15. 8. 2012

Vybráno z mailu ...

Nic proti Vikejovi, jen mě zaujalo, jak mě poslal z druhého konce světa něco tady o našem dolíčku. Je z toho vidět, že ho asi pořád zajímá co se tady doma děje. A tak jsme si říkal, že by vás něco z toho taky třeba zaujalo-nepřekvapilo. (Mě se líbilo nejvíc-označil jsem tučně)
-------

Odkud  máme „naše potraviny“ a další „naše zboží“ ??!!

    Mochov východně od Prahy byl dlouhá léta považován za místo, odkud k českým hospodyňkám plyne mražená česká zelenina. Pokud dnes do Mochova zavoláte a budete chtít hovořit s někým, kdo má na starost výrobu, neuspějete. To musíte volat do Rakouska, veškerá výroba se přesunula tam, tady je už jenom obchod, říká do telefonu spojovatelka. A skutečně. Výrobky, které jsou dnes v obchodní síti stále prodávány pod značkou Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na obalu připsáno Made in Austria.
    Nadnárodní koncern Ardo o přesunu výroby obchodní partnery informoval v listopadu loňského roku.
Podobných příběhů najdeme celou řadu, psány jsou jak přes kopírák.
   Během letošního roku zcela ukončil v Česku výrobu I koncern Unilever.
   V Povltavských tukových závodech v Nelahozevsi dostalo výpověď přes šest stovek lidí. Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes dováženy z jiných evropských závodů.
    Týdeník Ekonom se zajímal, odkud k nám míří například Hera, tradiční surovina pro vánoční cukroví. Místem výroby jsou polské Katowice, uvádí mediální zástupce Unileveru Martina Janebová.
Z Polska se na český trh dovážejí I některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion, zrozené v roce 1896. Dnes z produkce švýcarského koncernu Nestlé. Konkrétně oplatka Delissa.

   Tajné informace?  U některých firem je cítit, že o tomto tématu se baví jen velmi nerady.
    Když chtěl týdeník Ekonom do koncernu Tchibo informaci o aktuálním místě  výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější kávy na našem trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě, ale v roce 2005 se výroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní závody máme ve více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo Eva Kadlecová.
    Na zaslané otázky nereagoval ani švýcarský koncern Hero, který na český trh uvádí dětskou výživu pod tradiční značkou Sunar. Z údajů na obalech lze ale odvodit, že aktuálním místem původu je převážně Velká Británie, u některých produktů Španělsko.  Přitom ještě do roku 1999 se Sunar vyráběl v Zábřehu na Moravě.
     Zákazníci v supermarketech si těchto přesunů většinou ani nevšimnou, protože na obalech informace o původu chybějí či je zde uvedeno pouze Made in EU. Jedno by jim to ale být nemělo. Kdo tady jednou bude platit daně, z čeho ten stát bude žít a kde lidi seženou práci, když se všechna výroba přesune pryč ? táže se prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.
I z těchto důvodů komora chce, aby se informace o místě výroby na obalech povinně zveřejňovaly.

Klamání spotřebitele?
    Kdo by neznal televizní reklamu o Pepovi ze středočeských # > Sedlčan? Plísňový sýr prodávaný pod značkou >Sedlčanský Hermelín< je další ze stálic českých ledniček. Jaké překvapení na zákazníky asi čeká, když zjistí, že některé šarže pocházejí z Polska.
     Týdeník Ekonom se opakovaně snažil od zástupců firmy Bongrain získat k celé věci nějaké stanovisko. Bez úspěchu. ¨Výrobce přitom nijak neomluví, že polská výroba je výrazně menšinová a dochází k ní jen tehdy, když česká mlékárna kapacitně nestíhá. Alespoň tak zní neoficiální odpověď jednoho z manažerů. V Polsku se dnes ale částečně vyrábí I některé sýry Lučina,další tradiční produkt sedlčanských mlékáren. Skupina Bongrain v  tom ale není sama. Konkurenční francouzský koncern Bel, který do roku 2000 vlastní Želetavskou sýrárnu na Třebíčsku, používá podobné praktiky. Část tavených sýrů - chlubících se více než stoletou značkou Želetava - vyrábí na Slovensku. Konkrétně v Michalovcích.
    České značky z ciziny, to není jen záležitost potravinářského průmyslu. Například autobaterie Akuma se dnes vyrábějí v Itálii (veškerou výrobu tam z Mladé Boleslavi přesunul italský koncern Fiamm, který Akumu ovládl v roce 1998). Tužky pod značkou Koh-I-noor vyrábí impérium rodiny Břízových nejen v Česku, ale I v Rusku, Bulharsku a Číně. Výroba zápalek Solo se ze Sušic přesunula do Indie, elektrospotřebičů ETA zase do Číny.

Altruismus nečekejme
 Vraťme se ale k hypotetickému importu škodovek z Číny.  Filiálka Volkswagenu v Šanghaji už vyrábí modely Fabia, Octavia a Superb a v roce 2013 přibude I Yeti. Čína je už pro Škodovku největším trhem.
Letos by tam mělo být prodáno 180 tisíc vozů. Nynější šéf Škodovky Winfried Vahland v minulých dnech uvedl, že Škodovka bude zvažovat I dovoz levnějších čínských autodílů pro výrobu v Evropě.
Kolik už zbývá k tomu, aby se do Evropy vozily celé čínské škodovky, nejen díly? Mzdové náklady mluví jednoznačně ve prospěch čínských dělníků...

