl(a)...

vie
jo to byl navrh Vikeji? Tak clovece, ja pisu obcas povidky. Jedna z mych nejlepsich, za kterou jsem sklizel hodne a hodne potlasku je treba Tajemny kufr nebo Cesta na lokomotive, obe jsem uz davno hledal a nenohu je najit, jinak bych je sem uz davno dal.
Take si vsimni toho, ze nemohu psat jak to vidis ty, nemohu ani psat, jak to vidi JeJe ci kdokoliv jiny, mohu jen napsat, jak to vidim nebo si myslim JA. Take si myslim, ze jsem se nikdy nezminil o tom, ze je to absolutni pravda. Je to jednoduse svet, jak ho vidim ja, tedy muj svet, zrejme se nikdy nebude kryt s tvym svetem. Rozdil je v tom, ze JeJeho svet se casto kryje s tvym, je to takova zvlastni symbioza, ale nikoliv vyjimecna. Takova symbioza se nachazi v nasem okoli castokrat, o ucelu se radeji nezminuji.
A jeste neco mohu! Napsat, co si myslim a nevykrucovat se.

Jan Jelínek řekl(a)...

Člověče, vieno, proč reaguješ tak podrážděně na docela přirozený zájem o motivy a pocity člověka, který byl donucen opustit svou rodnou zemi, vypadnout do „cizího neznáma“ z prostředí, které od dětství znal a v němž byl doma; proč by ti měl vadit zájem o tvou osobní reflexi situacë, která nebyla ani u jiných s podobným osudem jednoduchá natož totožná? Vždyť jsem tě upřímně ujistil, že tě nijak nesoudím, protože jsem v takové situaci nebyl, a tak nemohu VĚDĚT (byť bych se stokrát sebezpytně DOMNÍVAL), jak bych se v ní zachoval já.
O objektivně (nikoli emocionálně) jednoduchém problému, zda a proč v demokracii volit či nevolit jsi tu napsal málem romány, a furt ti tenhle tvůj vnitřní (EMOCIONÁLNÍ, nikoli věcný) problém nedá pokoj. Ovšem existenciálně citlivou otázku (z pohledu všelikých a vždy v nějaké míře přítomných vnějších tlaků a vnitřních motivů otázku opravdu nejednoduchou) o okolnostech tvé emigrace (?přesněji? vystěhování), jsi původně odbyl jednou rozvitou větou. A ani podruhé to nebylo nic moc. Což u mě vzbudilo, při tvé jinak neohraničené povídavosti, pochopitelnou zvědavost. A pocit, že je to pro tebe zřejmě stále citlivé a vnitřně nedořešené téma. Ten jsi posílil například tímto odstavečkem (cituji):

„Mimo jine, za muje pusobeni v CSSR jsem nikoho nividel ani neznam, kdo by alespon trochu bojoval. Jelikoz zvlatlat ve vinarne, psat nejake pamflety a rozmnozovat texty neni zadny boj. Nikdo prakticky nic nedelal, akorat rezim si ty bojovniky vyrabel sam, protoze nejake potreboval. Tedy ani ja jsem prakticky nebojoval za nikoho.“

Jana Husa pro pravdu (kterou „žvatlal“ v jakési obskurní Betlémské kapli a při lidových „polních kázáních“) a neústupnost při jejím hájení na Kostnickém koncilu, upálili. Udělali z něj „schválně“ mučedníka, protože takového potřebovali, a s radostí potom vyslali do vzbouřených husitských Čech dvě neúspěšné „křížové výpravy“ atd…. – zopakuj si dějiny příslušného období.

Klíčová je proto především tato tvá věta: „Tedy ani ja jsem prakticky nebojoval za nikoho.“ Podle mého mínění jí stvrzuješ neutuchající palčivost tvé tehdejší (a potažmo i dnešní) osobní problematiky, jak (a zda vůbec) za něco (kupř. zlepšení politických poměrů) bojovat, aby to mělo (pro tebe) okamžitý praktický smysl. Protože v opačném případě, kdy je nacházen smysl boje (kupříkladu) „jen“ v něm samém (jako výraz – podle vieny – beznadějného odporu, nesmyslné obrany), takový boj žádný smysl nemá. „Čertovo kopýtko“, které si autor citované věty zdá se neuvědomil, skrývá ono „prakticky nebojoval“.
Ergo, tehdy jsi, vieno, sice bojoval, což věta implicitně připouští, ovšem tehdy ses přitom (dnes už ne) DOMNÍVAL, že bojuješ „prakticky“, že ten boj bude mít nějaký hmatatelný pozitivní výsledek, kdežto dnes už VÍŠ, žes bojoval jen „teoreticky“, protože to k ničemu hmatatelně pozitivnímu nevedlo.
Opět stejná chyba! Domníváš se BEZEZBYTKU ZNÁT všechny důsledky svých činů, což reálně NENÍ MOŽNÉ.

Za tou opakující se chybou jsou osobnostní danosti. Pro dominantní netrpělivce (jako je kupříkladu viena) je totiž vědomí, že se zachoval sice správně, leč jaksi „neviditelně“, „muškou jenom zlatou“, kdežto „Jumbo Jet“, to je teprve „moucha“ té správné velikosti a důležitosti, o kterou má smysl reálně usilovat.
JJ

Vikej řekl(a)...

Vie napsal: “Takova symbioza se nachazi v nasem okoli castokrat, o ucelu se radeji nezminuji.”

Ježíš Vie, teď jsi mi silně zvedl hladinu zvědavosti co by to tak mohlo bejt.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
JJ možná je jen otázkou, zda to co ty nazýváš boj, opravdu nějakým bojem bylo. Já bych se tady klonil spíše k Vieho pohledu, protože zpětně to za žádný boj taky nepovažuju (myslím tím tu činnost co jsme tady za komančů dělali - samizdaty apod. - mě to prostě jen bavilo a oficial se to dělat nedalo a když to ještě k něčemu bylo, proč ne). Ani tehdy, si myslím, že to tak skutečně nebylo. Prostě si člověk jen hájil svůj prostor svobody a nechtěl přistoupit na jejich hru, ale zda to byl boj? Já si myslím, že ne. Pro to jsem třeba nechtěl na ty Vaše přednášky o disidentech, říkám tomu - malovat historii vítězů (ty co asi domlouval LL v Německu, či kdo). Proto rozumím Vienovu postoji a to co ty okolo píše je spíše osobnostní vieovská omáčka, aby tě to zapadlo do kontextu, ale není to Vieho osobnost a případně jeho nevyřešené otázky, jak je popisuješ. Ale Vie ví sám nejlépe jak je to a vyrovnat se s emigrací či vystěhováním soudím nemá konce. Tohle je můj pohled na tu Vaši diskusi.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
možná by se dalo ještě dodat, nepovažuji za záslužné a hodné metálů a neutuchajícího obdivu, když si někdo stojí za svým proti různému nešvaru a nepravostem a neohne svojí páteř jen pro nějakou momentální výhodu či zdánlivý bonus.
Ale vážím si lidí, kteří to dokážou držet jako svůj životní postoj, aniž by bylo potřeba to vykřičet.

Anonymní řekl(a)...

vie
kluci, vy me dodavate takove mnozstvi energie, ze uz jen proto se vyplati zit. Uz jsem mel strach, ze jsem vycerpan, ale ted do me primo proudi nova Niagara neutuchajici energie.
Ja jsem chtel uz zmenit tema, protoze ta politika je uz oddiskutovana, je po vobach a nic se nedeje. Navrhnul jsem vam tedy navrat ke kulture a az vcera vecer me doslo, ze jsem vlastne vymyslel scenar k novenu ceskemu filmu, klasicke komedialni grotesce, v ktere jsou Cesi mistri a v zahranici se malokdy neco takoveho objevi. Asi ted tapete, protoze zrovna nevite o co jde. Nebudu vas ale dlouho napinat, protoze pri vasem zaujeti by jste na to stejne neprisli. Jak jsem jiz napsal, i me samotnemu to doslo az vecer, pri me ceste z prace domu.Takhle nejak vznikaji velika dila, nevedomky a az pri blizsim zkoumani se nam zjevi to prave zlato.

Anonymní řekl(a)...

vie
uz jste na to prisli? Urcite ne! Ja vam tedy napovim: Psi hovna.
Komedie hlavnich postav, nevzdelaneho alfa-samce, ktery se ujme starostovani ve vesnicce, coz zrovna nekolika inteligentum nejde pod nos a zacnou s nasim alfa-samcem bojovat. Kladou mu ruzne nastrahy a formou inteligentnich dopisu ho upozornuji, kde udelal zase chyby ve svem vedeni. Jenze nas dominantni samec se neda! Vymysli si novy vesnicky demokraticky zakon o tom, ze nikdo nebude psi hovna po inteligentech uklizet za ne, Udela demokraticke hlasovani a aby vyhral, jeste vychcane necha do obce prihlasit nekolik obcanu, kteri si vecne stezuji na hovna na svych botech. Hlasovani svym vycuranym uskokem vyhraje a naridi inteligentum, ze kazdou nedeli prijedou s koleckama, lopatama a kyblema a od 8 do 16 hodin museji uklizet hovna po cele vesnici a umyt vsechny pochcane rohy, coz inteligenti, obleceni do gumovek, gumovych zaster a gumovych rukavic desne nespokojene snaseji, jednak jako prohru inteligence a estetiky nad hulvatstvim nevzdelanych a jednak, ze musej uklizet hovna po svych milaccich a nechapou, proc to nedelaji za ne druzi. A pri meteni se vsude lepicich hoven neustake kujou pikle, jak to tomu nevzdelanci vrati i s urokama.
A nas dominantni alfa-samec starosta vstane rano pred osmou a jeste zyva, kdyz odhrnuje zaclonu vidi gumove postavy jak tlaci sva kolecka smerem k seradisti, usmiva se a rika si pod vousy: tady mate tu svoji demokracii, oblece se, vynese si hrnek se svym kafem na terasu, aby mohl pozorovat gumaky pri uklidu a mysli pri tom, ze ho ceka zase jeden krasny den.

Co na to rikate?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Vie já bejt tebou, jdu koupit kameru a najmu herce. :-)

Anonymní řekl(a)...

vie
Vis JeJe, ja ti reknu, kde je problem. Tady se takove veci neresi, Tady prakticky neexistuji a hlavne to nikoho nezajima, tedy neni co resit. Jedini, kdo takove veci resi jste vy u vas doma a mam pocit, ze to neustale dokola resite proto, ze vlastne resite sami sebe. Zeptej se na to Vikeje, ja myslim, ze me da za pravdu. Nikoho to nezajima a nikdo netridi, jestli jsi prisel pesky, vlakem nebo v kufru. Proto neni co resit, kdyz to nikoho nezajima. Nevim, jestli jsem reagoval prehnane, pokud ano, tak mozna proto, ze bych rekl, res si sebe na sobe a me do toho nazatahuj. Jestli si chces vyresit nejake veci z tve minulosti, res si je na sobe a ne na me. Ja mam sve tkzv. vyresene protoze jsem je nikdy resit nemusel. Abych ti to lepe vysvetlil, poskytnu te hrubou kostku me nove divadelni hry.

Herci:
policajt
Vena Svobodomyslny, ktery rad kuti
Venca Nenapadny
Peta Mental
Dejiste: nase zname vyfuky, garaz, a jeji okoli

Vena, kutil rad kuti a jezdi na motorce, jelikoz to z nejakeho duvodu povazuje za cool. Nekde si sezene kus plechu. Vezme si kladivko trpelive do plechu cele dny tuka a klepe a snazi se, bez ohledu na pracnost, z toho plechu vyrobit rouru, kterou vymeni za standartni, a doufa, ze u svaho motocyklu dosahne primo bozskeho zvuku. Tak ve sve garazi kove a kove az ten plech zakrouti. Potom ho kamsi odnese, kamarad v jine garazi mu to svari a tim dostava trubku. Hotovou trubku si koupit nemohl, protoze nikde neni, musi tedy ve sve garazi vyrabet vsecho sam. Konecne ma tedy trubku, kterou pote blouhe dna brousi a lesti az dosahne pozadovaneho efektu, bozsky zvuk slibujiciho. Konecne jednoho dne trubku na svy stroj namontuje a uz ho nic neudrzi, aby motorku nevytlacil z garaze a jel se s ni projet po krajine.
A tak vyjede, jede mezi poli a loukami a cas od casu oteci trochu hlavu a posloucha sound, ktery jeho trubka vydava. Kdyby byl na svete sam, mohl by takto jezdit vecne a byl by naprosto spokojeny.
Jenze ho jednoho dne na sve ceste ceka velike prekvapeni. Na krizovatce stoji nudici se policajt, ktery prave telefonuje s manzelkou a domlouva s ni, kterak si postavit hezky dum. V tom okamziku kolem nej projizdi nas Vena Svobodomyslny a sound jeho trubky je jeste dlouho slyset.
"Milacku, musim koncit! Uz vim, jak si nas dum postavime. Prave se kolem me prohnala nase budoucnost, muj milacku...pusinku, pusinku...musim koncit nez me nase budoucnost utece", a ukonci hovor.
Jenze chytit rachoticiho Venu a naparit mu pokutu by bylo moc jednoduche. A tak policajt vymysli plan,co udelat s elementem Veno a zajistit si dobre misto a chvalu u vych nadrizenych. Neco takoveho jeste nevideli!
pokracovani

Anonymní řekl(a)...

