28. 8. 2012

Korupce jako filosofický problém

http://blablognet.blogspot.cz/p/texty.html

99 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

elelestručněpromele -
jen malá poznámka: vůbec nerozumím uvedenému citátu Bělohradského o rozporu. Asi jsem blb, může mně to někdo vysvětlit?
Díky.

Anonymní řekl(a)...

"Prvním krokem k jejímu řešení je připustit, že ve stále rostoucím počtu oblastí je dnes vývoj tak prudký a rozporný, že každé nastavené pravidlo ztrácí rychle legitimnost a účinnost. Musíme vzít na sebe svrchovanou politickou odpovědnost za řešení všem pravidlům se vymykajících problematických situací, nastolených techno-ekonomickou globalizací."
Tady je slovo rozporný - to myslíš tuhle část?
JInak všechno chápeš?
Pazyk

Anonymní řekl(a)...

JS

Dočetl jsem až sem:

"...že se v něm děje, co je legální – to je opravdový problém. Heslo boj proti korupci od něj odvádí pozornost, a proto je nejnebezpečnější mystifikací současné politiky."

A to mi přijde hodně dobrý. Možná to ještě dočtu.

Anonymní řekl(a)...

elelenamele -
nene, nemám na mysli Bělohradského článek, který je zajímavý, i když se mně jeví jako trochu klopýtavý a zaumnělý. Nerozumím tomu citátu, co je umístěn na blablogu úplně nahoře: "Veřejný prostor redukuje rozpor na pouhé slovo, realita je mezi námi"...prostě mně to nejde do palice...ale už jsem holt starší pán.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
elele .. to je z jiné diskuze s Bělohradským. Snad jsem to zaznamenal přesně, myslím, že ano. Rozumím tomu tak, že veřejný prostor a v něm praktikovaná debata, veřejná diskuse, třeba i náš blog - uvolňuje nějaký rozpor, spor, názorovou různost (asi by se tam dali dosadit i jiná slova) "rozmělnit" na pouhé slovo, čímž se jaksi otvírají stavědla. Nebo-li neprodiskutovaná témata vyvolávají naopak napětí. Mělo to jakousi souvislost s tam diskutovaným tématem, ale mě to přijde platné i obecně, i když tady na blogu to někdy vypadá, že to neplatí :-). Samozřejmě žádný objev, jen snad pokus o připomenutí.
Hele asi by se to dalo vysvštlit úhledněji, ale trápí mě opět nefunkčnost PC a tak mám ted spíše jinou myšlenku. Nebot jsem pracovně přibržděn.:-)

Anonymní řekl(a)...

LadaW
JS ... ano, tahle pasáž mě přijde zajímavá, ... legální korupce ... a mystifikace .... o tom boji samotném ...

Jan Jelínek řekl(a)...

"Veřejný prostor redukuje rozpor na pouhé slovo, realita je mezi námi"...
Mně to také nedává smysl. Je to nejspíš vytrženo z kontextu.
JJ

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to je mě líto ... mě celkem jo ... tak třeba příště

Anonymní řekl(a)...

elelcoztohoměl -
je to fakt jen kravinka, ale hm, také si myslím, že je to vytržené. nemyslím si ovšem, že by to bylo myšleno tak, jak jsi to Laďus popsal. Spíše bych řekl, aniž bych chtěl sáhodlouze rozebírat a bez nároku na platnost, že tím měl na mysli, že v současném veřejném prostoru, vystavenému nekonečnému tlaku informací a událostí, se vše zglajchšaltuje, znicotňuje, nic neplatí anebo platí vše, za této situace se rozpor stává skutečně jen slovem, bez obsahu. A to skutečné (realita), s obsahem, se odehrává v každodenním vzájemném individuálním styku mezi námi. Tam ještě něco stále platí (viz emoce).
Tak nějak, si myslím, snažím se dovodit...však kontext opravdu schází a těžko tudíž posoudit.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
dám tedy na vykladače ... :-) Jeden rozdíl tady přeci jenom, je já tu přednášku slyšel a ty myslím ne. Tahle interpretace je zajímavá, ale k obsahu jaksi nenáleží. Mě se to pořád zdá srozumitelné i bez kontextu, no ale co nadělám, je to fakt prkotina. :_) Jestli tě to nějak dráždí můžu to i odstanit. Doufám, že ještě nenastal čas cenzury.:-)

Anonymní řekl(a)...

LadaW
no někdy se člověk pousměje, ale tohle mě fakt rozesmálo, jako bych měl nějakou historizující mžitku.

http://www.lidovky.cz/lessyho-dostihl-komunisticky-paragraf-tykajici-se-pomluvy-letos-uz-je-osmdesaty-gi2-/ln_domov.asp?c=A120829_225450_ln_domov_kim

a jeden navrch, téma které taky není nové:
http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/Zasahoval-proti-Havlovi-s-Vondrou-dnes-je-z-nej-sarze-Mame-dukaz-242524

Anonymní řekl(a)...

elelkoudel -
Laďus, ne, nedráždí, jen mně to nebylo jasné, nic víc.