 Oldřich Ulrich   aeroulrich@seznam.cz

43 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

LadaW
... jo zapomněl jsem dodat, že od zítra si budu kontrolovat šarže, protože si koupím nový smartphone a tam si udělám tabulku šarží, abych si nekoupil nic polského. To proto, že mě polské potraviny serou svou známou nekvalitou, ... a protože jsem vlastenec, chci kupovat jen český výrobek ... :-) jak snadné se rozhodnout, co?

Vikej řekl(a)...

cit. LW "Nic proti Vikejovi, jen mě zaujalo, jak mě poslal z druhého konce světa něco tady o našem dolíčku."

Proč bys měl mít něco proti mě? Proč bych tě to neposlal? Co s tím uděláš je tvoje věc. Co je na tom všem pravdy nevím, to si posud sám ze svých zkušeností, znalostí, dalšího průzkumu. Já většinu roku vaše jídla nejím, a pokud jsem tam na návštěvě, tak se spoustu věcem vyhýbám, protože se nechci někde pokakat, jak se mi to téměř několikrát stalo. Slintám nad vlašákem s výrobním salámem, ale nekoupím si ho protože trolejbus číslo 16 nemá záchod. LW, kup si třeba iPod a udělej si databázi výrobků.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
??? no fakt nevím, co bych měl na to odpovědět. Trochu jsem v šoku. To je reakce na ten článek Vikeji, ne na tebe. Mám pocit, že kde se dá hledáš nějaký dvojsmysl či nějakou osobní souvztažnost. Nevím proč? Já fakt nevím co jsem napsal špatně? Zduraznil jsem, že to není nic proti tobě, nic víc. ???Poslal jsi mě to a já z toho vybral jeden text a dal sem. To je vše. Nestěžuju si přeci ani žes mě to poslal. Snad jsem jen navázal na debatu co se tady kdysi vedla, nic víc. Ale ono to tady stejně nikoho asi nezajímá, vidí v tom jídlo a ne pravidla zacházení s potravinami. A jde jen o různé vymrdávky, uplně stejně jako v jiném oboru. Takže to máš nakonec fuk. Žrádlo je téma pro ženský, tady se tím nějakej chlap přeci nebude ponižovat. ... Marginální blbinou. :-)

Vikej řekl(a)...

Tak je to vysvětlený LW. Nemusíš být v šoku. Já jen, když věta začíná „Nic proti X...“ tak co potom následuje je vždy nějak negativní. Úplně stejně anglicky „Nothing against...“ Dvojsmysl jsem v tom nehledal a co je souvztažnost nevím ani co znamená. Nestačilo by tam jen napsat, tohle mě poslal Víkej?
Ale kdež, to je jen mezi námi komunikační prkotina. Zapomeň.

Anonymní řekl(a)...

vie
k tomu mohu jen dodat: no kluci a holky, mate presne co jste chteli, resp. co jste si vyvolili ve volebnich urnach. Ha ha ha, se opet jednou popadam smichy za bricho. K tomu musim ale dodat, ze by to tak dopadlo, at byste kohokoliv. Se s tim smirte, protoze tento proces je nevratny.

Vlastence LVW je me uprimne lito. Cesky vyrobek uz temer zadny neni, maximalne doma vypalena slivovice a to jeste na cerno. Pokud jeste nejaka ceska firma existuje, tak se zahranicnim kapitalem a nebo pouziva "zapadni technologie".
Vsechno, na cem slo jen trochu vydelat, je uz prodane.
Uz jsem vam to sem psal stokrat.
Komicke je, jak lide zdebilneli. Vikej si napriklad mysli, ze se v Cechach posere, kdyz neco sni, pritom je cely svet zaplaveny US filosofii o zmaximalizovani vynosu. US je pocatecni kolebka vsech nasich problemu, ale, nutno rici, kdyby to nevymysleli tam, tak by to jinde vymysleli take, o pul roku pozdeji.
V US neni snad ani jeden vyrobek vyrobeny v US, tak milej Vikeji, ty Big Macy, co do sebe cpes a neseres po nich, prichazeji jiste zmrazene odkudsi z Thajska ci od jinud. Na co ses tedy hrdej?

Anonymní řekl(a)...

me tam vypadlo slovo: at byste volili kohokoliv

Vikej řekl(a)...

Vie, ty už máš zase povolený vycházky?

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, budes se asi divit, je nejen ze mam opet vychazky ale jsem uplne vyleceny. Ovsem, tebe ta lecba zrejme ceka ale jen za podminky, ze dosahnes potrebneho stupne vyvoje. Pokud ne, tak si tim hlavu nelamej, svet potrebuje vsechny mozne ruznorode typy tak i ty zcela jiste najdes uplatneni.

S vlastenectvim bych byl opatrny! Jak znamo i Hitler byl vlastenec. Nekdy to muze byt docela nebezpecne. Ale hlavne, k cemu se citis byt vlastencem? Treba k Rathovi, Klausovi a jinym? Co vlastne dela vlast vlasti? Misto, kde jsem se narodil nebo okoli ve kterem jsem ziju? Je nekdo vlasenec k cihlam, ve kterych bydli nebo sousedum a jineho ziveho okoli? Nas ucitel narodu by me to zcela jiste vysvetlil, ale ja bych i bez nej rekl, ze vlast dela predevsim zive okoli. Alespon pro me.

Anonymní řekl(a)...

vie
to jsem zapomnel
http://wikipedia.infostar.cz/p/pa/patriotism.html

Vikej řekl(a)...