A od te doby zacina hra na kocku a mys. Policakt sleduje Venu a snazi se zjistit, jak vubec k takove roure, co vyrabi takovej strasnej sound, prisel. Tusi, ze podobnych rusivych elementu bude vice, ze Vena si to rozhodne neudelal sam. Zjisti si, kudy Vena casto projizdi, vzdycky se tam potom postavi a zapisuje si vsechno mozne. Ma v planu odhalit celou bandu rusitelu, coz mu prinese nejen zvyseni platu ale zajisti prave i jeho budoucnost.
Jenze Vena zacne neco tusit, protoze potkava furt policajta, ktery ho nepokutuje. Zacne se mu vyhybat a voli jine cesty a policajt je nuceny pristoupit k dukladnejsimu sledovani. Ted se uz hra na kocku a mys hraje na plne obratky. Za par tydnu policajt uzna, ze je banda uz zrala a necha spadnout klec. Chytne Venu, vyslicha ho a chce od nej slyset vsechna jmena, ktera mu s rourou pomahala. Spousta jich uz stejne ze sledovani zna.
"Podivej se Veno", rika mu otcovsky, "ja jsem strazce poradku a ty nam tady nebudes jezdit a rusit vsechno ptactvo".
Vena si ale postavi hlavu a dostane napad, ze bude kde chce. Policajt je v uzkych, protoze klepani v garazi do plechu je prece jen malo na poradny flastr. A skupinu kterou objevil, s tou taky poradne nic neudela. Musi najit vic!
Ted uz sleduje vsechny a vsude. Jeho kolegove se chteji na pripadu take prizivit, tak mu vrele pomahaji. Konec koncu i jeho sef se chce blejsknout zase pred svym sefem. A tak to jde do nekonecna. Sleduji Venu a vsechny kolem, uz vubec nejde o nejakou rouru, ale jde o stovky rour, ktere by se najednou mohly nekde objevit.
pokracovani

Anonymní řekl(a)...

Nas Venca Nenapadny vsechno pozoruje z povzdali a nic nerika. Jmenuje se nenapadny a radeji se nijak neprojevuje. Hra na kocku a mys ho nezajima, konec koncu by take mohl byt na konci hry snezen. Vi, ze o kus dal jsou vesnice, kde je takovych priblblych rour dostatek a nikdo si tam s nimy hlavu nelame. Tam maji na starosti jine veci. Ma v umyslu radeji zmizet do druhe vesnice, nez pracne kutat do plechu v garazi. Tam muze mit rour kolik chce. A jezdit se soundem, s jaky se mu zachce. Dokonce ho muze i nekolikrat denne menit.
Ovsem znizet z vesnice neni jen tak, muze to byt i nebezpecne. Druzi, co chteji take roury, ho mohou masemu policajtovi prasknout a nakonec by mohl zkoncit jeste hur nez Vena. Jenze myslenka roury je tryznici. Neda mu spat az se nakonec jednou odvazi k nebezpecne akci. Necha se zavrit do kufru a prevest do jine vesnice. Od te doby uz nestrada, rour ma dostatek a muze si je menit jak je mu libo mezitim co nas Vena stale ujizdi po polnich cestach a prakticky si nemuze svoji delanou rouru patricne vychutnat.
Policajtovi a jeho pomocnikum pomalu dochazeji nervy, protoze nemohou najit furt nic velikeho na cem by sla postavit konstrukce jakesi fabriky, ktera chrli stovky rour denne. Ma jiz lepsi misto, jeho sef take, a dum se zahradou si za odmeny uz take postavil. Konec koncu byl Venou neustale zamestnan a neustale ve strehu. Uz ho to nebavi.
Zavola si Venu a rekne mu: "Heled se Veno, vezmi si svoji rouru a zmiz do jine vesnice, jelikoz te mam uz dost a hra me uz prestala bavit. Tak si vyber, bud jina vesnice nebo kriminal". Tja, nas Vena si vybral jinou vesnici, protoze by stejne nikdy uz nemohl jet tam, kam se mu chce.
Z vesnice jsou uz tedy pryc dva, Vena Svobodomyslny a Venca Nenapadny.

Jenze jsme skoro zapomenli, ze tady mame jeste dalsiho herce, a sice Petu Mentala. Peta Mental ma rad take motorky ale nemel takove stesti, byt zrucny, jako treba nas Vena, tak se do vyroby v garazi radeji vubec nepoustel, za to si ale o rourach rad cetl, vystrihoval clanecky, ktere si lepil do sesitku a sem tam si naladil radio z jine vesnice. Mel tedy vseobecne dobra prehled a doma nalepane clanecky o rourach v sesitku.
Hlavne mel ale to stesti, ze jednou neprojel kolem snaziveho a ambicionisniho policajta, ktery zrovna planoval svuj dalsi postup.

Konec hry nas stavi pred tri otazky, prvni je: Kdo z tech trech byl lepsi?
Peta Mental, ktery se ukaji nad svym sesitkem s obrazky rour a dava si pozor, aby se moc neprojevoval

Venca Nenapadny, ktery se hned sbalil a riskoval, za to mel ale roury hned a kolik chtel

Vena Svobodomyslny, ktery si chtel delat co se mu zachce a kdy se mu zachce a pustil se proto do hry na kocku a mys.

Druha je: Kdo byl pro vesnici nebezpecnejsi?
A treti: Co z nich bylo po 25 letech?

Anonymní řekl(a)...

vie
jinak jsem se nahodou kouknul do wiki co je vlastne inteligence a prekvapive zjistuji, ze to neni ani diplom a ani mnozstvi prectenych knih.
Ono je to uplne neco jineho!

Inteligence (z lat. inter-legere, rozlišovat, poznávat, chápat) je rozumová schopnost řešit nově vzniklé nebo obtížné situace, učit se ze zkušeností či se přizpůsobit novým okolnostem. Je podmíněna schopností správného určení podstatných souvislostí a vztahů, pomocí nichž řešíme nové problémy a orientujeme se v nastalých situacích. Je geneticky podmíněná, ale můžeme ji rozvíjet získáváním zkušeností a procvičováním modelových situací.

Jan Jelínek řekl(a)...

Ty jsi, vie, to, co je považováno za inteligenci, doteď nevěděl? Vzdor tomu, že jsi celý život získával zkušenosti, procvičoval pilně modelové situace a jsi geneticky vysoce inteligentní, tak sis musel přečíst ODBORNÝ TEXT o tom, co to ta inteligence vlastně je. Smile.

Abys mohl přijít na to, že tě při placení pingl "bere na hůl", musel ses nejdřív ve škole naučit počítat, a teprve potom jsi mohl „modelové situace placení účtů“ po hospodách pilně procvičovat. Což je skutečnost jednoduchá, a to kdekomu – i těm bez velké inteligence – pochopitelná.

Když jsi (například při své obchodní činnosti, jež tě domnívám se živí) postaven před úkol (resp. problém) podepsat smlouvu v takové podobě, abys neprohloupil, nebo nedej bůh dokonce „prodělal kalhoty“, musíš si s nasazením INTELIGENCE nastudovat příslušná ustanovení Obchodního zákona. Ale je dobré (respektive INTELIGENTNÍ) si k tomu přibrat ještě Občanský zákoník, protože je tomu obchodnímu nadřazený. Popřípadě se ještě INTELIGENTNĚJI obrátit na právníka, který za tebe ty potřebné tlustospisy psané "odbornickým jazykem" přečetl a na potřebné odborné úrovni vstřebal. Ještě INTELIGENTNĚJŠÍ (zkušenosti říkají, že bezpečnější) je požádat o totéž ještě jiného právníka a znění obou smluv porovnat. Tedy za té podmínky, že jsi, byť profesí zkušený a ostřílený obchodník, natolik INTELIGENTNÍ a SEČTĚLÝ, abys ustanovení obou zákoníků na potřebné úrovni nastudoval a právnicky sofistikované znění smluv od obou právníků plně pochopil a správně vzájemně posoudil. Vzdor tomu ti zkušenost našeptává, že si nemůžeš být ani za těchto okolností jistý, že uspěješ, protože druhý účastník smlouvy může mít VZDĚLANĚJŠÍ a INTELIGENTNĚJŠÍ právníky.
Kapišto?

Pokud ano, tak se pyšně (ergo hloupě, NEINTELIGENTNĚ) nevyhýbej možnosti se (i v tvém pokročilém věku) v potřebných oborech dovzdělat. Co se konkrétně tebe týče kupříkladu v logice, psychologii, obchodním právu, volebním zákonu…
JJ

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

No vidíš, že to jde. To vnímání. Stačí chtít. Mám z tebe radost.

Ale pořád děláš jednu chybu. Blbě jsi přečetl - jestli vůbec - ty Čtyři dohody od Miguela Ruize. Třetí dohoda zní - nevytvářejte si žádné doměnky. A ty si je pořád vytváříš. Perpetum debile není oslovení. Nikde jsem nic takového nenapsal. Je to metafora, milý sokole. (JeJe ti rád vysvětlí co to metafora je). Metafora bezvýchodného, do blba se opakujícího myšlenkového schématu.

Sušená žluč rúzných živočichů a též i pelyněk jsou tradiční a velmi důležité prostředky různých léčitelských škol i alternativní medicíny. Je vidět, že velmi dobře fungují i na tobě.

Mám dvojnásobnou radost - moje medicína evidentně zabrala.

Anonymní řekl(a)...

JS

Je vidět, že JeJe v životě neměl s obchodem nic společného. Jinak by nemhl psát takové kraviny o vzdělaných a inteligentních právnících.

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, ty jsi me ted hluboce zklamal, doufal jsem, ze se mnou proberes muj novy filmovy scenar a moji novou povidku a sdelis me nejake pripominky, pokud bys nejake mel. I kdyz myslim, ze k tomu, ani zadne mit nemuzes.

Kdyz jsi uz ale venoval tolik casu proslovu o inteligenci a vyznamna slova jeste k tomu napsal velkymi pismeny, tak se musim priznat k tomu, ze skutecne nehledam kazde slovo ve wikipedii. To radeji prestanu mluvit, nez abych neco takoveho delal. Do wiki me napadlo se kouknout uplne nahodou a se zdesenim jsem zjistil, ze mohu byt i vysoce inteligentni.:))))
Ale na tvoji inteligentni radu, chces-li si byt jisty, vezmi si pravnika te dam radu na stejne urovni: chces-li vzdy bezpecne dojet na svou chaticku, vezmi si vzdy taxika!

Jinak me mrzi, ze konstrukci sve nove povidky jsem moc rychle odkliknul, jelikoz obchodni jednani dnes jedno stihalo druhe, a ja mel strach, za bych cele mohl nejakym nedopatrenim stihnout, tak jsem to odkliknul neudelal ruzne upravy, abych vice vyzdvihl chovani nasich postav.
Prosim, doplnte si do hlavicky jeste toto:
Nas Vena Svobodomyslny vlastne vubec nic nechtel, jen se bavil a delal si v garazi, co ho bavilo. Ctizadostivy policajt ho ale ku svemu prospechu dotlacil do role nezadouciho, protoze zadnymi prostredky nepokoritelneho.
Nas Venca Nenapadny se nijak neprojevoval a v hlave mel jen svuj cil, za ktery byl ochoten mozna i svuj zivot. Dokazel se dokonale pretvarovat a svemu okoli sve sny nikdy nesdelil. Proto se mu take podarilo necekane zmizet.
A nas Peta Mental byl absolutne nenapadny, kdykoliv sebou nechal manipulovat, a vynahrazoval si to ukajenim se nad svym sesitkem s nalepenymi ve svych ctyrech stenach.
Vsechny ale spojovalo jedno, nebo lepe receno charakterizovalo, ze zadny z nich proti spolecnosti nic nikdy nedelal. Dyt jim bylo take dvacet.
Delil je akorat plot charakterizovany propletencem miry strachu a miry chtice.
Vena nechtel vlastne nic, dokazal si vsechno vyrobit, Venca toho chtel zase moc najednou a Peta mel priliz veliky strach.

Ale furt ta otazka, co po 25 letech?