Anonymní řekl(a)...

vie
tak uz tady zase jsem. Prvne odpovim JS na import Skodovek z Ciny.
Samozrejme, ze to nase polivcicka je. Videno dejme tomu alespon globalne evropsky. Mocny pan z Wolfsburgu si nemuze delat co chce. To take dobre vi. Proto se zaridil jinak. Bude to jeden s z "sedych eminenci", ktere dosazuji politiky k moci, plati politicke strany a je takrikajic urcite jeden z panu, ktere vladnou svetu. Bez tohoto by neudelal vubec nic. Klidne muze zavelet, ze se Skodovky budou dovazet a kdyby nebyl jeden z novych programatoru, tak by mu stat naparil dovozovou dan a milej pan z Wolfsburgu bu vubec nic nevydelal. Proto je samozrejme nuceny spolupracovat s vyssi partou a mozna i planovat, co bude dal, aby si zajistil sve zisky. Poto si take muze beztrestne presouvat co chce a kam chce. Protoze ma vsude a v kazdem ohni sva polinka. Zkus to videt v sirsich souvislostech. Spolecnost nefunguje tak, ze se najednou nekdo narodi, kdo je chytry a dostane napad, jak postavi dobre auto. Ta funguje upne jinak. Pan z Wolfsburgu uz jiste premysli a pracuje na tom, jak zvysit sve prijmy. Nejsnadnejsi moznost je samozrejme snizit vyrobni naklady, coz uz delaji dnes vsechny firmy. Presunou vyrobu do zemi s levnejsi mzdou. Drive to byla vychodni Evropa, dnes Asie. A vyrobu tam presouvaji ne proto, aby tamnejsim delnikum platili horentni sumy a ti meli snadny zivot ale prave proto, ze je mozne jim platit malo nebo jeste mene. Z tohoto pohledu je potom ta vyvolena zeme (stat) vysavana a vysaji z ni i morek z kosti. A to prave ti, ktere tady vetsina voli jako sve zastupce. Proto rikam, ze kdyby Asiati sem tam neco neukradli ci neokopirovali, my inteligentni vyvinute bytosti bychom je vysali k smrti.
Proto pisu ze za kopirovani si muzeme sami a je to nase polivcicka, kterou si musime take snist. Muzes si byt jisty, ze pan z Wolfsburgu uz davno planuje, jak vyrabet skodovky v Asii, ted uz jenom pocita, kolik na tom vydela a zda-li se mu to vyplati. A az bude vhodny okamzik, tedy i politicky, ihned to udela.
Ale to tady snad vysvetluji latku z prvni tridy zakladni skoly.

Anonymní řekl(a)...

vie
jse, si precetl ten Belohradskeho clanek. Je dobry, ale ma jednu chybu. Presne takovou, jako vsechny ostatni. Vsichni jen komentuji, vysledek neni ovsem zadny. Stejne jako vy tady. A ty vase zabomysi valky. Belohradsky v clanku doporucil co si pamatuji vzdelavani a kulturu a vzit korupci vazne. To jsou skutecne skvele rady! Mozna, ale ty zacnou ucinkovat az za tisic let. On jednoduse zadnou poradnou radu nema protoze neni.
Spolecnost je slozena z ruznych jedincu a ma stale stejnou strukturu.
Dejme tomu, jen jako priklad, abyste to pochopili, 10% poctivych, 30% lharu, smejdu, 40% zlodeju, 2% vrahu atd. jednoduse je ta struktura nezmenna. Neda se zmenit, i vrah, ktery bude mit vysokou skolu bude nadale vrahem, a lhar bude dale lhat, i kdyz mozna rafinovaneji. Nadeje, ze se struktura spolecnosti zmeni, obzvlaste v demokracii neni zadna. A v kazde spolecni vzdycky vladne nejaka skupina, kdo vladne v nasi, vam napsal Belohradsky. A tak to taky zustane a zmenit to nejde ani kdyby jste sli tisickrat volit. Protoze to neni v zakonech ale v lidech a v dane strukture spolecnosti. Zadna filozoficka kniha ci myslenka nikoho neozari. A jestli, tak maximalne par jedincu. Klidne muzete vylepit vsechny myslenky na vsechny sloupy na svete a polepit vsechny zdi a nic se nezmeni. Protoze vlastnosti nejsou na sloupech ani na zdech ale v genech. A tak vam nebo i nam nezbyva nic jineho nez komentovat Pussy Riot nebo jine a tim to konci. A vy mate jeste jedno, brzy na vas nastoupi stovky presvedcovacu a budou do vas tlouci kliny o tom, jak dulezite je jit v volbam. Ze se tim ale nic nevyresi, to vam uz nereknou. Ted me napadla predstava, ze by stejni presvedcovaci nastoupili a zacali vas presvedcovat o uplnem opaku. Jiste by snesli tisice argumentu, proc volit nechodit. Jaky by to asi melo ucinek?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
jeden lehčí citát ze staršího textu Bělehradského uvedený níže:
"Volby jsou šaškárna, Petra Buzková nám z plakátů slibovala přátelství a George W. Bush svobodu. Nemáme ani jedno, ani druhé. Vítězství ve volbách je jen naplavenina mediální břečky, kdo více investoval, má více naplavíno, co je nám do něj, ať si obsadí místa v administrativních radách a nepředstírá, že mu jde o něco víc. Kdyby si tam vlezli rovnou bez voleb, bylo by to pro nás všechny levnější."