Cože ses najednou tak rozjel o vlastenectví Vie? Tvoje otázka „Ale hlavne, k cemu se citis byt vlastencem?” je jen rétorická nebo poslaná mým směrem? Pokud mým směrem, proč?

Anonymní řekl(a)...

eleleukulele -
Tů Víkej -
Viena diskutuje sám se sebou...což má svůj půvab.

Anonymní řekl(a)...

vie
V podstate, jak pise LL diskutuji sam se sebou, coz je prakticke hlavne z duvodu, ze nemusim dlouho vysvetlovat, o co jde.

Ale jinak to bylo par vet k vlastenci LWV, ktery to sam o sobe prohlasil a k Vikejovi, z ktereho vet to na me primo cisi. Tak jsem se chtel jen zeptat, na co jsou vlastenci, tedy presne receno k cemu citi sve vlastenectvi.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
vie já a vlastenec? ne zas tak moc, je mě to nějak volný, to bylo jen trochu ironie nad tématem, možná to zaniklo v proudu slovíček. Myslel jsem, že ten úsměv to zlehčí, ale už vikej mě za smajlíky po majlu vynadal, že ho s tím seru. Tak ale nechci zase psát vše polopaticky, ono je to zdlouhavější.

Anonymní řekl(a)...

vie
tak uz vam vubec nerozumim

...a protože jsem vlastenec, chci kupovat jen český výrobek...

Vikej řekl(a)...

Ano "smajliky" a veta "tohle neresim" by mely byt nejak stihane. Kecam. Dneska jsme se Slavojem v jeho dilne porad rikali "to neresim" v kazde druhe vete a chechtali se tomu.
To LWV: odvolavam co jsem odvolal, a smajliky budu akceptovat bez brumlani (docasne alespon). Smajlik bohuzel ale neni komunikacni tesnopis. To co je pred nim musi byt obsahove jasny a nejaky smajlik to uz pak nedojasni.

Anonymní řekl(a)...

vie
Organizace Global 2000 spolu s Pesticide Action Network testovali zeleninu a ovoce po celem EU a nasl na jednotlivych produktech az 30 tricet rozdilnych zbytku pesticidu.
Na spicce v tabulce byl salat, rajcata, okurky a porek

http://www.krone.at/Oesterreich/Obst_und_Gemuese_sind_wahre_Chemie-Bomben-Global_2000_warnt_-Story-331252

Vikej řekl(a)...

Před několika lety jsem si zasadil na zahradě 2 švestky, jablon a čerešni. Nepoužívám žádné pesticidy. Švestky byly letos na jaře obsypané malýma bambíno švestičkama a víš kolik jsem si jich Vie natrhal a mohl nabídnout na organické plody se těšící rodině? Ani jednu fucking švestičku. Než to uzrálo, spapinkalo je asi milión broučků.

Vikej řekl(a)...

Vie “V podstate, jak pise LL diskutuji sam se sebou, coz je prakticke hlavne z duvodu, ze nemusim dlouho vysvetlovat, o co jde.”

To máš oproti nám obrovskou výhodu, Vie.

Vie “Tak jsem se chtel jen zeptat, na co jsou vlastenci, tedy presne receno k cemu citi sve vlastenectvi.”

Jak by sis odpověděl?

Anonymní řekl(a)...

vie
mam dum 800 m.n.m., to znamena, ze tam skoro nic neroste. A jeste o samote, to znamena, objevi-li se nekde neco k snedku, sesype se na to veskera lesni havet. Ze stromku, ktere jsou leta stejne jsem nikdy nic nesklidil. Letos se na jednom objevilo sest jablicek, ty uz ale zmizely. V bibli jiste nekde najdes par vet, ktere ti reknou, ze mas byt stastny alespon za baby-svesticky, a kdyz rodina zadne zrale nedostane, chtel to tak Buh.
Asi jsi to sem napsal kvuli pesticidum a chces rict, ze to bez nich nejde. To ale neni alespon muj hlavni problem. Tim je lhani a umyslne uvadeni v omyl. To je muj hlavni problem. To, ze jsem uvaden v omyl, ostatne vy take. Uvaden v omyl tim, ze je vytvareno mineni, ze ovoce i zelenina jsou zdrave, jsou estovany podle norem a mnoho jineho. Misto toho dostanes zumpu, a zumpa smrdi, chemickeho koktailu.
Pokud sis clanek precetl, tak ses take dozvedel, ze v zelenem salatu je 5x vetsi mnozstvi anti-baby chemikalie nez ve vlastni pilulce.
Jenze nam uz nereknou, kdy a kde. To se zataji. A jeste na konci bylo doporuceni, ze si mame kupovat radeji bio-vyrobky, kde je zbytku chemikalii mene. Kurva, jak to ze v bio-produktu vubec nejake jsou??? Co je potom vubec kurva BIO??
To je to co me sere, kdyz bude na pulte napsano, toto je v tom a bez toho to ale nejde, mohu si vybrat, co udelam. Ted si nemohu zvolit nic.
A ty milacku dostanes uplne stejnej coctail jako my a tragicke je, kdyz si myslis, ze u nas se z nej poseres a doma ne.