Anonymní řekl(a)...

vie
JS, se vzdelanymi pravniky absolutne souhlasim. Vzivote se na ne nespolehat!! To je doporuceni, ktere muzu dat kazdemu. Ja podepisu jen to, cemu rozumim, cemu nerozumim, jednoduse nepodepisu. Jim jednoduse reknu, tuto bud vyskrtnete nebo to napis srozumitelne.
Na druhe strane zemekoule a uplne stejne zkusenosti? Zajimave!

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, jeste se musim vratit ke tvenu predminulemu prizpevku, kterej si zabalil do omacky o tom jak vis, ze to mel kazdy tezky. Tak snadno me z lopaty neuteces! Nemohl bys me to prelozit do srozumitelnejsi reci a nepolevat to omackou smichanou ze soucitu a nevedeni?
Chtel jsi me sdelit, ze jsem utekl za lepsim a jeste se s tim nesmiril?
Ze jsem utekl bezpecne a ted si hraji na hrdinu?
Ze jsem nemel utikat a meljsem se nechat radeji zavrit jako to udelali jini?
Dovedl by jsi odpoved co by sis vybral ty, kdyby te nekdo ty moznosti polozil k vyberu?

Anonymní řekl(a)...

vie
jeste musim neco doplnit k inteligenci. Me jenom zajimalo, jak nekdo definoval inteligenci ve wiki. Vsechno ma nejakou svoji definici, i kdyz je kolikrat tezce popsatelna. A tak jsem se pro zajimavost kouknul. A ted vezmi toto: Ty se postavis na stupinek, das si ruce v bok a zacnes vykrikovat: Ty nevis, co je intelinceeeeee? Ty si debilllll!
No jo, to ani nepotrebuje vic komentare, jelikoz ty tu definici, ktera je ve wiki taky slovo od slova neznas, a kdyby se te nekdo zeptal, co to je, tak popises svoji vomackou pet listu papiru, protoze si budes myslet ze velka inteligence vyzaduje hodne listu papiru.
Mel by ses obcas pomodlit ke svestkovemu kompotu a poprosit ho, aby te v budoucnu nadelil trochu proziravosti. A kazdy den pred spanim nezapomenout: pet svestkovych otcenasu!!!!
:-))))))

Vikej řekl(a)...

To JS. A jak myslíš, že tvoje žluč a pelyněk na mě fungují? Že by mě zbavily nechutenství abych spolknul ty jedovatý žvásty co tu produkuješ? Ty kryptonová (nebo halogenová, sodíková, LED) Baterko (když já jsem ten sokol), čti si Dohody až do kuropění a létej mimo tělo dokud tě to bude bavit. Je to jasné že ty a já jsme uhněteni z jiného kosmického materiálu. Jestlis někdy, než jsi přesedlal na „opravdové poznání“, četl Švejka tak ten muj materiál je takovej vic a la porucik Lukas a v tom tvým zase zjevně vidím porucika Duba, poté co odešel do výslužby a dal se na esoterický poznávání světa.

Vikej řekl(a)...

To Vie: rychle dej dohromady nějaký filmový štáb a video formou objasni masám emigraci z pohledu stovek aktérů. Alespoň podle toho co jsem tu zaznamenal v US.

Anonymní řekl(a)...

vie
co jsi zaznamenal v US?

Anonymní řekl(a)...

vie
anonymni hlasy, co jsem o nich pred par dny psal? Ze jsou nekontrolovatelne.
A tady prvni vlastovka manipulace:

http://www.novinky.cz/domaci/282696-nepripadl-mi-ani-jeden-hlas-stezuje-si-na-volby-starosta-pritom-se-sam-volil.html

Jan Jelínek řekl(a)...

To vie: Mám momentálně na práci mnohem zajímavější a důležitější věci než se věnovat tvé inteligenci či tvé grafomanii. Ten tvůj výplod o trubkách, výfucích, Vencovi Nenápadném, Vénovi Svobodomyslném a Pepovi Mentálovi je grafománie přímo učebnicová. Co by se dalo napsat stručně, porovnáním tří různých reálných postojů vůči reálnému režimu - kupříkladu tvého a dvou tvých kamarádů nebo známých vůči bolševikovi - to ty sáhodlouze a neobyčejně kostrbatě rozpatláváš v neuvěřitelně nudné "alegorii". Tolik zbytečně, ale určitě s chutí (což je pro grafomany typické) vynaloženého úsilí.

K tomuto (cituji): "vie to
JeJe, jeste se musim vratit ke tvenu predminulemu prizpevku, kterej si zabalil do omacky o tom jak vis, ze to mel kazdy tezky. Tak snadno me z lopaty neuteces! Nemohl bys me to prelozit do srozumitelnejsi reci a nepolevat to omackou smichanou ze soucitu a nevedeni?
Chtel jsi me sdelit, ze jsem utekl za lepsim a jeste se s tim nesmiril?
Ze jsem utekl bezpecne a ted si hraji na hrdinu?
Ze jsem nemel utikat a meljsem se nechat radeji zavrit jako to udelali jini?
Dovedl by jsi odpoved co by sis vybral ty, kdyby te nekdo ty moznosti polozil k vyberu?" se vyjádřím. Až budu mít chvilku času.
JJ

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

Klid sokole. Neztrácej nervy. Možná ti to překvapí, ale věz, že jsme oba uněteni z nemlich stejného "kosmického materiálu". Rozdíl mezi námi tkví pouze v tom, že ty máš v oblibě perpetum debile. Já ne. A snažím se z něj vysmeknout. A ty máš vosypky z toho, že se o to snažím. To je celý.

Haj hou.

P.S. Žluč a pelyněk fungují dobře. Už nepíšeš píčoviny a nezabývaš se větným rozborem. Mám z tebe radost.

P.S.S. Koho budeš volit za prezidenta? Losnu nebo Mažňáka?

Vie

On JeJe je oslněn bohem INTELIGENCE a jeho Božím synem VZDĚLÁNÍM. Je to pro něj fetiš.
JeJe nikdy nepochopí, že k tomu, aby člověk pochopil to vskutku důležité, inteligenci ani vzdělání příliš nepotřebuje.

Bizarní debata. Nechal by to běžet..

Všem

Technická poznámka. Nebylo by fajn se alespoň u jednoho vlákna držet tématu? Já myslím, že by to šlo. Kdyby se chtělo. Ale nic nevnucuju, pochopitelně, protože nemůžu...

Anonymní řekl(a)...

JS

JeJe

"Proto ještě jednou, JamiSi, díky. Od teď se mnou bude, moji milí kolegové, jen zábava a legrace. Smile. Snad nebude vadit, když se budu občas smát jen já. Smile."

Nemáš zač, rádo se stalo. Jsem rád, že jsem pomohl dobré věci.

A myslím, že to tvoje předsevzetí je naprosto skvělé! Tvůj nejlepší nápad za posledních pět let, řekl bych. A to myslím vážně, mám z tebe radost - posvítil sis baterkou do sebe.

Zkus se toho držet! A pak bychom mohli tu zdejší hloupou hru na chytré a blbé s radostí definitivně ukončit.

Vikej řekl(a)...

Vikej

JS

Dobry Baterko. Vlozil jsem si nitroglycerin pod klávesnici.

Možná jsme uhneteni ze stejného "kosmického materiálu", ale vypékali jsme se v jiných podmínkách a v jiné peci. Navíc tebe kalili v nějaké kyselině prdelní.
Rozdíl mezi námi tkví pouze v tom, že ty máš v nátuře perpetum debile. Já ne. A jsem z něj vysmeklej. A ty máš vosypky z toho, že jsem mimo. To je celý.

Haj hou.

“P.S.S. Koho budeš volit za prezidenta? Losnu nebo Mažňáka?” Samozřejmě Losnu, jak jinak.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
takhle nějak jednoduché je pozadí našich kapitalistických 20-ti let. Není ani potřeba žádný ekonomický a já nevím jaký odborný rozbor. Za domácí úkol třeba pro Vikeje, ten to nejvíc pořád odděluje, by mě zajímalo jak moc se to liší, především v atmosfáře a duchu společnosti od toho co jsme taky měli před tím rokem 1989. Hranice se prudce začínají stírat. Chybí už jen pár drobností stát se opět otrokem někoho jiného.
http://www.lidovky.cz/politici-jsou-praseci-hlavy-rika-designer-velcovsky-pcd-/ln-media.asp?c=A121025_183000_ln-media_ase

Jan Jelínek řekl(a)...

Plním slib, že tvé otázky (viz níže) nenechám bez odpovědi: „JeJe, jeste se musim vratit ke tvenu predminulemu prizpevku, kterej si zabalil do omacky o tom jak vis, ze to mel kazdy tezky. Tak snadno me z lopaty neuteces! Nemohl bys me to prelozit do srozumitelnejsi reci a nepolevat to omackou smichanou ze soucitu a nevedeni?
1) Chtel jsi me sdelit, ze jsem utekl za lepsim a jeste se s tim nesmiril?
2) Ze jsem utekl bezpecne a ted si hraji na hrdinu?
3) Ze jsem nemel utikat a meljsem se nechat radeji zavrit jako to udelali jini?
4) Dovedl by jsi odpoved co by sis vybral ty, kdyby te nekdo ty moznosti polozil k vyberu?"

Nejprve k 4): Jak bych se já, být v tvé - tebou zatím nepříliš detailně specifikované - situaci, zachoval, mohu jen předpokládat. Za hrdinu se nepovažuju, taky nemám proč, a kdyby mi dali vybrat mezi vězením a vystěhováním, s nejvyšší pravděpodobností bych si vybral vystěhování. Ale – říká se „nikdy neříkej nikdy“, že?
Možnost emigrovat, a to se vším pohodlím, mně otec nabídl v roce 1985 (to mně bylo 38 roků), když mě za ním do Německa bolševik poprvé pustil, ale já odmítl. Mě zajímala a (stejně jako LW) "bavila" ke změně nazrávající situace doma, ne jít studovat v Mnichově v pokročillém věku malířství , živit se (stejně jako v ČSFR) coby rtg asistent, v reklamě atp., zkrátka budovat si v Německu novou existenci. Nejsem konzumentsky zaměřený, mě na Německu nejvíc přitahovala všestranná svoboda, ale tu jsem chtěl mít doma. To byl jeden z onoho druhu vnitřních důvodů, jež mne na osudech emigrantů a okolnostech jejich emigrace zajímají (v obecných rysech jsou si ty osudy – až na některé dramatické výjimky – vcelku podobné), který u mě přispěl k rozhodnutí neemigrovat. Dalším z mnoha (a to těch nejvnitřnějších) byla třeba ta okolnost, že mezi rozvedenými manžely, zejména u toho, který byl „opuštěn“, hořkost nikdy úplně nepomine, a já bych odchodem „bez návratu“ dal jaksi „za pravdu“ otci. Ale to pro tebe bude patrně důvod příliš „jemný“, takové však bývají ty nejzajímavější.


K 1): O tom, že bylo Rakousko lepší než ČSFR nemůže být sporu. O jaký druh „útěku“ se v tvém případě jednalo už jsem psal. Ještě jednou – nesoudím tě ani neodsuzuji, ale tvé vnitřní dilema, které jsi nepochybně alespoň v nějaké míře musel řešit, by mě zajímalo. Ale nenaléhám, bezvýhradně reprektuji tvé právo na soukromí.

K 2): Ty si hraješ na hrdinu? A čím? Ovšem na silného jedince, který nepodstatnosti a blbosti „neřeší“, to už ano. Nicméně o tom, že vlastně nikdy „nehraješ“ ve zdejších debatách „úplně poctivě“ svědčí ta nenápadná (ale štěpná) záměna mých slov o vystěhování jako o „pohodlnějším“ (všimni si použitých uvozovek) překonání hranic za tebou podsunutý „bezpečný útěk“. S nachystaným „neprůstřelným“ argumentem, že takové „pohodlné“ nabídce od StB muselo předcházet (režimu i protirežimnímu aktivistovi) velice „nepohodlné“ činění.

K 3): Takové rozhodnutí (s vědomím nevyhnutných následků třeba podpis Charty, ale represívní režim průběžně poskytoval příležitosti k mnohým dalším rozhodnutím, i když nikoli vždy k tak zásadním…) si musel v nelehké situaci, a to zejména té, před kterou jsi byl postaven ty, srovnat každý sám se sebou. A pokud byl k sobě upřímný, tak se i sám nejspravedlivěji ohodnotil. Což my zvenčí udělat nemůžeme, pouze a jen ty nás můžeš, když se tak rozhodneš, s průběhem a argumenty svého sebehodnocení seznámit. A to – říkám to s žertovným pomrkáváním – jen v té míře, na jakou si vzhledem k roli „silného jedince“, kterou tu s takovou přesvědčivostí hraješ, troufneš.
JJ

Vikej řekl(a)...