Ale je ti Vie jasný, že jsme celkově jak to popisuješ u poklopu na konci tunelu? Je-li zabetonovaný jsem v prdeli. :-)Hija, hija hou

Anonymní řekl(a)...

vie
ne, nejsme v zadnem tunelu ani u poklopu ktery otevreme a najednou budou proudit do tunelu slunecni paprsky, jestli jsi to tak myslel.
A take nejsem zcela jedinny, ktery prisel na to, ze spolecnost je ruznoroda a ta ruznorodost se neda zmenit. Ani knizkama, ani vzdelanim, ani kulturou, ani premlouvanim, ani kdejakymi kurzy. Ta ruznorodost spolecnosti jednoduse tak zustane a nikdy se nezmeni. Nejsme v zadnem tunelu, kam jsme se najednou dostali. Tak to vzdycky bylo a bude.
Jen si mozna dovedu predstavit, ze kdysi driv, kdyz byli male spolecnosti ci tlupy, vedl je ten nejsilnejsi a dokazal kumpany mozna trochu drzet v lajne. Neco jako kdyby se CR rozdrobla na jednotlive vesnicky a mesta. Tam by bylo mozne si jeste jeste vybrat nejakeho prirozeneho vudce ale v celem state, kde prakticky nikoho neznas a nikdy ho neuvidis na zivo? Pridej k tomu jeste ruzne pokusy o demokracii, kde se o vedeni muze uchazet prakticky kde kdo a vyhrava ten, co vylepi vic plakatu a nalze nejverohodnejsi lzi. Do vedeni se potom dostane ten, kdo ma nejostrejsi lokty a ne zadny prirozeny vudce. Jeste me napadlo jedno: u voleb se prakticky voli obrazky. To je cely problem nefukcnich voleb. Nevolis nekoho, komu veris, protoze ho znas, volis obrazky a sliby.
Stejny problem je u volby prezidenta, ktery jste tady nakousli. Pochopil jsem, ze ten kdosi musi mit 50 tisic podpisu. Jenze! Nikdo nezna osobne 50 tisic lidi, mozna sto nebo dve ste, ale nikdy ne 50 tisic! Potom tedy zbyva 49 800 lidi, ktere voli obrazek a sliby. A uz jsme u zajmove skupiny, ktere se musis upsat a slibit ji, ze ji budes podporovat.
A ze kazdou spolecnost vzdycky ridi nejaka "zajmova" skupina, to vi kazdy. Ze spolecnosti zanikaji a vznikaji zase nove vi take kazdy.
V nasem pripade muze snad jen jit o to, kdyz to vsechno vime, tak se podle toho zaridit.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
To já nevím, zda ten poklop jde otevřít, reaguji na to cos napsal. A z toho mě vyplývá spíše, že ten poklop nikdy neotevřeme a v tunelu jsme už dávno. Je to zřejmě naše nějaká přirozenost, jak to popisuješ. Ale nechci nijak moc polemizovat s tvojí teorií, obecně by to asi tak skoro mohlo být, co do struktury, nevím či i do těch uvedených procent (tam jsem větší optimista, než ty). Ale když v tom máš jasno tak není o čem. Jen by mě zajímalo jak myslíš, že se máme podle toho zařídit. To mě nějak nedocvakává, kromě toho se do toho asi nemotat ve volbách apod. Prezident, jo máš asi zase v té obecné rovině pravdu, mě zajímalo, jak se společenství dívá na takového člověka, který minimálně vnějšími znaky nesplňuje obecnou představu o prezidentovi "v západním světě". Stejně tak mě zajímají ale názory jiných lidí na různé problémy, včetně Bělehradského, neříkám tím, že chci na "barikády". Nebo ano? Ono každý nemá stejnou roli ve společnosti, to by se dalo taky dát do procent. Tak ani nečekám od Bělohradského závěry nějakého praktického řešení. To má prvně málokdo, a na to asi zase budou ve společnosti jiní. A to asi taky bude dané, né? Hija, hija, hou

Anonymní řekl(a)...