Anonymní řekl(a)...

eleledrobněpromele -
kurva, ty holky z Pussy Riot dostaly dva roky! Co je to ovšem proti pesticidům.
Laďus

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, ty mas skutecne problem, kdyz je tva psycho-gruppe liknava a vyhriva se zrejme kdesi na chate. A prdi na tebe.
Hezky odpovidas, jak ja bych se k tomu postavil?
Ja to mam docela komplikovane. V Cechach jsem se narodil, to se smazat neda, tak to je a vzdycky bude. Druha vec je ale to lidske spolecenstvi a vazba k narodu. A tam to mam jednoduchy. Ten me vyhodil, tys ho dobrovolne opustil.
K tomu mam vazbu nulovou, nevim jakou ty.
Jeste je tady jedno hledisko: jak se postavit ke spolecenstvi, ktere te lze, podvadi a okrada? To pusobi asi na kazdeho jinak. Doved si predstavit, ze treba JeJe a LL to berou jako nutne zlo, defakto spravedlivy postup a nijak zvlast jim to nevadi. Ty budes na tom asi stejne. To je ale jen moje domnenka. Tedy okoli, ktere nam narizuje, co budeme delat me silne vadi a rad bych si prisil na bundu nejakou vlajecku a byl na ni hrdy, jenze nemam jakou.

Anonymní řekl(a)...

vie
holky dostaly dva roky a s pesticidy to ma co delat tim, ze ja jim pesticidy kazdy den a holky nikdy nepotkam, A navic se deklarujou jako lesby a tim je moj sance temer nulova. Ne, blbost, je to strasny LL!
I kdyz si myslim, ze se to zacne pomalu utahovat vsude. Dnes je to tak rozbehle, ze si kazdy dela z kohokoliv srandu i v televizi a to takhle nemuze fungovat vecne. Pocitejte s tim, ze se vecni kverulanti dostanou pod kola vlaku vsude.
Ostatne takovej Assange to nema dodnes vyreseny a udelal snad neco jineho?

Vikej řekl(a)...

Vie, nezlob se hochu, ale ty jsi “El kokoto” jak tu říkáme. Ne, jsi “El kokoto grande”! Ty píšeš ale kraviny, že to není možné.
Napsal jsem někde, že se poseru po českých výrobcích protože si myslím že jsou špatné? Čti bud pozorněji co píšu nebo si alespoň drž prst pod slovama když si to čteš nahlas. Jak jsem napsal, mám na ta jídla chuť, ale nerozvíjel jsem tu proč mě činí problémy. Některá Americká jídla mi způsobují ty samé reakce, ale v US je to ok protože mě tu nedělá chutě prakticky nic. Dal bych si v Plzni strašně rád ruské vejce i s výrobním salámem, ale bohužel nechci riskovat bolšoju střevní revoluci. Ty jsi asi z těch lidí co mohou beztrestně jíst langoše namáčené vypečeným olejem a zapíjené Kolalokou, ale já mám citlivou střevní mikrofloru. Ve Varech mi nevadí degustování ze všech vod od Libušina pramene až po Mlýnský kámen, ale než si tam objednám můj milovaný pečený sýr s tatarskou omáčkou odmumlám si alespoň dva Otčenáše, mám v kapse drobné a je před šestou hodinou než zavřou veřejné záchody. Za extra Euro nebo dolar dokonce dostanu o pár čtverečků hajzlpapíru víc.
Po ránu si teď dávám pár týdnů dle rady mého homeopata kolegy frtana panenského olivového oleje a jsem betonovej, ale pokud bych si dal něco malého s majonézou, majolkou, nebo tak nějak, mám zkaženej den. Tak to je. Big Meky, Malé ani střední Meky mi dnes nic neříkají, to je jídlo minulosti. Dneska tak jedině z rychlého občerstvení pálivé kuře v housce se zeleným salátem bez majonézy v Burger Kingu za dolar když jednou za půl roku jedu okolo hladovej. To mam vyzkoušený jako střevně nezávadný. Tak a ted toho o mě zase víš víc intimního.
Ano, BIO výrobky by neměli přijít do styku s chemikáliema vůbec. Že moje bio sklizeň byla nulová neznamená, že říkám, že to bez nich nejde, ale pokud máš ještě pár mozkových buněk asi uznáš, že bez chemie si jen málo dětí kousne do jablka. Dědeček mýho kamaráda z dětství pěstoval na zahradě v té vilové čtvrti kousek od trati tramvaje číslo 1 na Slovanech na té straně směrem ke Světovaru ovoce a zeleninu skoro jako malovýrobce a stříkal to taky nějakým jedovatým postřikem. Taky mám dvě plané jabloně co někdy rodí tuny zkroucených plodů. Všechny jsou červivé, ještě na tromě hnijou, ale jsou dobré. Rád je okusuju, i když občas v nich najdu půl červa a nevím jak je to možné. Když je okrájím, je z nich eňo meňo závin.



Anonymní řekl(a)...

vie
ted se popadam smichy za bricho! Tak jsem El Cocoto Grando protoze ty mas sracku? Ne. Je to v tom, ze ses nevyjadril a otevrel jsi tim branu k domnenkam, ktere jsem si ja pote vytvoril. Vikeji, ty mas panicky strach z toho, ze neco spatne napises ci vyjadris a jen tezko se nechas donutit k nejakemu stanovisku. Vetsinou ho priznas az pote, co je neco vetsinou schvaleno za dobre. Ale, kazdy je nejaky. A stejne jsi se k tem postrikum nevyjadril, i kdyz jsi toho napsal dost.
Tve zazivaci potize sis ale vyrobil sam, respektive ty primo zrcadli tve vlastnosti a tvoji psychiku a tak je zrejme, ze se nikdy nevylecis. Mas citlivou strevni floru? To je naprosta blbost. Tvoje flora je stejna jako tve vlastnosti, protoze je ovlivnovana z jednoho centra a to mozku. Premyslej o tom nekdy.
Ja treba mohu jist vsechno, zdlabu i ty nejnemoznejsi kombinace a nic me neni. Je pouze jedno, ceho se nedotknu, to jsou operenci. Ty me nesnesitelne smrdi. Langose si nikdy nekoupim, ten me nechutna. A kdyz me ho nekdo vnuti, tak ho snim. Sladky, kysely, na to rusky vejce a feferonovej salat, zapiju kofolou, k tomu dort a nakonec zmrzlinu do sebe nahazim a je me jedno, jestli budu mit sracku nebo ne, stejne prejde.