LW: To “oddelovani’, pokud dobre rozumim na co narazis, je to ze v minulosti jsem se te ptal na TVOJE pocity o tom jak vidis svuj zivot pred 89. a po? Co bych ten a to mohl odpovedet? Muj zivot pred a po 89 byl defakto stejnej. Pres den do prace, domu na veceri a par minut s rodinou, potom alespon 3-4x tydne do skoly do 10 az 11.
Rad bych taky povolil uzdu moji garafomanii a upatlal nejakou odpoved na tenhle tvuj “domaci ukol”, ale jak bych na to proboha mohl mit nejakou alespon semi-inteligentni odpoved? Z CZ jsem odesel kdyz mi jeste ani poradne nerostly fousy proto se ptam jinych co v tom zili. A to jestli se brzy “opet” stanes otrokem nekoho jineho, tak na to uz nemam odpoved vubec.

Anonymní řekl(a)...

vie
inu tady zalezi na tom, co otrok a otrokarstvi je. Dejme tomu moderni systemy, pokud by bylo v tom, ze musis delat, co nam druzi naridi a nemas moznost uniku, v tom prakticky zikeme cely zivot. Jenze to neni uplne to presne otrokarstvi jake zname z knih. Tak tragicky bych to zase nevidel. Pokud budeme zit v nejake spolecnosti, vzdycky budeme muset viceme delat to, co nekdo rozhodne. Tady se rika, ze to zacina uz od trech lidi.
Ze jsou ty ruzna spolecenstvi dnes temer stejna nebo alespon s podivuhodne stejnymi znaky, se snad nebude se mnou nikdo prit. Mame-li stejny zaklad, jde podle meho nazoru v konecnem efektu uz jen o to, aby se kazdy podilel podle svych moznosti stejnou merou na zivote spolecnosti. Aby nekteri neumerne nebohatli a nekteri neumerne nezchudli, nekteri nedelali nic a nekteri se neudreli k smrti.
A k tomu, mam obavu, ma dnesni svet, at se uz jedna o jakykoliv system, ne nakroceno, ale je uz na ceste. To je cely zakladni problem, jelikoz mozna hrozi, ze zchudneme, ale ne vsichni a ne stejnou merou. To o co nekteri budou mit mene se jen prestehuje k tem, kteri uz maji dost. Neni me znama nejaka partai, ktera by chtela toto vyresit, kazda si chce pouze prosazovat sve cile. Take je mozne, ze partaje v budoucnu zmeni sve narozy a i postoj, prozatim je ale jistejsi, alespon podle me, zadnou nevolit. Jini to zase vidi jinak, tak to v zivote je. S tim nikdo nic neudela.

Jan Jelínek řekl(a)...

Ty vole, vie, tys konečně promluvil jako rozumný člověk! Takový, který se dokáže bez apriorních předpojatostí střízlivě podívat na současnost, viděné zobecnit a vynést situaci přiměřený soud. Dál bych tu chválu zbytečně rozpatlával. To cos napsal 26. října 2012 v 19:02 můžu klidně spolupodepsat.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
vikeji, na mě tvé komentáře dělaly v celku dojem, že to máš rozdělené tlustou čárou, tehdy za socialismu všechno špatné, v kapitalismu dobře. Tak jsem si na tebe vzpomněl, samozřejmě s jistou nadsázkou. Ale ty máš nějakou zvláštní kouzelnickou schopnost, jak nějak vždy odpověd "vygumovat" a nevyjádřit se k jádru pudla jak to vidí Vikej. Aha, tohle je možná po tvém. :-)

Anonymní řekl(a)...

vie
abysme se koukli trochu do detailu, coz jsem uz k veceru nestihnul, je tu jeste vec.
Dokaze nekdo napsat, jak to pali, kdyz si sednete na rozpalenou plotnu? Nekokazete? Budete psat, jak je to strasny, jak to asi pali, jenze nikdy nebudete vedet (nebo nebudeme) jake to skutecne je, dokud se na plotnu neposadite sami. A i kdys se nani posadime soucasne, nevyzkocime stejne, kazdy ma jine reflexy a jiny prah bolesti.
No gut, to jsem nenapsal nic noveho, jen jsem pripomnel, co vi kazdy.
To se take tyka ruznych persekuci.
Ale tezko si dovedu predstavit, ze se nekdo, kdyz kazdy ma rad svobodu, rozhodne pro kriminal kdyz muze odjet. Mozna nejaky bezdomovec, ktery se chce pres zimu nekam umistit do tepla. Jinak je to pocinani proti zdravemu rozumu, obzvlaste kdyz se pojem vlast nejak nekam vytratilo.
Tady si spis dovedu predstavit, ze se nekdo mysli, ze mu to jeste projde, jenze uz neproslo. Zvlaste, kdyz nikdo nic nedelal (vztahuje se jen na to co jsem videl). Spis to asi fungovalo tak, ze te rekli, kdyz nejsi spokojenej, tak odjed. (Jeste, nez te zavreme). Si potom myslis, za co me asi tak zavrete, vzdyt jsem nic neudelal? A pozdeji spadla klec. Kdyz byl nekdo v kleci a po soudu a uz vedel ze, je to na 5 let, uz bohuzel nemel moznost si vybrat, jestli odjede. Ten bod, kdy si mohl vybrat uz davno minul.
To je ale jen ma domnenka typu jak dlouho nekdo vydrzi sedet na rozpalene plotne. Presne to nikdy vedet nebudu, jelikoz jsem se rozhodl myslim v tom bodu, kdy jsem se rozhodnout jeste mohl. Cert vi. Ani sam nevim, politicke postupy CSSR jsem nerozhodoval.

Vikej řekl(a)...

To LW: Co bys chtěl ode mě slyšet, “duša moja”. Vždyt jsem tě polopaticky minule napsal že k CZ o před a po 89 nemohu nic smyslplného říct. Snad si ještě pamatuješ, že jsem tam už skoro deset let před revolucí nežil. Jak bych se mohl jinak vyjádřit k jádru “pudla” víc než jsem tě to napsal? S tímhle výrokem, že mám “kouzelnické schopnosti “vždy odpověd "vygumovat" a nevyjádřit se k jádru pudla jak to vidí Vikej?” jsi podle mě “momentální”, pokud si mohu vypůjčit tohle od JJ. Vzdyt tu odpověd jak se cítíš o situaci před a po 89 jsem právě hledal já U TEBE!! A kromě pár tvejch napřed ignorujících a ke konci nejistejch bla bla jsi nic nenapsal. JÁ žádnou čáru nemám. Kdyby u vás třeba bujel i čínskej typ komunismu tak mě to visí kdesi.
Mě po tvém hořekování jak to všechno v CZ ted stojí za hovno zajímalo jak se ty vypořádáváš s kapitalismem a jak moc jsi nostalgickej k tomu socialismu. Zase tu nejde o čáru. V devadesátejch letech jsi mi horoval jak je nutný zorat pole a nechat vybujet novou sklizeň i když jsem byl kritickej k tomu jak tam řádili hrdlořezové-zlatokopové jak v Kalifornii ve 49 když jsem viděl jak ničili dobrý podniky, co i když třeba nemohly soutěžit na světovém trhu, mohly alespoň dodávat místně za rozumnou cenu a zaměstnat lidi po nějakou dobu, a jak vám tunelovali český majetky. Ale tobě se to tenkrát zamlouvalo jako součást pokroku, to se na mě nezlob. Opět říkám, že jsem se k tomu stavěl neutrálně, neb v tom boji jsem psa neměl, jak se tu říká. Tak jak se k tomu stavíš dnes? Cítíš, že se stala chyba a vše mělo plout jak to bylo dřív? Jednou tě rvavý kapitalismus je sympatický a navíc mě říkáš jaký jsi prožíval strach když jste tiskly u někoho doma nepovolené věci, a kolik za to mohlo být let, i když to byly jakési pohádky pro děti, a ted najednou je to ha, ha, to žádné hrdinství nebylo, jen jsme se tak bavili a vliv to na nic nemělo.
LW (cit.) ” JJ možná je jen otázkou, zda to co ty nazýváš boj, opravdu nějakým bojem bylo. Já bych se tady klonil spíše k Vieho pohledu, protože zpětně to za žádný boj taky nepovažuju (myslím tím tu činnost co jsme tady za komančů dělali - samizdaty apod. - mě to prostě jen bavilo a oficial se to dělat nedalo a když to ještě k něčemu bylo, proč ne). Ani tehdy, si myslím, že to tak skutečně nebylo. Prostě si člověk jen hájil svůj prostor svobody a nechtěl přistoupit na jejich hru, ale zda to byl boj? Já si myslím, že ne..
No dobrá. Utekl jsi podle tebe z jedné oprátky do druhé. Podle tebe tedy ta chvilka radosti když tě stáhli z krku jednu byla rychle zaměněna za hrůzu když tě natáhli jinou. Je to tak? LW, já opravdu nemám ani chuť ani zájem tě přesvědčovat o opaku. Je to směšné když si myslíš, že jsem zastáncem teorie “před 89 peklo, po něm idylka”. Jestli si to myslíš tak se opravdu neznáme. Apropó, já si svoje názory blízko u vesty nedržím. To ty sám si stavíš zeď mezi sebou a mnou.

Pokud jsem tě opět nedal odpověď, prosím zeptej se přesně na co bys chtěl odpověď a ne co bys chtěl slyšet. Říkat ale, že mám “nějakou zvláštní kouzelnickou schopnost, jak nějak vždy odpověd "vygumovat" a nevyjádřit se k jádru pudla..” je jak říkáte “dehonestující”.

Jan Jelínek řekl(a)...

To vie:
Zase ten zbytečný a zavádějící příklad pro mateřskou školku o sezení na rozpálené plotně.

Přesně ten reálný "případ", kdy dotyčný sedí v base, nabídnou mu vystěhování a on odmítne, byl (kupříkladu) Václav Havel.
K tomu příběhu se váže epizoda dokazující, že i Havel byl jen člověk, z níž si odnesl hluboké a nikdy úplně nezhojené vnitřní trauma, kdy byl ve vězení dlouho zcela izolován od zpráv venku, estébáci ho všelijak obelhávali, a on při jednom "výslechu-pohovoru" připustil, že by za určitých okolností vystěhování nevyloučil. A estébáci to okamžitě disidentům venku (myslím že i v Rudém právu) prezentovali jako hotovou věc a zbabělé selhání jednoho z jejich nepsaných "vůdců". Což přirozeně mělo na disidentskou obec demoralizující účinek. Teprve potom se Havel o podvodné hře, kterou s ním sehráli, dozvěděl, vše odmítl, ale to, že takovou situaci vůbec připustil, pro něj zůstalo oním traumatem. Protože se "provinil" sám před sebou, neboť určitým způsobem, především ve vlastních očích, přeci jenom "selhal".

Inu, nejsme všichni (jen opravdu nemnozí) jako Havel.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
Hmm, ja to vsechno vis? Taky z novin nebo z vypraveni?
Je to par dni co telefonuju se spoluzakem a nejak se stocila rec na Havla a on me povida, ze jeho soused je bachar (nebo byl) a mel zrovna pod dozorem Havla. Ze, za prve mel vsechno stejny jako ostatni a za druhe, ze mu zachranili zivot, jelikoz v base prisli na ty jeho plice nebo co to mel a od te doby ho osetrovali a davali pozor, aby se mu nic nestalo. V civilu by pry na to hned tak neprisel.
Jak to bylo s nabidkami nevim, protoze jsem tam nebyl.
Podivej se, to jsou vsechno dohady a mozna i famy. Soudnictvi za komunismu taky nebyl zadny kurnik, nedovedu si predstavit, jak nekoho odsoudi a potom ho klidne propusti. Vis co se u takoveho vyslechu napovida a naslibuje?
Na druhe strane, Havel byl jednak potomek po bohatych rodicu, to uz samo o sobe utvari nejaky kruh kolem osoby a byl v Praze a kolem neho se drzely intelektualove, treba bylo pro neho cennejsi, v kruhu zustat nez byt na svobode, byt ale byt NIKYM. TO jsou vsechno takove niance, ktere skutecne nejdou nejakym clankem v novinach popsat. Treba by stacilo aby byl nikym kdesi v prdelakove a hned by odjel, jelikoz by po nem ani pes nesteknul. V takovem pripade to ale neni osobnost, jsou to ale vnejsi okolnosti, ktere mohou mytus vytvaret.
Tady se musim priklonit k LL a napsat nevim, nevim, nevim. Uz proto, ze nechci nikoho zranovat nebo si vymejslet dalsi a dalsi blbosti.

Anonymní řekl(a)...

vie
Jeste me napadla dalsi okolnost, ty mas JeJe asi sklon necemu napsanemu verit, ja zase naopak neverit, Potom nam z jednoho podnetu vychazeji uplne jine vysledky. Ktery je lepsi? Samozrejme ten muj.
Murphy:
Byl ochoten prijmout jakekoliv vysvetleni, ktere by se netlouklo s pocitem...

Jan Jelínek řekl(a)...