vie
ja si myslim, ze nejsme v zadnem tunelu a zadny poklop neni. A zadny bajny hrdina neprijde. Je to jen nas svet, ktery vzdycky byl a bude. Procenta jsem uvedl jako priklad, procentuelni slozeni neznam. Ale jako priklad si muzes vzit zdejsi skupinu blogaru. Od koho bys ocekaval prime a rozumne vedeni spolecnosti? Bez intrik, bez ovlivnovani? Asi od nikoho. (krome me) A zrova tak to vypada i jinde. A jestli si chce nekdo otevirat poklop tak si ho muze otevrit pouze sam pro sebe. A zrejme tim, ze na jejich politiku prestanes reagovat a nenechas se do toho zatahnout. Vzdyt tady mame politiky, kteri se do viru zatahnout nechali a muzeme se jich zeptat, oni nam ale stejne neodpovi, ceho tedy dosahli a hlavne, pokud to hodnoti kladne, proc tam nejsou dal. Muzeme se poucit z jejich zkusenosti.
Je jeden okamzik, kdy ma kazdy ve spolecnosti naprosto identickou roli. To jsou volby.

Anonymní řekl(a)...

vie
v roce 2008 prohlasil Putin, ze pracuje jako otrok na galere, tim chtel rict, jak je jeho job tezky. Ted jeho drivejsi vice-vladni sef Boris Nemzov sepsal na 32 stranach, co vsechno Putin vlastni.
Ma 20 zamku, vil a residenci, aby se k nim dostal, ma k tomu 43 letadel, 15 vrtulniku a flotu mercedesu.
Jen toaleta ve 40 mil. dolaru prezidentskem letadle stala 75 tisic dolaru.
Pise nas bulvar Welt Heute http://www.heute.at/news/welt/art23661,777291

Otazka je, k cemu potrebuje 20 baraku, 43 letadel a jinych kramu. Dnes, kdyz to ctete, uz to ani nikoho nerozciluje. To je tim, ze jde opet o obrazek, cloveka neznate, nepotkate a nikdy neuvidite. Proto nas to take tolik nesere, ze nakej obrazek ma tolik kravin. Jedna se o neosobni a bezbrehou demokracii, ktera toto umoznuje. Kdyby to mel ale nas soused, tak hned budeme psat dopisy na urady.

Jan Jelínek řekl(a)...

Vie nám zase na chvilku pootevřel dveře do IV. cenové a posadil nás ke "stammtischi" mezi místní názorové vůdce.
Co se mne týče, do zkouřené a podnapile přemoudřelé nálevny se mně nechce, raději se půjdu věnovat zajímavějším věcem. Kupříkladu otázce, koho budu volit v krajských volbách. :-)

Jednu otázku do zavírající se škvírky dveří přeci hodím: Kam se, vie, řadíš v tvém seznamu ty? Mezi 10% poctivych, 30% lharu, smejdu, 40% zlodeju, 2% vrahu...? Na procenta nehleď.

A až se zařadíš, nakolik tomu sebehodnocení věříš? Na 10%, 30%, 40%, 100%, 2%,...?%?

To LW.
Ať už jsi v temném tunelu, nebo pod poklopem v kanálu, furt je to lepší než v komínu krematoria. Nemluvě o tom v Treblince...
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
tva reakce Jeje se dala ocekavat. Samozrejme ze nebudes diskutovat o vecech ktere jsi nenapsal ty. Ze budes mlcet,jsem take predpovedel.
Kam se radim ja? Musim o tom premyslet? Vlastnosti nekoho se tezko definuji pro jedny byl nekdo dobry komunista, pro druhe byl zvire. Jedno je ale jiste, tebe bych jako prezidenta nevolil, ty by sis me dopisy IV cenove skupiny ani neprecetl, kdybych mel nejaky problem a chtel bych te ho sdelit.

Jan Jelínek řekl(a)...

Nicméně, abych tě, vie, tak úplně neodstřihl, na jedné z tvých tezí ti ukážu, proč mě diskuse (ani polemika) s tebou (až na řídké výjimky, třeba o forsáži tvého výfuku) nebaví… Maně se mi teď vybavila odpověď na „hádanku“ z dob bolševika, co to znamená jít na odborářskou schůzi: „Spojit nepříjemné s neužitečným.“
Ale k tvé tezi (citace je ze 4. září 2012, 12:43): „A take nejsem zcela jedinny, ktery prisel na to, ze spolecnost je ruznoroda a ta ruznorodost se neda zmenit. Ani knizkama, ani vzdelanim, ani kulturou, ani premlouvanim, ani kdejakymi kurzy. Ta ruznorodost spolecnosti jednoduse tak zustane a nikdy se nezmeni.“

Zůstaneme-li v Evropě – „různorodost“ společností v Evropě za „třicetileté války“, v roce 1848, v předvečer II. světové války, po II. světové válce, před rokem 1989, po roce 1989 odlišná byla, s tím snad i ty souhlasíš. Byla různorodá (ty společnosti se vzájemně lišily) v mnoha ohledech. Demograficky, politicky, ve stupni rozvoje vědy, techniky, medicíny, v kojenecké úmrtnosti…atd. atd.