Anonymní řekl(a)...

TRUCUJETE?

Anonymní řekl(a)...

JS

"Kolik už zbývá k tomu, aby se do Evropy vozily celé čínské škodovky, nejen díly? Mzdové náklady mluví jednoznačně ve prospěch čínských dělníků..."

Jen poznámečku. Možná, že se sem opravdu budou vozit celé škodovky z Číny, páč při jejich výrobě je ta lidská ruka furt ještě nezastupitelná. A tím pádem mzdové náklady jsou důležité. Na druhou stranu dochází k tomu, že se výroba z Číny přesunuje zpět do Evropy. Němci kupříkladu výrobu keramických obkladů a dlaždic už prakticky zcela zautomatizovali, tzn. lidi k tomu už vůbec nepotřebujou. Kromě jednoho pučmidráta. kterej tu linku pustí. Takže je výhodnější nestrkat Číňanům pod nos vysoce sofistikovanou technologii, aby ji vzápětí okopírovali, ale nechat si ji raději v klidu doma...

Kdo ví, jak to dopadne.. Druhá věc je čím se pak lidi budou živit.. Plácat doma kozí sejra každej nemůže. Brave new world.

Vikej řekl(a)...

Kdo se pta?

Anonymní řekl(a)...

vie
ja jen pripomenu skutecnosti, ktere jiste vsichni dobre znate. Proc se stehuji vyrobny do levnejsich zemi a Asie?
Odpoved zni: pro vetsi zisky
Kdo tam ty vyrobny stehuje? Cinan? Pakistanec nebo Ukrajinec?
Odpoved zni: Ne, ti s tim nemaji nic spolecneho. Ti jsou pouze vykoristovani. Tak kdo to tam a jinam sakra stehuje?
Odpoved zni: Cesti a samozrejme i jini vlastenci, vasi kamaradi, sousedi, znami a spoluobcane, ti, kteri jste si ve volbach zvolili a jejich kamaradickove. Nikdo jiny nikam nic stehovat nemuze protoze nema co!!
Uz by bylo na case, aby chudej a nicotnej obcan konecne procitnul a prestal si nechat veset buliky na nos. Vase Ceske vlady (a ostatni take, tezko ale odhadnout v jake mire) se na vas kompletne vysraly a dovolili prodej a vyvoz kompletne vseho a vy (my) ted sklizite urodu a jeste mala otazka na konec:
A na to jste vlastenecky hrdi?

JS: Cinan je absolutne nevinny. Prestehuji mu tam fabriku a najmou ho na praci tam obvyklou zamimalni mzdu. Delaji 12 hodin denne a 7 sedm hodin v tydnu a ani nemaji dovolenou. Mozna za 5 eur za mesic. Kdyby Cina tvrde stihala kopirovani vyrobku nebo pripustila, aby je "Zapad" stihal sam, vykoristovali by je fabrikanti ci "Zapad" do te doby, dokud by vsichni nepochcipali hlady. Kopirovani je jejich posledni obrana a moznost, jak si alespon trochu prilepsit a nechcipnout.
Skodovky se budou dovazet az to bude pro vaseho spoluobcana a politika vyhodne. Driv ne. S tim Cinan a jini nemaji co delat, to je jen nase a nase polivcicka.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no pěkně se to tu rozproudilo. Koukám, že je to samá vize, perspektivní zítřky, pozitivní myšlení, chápání vývojových chyb na cestě k prosperitě apod. No to asi z něčeho bude pramenit a má to svoji trajektorii perspektivy, že? Tak jsem zvědavej, kam se tohle celý posune, to nemůže, jak píše vie, fungovat věčně. Zdá se mě, že dnes je (ne)štasný jen prosperující bussiness man, alespoň zde v Česku asi produkt minulých zítřků budovatelského kapitalismu u nás. Taky bych si chtěl připrdnout nějakou vlaječku na klopu :-), i když jsem to nikdy nedělal. Tak alespoň symbolicky. Ale dobrý vlaječky jsou (vždy byly) nedostatkové zboží. Ale hlavně, že ještě žijem.

Anonymní řekl(a)...

JS

vie

Nejsme v rozporu. Ale.

"Kopirovani je jejich posledni obrana a moznost, jak si alespon trochu prilepsit a nechcipnout."

Nejsem si jistej. Je to myslím spíš proto, že jejich vlastní vývoj a výzkum zatím nemá ještě potřebný drajv. Ale všeho do času. Už lítají do vesmíru a bude hůř... Potřebné mozky si koupí venku. A v kombinaci s jejich vlastními mozky, které oplývají extrémní vitalitou, pílí a ctižádostí, to bude pro Západ smrtící koktejl... No uvidíme.


"Skodovky se budou dovazet az to bude pro vaseho spoluobcana a politika vyhodne. Driv ne. S tim Cinan a jini nemaji co delat, to je jen nase a nase polivcicka."