To LW: Jestli byly "aktivity" namířené proti komunistickému režimu "bojem", "odporem", "happeningem" nebo dokonce jen čímsi k "pobavení", nechť si rozhodne každý z aktérů sám. Komunistický režim je netoleroval a sankcionoval. A to i mnohaletým vězněním ve 2. a 3. nápravných skupinách. Ivan Martin Jirous, básník a manažer hudební skupiny Plastic People of Universe mohl vyprávět, co si za činnost, která ho bavila, odseděl.

Pokud pro tebe, Ladas, termín „boj“ zastupuje jen takovou činnost, při níž "hovoří zbraně, vybuchují šrapnely a na barikádách hrdinně hynou lidé", pak v Česku za normalizace takovýto druh boje neprovozovalo ani těch pár chlápků, co porůznu vyhodili "do povětří" komunistické propagační skřínky nebo nějaký ten komunistický pomníček.
Na druhou stranu, když se začteš třeba do šachových příloh v denním tisku, seznáš, že i na šachovnici se může rozpoutat lítý boj, v němž jsou masakrováni pióni, koně, střelci, obranné věže...., v němž pióni bojují o dámy, kde králové po statečném odporu v boji nehynou jen tehdy, když se prohrávající straně podaří fikaným manévrem zakončit boj nerozhodně patem, nebo smírnou diplomatickou dohodou válčících stran.

Jak už jsem napsal, Jan Hus proti církvi a tehdejšímu establišmentu bezpochyby bojoval, byť byl vyzbrojen jen slovem, odvahou a pravdou, a také v tom boji padl. Jako třeba Pavel Wonka – jestli si tedy na tohoto padlého ještě vzpomínáš.

Je to zvláštní druh sebemrskačství umenšovat důvody a hodnotu svého činění „v a proti“ komunistickému režimu, na které lze být nepochybně hrdý. Trochu mi to zavání jako pozdní a zpozdilé vyvyšování se toho „objektivnějšího a nepřeceňujícího se“ nad těmi, kteří si svých tehdejších nezištných postojů a odvahy je zastávat, hájit a prosazovat – se střízlivým odstupem a ve vší skromnosti – na sobě dodnes cení. Zejména při tom vědomí, že 98,9 % dospělého obyvatelstva ten režim opakovaně volilo, třebaže ho 88,9 % nesnášelo. Už jen z důvodu počtu lze tu zbývající menšinu považovat za svého druhu elitu.

No nic. Ty máš dnes, při pohledu na současnost, ten depresívní pocit, že tvé disidentství vlastně k ničemu nebylo, a tak si ho příliš neceníš. Klasikové praví, že odvaha, čest a pár dalších věcí mají cenu samy o sobě, i když žádný hmotařsky vyčíslitelný zisk nepřinesou. Což podle mě pořád platí, i když se to dnes nenosí.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
jezis, to jsou zase dohady. Kak bys tedy definoval " "aktivity" namířené proti komunistickému režimu"? Co to teda je?

Jan Jelínek řekl(a)...

Třeba vydávání a množení nepovolených Lidových novin.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
tak jsem si ted dve hodiny delal gulasovou polivku, poprve v zivote a musim uznat, ze se moc povedla. Hned bych vas na ni pozval, abyste i ochutnali, jaky jsem borec. Jdou na nas horke casy, normalne delam gulas, ale ted jsem si rekl, musim udelat neco s vic vodou, abych se vic najedl. Ted ho mam i do zasoby, tedy celej kybl, presne receno velikej hrnec. No, asi ctyrlitrovej a je me vas moc lito, ze ho nemuzete ochutnat.
Abych se vratil k navrhu Lidove noviny. To skutecne nevim a nechci o necem psat, co jsem v zivote nevidel.
Zakazane bylo kde co. A take nemusi byt vsechno tak sladke jak to sladke vypada. Ale muze.
Kdyz tehdy zadne barikady nebyly, nebyli ani partizani a nestrikala ani krev na strop, jelikoz to by bylo jasne, ale musime se spokojit s nenapadnym odbojem.... To je slovo co? Existuje vubec neco takoveho? Jak muze byt neco odbojem, kdyz je to nenapadne.
Dobra, rekneme ze muze. Snad, jako meritko by nam poslouzilo, jak treba ty noviny prispely k prevratu. Co vlastne bylo jejich obsahem? Jestli otiskovaly komentare o fotbalu a hokeji, tak bych to s nimy zase tak ruzove nevidel. Ale kdo vi, nikdy jsem je nevidel.
Ale proc se furt bavit o Husovi, kdyz tady mame tolik soucasnych osob, ktere k tomu jeste mozna zname. Neni lepsi se bavit o nich?
Vezmeme si treba hned me! Jsem dnes v odboji? Delam nezadouci veci! Mimo jineho jezdim s rourama. Hraju hru se statnim poradkovym tymem na kocku a mys.
Ano, jsem v odboji proti statnimu zrizeni, at je jakekoliv. V tom odboji nejsem sam. Je nas vic. Mzna i nekolik tisic. Nepodridim se nejakym zakazum. Jsem opet nezadouci. Uz me chteji komunisti zase povesit, jak jsem se docetl na netu. Ale jaky je hlavni dopad meho odboje? Ukazuji ostatnim, ze je mozne se aparatu postavit a oni si berou priklad. Sice ne kazdy ale cas od casu nekdo. Ale alespon to.
Co tomu rikas JeJe?

Krome toho je mozne, ze sebemrskac LVW a i jini po case prehodnotili svoji cinnost. Kdyz mas strach, neznamena to jeste automaticky, ze je nekdo odbojar.
Jak jsem se docetl v jedne knizce, jmeno jsem uz zapomnel, byli prakticky vsichni v odboji protoze neco delali. Deti coby skauti, i verici vsech moznych cirkvi. Nekteri jsou tam i vyobrazeni. No jo, ja se jen mohu zmrskat a prohlasit, ze jsem nic nedelal. Zato ale delam ted!

Anonymní řekl(a)...

LadaW
ježíš to jsou zase elaboráty s předivem ne zrovna přehledným.
Nerad bych strávil víkend odpovídáním. Poprvé Vikeji jsem reagoval na to jak jsi tady kdysi popisoval při debatě o jídle ty myší v buřtech a jiná zvěrstva v potravinářství tehdy. Psal jsi to jako argument ve chvíli kdy jiní, včetně mě poukazovali na to jak je to často hrozné v době dnešní a jak se vyrábí na houby jídlo. Jindy taky nemám zrovna dojem, že by z tebe vypadly nějaké kritické pohledy na současnou Ameriku či aktuální dění (ale rád se postavíš do opozice, když to jiní kritizují), spíše cítím často obhajobu, někdy to na mě dělá dojem, jako by to bylo tzv. za každou cenu. Tak takhle nějak se pro mě vybarvil ten obrázek, jak tady píšeš. ...jinak, napsal jsem, že to na mě dělá dojem ... "tehdy za socialismu všechno špatné, v kapitalismu dobře." ... a to právě proto co jsem tady k tomu ted napsal.
K těm údajným našim debatám ... jak já byl tehdy nadšen apod. O tom ses tady zmínil už několikrát a jednou jsem ti k tomu napsal, že si na to, tak jak to podáváš nepamatuju, ani si nepamatuju, že bychom nějaké debaty takto vedly. Pomatuji si spíše, že téma "debaty o politice" byly malinko tabu, vždy se kolem nich spíš kroužilo jako okolo horké kaše. Že mi bychom vedli spolu nějaké rozsáhlé politické debaty? V tzv. naší školní partě se to téma přeci obcházelo zeširoka. Takže to snad lze i vyloučit, politické debaty, ne? Pokud jsme se někdy "jednou" při tvé návštěvě Česka k tomu přece jen dostali, tak jsem se asi ne zcela správně pochopili. Nicméně nechci popírat, že v té době jsme mohl vidět něco jinak. Ale v zásadě jsem nebyl nějaký hektický podporovatel kupónové privatizace, ani jsem nebyl nikdy vyznavatelem Klause ... Měl jsem celkem dost brzo informace o tom jak se kuponovka, ano už tehdy "tunelovala" - Tesla Karlín, Papírny Plzeň apod. Už v rámci OF jsem byl racionální např. při rozhodování o doporučení dálničního obchvatu (byl jsem jediný z věcných důvodů proti) atd. A z toho by se dalo možná usoudit, že jsem těžko mohl být tak zapálený, jak popisuješ. Že se mělo privatizovat, to jistě ano, proti tomu žádná, ty podniky neměly kapitál a nebyly schopné ve většině přežít nápor otevřeného trhu. To jak se to mělo dělat a jak se to dělalo jsem mohl nějak tehdy vidět, ale ekonomické vzdělání nemám a neměl jsem žádnou schopnost, vědět jak na to. To je jasný, že to byl jen můj nějaký vjem současnosti. O jednotlivostech kuponovky jsem info zevnitř měl, ale přes známé apod. Ano, že už tehdy se děli nějaké pikle, jak privatizovat něco pokoutně se rázem ukazovalo. Ale těžko mě můžeš vyčítat, že jsem tehdy věřil, že věci se budou odehrávat, tak nějak vcelku poctivě. To je asi moje povaha, že poctivost mám na horních patrech. A když pak za sebou máme 20 let v kapitalismu a ono se to odehrává vše v těch leváckejch pravidlech a o poctivosti si jen můžeš nechat zdát, tak pak nějak přirozeně na povrch vyleze skepse. Přesto většinově ta opakovaná tvoje teorie, o mém "nadšení z kapitalismu" ta mě věru dost pokulhává. Ale opakuji tys to viděl z venku a já zevnitř. Pokud jde o tzv rozprodej českého majetku, to jsem asi nevnímal tak jak později. Ono to samozřejmě bylo o informacích a těch je málo prakticky pořád. Nikdo se svinstvem nechlubí. Tys možná k tomu disponoval větší zkušeností. Pak je mě záhadou, že od tebe neslyším nějakou kritickou notu dnes. Jinak pokud si vzpomínám, tak tehdy to bylo heslo jen komunistů. O rozkrádání a rozprodávání majetku.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Co se týká socialismu u nás před rokem 1989, zajisté na něj nevzpomínám nostalgicky, je mě u prdele a nemluvím v žádném případě o nějakém návratu. Ale kostrbatě popsáno, je pravda, že s odstupem doby si člověk uvědomí, že za prvé ne vše stálo za hovno, když vidí jak to vypadá dneska. A v osobní rovině, že jsme se v podstatě měli svým způsobem ne vždy a ne zas tak úplně blbě, ale byli jsme taky mladší. A to pak "ve zkratce" z toho vyplyne to, že v tom zase není vesmírný rozdíl. Tehdy nám určovala meze nějaká ideologie, dnes "trh", "prachy", snad každý rozumí těm symbolům a jejich moci na smrtelníkem. Psychologicky se cítím někdy vlastně větším otrokem, protože svoboda je něco relativního. Jak už jsem psal kdysi, svobodnej jsi jak se cítíš svobodnej uvnitř. Nepřipadám si zase moc svobodnej, když veškerou životní sílu obětuju tomu, abych přežil bez újmy. (namítneš jistě, to každý) Tzn. měl na složenky, na žrádlo, na školu mé dcery (namítneš bud rád, že může studovat), neměl půjčky, úvěry, dluhy. Jak daleko jsou pak řeči o otevřené hranici, svobodném myšlení apod. Ale to už všechno dávno napsali jiní v raném kapitalismu. Tenhle kapitalismus s lidskou tváří je vstřícnější. Do daní tě započítá vše, co kdo kde rozkradl a ty musíš makat na dluhy jiných. To jen v náznacích .. každej by jistě dokázal doplnit něco dalšího. Tak jsi nebo nejsi otrokem.
Psychicky se proto svobodnější necítím, pořád nejsem rentiér (a nebudu) a musím každej den bojovat o přežití. Život se neustále nezlevnuje, ale naopak. Proto prakticky žiju v "permanentním" stresu zda na to ještě vydělám (15 let + 2roky se mě to nějak daří, ale zejtra bude možná konec) a to bere hodně životní síly. Podnikání v tomto státě je pro obyčejně nadaného smrtelníka neustálé "vstávání z popela", možná i jinde, to nevím. A holt na to asi nejsem dostatečně připravený, vybavený - vyber si. Já nevím. A na svobodné myšlení mě v hlavě skoro nezbývá místo. Ale samozřejmě každý to má nějak jinak. Podle toho na jakém žebříčku v té společnosti stojí. Tak nevím, zda jsem tě odpověděl na to cos chtěl slyšet jak tehdy, a jak dnes. Je to z patra a bez přemejšlení, jak se cítím ted a už delší dobu. Taky by se to dalo popsat jako, vyprázdnil jsem sám sebe a nezbylo mě při tom času na sebe a mé blízké. Ted očekávám přijde spoustu rádců, jak na to, ale s tím jsem předem smířenej. Ale nestěžuju si (stejně je mě to k hovnu), chtěl si slyšet můj pohled.
Múžeš na oplátku popsat ten tvůj vývoj a vnímání svého poslání tady na tom světě. Třeba to bude osvěžující a více nabíjející než to moje.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to JJ: racionálně vím co jsem tehdy dělal, ale nechci za to nosit nějaké pomyslné metály, jezdit po besedách jako válečný veterán apod., protože právě vůči těm co opravdu bojovali bych se cítil blbě, potažmo pak i vůči sobě. Rád o tom člověk, opravdu jen občas, zavzpomíná mezi přáteli u piva a pohladí si i třeba malinko to své ego, proč ne. Je to jako vzpomínka na společně prožité časy. Ale tvářit se jako bojovník či hrdina před veřejností či snad před národem, to mě připadne nepřístojné. Proto se necítím žádným bojovníkem. A zbraně nesnáším, jako nástroj zla, takže logicky myslím bojovníka slovem či činem. A na Wonku či na Jirouse a jiné jsem nezapomněl právě proto, že se s nimi nemohu ani nechci srovnávat. Proto to nepovažuji za boj. Na něčem jsem se snad podílel. To, že jsem něco tiskl bylo navíc tak půl na půl se zvědavosti a přirozené zvídavosti se naučit něco nového. Co jsme při tom prožívali jsem neurčoval já, ale oni. A tak jsem rozuměl tomu, jak to cítí a popsal i Vie. Přeber si to jak myslíš.