Ty ale tu (fatální) různorodost vztahuješ především na různorodost lidí. „Objevil jsi“ (s lítostí?) ten kruciální fakt, že lidi nejsou stejní. Snad bys, proboha, nechtěl, aby všichni lidé stejní byli, kupříkladu jako tvůj klon. To je opravdu příšerná představa. Smile. Ale ty to myslíš ještě trochu jinak. A to tak, že lidé mají vrozené vlastnosti (a to převážně ty sobecké), které žádná výchova nemůže změnit. Proto svět vypadá a bude vždycky vypadat a dopadat tak mizerně. A je definitivně vymalováno!

Jenže není (v tom je právě, vie, ta tvá „IV. cenová“), nikdy nebylo a bohdá ani nebude. Panta rhei. Zajímavé je (baví mě zajímat se a zkoumat), jak svět (a to nejen politicky a hospodářsky) plyne, proč plyne, kam asi nyní poplyne. A každý má možnost (nikoli však rovnocennou, protože osud každému stejné šance neposkytuje) se na směru plynutí nějak aktivně podílet. I kdyby to bylo jen změnou svého myšlení, chování k okolí, sebevzděláváním…

Za využití možnosti měnit směr plynutí světa ovšem nepovažuji tě pro cokoli agitovat, o čemkoli tě přesvědčovat. Ty si vystačíš…
JJ

Anonymní řekl(a)...

vie
JeJe, opet jednou jsi skvele zazaril! Vesel jsi do hospody a oznamil, ze ty uz to vsechno davno vis. Jen jsi zapomnel jeste prohlasit, ze to vis uz od narozeni. A abys vypadal jako uceny, vzal jsi to uz od tricetilete valky nahoru a nezapomnel vyjmenovat vsechny dulezita datumy.
A je to!
Nase zarici hvezda uz ted jen sedi na terase na Hracholuskach a bavi se tim, ze pozoruje, jak se svet kazdy den meni.
Doufam, ze jsem to sesumiroval spravne :-))))))

Na druhe strane, musim uznat, ze se svet od doby tricetilete valky prece jen trochu zmenil, ale liske vlastnosti (o ktere me slo) zustaly zrejme stejne. A me slo jeste o neco jineho, na to jsi neprisel, a sice o sily pusobici na zmeny a ty jsou neustale stejne. Mrkni treba na clanek v novem vlakne o cirkevnich restitucich jen jako prikladu a cert vi, jestli pravdiveho.
Bude te snad jasne, ze v takovem galamatiasi nikomu nejde o volice ale jen o prosazovani vlastnich zajmu skupiny, o vliv na deni a o majetek. Notabene, volic chodi volit s predstavou, ze se nekdo konecne ujme jeho zdravi ale ve skutecnosti jeho zdravi nikoho nezajima. Jde o vliv na deni na pristich 200 let. Treba. Nebo o neco jineho. A to se od dob tricetilete valky nezmenilo, kdyz jsi sem uz ten letopocet dal.
Dobre, ty sedis pred chatou a pozorujes, jak se svet meni. Zajiste sis take vsimnul, ze uz mate dve nove strany ktere se biji za prava lidi a stalo se akorat to, ze se ministri prelili z jedne do druhe aby se tam udrzeli a dal bude co? Nic.
Ty jsi verici, verici v to, ze pomalym posouvanim se budeme mit lepe. Ok, na to mas prece pravo. Jen nevim, co to znamena, mit se lepe. To znamena, ze nikdo nebude nic mit a vsechno bude spolecne? Ze se vsichni zreknou sveho vlivu. Uz jsi nekdy premyslel, co to znamena, mit se lepe? Nebo budeme mit vsichni praci? Co to tedy znamena? Nebo, ze vsichni budou delat, co chces ty? To by ses potom mel lepe jen ty, ty ostatni ne. Nebo to znamena, ze bude vychazet rozpocet a na vsechno budou penize? A ostatni by te bylo jedno? Znamena to, ze kdyz zlodeji budou mene krast a budou penize na naplanovane veci, budo to uz ok? Nebo se spokojis s 300 gramy chleba na den? Znamena to, ze se budes mit dobre? Nebo ze budes mit zadarmo TV?
Co to znamena, mit se dobre? Zrejme ani nevis, co na to odpovedet. Z jednoho prosteho duvodu, protoze na to ani odpovedet nejde! Prave proto, protoze neni jasne, co to znamena, mit se lepe, nobo to pro kazdeho znamena neco jineho, tahanice ve vladach a uradech nikdy neprestanou, lide nikdy neprestanou "lhat" ve vlastnim zajmu, se nikdy nic zmenit nemuze ( v obecnem slova smyslu).
Pokud te tedy staci sedet pred chatou a pozorovat, jak se meni vlady, ministri a presidenti a byt z toho spokojeny, prosim, posluz si. Sed a se zajmem pozoruj.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
kdo ví třeba to s korupcí taky souvisí, půvosní vlákno je už staré. Tak posílám aktuální info. Kulturák.
http://denikreferendum.cz/clanek/13881-plzensky-primator-baxa-chce-vlastni-navrh-referenda-o-obchodnim-centru