Škodovky kompletně vyrobené v Číně se budou k nám dovážet tehdy, až k tomu Velkej strejda sedící ve Wolfsburgu zavelí. Nášim politikům a - pravda - i Liovi z Pekingu - do toho bude pendrek. Neboť jak víš, žádné celní bariéry u nás - bohužel - nemáme. Takže naše polívčička to - bohužel - není ani trochu.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no ještě něco k těm novým presidentům.
Docela se mě zvýšil tep, protože jsem v tom rozhovoru necítil žádná kalkul, tot vše. Možná by bylo proč zvednout i tu vlaječku. Jen je asi takových jen malá vyjímka. Jen upozornuji má to ještě další 3 stránky textu.
http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/vladimir-franz-prezidentem-neni-happening-myslim-sakra-vazne?page=0,0

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no a když už jsem sem to téma vnesl tak tady je pokračování
http://www.regionpodlupou.cz/463-pro-konani-referenda-o-stavbe-oc-corso-v-plzni-chybi-podpisy-kolik-to-magistrat-taji.xhtml
................................
na pátek a na víkend se shání dobrovolníci, kdyby se chtěl někdo zapojit.
http://referendum.plzenane.cz/

Anonymní řekl(a)...

LadaW
ještě k té Číně, Vie, já myslím, že to tady všichni ví jak to funguje, to nás zase neměj za troubíky. Osobně to vidím třeba v textilu, jako také mém obchodním sortimentu. Tam to asi bude možná ještě horší než u aut.
Vlastenci nevím jak se zde objevili, nevím kdo se za něj prohlašoval.
Pokud to nějak souvisí s tou debatou o českých potravinách, tak tě asi dlužím vie dovysvětlení. Byla to ironie na ten článek jak není skoro nic už českého. Tak jsem napsal cosi jako (kdybych) chtěl český výrobek, tak ho stejně většinou nemám šanci poznat. Tak se omlouvám pokud to bylo nesrozumitelný.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to elele a vie: k Pussy Riot ....
souvislost Pussy Riot a pesticidů mě nějak uniká, pokud tam nějaká je. Ale stejně tak nevím, zda by primátor Plzně podepisoval takovéto petice jako prostý občan, viz i jeho další některé činnosti. Proto si nejsem jist, zda nejde jen o účelové politické body, z čehož ho malinko podezřívám co ho znám. Zdá se mě, že to jaksi patří k jeho politické image, tvářit se až vznešeně a podporovat bude většinově co je obecně schválené či nekonfliktní či naopak odsuzovat obecně odsuzované.
Tak na mě působí. Neříkám, že je to zcela pravda.
Jinak jsem si nemyslel osobně nikdy, že z Ruska nám nic nehrozí, protože jsem si nikdy nevšiml, že by se tam cokoliv odehrávalo dlouhodobě na státní úrovni a nemělo to prvky samoděržaví. Takže sám pořád uplně nevím, zda je nebezpečné Rusko či hnědavé aktivity a co víc. Proto mě to co se děje okolo Pussy Riot také nijak nepřekvapilo. Samozřejmě s tím v obecné rovině nesouhlasím. Ale kolik o tom víme. Já zase tak moc ne, jen obecně z novin.

Anonymní řekl(a)...

JS

"Tak na mě působí."

Na mě taky.




Anonymní řekl(a)...

JS

Lada W

Von elele tou poznámkou myslím chtěl hlavně říct, že my tu řešíme takový kraviny jako jsou pesticidy v potravinách, zatímco Rozdovádšný kundičky vyfasovaly dva roky natvrdo... Takže souvislost nehledej, elele ji taky nehledá.

Elele by hlavně chtěl, abychom řešili ty kundičky a vyprdli se na pesticidy, páč pesticidy elele nebaví a nejsou pro něj nijak důležitý.

Já osobně vidím tu důležitost v opačném gardu.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
Aha, tak jsem to asi pochopil nakonec správně, to byla lehce řečnická větička, na kterou elele stejně nereagoval. Osobně, ale žádnou prioritu nemám. Smutné je to obojí, jakože to samostatně stejně nestojí. Myslím, že do řady by se dalo dnes skládat donekonečna. :-) Jejda ted, abych vikejovi vysvětloval asi toho smajlíka, co? Nebo tu sentenci před tím? Není to snad zas tak zamotaný, ne?

Anonymní řekl(a)...

aheleelele -
jen drobounce, nějak mně to teď časově příliš neleží, ale
1) upozornění na "kundičky" bylo jen upozorněním, nic víc, nijak jsem to nechtěl řešit, vyšlo vůkol mnoho věcí, jež se tutoho týkaly. Ale kdo chce psáti může, samozřejmě, of kóz...,
2) zapomněl jsem ohledně pesticidů dáti smajlíka, tím to vyznělo malinko jinak,
3) pravdou však jest, že pesticidy a jiné pochutiny mě sice zajímají (řekni mně, co jíš a já ti řeknu, kdo jsi:-), ale abych se tím hluboce zaobíral, to vskutku ne, protože něco jíst musím (a zrušil jsem své sálamové a knedlíkové koncerty s tím, že jeden proužek česneku denně...díky JS za radu) a tak kupuji to, co jest, protože mně nic jiného ani nezbývá a v podstatě tady si můžeme jen postěžovat, jak je ten svět pesticidy zkurvený, nic víc, k ničemu jinému ta debata ani vést nemůže...či máte nějaký návod, jak z toho ven?, jak se pesticidům vyhnout? Volit či nevolit jiné politiky:-), jak tu tuhle zmínil Viena? To bych jistě uvítal, ale na filosofické rozbory to vskutku není. Anebo je?...
Laďus

Anonymní řekl(a)...

eleleještědomele -
no, přece jen ještě, "rozdováděné kundičky" (mám-li je takto s určitou nechutí takto nazvat) a jejich osud je pro mě téma daleko bližší než pesticidy, nemohu si pomoct. Z docela normálního lidského hlediska. Vono, vyfasovat dva roky natvrdo, v místech, kde je možné život hodně pokurvit či dokonce ztratit...nu, to i pesticidy blednou...však je to věcí názoru, uznávám. I po pesticidech lze umřít...