Anonymní řekl(a)...

vie
s privatizaci sice zkusenosti zadne memam, ale zato se pamatuji na dobu, kdy zacala tady prichazet globalizace. Sem tam nekdo stavkoval, za par tydnu byl klid. Ja jsem tomu nevenoval zadnou pozornost, protoze jsem si nedovedl predstavit, co to vlastne je. Po 15 letech uz vim, co to je. Musel jsem svuj postoj ke globalizaci trochu prehodnotit.
Podobne je to s privatizaci. Dokazu si predstavit, ze o privatizaci nemel temer nikdo poneti, co to vlasne je. Ono je i mozne, ze byla minena uprimne, ale bohuzel se ji chytli "podnikatele", kteri dokazali vyuzit naproste necinnosti statu. A po 20 letech musis jit a svuj nazor prehodnotit, protoze jsi uz ziskal jiste zkusenosti. A rady v tom je, alespon podle meho nazoru, zakopany pes. Stav, kdy STAT prestane vykonavat svoji funkci, ktera je nejen vybirani dani ale i pestovani a opatrovani svych slepicek, ktere mu snasi vejce.
Stat ma mit funci vrchniho dohlizitele nad spolecnosti a jeji chovani korigovat v ramci dohodnutych a chtenych (treba po volbach) mezi. Pokud tuto funkci neplni, neni vlastne potrebny. A to je presne dnesni stav, kdy stat prakticky na svoje slepicky nedohlizi a klidne je necha jakoukoliv skodnou roztrhat a sezrat. Obrazne receno. Stat je dnes priliz zamestnan sam sebou a svymi vnitrnimi rozpory, prakticky se pouze snazi udrzet sam sebe. Rozhodnuti, ktere vydava, polovicate, za par tydnu se hned ukaze, ze jsou spatne a kolikrat nefunguji ani jeden rok. Statni organizace neni schopna byt delsi dobu kompaktni a nedokaze predlozit nejake kompaktni rozhodnuti.
Proto potom, kdyz ma zkusenosti z jinych oboru, prave na tomto principu mohu ihned pochybovat o druhe ci treti podperne noze, penzi, ktere budou ulozeny u privatnich firem, protoze vim, ze pokud dojde k nejakym nesrovnalostem, stat, jako vrchni dohlizitel neni schopen, alespon v soucasne dobe, veci ihned napravit.
Z toho duvodu, alespon ja, mam neduveru ke vsemu.

Jan Jelínek řekl(a)...

To LW: Nikdo, koho z těch "dizi" dob osobně znám, metály nechce, ani se svými "dizi" aktivitkami nechlubí, a už vůbec se jimi neprezentuje v médiích – alespoň jsem si nevšiml. Nebýt vieny a Milana, tak bych se o dobách "když jsme tak statečně válčili na Piávě" ani tady nezmiňoval.
Co se mě osobně týče, já minulostí ani z minulosti nežiju. Nicméně, když jsem hrával jako dorostenec za Klatovy fotbal (mimochodem, žádná velká sláva, chyběla mi rychlost), tak nevím, proč bych ty vzpomínky měl vytlačovat z paměti nebo svou fotbalovou kariéru poměřovat Messim nebo Iniestou. Na obé, na fotbal za Klatovy i na ten náš spiklenecký, kamarádský „dizi“ ostrůvek, si občas docela rád vzpomenu. A komu se to nelíbí, ať mi prdel políbí. :-)
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie (jako vienna)!!!
JeJe, ty ses demagog, primo tribunovej! ha ha ha
Dovol, abych te pripomnel, ze tu rakev s nazvem represe jsi si vykopal sam ze zeme, ja jsem pouze reagoval a LVW take. A to mame stesti, ze to zde mame vsechno pekne pisemne!

TVUJ prizpevek ze dne 22. října 2012 14:19

Řekni mi, vie, upřímně, jako já tobě o tom, jak jsem volil v krajských volbách, proč jsi do toho (podle tebe tak nesnesitelně) občansky i podnikatelsky represívního Rakouska, stále stejně hnusně spravovaného tamní soc. dem., vlastně utíkal?
Byl to nedostatek relevantních informací? Nebo to byla to mladická romantika? Nebo že by touha po svobodě a po západní životní úrovni? Nevykládej mi, že to – u tak silného jedince, jakým se tu prezentuješ – byla represe, které jsi byl ze strany režimu podroben. Vydrželi ji jiní (LL), dokonce byli (kupříkladu eLeLův kamarád Heřman Chromý) natvrdo zavření ve vězení, ale do demokratického kapitalistického ráje kramle nezahli.

Ja jsem ti na to odpovedel, jak to bylo a ostatni ze nemeli co vydrzet, jelikoz nikdo nic proti statu nedelal, delali a provozovali sva hobby. A tak dale! Se rozprodila na tvuj popud diskuze, kterou ukoncujes: ...na ten náš spiklenecký, kamarádský „dizi“ ostrůvek, si občas docela rád vzpomenu. A komu se to nelíbí, ať mi prdel políbí. :-)

Otazka na tebe jako na sefredaktora: pokladas toto za normalni diskuzi?

Vikej řekl(a)...

To LW rychle krátkou odpověd než nám tu hurikán Sandy zptřetrhá dráty.
OK LW, tak jsi dal ted spoustu věcí do perspektivy doby. Na tom že člověk mění názory není nic špatného pokud to nedělá z prospěchu. Z toho jsi vyškrtnutej. Samozřejmě že v 70. letech bylo všechno jiné celosvětově a i ani v ČSSR to nebylo zas tak špatné. S tím s tebou souhlasím. Ale já jsem neodešel protože to tam nebylo “zas tak špatné”. Prostě jsem byl mladej a bez vyhlídek. Během půl roku mě z jedné práce vyhodili, a do jedné ač byli zprvu nadšeni mě nevzali pro špatný politický posudek. Ani na Borech v zasrané navijárně relátek mezi vězni mě nenechali dělat. Zato mě tu v US znamí dodnes vyčítají jakej jsem byl “komunista” když jsem tu byl na návštěvě před emigrací. Jako patriotovi mě sralo jak Česko vidí černě a snažil se racionálně argumentovat, že to tak zlé zas není není. Já totiž na peníze nejsem a spokojím se s málem. Měl jsem tu svůj podnik pár let a ač to bylo vzrušující se o vše starat bez toho aniž by tě nějakej bos do toho kecal, ted zase dělám rád pro fabriku. Ohledne CSSR, vždyt i jen to že mi vlastně do US pustili byl jistý výraz svobody a kapitalistou jsem se už vůbec nikdy nechtěl stát. Tehdy v US jsem se opravdu dostal do situace kdy jsem hájil něco z pozice národní hrdosti a dodneska je to pro mě litmusový test pokud hájím něco ze strany USA, abych něco neomlouval z naivního patriotismu jak tu okolo sebe mezi jistými američany vidím. Jsou tu zase naopak jiní, co zase na US kydají jen z té negativní stránky. Pokud to vše nebalancuješ, jdeš vždy extrémní cestou. Taky neříkám, že všechno je tu lumpárna jako tvůj kamarád Milan a pokud k tomu mám výhrady tak jsem je tu vždy PODROBNĚ vysvětlil pro benefit těch co tu nežijí. Pokud je odmítáš a chtěl by jsi jen slyšet jak je US špatná, tak to není můj problém. Ale stojí tu hrozně věcí za hovno, to tě taky odklepnu. Daně jdou nahoru, platy dolů, Čína nám diktuje, politická situace se odděluje čím dál víc mezi “státovládce” a “aťsikaždýurvecomůževládce”. Takové boje skupin tu budememe mít asi ještě dlouho než nastane utopie. Ale jak proti špatnému tomu bojovat? Jenom žít cnostně?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to Vikej: no přiznám se, že si nějak nepamatuju, že bys nějak popisoval politickou situaci v USA, párkrát jsem se snažil nadhodit i téma, které mě zajímalo, naposled si mě odpověděl něco s nezájmem to komentovat. Hledat se mě to nechce. Takže krom opravování auta si z politiky fakt na nic nevzpomínám. Ale, že bych chtěl, abys říkal, že je tam vše špatně jako Milan, tos ode mne asi nikde neslyšel, to je blbost. Na druhou stranu ani já neberu veškerou kritiku od Milana vážně, nicméně neříkám, že v některých věcech mu nerozumím, když něco kritizoval ve svých performancí a navíc to bylo trefné. Ne vše je jistě naopak trefné. Tady ale taky spousta lidí o USA nechce ani žádnou kritiku slyšet. Je to modla svobody. Na druhou stranu zase Milanovo jakési USA zlo lidstva je taky blbost, že jo.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
píše Vikej: "Takové boje skupin tu budeme mít asi ještě dlouho než nastane utopie. Ale jak proti špatnému tomu bojovat? Jenom žít cnostně?"
Narážíš tím asi na mě, nečekám utopii, ba naopak, ale já nic tak absolutního neřekl, možná jsem řekl, opisem něco v tom smyslu, že se už nechci angažovat pro společnost, to už proto, že se v ní skoro už ani nepohybuji. Nestarám se nějak aktivně co se tady děje, ale slepej taky nejsem, neumím to ovlivnit, ani na to nemám sílu ani chut. Nechodím volit protože mě nezajímá kdo vyhraje. Proč, protože volit jsem chtěl chodit srdcem (jiná varianta mě nezajímá, sorry)a ne z nějakého prospěchu nějakého uskupení, které něco změní. A volit někoho pro to, aby mě slíbil větší penzi, na to každému seru, protože nejsem slepej k takovýmu žvástu. Nevěřím už v to, že volby něco změní a pokud ano, takových jako já bude vždy zanedbatelná menšina, tak je to fuck. Já jsem ztratil víru v nějaké řízení státu a práci státu pro lidi. Potažmo i pro mě. A jak napsal JJ komu se to nelíbí, at mi prdel políbí. Je to nakonec mé ústavní právo, nevolit. Moje skepse ve stát je větší než touha něco měnit. Jsem li vedle, pak nevím kam tvá poznámka o ctnosti směřuje.
Jinak pořád se tady žvaní o tom ja se mají angažovat ti co nevolí, ale ve skutečnosti jsem neslyšel, že nějak víc se angažují to co chodí volit. A mám pocit, že voliči to pořád jaksi na pozadí svých textů naznačují.

Anonymní řekl(a)...

vie
tak ja si take prihodim trochu zrni do mlyna :-)))
Vikej pise: "... Ale jak proti špatnému tomu bojovat? Jenom žít cnostně?"
Smim se zeptat, co delas ty, Vikeji? Hazis volebni listky do urny? Nebo jeste neco jineho?

Anonymní řekl(a)...

vie
co jsem ted objevil
http://www.zakomunistu.cz/

Vikej řekl(a)...

To Vie odpověd na: "... Ale jak proti špatnému tomu bojovat? Jenom žít cnostně?" “Smim se zeptat, co delas ty, Vikeji?”

Skáču na plotnu a z plotny, Vie.

Anonymní řekl(a)...

vie
co me rika tato veta?

Ale jak proti špatnému bojovat? Jenom žít cnostně?

Takova veta kazdemu ctenari naznacuje, ze jenom zit ctnostne nestaci. Proto se logicky ptam, co tedy jeste delas, krome toho, ze zijes ctnostne, coz predpokldam.