Anonymní řekl(a)...

elelenachvílisitadyustele -
získal jsem toť malinko času a zablogařím.
Milošu zdravím a myslím zároveň, že se pleteš a dáváš DžejDžeji otázky tak trochu mimo mísu. Nikde jsem nepostřehl v DžejDžejblogu, že by tvrdil, že se budeme mít čím dál lépe, ať čtu nahoru dolu a vobráceně, nic takového tam není a ani si nedomnívám, mohu-li za DžejDžeje mluvit, že by si to myslel (já též, i když mně jsi to též několikrát podsunul). Pouze napsal, že ho baví, jak svět plyne a baví jej zkoumat kam. A to je jeho věc. Ty tvé votázky jsou tedy zbytečné a spíše si je nasazuješ sám. Že však od dob třicetileté války došlo k mnoha podstatným změnám ve společnosti je snad očividné a nezpochybnitelné. Jiná věc je, zdali se člověk mění nebo ne. Spíše bych řekl, že ne (ale nejsem sociolog). Vždycky člověk myslel především na sebe, je to jeho (naše) přirozenost, to atavistické (tedy, abych neurazil zvířata), to prosazování sama sebe, v něm zůstává, jen se proměňují formy projevení díky systémům, díky stavu společnosti, díky jistým normám, ke kterým společnost dochází. Co bylo obvyklé tenkrát, není obvyklé dnes a naopak (viz kupř. debata JS s Víkejem na téma černých hub, říct v Americe, že je někdo černá huba, již nelze, leda s pěstí do ksichtu od č.h. Tam Amerika dospěla, oproti 1. polovině 20. století, a je to dobře, si myslím). Ten člověčí atavismus či jak to nazvat se dnes vybíjí (alespoň v naší civilizaci) ve sportu, v konzumu, v bulváru, na netu (viz Francis Fukuyama a jeho konec historie, kde toto nazývá symptomem prvního člověkem, který toužil po uznání a ve jménu toho byl schopen vést třeba války) a třeba i v blablání ve IV. cenové. Smajl. To jeho sebeprosazování, ta jeho touha po uznání se dnes kanalizuje jinam. Blbě řečeno, mírově. Zatím ne ve válkách (co není může být, samozřejmě).
Je na diskusi, když už jsi to nadhodil, jestli se máme dnes lépe než tenkrát. Osobně si myslím, že ano, ale je to indiviudální pocit, ale snad i do jisté míry objektivní. Přece jen zažít a nezažít válku v našich končinách je obrovský rozdíl, rovněž tak zažít či nezažít vězení jen za své myšlení, býti zavřen či umučen v koncentráku, zažívat skutečnou bídu, vod rána do večera tvrdě dřít na panském nebo v továrně za pár šupů a žít celý život bez naděje na změnu, někde v zoufalých podmínkách (viz začátek průmyslové revoluce) atd. atd. Většina z nás tyto zážitky prostě nemá (oproti jiným končinám na světě). To je, co lze objektivně nazvat lepším životem. Vopravdu přehnaně: máme se jako prasata v žitě. Někdo více, někdo méně, ale až sem jsme doklopýtali, s mnoha excesy, jakožto daň za dnešní podmínky.
Že za to vše začínáme platit, je jiná věc (a žádný konec historie se tedy nekoná). Platíme drtivou nejistotou z dnešního světa a nikdo neví, kam se valíme. V tomto smyslu vyšlo právě dnes v Britských listech (kde tedy někdy vychází dost neuvěřitelné tlachy) několik zajímavých článků, převážně cizí provenience. Problémy v USA, ve Velké Británii. Zkrátka, dnešní technologie, především počítače, internet, zásadně proměňují svět a jestli s tím lidstvo nezačne promyšleně pracovat, pak nás nečekají dobré časy. Můj oblíbenec Z. Baumann až vizionářsky kdysi napsal, že lidstvo je na území, kde nikdy nikdo nebyl.
Další věcí jest, dle DžejEs, celosvětová (ale jak kde) a nejen tedy naše, jelitizace elit, následná vzrůstající a velmi hluboká nedůvěra v politiku, která ohrožuje legitimitu demokracie, autoritu vlád atd. Nu a za další, zbožnění ekonomie, neoliberalismus, který odstraňuje veškeré regulace a následné sebevražedné zešílení bankéřů a finančních investorů. Privatizace států, kterou však platíme my, vobyčejní vobčané. A pochopiteně korupce.
Ano, jsem z toho zneklidněn a určitě je z toho znepokojen i DžejDžej a i třeba Víkej, ne že ne.
Slova o spokojenosti tedy nejsou na místě. Nikdy, opakuji nikdy jsem tu nepsal nic jiného. To jen na konto poznámek o naší víře v demokracii. Ano, věřím ji, protože nic lepšího zkrátka neznám, i přes tu naší "platbu". Že je čím dál více ohrožena, je nasnadě. Bohužel!
Hm, to jenom tak v krátkosti a na přeskáčku a chaoticky.
Laďus