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no já myslím, že pesticidy a další věci okolo potravy lze pojmout třeba jak to zmínil Vie, že ho sere jak nám ohledně jídla lžou a je to hned o politice a ne o žrádle. A podobně jsem o tom přemýšlel i já, když jsem sem to téma vkládal. Ale bylo to uchopeno jako žrádlo a nezajímavé téma a tam to skončilo. Jak z-to.ho- ven? Řešení není jiné než v politice či ekonmomii, uplatnování mocenských ambicích apod.. Protože vše je v tom obsaženo a vše to zpětně ovlivnuje. Žrádlo je velká politika samo o sobě. Bylo to tak v době plánovaného hospodářství a státních regulací, o tom co je to kvalitní a hodnotná strava se psaly kdysi i knihy a dnes to není jinak. Jen způsoby prosazování a prezentace těch či oněch (ne)kvalit jsou jiné. A lež jaká je realita-kvalita se skrýva ve stínu nezájmu, možná nadprodukce a konzumu. Co dodat.

Anonymní řekl(a)...

JS

elele

No mám z tebe radost - s tím česnekm! Jen tak dál.

Já to s těmi prioritami nemyslel nijak absolutně, ostatně stavět do jedný lajny pussinky a pesticidy by bylo poněkud střelený...

Osobně si myslím, že dva roky tam nebudou, vidím to tak, že po roce budou venku. Pro režim je důležitější ten spektákl procesu, než to, kolik si skutečně odsedí. A pak holky vyrazí na ty největší fesťáky do světa, protože je všude budou chtít... Mají super promo.

Jinou věcí ovšem je, že v Rusku řada lidí v regionech dostává 10 a 15 let za smyšlené hovadiny a neštěkne po nich ani pes... média to nezajímá. Kundičky jsou zejména pro uměleckou sféru a nejrůznější aktivisty samozřejmě mnohem atraktivnější...

Proč ti vadí říkat rozdováděným kundičkám rozdováděné kundičky? To jméno si přece daly ty holky samy. Ostatně sedí jim. Když masturbujou s mraženými kuřaty a rozdávají si skupinovou soulož v hypermarketu a přitom si to točí na video.. tak se to jméno tak nějak nabízí, řekl bych... smile.

Lada W

"Žrádlo je velká politika samo o sobě."

Přesně tak. A bude čím dál větší, protože ceny poletí pořád nahoru. Souvisí se to s vývojem cen ropy. Bude ještě veselo.

Jan Jelínek řekl(a)...

Abych vás neochudil o názor na potraviny, jak nám je kapitalismus servíruje. (už mi ten příspěvek jednou zmizel)
Pesticidy jsou všude, ve vodě, v půdě, občas padají z nebe z letadel, jsou v rostlinách, zvířatech a pochopitelně taky v lidech. Používají je všichni, kteří nechtějí na produkci rostlin prodělat, což nechtějí ani drobní pěstitelé, takže (až na vzácné výjimky, například ženu JUDr. Honzy Blažka s její „eko-bio-mrkví“) jsou to v jádru všichni. Podobné je to s velkochovateli. Sypou zviřátkům hormony (aby kuřata, prasata atd. lépe prospívala) a antibiotika (aby kuřata, prasata atd. nestonala a prospívala). Plus hormony, které do záchodů čůrají dámy chroupající antibaby pilule plus + plus+ plus další chemická svinstva… Čističky to z vody nedostanou, takže stále většímu množství kapřích samců zakrňují kulky a rostou kozy, o účinku na kulky vás chlapáků nemluvě. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co proti tomu můžeme dělat. Tahle okřídlená věta cimrmanologů se hodí na většinu vašich stesků, takže až někdy použiji kvůli stručnosti její zkrácenou verzi "viz C", budete hned vědět, co tím myslím.
Jsem, pánové, o něco starší než vy, do pionýrských táborů jsem jezdil v době hysterického strašení americkými imperialistickými atomovkami. Každé ráno jsme opatrně vykukovali ze stanů jestli venku už nezuří III. světová. Velmoci se tehdy předháněly ve zkouškách jaderných a termojaderných zbraní v atmosféře, takže zejména radioaktivní stroncium, ale i další karcinogenní radioaktivní svinstva, bylo všude. V půdě, v trávě, kterou spásaly krávy, dojily je v mléce, jedli jsme je s hovězím, vepřovým atd. atd. A vidíte to, stále jsem tu a všichni mí spolužáci z gymplu (kromě obézního Míry Stadlera, který zemřel na infarkt) taky. Lidi (a vůbec všechny živé organismy) jsou z dobrých důvodů vybaveny velkou toleranci vůči záření, chemickým a dalším nepříznivým vlivům, pokud dlouhodobě nepřekračují určitou míru. Možná k tomu už (třeba s pesticidy) došlo, ale přiznejme si, „lidí je jako sraček“. Proto se snažím úzkostný vztah k vlastnímu zdraví nepřehánět. Jsme v rukou počtu pravděpodobnosti a naší individuální genetické výbavy. Když pánbu dopustí, i motyka spustí. Já jím na co mám chuť, žaludek mám, jako vie, taky celkem kachní, nechávám to prostě osudu. Občas se, pravda, poseru, když něco z ledničky trochu smrdí a ze šetrnosti a z vědeckých důvodů zkusím, jestli je to opravdu už zkažené, nebo jenom zasmrádlé.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
... jedna z hrdla se přímo řinoucí... a proto zpívejme všichni sborem, když nám pán bůh zdaví dá, zdraví dá ... tož, není-li to pohoda? Pesticidy též sežerem ... :-)))