Me se zda, ze je nase psycho-parta uz odrovnana. Uz jen pisete z posledni krece a nejste schopni dat dohromady par souvislych vet, ktere by meli smysl. Navic vam chybi LL, kterej to uz, jak se zda, vzdal.A nebo jste se prestehovali na jinej server, kde vam jeste tleskaji.
ha ha ha

Karolina Peak, zrejme advokatka, ktera si bere Australana ceskyho puvodu, cert vi kdo to je, podnikaji spolu a vlastni firmu Volny a.s, Czech On Line a.s.
Telekom Austria Czech Republic, a.s.

tedy chuda Kvackova je najednou velika podnikatelka, pres ODS to bere do VV (jeji manzel vede volebni kampan VV) a zatim se usadila ve strane LIDEM, se picnu, zapomnela priznat, ze prodala dum za 18 mil. Prvne tvrdi ze nemusela, chvili na to, ze je to ucetni chyba, kterou zpusobila ucetni. Tak nejak jsem to zaznamenal. To je vsechno tak podezrely!
Jen me vrta hlavou, jak takova podnikava zenska, ktera je od 13.7.2011 předsedkyně Legislativní rady ČR a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, si najme hloupou ucetni, ktera neumi pocitat.

Vikej řekl(a)...

To Vie: nevim co tě o sobě říct víc a co dělám než co už jsem tu na Blogu napsal. Ber tu mojí otázku třeba rétoricky když chceš, nebo jí nech bejt, nebo si jí i zodpověz.
Já tím opravdu nechtěl začít další kolo přehazování slámy.

A ted hop z plotny.

Anonymní řekl(a)...

JS

JeJe

"Nikdo, koho z těch "dizi" dob osobně znám, metály nechce, ani se svými "dizi" aktivitkami nechlubí, a už vůbec se jimi neprezentuje v médiích – alespoň jsem si nevšiml."

Všímáš si jen toho, co se ti hodí do krámu. Tedy špatně. Milan to troubí do světa všude, kde se dá - v tisku, na webu, v TV. Elele mi to tady před časem předhodil jako důkaz své "názorovotvornosti", hmm... Eště mu dlužím odpověď. Ani ty v tomto punktu skromností zrovna nevynikáš. Do jaké míry oprávněně - nemůžu hodnotit.

Vie

Šikovná Karolínka, největší "bojovnice" proti kourupci, ten domeček v pražské Tróji koupila za 9 mega (cena, za kterou se v té lokalitě nekoupí ani psí bouda) a střelila ji za dvojnásobek.

Jo, to slovo "boj" je velmi srandovní. Strašlivě zdevalvovalo. Bolševik kdysi bojoval proti mandelince bramborový, my zase bojujeme proti kůrovci.

Pokud jde o boj proti režimu, pak soudím, že mluvit o něm bylo možný tak do roku 1960 max. Ano, Mašínové, Švéda, Paumer, a pár dalších bojovalo. Ti po nich byli politickou opozicí. Tím neříkám, že za to nezaslouží obdiv a uznání. Někteří z nich.

Víkej už nemůže, má dost. Souvislý věty od něj nechtěj. Jednak je nikdy neuměl a jednak se připravuje na boj se Sandym. Ten ale bude skutečněj. Držme mu palce.

Možná by nám něco o tom mohl napsat. Bylo by to užitečnější než přežvykování stokrát přežvejkaný slámy.

Anonymní řekl(a)...

vie
JS naprosty souhlas! JeJe si dycky vyhlidne jen to co se mu hodi do kramu. A nebo si mozna muze myslet, co delaji druzi se ho netyka.

vikej
ptal jsem se , protoze jsem si myslel, ze nam neco prozradis. Treba, ze kdyz jdes ozralej z hospody, vytrhavas patniky, aby se stat rychleji ekonomicky polozil. I to muze byt odboj. Protoze, co jsem delal ja, nepamatuji si, ze bych to delal proto, abych zrujnoval stat. I kdyz by me to bylo prijemny, ale tak daleko jsem nikdy nemyslel. Proto rikam, ze nikdo nic ve skutecnosti nedelal. I kdyz je mozne, ze nekteri tu svoji cinnost pozdeji prehodnotili. Zrovna tak jako ja.

Jan Jelínek řekl(a)...

Co ti není, vie, jasné? Můj dnešní CITOVÝ vztah k "dizidentování"? Ten jsi si přečetl a ocitoval z mé připomínky k tomu, jaký vztah má dnes k „tehdejšímu dizidentování“ LW.

Touto větou, jak je tvým setrvalým špatným zvykem, vytrženou z kontextu (cituji sám sebe): “(...) na ten náš spiklenecký, kamarádský „dizi“ ostrůvek, si občas docela rád vzpomenu. A komu se to nelíbí, ať mi prdel políbí. :-)“, jsem žádnou diskusi neukončil, jen jsem (za sebe, nikoli za LW) uzavřel sebezpyt o tom, jak moc si EMOCIONÁLNĚ cením své „dizi“ činnosti před listopadm.

Zdá se, že jsi se nám nějak v poslední době rozcitlivěl, když ti najednou vadí provokativní otázky – viz tebou citovaná. Na tebe se totiž takhle reportérsky (smile) musí, aby se tazatel dočkal alespoň trochu upřímnější a podrobnější odpovědi. Sice jsi nám sdělil, žes měl na výběr mezi vězením a vystěhováním, že tě lidi přestali zdravit, ale doteď jsme se od tebe konkrétně nedozvěděli způsoby represe, kterým jsi byl podroben a za co (za jaké protistátní, „disidentské“ či jen alternativní androšovské aktivity) je proti tobě StB (policie, zaměstnavatel, kádrováci...?) uplatnila.

Místo toho se snažíš zpochybnit a zesměšnit jiné (disidenty, androšáky…) – nevím sice koho máš konkrétně na mysli, když tvrdíš že (cituji tě):
„(… ostatni ze nemeli co vydrzet, jelikoz nikdo nic proti statu nedelal, delali a provozovali sva hobby.“

Mimochodem, mohl by ses, prosím, vyjadřovat trochu srozumitelněji, občas se spíš domýšlím než rozumím…Proč nepoužíváš českou klávesnici?

Jářku, snad jsem té tebou výše citované větě správně porozuměl, a tak nám prosím pěkně barvitě
povyprávěj o svém urputném zápasu proti režimu, co nebyl hobby, ale v tvém případě skutečný odboj…
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
se te Jeje snazim uz dva tydny vysvetlit, ze tkzv. muj odboj se prave tykal mych hobbys. Ajakesi persekuce byly prave za to, ze jsem sichtel delat sva hobby a jako mlady se take trochu bavit.

Jak je tvym obcasnym zvykem, touto vetou prevracis ma slova na uplne opacny vyznam:
...a tak nám prosím pěkně barvitě
povyprávěj o svém urputném zápasu proti režimu, co nebyl hobby, ale v tvém případě skutečný odboj…

Otazka je, jak by mel vypadat skutecny boj, ale jeste jednou pripominam, ze co jsem videl a zazil, si myslim, ze to byli prave ty hobbys a nevidel jsem, ze by nekdo nejak skutecne bojoval.

Nerozumis cesky? Cesky pismena nepouzivam, nemam ceskou klavesnici, sice bych si mohl nainstalovat cesky ovladac, stejne by ale byly pismena uplne nekde jinde a psalo by se me mnohem hur. To je me prijemnejsi, kdyz vy si delate starosti s hackama :-)
Ostatne kdo vi jestli to vubec ctete. Ja te klidne popisu co se delo za represe, i kdyz jsem uz asi spustu zapomnel, jenom mam obavy, ze by te to slouzilo jako granaty, ktere bys po me potom hazel. Ostatne je to uz davno pryc neni to vubec dulezite.
Ostatne na to rad vzpominam, byl to hezky cas, i kdyz s STB za prdeli, presto se nejak tvorilo jen ze zajmu a nezistne. S porovnanim s dneskem, kdy kazdej stoji s natazenou rukou a ocekava, kdo mu co da, kdo mu postavi divadlo, kdo mu da najist, kdo mu zaplati material a pod. je to absolutne neporovnatelne. Zase soudim podle toho co vidim. I kdyz kdo vi, treba mezi mladymi vladne stejne nadseni a tvorivost.

Jan Jelínek řekl(a)...

Díky za informaci.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
já k tomu přidám, že se něco na to téma. co se ptáš Vieho taky dočteš v knize Petrové, bud jsi to nečetl nebo si nespojil Vieho s Milošem.
Holubín, Vokno, ...

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Tak Vikeji, doufám že jste OK, krouží ten Sandy asi i kolem Vás, co?

Anonymní řekl(a)...

vie
jeste jsem JeJe ale svoji prednasku neskoncil.
Vsechno vyzaduje nejake porovnani. Kutil kuti ve sve garazi nejake roury, potom s nimy jezdi po krajine, pronasleduje ho policie, jakozto strazce poradku a kdyz ho dostihnou, tak naseho kutila pokutuji nebo jeste neco vic.
A ted otazka: je to disident? Asi reknes ze nikoliv, je to pouze rusitel, ktery se nechce podridit obvyklym mravum.

Ale koukneme se ted spolecne na neco "inteligentnejsiho", treba na nejakeho spisovatele. Ten napise slabou knizku a v ni jsou povidky. Pokud je organizovan ve svazu spisovatelu a dodrzuje jejich linii, kterou urcuje vedouci strana ve spolecnosti, chodi poctive na schuze, na prvomajove pruvody a pilne zveda ruku pri hlasovani a se souhlasem svazu potom vyda svoji knihu s povidkama, nebude mit zadny problem.
Kdyz ale to vsechno delat nebude, dokonce ani ve svazu nebude, knihu s povidkami mu nikdo nevyda. Tak teda jde, okopiruje si ty stranky, slepi si je a rozdava znamym.
A najednou je z nej disident? Jak je to mozne? Pri tom se jedna o stejnou knihu se stejnymi povidkami! A udela prakticky to same jako nas kutil s rourama v garazi.
Jak to, ze jeden z nich je disident a druhej ne?
Asi te napadne, ze tady neco nesouhlasi v nasem hodnoceni. Pricemz udelali oba dva jedno s to same, jeden obstastnoval sve okoli krasnym zvukem, druhy krasnymi povidkami. Treba to, ze vlastnosti jednoho jsou trochu gloryfikovany a druheho ne.
Me to nejde do hlavy.
Tak me napadlo, jestli se terminem disident spis neporovnava, kdo byl po sve cinnosti vice stihan a kdo utrzil vic postihu. Vsechno by tomu odpovidalo. Ten kdo se ocitnul za hranicemi, ten to samozrejme vyresil nejlip a jeste na tom vydelal. Nas kutil se ocitnul bez ridicskeho prukazu, to jeste neni tak tragicke, ten nema fura lidi, a tak jezdil do prace na kole.
A nas spisovatel zkoncil jako topic, to by bylo take normalni. Jenze ten to pozdeji dovedl dobre prodat.
Ale vsimni si, ze mezi temi dvema, v jejich cinnosti, neni prakticky zadny rozdil. Kazdy chtel delat sve zaliby nebo jak to mam nazvat.
Kapisto?

Jan Jelínek řekl(a)...

Ale houby, Mlhošu, vždyť sám dobře víš, v čem byl rozdíl. Ne v jakékoli nezákonné činnosti, to by pak byl disidentem i každý zloděj, mankař, hobby-exhibicionista plašící ženy v parku ztopořeným pérem, rváči v hospodě, výtržníci močící na veřejnosti, puberťáci propichující zaparkovaným autům gumy..., rozdíl byl v tom, zda tu činnost REŽIM KVALIFIKOVAL jako sobě politicky nepřátelskou. Obecně řečeno šíření názorů režim popírající, demaskující, "rozvracející" atd…., režimem nepovolené (protože neovládané a nekontrolované) sdružování v "organizacích" (komunitách, spolcích, uměleckých skupinách, filozofických kroužcích atd.) režimem nepovolených, nemluvě o organizacích s přímým politickým zaměřením Charta, Helsinský mírový výbor, VONS, HOS…, na něž byl represívní politický aparát zaměřen prioritně.

Ergo, "disidentem" se mohl člověk stát aniž to tušil a chtěl. Zažili to a upřímně se divili všeliké amatérské bigbíty, proč je jejich nevinné hobby muzicírování s kamarády shromážděným kamarádům nepovolené a dokonce, když hráli veřejně i přes zákaz, trestně stíhané.
Kdežto kupříkladu samizdatoví vydavatelé ilegálních Lidových novin a přispěvatelé do nich dobře věděli, co dělají a proč to dělají, a s plným vědomím dávali režimu na vědomí, že s ním nesouhlasí, že chtějí politickou změnu režimu. Nic na tom nemění to, když/že je tato novinařina přitom i bavila.