Anonymní řekl(a)...

http://www.cervenytrpaslik.cz/index.php?id=epizody&mnu=0&popis=35

100 % "lidi" co to mysli se vsemi "dobre".

Vie: Pouze sociopate maji v genech predurceno cim budou.

Vikej


Anonymní řekl(a)...

JS

elelele

"říct v Americe, že je někdo černá huba, již nelze, leda s pěstí do ksichtu od č.h."

Jseš si jistej?

S pěstí do ksichtu ano, ale nikoli od černých hub, alespoň nikoli od těch normálních bez diplomu z Harvardu, nýbrž od přiblblých politických korektníků, a to převážně bílé pleti, kteří si z politické korektnosti - tedy univerzálního náhubku pro společnost - udělali živnost. Američtí rapeři si z "černých hub" a politických korektníků dělají prdel. Ty důležité věci jsou jinde, nikoli v oslovení. Ovšem měšťáci mají z raperů, pochpitelně, vosypky. Pokud je někdy omylem zaslechnou. Tím samozřejmě nechci říct, že by něco takového mělo zaznívat na oficiálních fórech. Nemělo. Já jsem ostatně tu paralelu s "černou hubou" použil pouze jednoúčelově a to v souvislosti s debatou o kandidátu na preziedenta, jenž jest "potetovanou hubou". Tato drobnůstka - tedy původní smysl a význam debaty - jako obvykle na tomto blogu - zcela vyšuměla a debata tak zvíkejovatěla, tedy stala se debatou o píčovinách.

Jsi zneklidněn? A dokonce i Jan Amos a Víkej? Nevypadá to tak ani trochu, v tom má vie úplnou pravdu. Z toho. co píše Víkej, vypadají USA jak jak nebeská pastvina, kde se žere ambra a chlastá nektar, a svět jako jediná pastorální idyla pod laskavým dohledem toho pána v červených keckách... Píše se nové století a leccos je jinak. Korupce je jen zástupný problém - v tom má Bělohradský pravdu. Jsou tady jiné a vážnější - ropný zlom a válka o zdroje, etnická a náboženská animozita, zničující idea multikulturalismu, která devastuje starou Evropu i její kulturu, vláda univerzální finanční oligarchie...

Jestli věříš v demagratůru, je to tvoje volba. Svoji legitimitu už dávno ztratila, ale tu hru pořád hrajeme, protože jinou jsme se nenaučili. Na vojně jsme taky do zblbnutí hráli jen lízanej mariáš. Moje rada ovšem zní - začni v Klabavě usilovně pěstovat brambory a mrkev, povohlídni se po nějaký koze a uč se dělat chutné sejry. Vlastní studnu předpokládám máš. Tak ještě hoď na střechu fotovoltaiku a bude ti dobře.. smile. Já takový štěstí nemám, páč v domečku nebydlím.

Zygmund Baumann má s tím současným "terra incognita" bezpochyby pravdu, ten citát je trefný. Ale současně má pravdu i vie, neboť člověk se své duše zbavit nemůže, i kdyby chtěl. Táhne si ji s sebou - tu furt stejnou - už pár tisíc let. Tomuto paradoxu dobře rozumí amazonští šamani, my nikoli. To je ostatně také důvod, proč oni s tou duší už pár tisíc let pracují, my nikoli. A proč oni přežijí a my nikoli. Smile.

Řešení? Svícení baterkou do sebe.. jiné není.

Anonymní řekl(a)...

PS.

Ten neoliberalismus. Strašný slovo. No, jestli máš na maysli, že jde o socializaci společenských nákladů a o privatizaci společenských zisků, pak souhlasím, že je to špatně.