RADY A RŮZNÉ VYCHYTÁVKY PRÁCE NA BLOGU

VLASTNĚ TAK JAK SE POSTUPNĚ PTÁTE TAK TO BUDU DOPLŇOVAT:
Co se zaslanou pozvánkou mailem:
můžete potvrdit a vkládat své příspěvky na blog (pozvánku do blogu zašlu případně znovu). Pokud potvrdíte, stanete se dopisovatelem, můžete přispívat, i přes svůj mail. Nebo zaslat mě a já obratem na blog umístím ...
Posílejte nápady, odkazy a doporučení, zpracuji to pro blaho všech či některých ...
Pozvánky do blogu a zapisování komentářů
Jak se přihlásit do blogu jako dopisovatel. Po obdržení pozvánky od Admina (Googlu) na Váš mail.
Vstoupíš na odkaz double klikem, pak pokud není prázdné okénko pro e-mail dáš použít jiný účet. Pokud nemáš účet u googlu, dáš vytvořit účet -pozor ne mail. Vložíš nějaký svůj existující mail ( i jinde založený, třeba seznam apod.) a zadáš heslo o 8 znacích. (pokud heslo tvého existujícího mailu nemá 8 znaků, základ hesla může být třeba stejný a doplněný do 8 znaků). Pak heslo zopakovat pro ověření správnosti. Pak vložit předepsané ověřovací slovo a zaškrtnout souhlas s podmínkami. Pak potvrdit a je to. Dlouhé heslo prostě k existujícímu mailu založíš pro tvůj účet na blog (nic se neplatí), staré heslo ti zůstane pro původní mail. Nové heslo je jen pro účet blogu na googlu.
Pak tento mail a nové heslo můžeš používat pro vstupy na blog. Otevřeš blog, vpravo nahoře (klikneš na přihlášení či sign in). Vložíš mail+heslo a jsi na blogu, ve svém hlavním panelu. Můžeš zadat-nový příspěvek a napsat ho, odkliknutím publikování, vložíš na blog.
Můžeš příspěvek upravovat, návratem do seznamu příspěvků (pokud návrat zrovna nevidíš, jdi přes hlavní panel). Vstoupíš do seznamu všech příspěvků na blogu, ale upravovat můžeš jen své.
Můžeš si
na záložce "povolení", založit-dopsáním, další mail, zaškrtnout vložit ihned a používat tento pro vkládání rovnou ze svého mailu, bez přihlášení do blogu. Napíšeš mail na svém PC a odešleš na tento další mail blogu, text se rovnou umístí na blog jako nový příspěvek. V hlavním panelu najdeš své nastavení-můžeš upravit dle sebe.
Komentáře lze pak psát buď jako anonym-rychlejší varianta (tam doporučuji se podepsat, aby se vědělo, kdo to přispěl). Druhá lepší varianta: napíšeš text, necháš zaškrtnuto Google/Blogger, vložíš mail+heslo a dáš náhled , stále můžeš opravovat text na závěr jsi li spokojen s napsaným dáš publikovat - dodržuj zde uvedené pořadí.
Vložení webového odkazu: (na jiné stánky či článek), napíšeš či zkopíruješ odkaz na jiných stránkách (označiš adresu myší a pak Ctrl+C, kopírovat), pak na blogu vložit do okna textu nového příspěvku, odkaz znovu označit (odkaz stále zůstává ve schránce), poté klikni nahoře v liště upravy textu na ikonku odkaz (podržení myši na ikonce zobrazí funkci ikony) otevře se okno pro vložení odkazu, (nejlépe vymaž co v okně je - http://), klikni do okna a dej Ctrl+V (=vložit ze schránky) tím vložíš web adresu, pak klávesu Enter a hotovo. Druhá varianta rovnou vložit odkaz do řádku pod titulkem nového příspěvku a tím budou ostatní na blogu moci proklikem přes nadpis přejít na vloženou stránku.
Přátelé blog není web, takže bylo by možná lépe používat komentáře do doby, kdy sami uznáte, kam se budou čtenáři ještě vracet. Při pochybnosti o čtenosti je lépe založit nový článek / příspěvek, případně s odkazem na jaký článek navazuje apod. Není to žádná povinnost, ale debata možná takto lépe "poteče". Komentáře ke starším článkům mohou jinak zmizet v propadlišti dějin blogu. Ptejte se, budu-li vědět poradím. A omlouvám se znalcům.

Legendární akce Jazzové sekce

Legendární akce Jazzové sekce
Člověče, už to bude letos 28 let ..
REFLEXNÍ TERAPIE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU, REIKI, SPIRITUAL RESPONSE THERAPY - tel.: 775 320 714