Nuance mezi uvedenými dvěma polaritami "disidentství" si doplň za domácí úkol sám, zařaď se mírou své tehdejší záměrné protirežimní POLITICKÉ ANGAŽOVANOSTI do příslušné škatulky, a už mě s takovými trivialitami neotravuj.
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
Ale, ale JeJe! Ty uz nechces? Ze by te to nepasovalo do tveho ramecku?

Vzdyt vetsinou neslo o zadnou nezakonnou cinnost. Maximalne to muzeme kvalifikovat jako "nezadanou" cinnost. Co do toho motas vyraz "politicky nepratelskou" cinnost. Maximalne nezadouci! Protoze byla neregulovana. Svevolna. Neplanovana. Jak jsi dale spravne naznacil.
Filosoficky krouzek, nebo lepe receno setkani osob nemusel nutne podkopavat rezim. Byl jen nezadouci, casto oznacovan za rozvracejici. Charta nebyla zadna organizace. Bylo to jen podepsane prohlaseni. Nic vic. Clovek jen otevrene vyjadril svuj pohled na situaci. A to bylo nezadouci. To bylo rozvracujici, ale ne zadnej odboj.
Muzikanti hrali protoze chteli hrat nebo chteli svym hranim udelat prevrat, co myslis? Ti kteri zakazy nedodrzeli, byli oznaceni jako nezadouci rozvraceci. To furt take neni zadny odboj.
A ted k tvym milovanym Lidovym novinam.
wiki:
V roce 1987 tento titul obnovila skupina disidentů, kteří se rozhodli vytvářet nezávislé noviny. S počátky novodobého vydávání těchto novin jsou spojeni lidé jako Jiří Ruml, Jiří Dienstbier a Ladislav Hejdánek. Jejich cílem bylo noviny oficiálně zaregistrovat a vydávat jako měsíčník. Na podzim 1987 vyšla dvě nultá čísla, první číslo vyšlo v lednu 1988. Protože se noviny nedařilo až do listopadu 1989 oficiálně zaregistrovat, museli je tvůrci šířit jako samizdat.

Ted to ctes, jejich cil byl noviny oficialne registrovat, coz se jim nedarilo. Pochybuju, ze meli za cil pripravit prevrat. Chteli si jen vydavat svoje noviny. Jako si nas kutil delal svoje roury. Navic Ruml komunista od podlahy, Dienstbier taktez a Hejdanek panbickar jako fura ostatnich, kteri nam chteli nadelit komunismus s lidskou tvari. Co by to bylo, jsme bohuzel nemeli moznost vyzkouset. Jeste jednou, oni chteli noviny registrovat, kdyz to nebylo povoleno, zacali si je vydavat na cerno. Tedy zrejme umysl, provadet nejaky odboj vubec nebyl. Jestli posleze, kdyz si je delali sami a roznaseli po znamich, jestli to byl protistatni boj, to zalezi asi na tom, co bylo uvnitr napsano. To nevim. Rozhodne to bylo ale nezadouci, protoze to nebylo povolene.
Bohuzel jsem toho nazoru, ze zadny rezim, ktery existoval a existuje a pouziva defakto nasilnych a natlakovych prostredku, utlaku vetsiny, nikdy lidskou tvar pro "vetsinu" mit nebude, respektive zda-li se my muzeme nekdy ocitnout ve skupine, ktera tu lidskou tvar uvidi. O tom pochybuji.

Co asi tak resil filozoficky krouzek na setkani? Platona, Aristotela, Cicera nebo Nietscheho nebo statni prevrat? Jestli resil filozofy, tak to zadny disidenti nejsou, jestli resili prevrat, tak jsou. Ja nevim, ja tam nikdy nebyl. Povez me to!

Pozn.:
Disident [Dysident], (latinsky odpůrce), odštěpenec, odpadlík (zvláště náboženský nebo politický), je aktivní odpůrce establishmentu (zpravidla nenásilnou formou).

Jan Jelínek řekl(a)...

Zbytečně rozpátláváš ty nuance, o kterých jsem ti psal, jež každý, kdo k "dizidentství" - ať už chtěl, či ne - přičichl zná. Mě s tím neunavuj.
JJ

Anonymní řekl(a)...

JS

Vie pochop přece:

"...do příslušné škatulky, a už mě s takovými trivialitami neotravuj."

Jde o tu škatulku, kurňa. Ty furt nechceš pochopit, že musíš patřit do nějaký škatulky! Chce se od tebe jediné: Aby jsi - bijíc se v prsa - zařval: JSEM DIZÍK! Vzápětí ti JeJe padne kolem krku a se zvoláním - JSI KONEČNĚ NÁŠ - ti dá pusu na obě tváře.

No není to krásná představa? Tak hrrr na to!

Anonymní řekl(a)...

vie
ja si nemohu pomoct, me pripada, ze fura lidi cichala nejspis cikuli a jsou z toho dodnes opojeny :-))))))

Tak jaky si dame novy tema? Toto je uz vyrizeny!

Vikej řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vikej řekl(a)...

Sandy dosedla LW. Napsal bych o tom víc, ale nemohu dát dohromady souvislý věty.
Tedy jen krátce a větami překotnými. Dopad hurikánů jako Sandy řadíme podle toho jak dlouho jsme bez elektriky. Tu nám Sandy vyhodila jen na jeden den, což je zázrak. I menší větříčky v minulosti nás nechali bez proudu až týden. Ale nejsme žádný mejdla a tak jsme to přečkali s trochou plánování předem. Hlavní je si včas načerpat do kanystrů dost vody dokud chodí pumpa (na elektriku). Při velkých bouřkách taky normálně tak na den ztratíme proud, ale jelikož je to obyčejně jen lokální záležitost, tak se na to hned dodavatelé proudu vrhnou a rychle popadané dráty opraví. Sandy svojí velikostí je jinej problém a s limitovanýma zdrojema, které ty opravy zajištují, rozptýlenýma po obrovských plochách, tak potom je to jen otázka jaké máš štěstí kdy na tu síť kam spadáš dojde řada. Naposledy jsme byli bez proudu 2 dny zato kámoš ve městě přes týden.
Sandy nám tu dala nejvíc zabrat z pondělka na úterý. Od rána se zvedal vítr ve větších a větších náporech a nebe dostalo ošklivě olověnou barvu. Okolo poledne jsme už svítili a rychle pojedli bramborovou kaši s párkem a rychle umyli nádobí, protože nebyla otázka jestli nám vypadne proud, ale kdy. Taky ano. Hned jak jsme se vším byli hotovi blik-blik a elektrika několikrát po sobě během asi 10-20 minut vypadávala, až poslední blik a byli jsme ponořeni do hlubokého přítmí hurikánového odpoledne. Oblaka již byla asi deset metrů nad zemí. Hned vedle kuchyně nám roste vysoká jabloň a po celé odpoledne a v noci jsme poslouchali jak její větve mlátí do stěny při každém poryvu větru. Odklidil jsem se k sobě do pokoje a zbytek dne jsem strávil v posteli s knižním přehrávačem, se sluchátkama na uších, posloucháním dobrodružství Sherlocka Holmese. Ještě jsem si pro jistotu vypůjčil z knihovny další knihu, ale k té už nedošlo. V noci Sandy vydávala zvuky jako by nás chtěla vyrvat od Země a do občasného burácení větru se míchal monotónní zvuk generátorů našich sousedů. My generátor nemáme tak jsem ležel v naprostý tmě a byl jsem jen rád že jsem v teple a suchu. Dceři pes si ke mě jako obyčejně vyskočil na postel a schoulil se mi u boku. Taky chrápe, tak to bylo jako mít vedle sebe další generátor.
Ráno, když jsem se probudil, už ale bylo po všem. Akorát stromy byly najednou bez listí a trávu nebylo vidět. Dokonce už jen mrholilo tak jsem i vyrazil do práce. Cestou bylo vidět spousty popadaných stromů, místní potůčky se proměnili v dravé řeky, ale to je asi vše. Záplavy, které dělají největší škody, tu nejsou, jako třeba v nízko položených oblastech New Jersey nebo New Yorku. Škody ale po US budou obrovské už jen tím jakou rozlohu to zasáhlo. Za sebe mohu říct, že jsme z toho vyvázli dobře. Ale teď mluvím jen za sebe. Jsou tu v Mudrlandu chudáci které Sandy vytopila, spadnul jim strom na barák, jednoho chlapce padající strom i zabil, a mnoho lidí je stále bez proudu.
To je asi tak vše z mé perspektívy.

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 201   Novější› Nejnovější»

RADY A RŮZNÉ VYCHYTÁVKY PRÁCE NA BLOGU

VLASTNĚ TAK JAK SE POSTUPNĚ PTÁTE TAK TO BUDU DOPLŇOVAT:
Co se zaslanou pozvánkou mailem:
můžete potvrdit a vkládat své příspěvky na blog (pozvánku do blogu zašlu případně znovu). Pokud potvrdíte, stanete se dopisovatelem, můžete přispívat, i přes svůj mail. Nebo zaslat mě a já obratem na blog umístím ...
Posílejte nápady, odkazy a doporučení, zpracuji to pro blaho všech či některých ...
Pozvánky do blogu a zapisování komentářů
Jak se přihlásit do blogu jako dopisovatel. Po obdržení pozvánky od Admina (Googlu) na Váš mail.
Vstoupíš na odkaz double klikem, pak pokud není prázdné okénko pro e-mail dáš použít jiný účet. Pokud nemáš účet u googlu, dáš vytvořit účet -pozor ne mail. Vložíš nějaký svůj existující mail ( i jinde založený, třeba seznam apod.) a zadáš heslo o 8 znacích. (pokud heslo tvého existujícího mailu nemá 8 znaků, základ hesla může být třeba stejný a doplněný do 8 znaků). Pak heslo zopakovat pro ověření správnosti. Pak vložit předepsané ověřovací slovo a zaškrtnout souhlas s podmínkami. Pak potvrdit a je to. Dlouhé heslo prostě k existujícímu mailu založíš pro tvůj účet na blog (nic se neplatí), staré heslo ti zůstane pro původní mail. Nové heslo je jen pro účet blogu na googlu.
Pak tento mail a nové heslo můžeš používat pro vstupy na blog. Otevřeš blog, vpravo nahoře (klikneš na přihlášení či sign in). Vložíš mail+heslo a jsi na blogu, ve svém hlavním panelu. Můžeš zadat-nový příspěvek a napsat ho, odkliknutím publikování, vložíš na blog.
Můžeš příspěvek upravovat, návratem do seznamu příspěvků (pokud návrat zrovna nevidíš, jdi přes hlavní panel). Vstoupíš do seznamu všech příspěvků na blogu, ale upravovat můžeš jen své.
Můžeš si
na záložce "povolení", založit-dopsáním, další mail, zaškrtnout vložit ihned a používat tento pro vkládání rovnou ze svého mailu, bez přihlášení do blogu. Napíšeš mail na svém PC a odešleš na tento další mail blogu, text se rovnou umístí na blog jako nový příspěvek. V hlavním panelu najdeš své nastavení-můžeš upravit dle sebe.
Komentáře lze pak psát buď jako anonym-rychlejší varianta (tam doporučuji se podepsat, aby se vědělo, kdo to přispěl). Druhá lepší varianta: napíšeš text, necháš zaškrtnuto Google/Blogger, vložíš mail+heslo a dáš náhled , stále můžeš opravovat text na závěr jsi li spokojen s napsaným dáš publikovat - dodržuj zde uvedené pořadí.
Vložení webového odkazu: (na jiné stánky či článek), napíšeš či zkopíruješ odkaz na jiných stránkách (označiš adresu myší a pak Ctrl+C, kopírovat), pak na blogu vložit do okna textu nového příspěvku, odkaz znovu označit (odkaz stále zůstává ve schránce), poté klikni nahoře v liště upravy textu na ikonku odkaz (podržení myši na ikonce zobrazí funkci ikony) otevře se okno pro vložení odkazu, (nejlépe vymaž co v okně je - http://), klikni do okna a dej Ctrl+V (=vložit ze schránky) tím vložíš web adresu, pak klávesu Enter a hotovo. Druhá varianta rovnou vložit odkaz do řádku pod titulkem nového příspěvku a tím budou ostatní na blogu moci proklikem přes nadpis přejít na vloženou stránku.
Přátelé blog není web, takže bylo by možná lépe používat komentáře do doby, kdy sami uznáte, kam se budou čtenáři ještě vracet. Při pochybnosti o čtenosti je lépe založit nový článek / příspěvek, případně s odkazem na jaký článek navazuje apod. Není to žádná povinnost, ale debata možná takto lépe "poteče". Komentáře ke starším článkům mohou jinak zmizet v propadlišti dějin blogu. Ptejte se, budu-li vědět poradím. A omlouvám se znalcům.

Legendární akce Jazzové sekce

Legendární akce Jazzové sekce
Člověče, už to bude letos 28 let ..
REFLEXNÍ TERAPIE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU, REIKI, SPIRITUAL RESPONSE THERAPY - tel.: 775 320 714