Anonymní řekl(a)...

divadelni drama
rozhovor
plaz kdesi na Maledivach, palmy a bily pisek
********************************************


Herec1: Herec2 nikdy nerek nic o tom, ze se budeme mit cim dal lepe!
Herec3: A prosim te?
H1: Ne, nikdy! Dokonce jsem se i dival a i zkousel jeho radky cist pozpatku.
H3: Fakt jo?
H1: Tak takova slova, prosim nevkladej H2 do pusy! O to te prosim!
H3: Tak chces snad rict, ze se H2 chce mit hur?
H1: To taky nikdy nenapsal.
H3: Kdyz tvrdis, ze se H1 nechce mit lip, tak se potom musi chtit mit hur! ... A nebo stejne!
H1: To taky nerekl!
H3: Nedelej si ze me prdel H1! Kazdy se chce mit lip! Nikdo se nechce mit hur a nikdo se nechce mit stejne. Kazda bytost se chce mit lip, tak je to zakotveno v prirode!
H1: Ja jen rikam, ze H2 nikde nerekl, ze se chce mit lip! Ty tomu nerozumis?
H3: A ty? Ty se taky nechces mit lip?
H1: To jsem, prosim te, take nikdy nerekl. Nepodsouvej nam skutecnosti, ktere nejsou pravda. Nepodsouvej nam, jeste jednou te prosim, veci ktere jsme nerekli.
H3: Aaaa ha, tak vy se nechcete mit lip?
H1: To jsme nikdy nerekli.
H3; Tak chcete nebo nechcete?
H1: Dyt ti rikam, ze jsme to nikdy nerekli, copak nerozumis?
H3: Ja predpokladam ze se chcete mit lip. Kazdej se chce mit lip! Nikdo se nechce mit hur! Proto logicky predpokladam, ze se chcete mit lip. Tomu se rika logika, rozumis H1?

H1 se napije z poharu a zacina pistet vyssim hlasem

H1: To jsme nikdy nerekli!!
H3: Tak se chcete mit hur!
H1: To jsme taky kurva nikdy nerekli!

H1 si da jeste jednoho loka kokteilu

H3: Tak co jste teda rekli? Ty nebo on?
H1: My ksme rekli, dyt te to opakuji neustale dokola, ze jsme nic nekli! A jeste te prosim, nevkladej nam takova slova do nasich ust!
H3: Bez do prdele! Kazdej se chce mit lip, tedy i vy se chcete mit lip! Vy nejste zadne vyjimky! Chcete se mit lip! A ani o tom mozna nevite!
H1: Jezisi Kriste! Dyt te rikam....

Na scenu prichazi H4. Otevrel dvere plazoveho plastikoveho zachodku a v ruce drzi knihu. Pomalym krokem, brodici se v plazovem pisku dochazi k H1 a H3. Zastavi se pred H3

H4: Celou dobu me rusite! Copak jses hluchej? Uz i Pythagoras rikal, ze hluchym neni pomoci.
H3: Copak, copak? Tak brzy zpet?
H4: Jdyz to nerikali, tak to nerikali!
H3: Co nerikali?
H4: Je ted cetl v Cervenem trpaslikovi ze na vete je 100% lidi, co to mysli se vsemi dobre!
H3: A to ses docetl ted na tom hajzlu?
H4: To jsem se docetl v Cercenem trpaslikovi.
H3: To take muzes nekoho hned povesit, aby se v zivote dal netrapil a mel to za sebou. A myslis to s nim dobre!
H4: To jsem nerekl, nevkladej me slova, ktera jsem nerekl do ust.
H3: A bez taky do prdele s tvoji hubou! Ja ti jen rikam, co to znamena.
H4: Hele, nebud sprosty. Nic takoveho jsem nerekl. A nevkladej do ust neco, co ani H1, ani H2 nerekli.
H3: Chlapci, ja se z vas picnu. Vy vlastne nevite, co chcete.
H4: Ti jen rikam, co jsem cetl v Cervenem trpaslikovi.

H3 mlci

H4: Pouze sociopat ma predurceno, cim bude! Slysis H3? Pouze ten! Jinak je vsechno ve vyvoji a kazdy den je to jinak!

H1 si da jeste loka z koktailu

H1: tak kluci uz se nehadejte, ja uz musim bezet. Tamhle uz na me mava moje maminka, abych se sel vykoupat. A nezlobte!

Konec scenky

Anonymní řekl(a)...

scenku jsem napsal ja vie

Anonymní řekl(a)...

V jednom filmu hvezdnych valek (Star Wars) kdosi rekl; "jenom proto, ze umis mluvit, neznamena ze jsi inteligentni specimen".

Ja JSovi ze srdce preju nekde ve Washingtonu pozdravit nektere me spoluobcany jak si mysli, ze to je podle neho "cool". Vlastne nepreju. Rikej jim tak jen v Plzni a tady na blogu.


Vyraz "generic gap" se sam neutvoril pred sedesai lety.

Vikej

Anonymní řekl(a)...

LadaW
--------------------------
i am the first and the last
i am the honored one and the scorned one
i am the whore and the holy one
i am the wife and the virgin
i am the mother and the daughter
i am the members of my mother
i am the barren one and many are her sons
i am she whose wedding is great and i have not taken a husband
i am the midwife and she who does not bear
i am the solace of my labor pains
i am the bride and the bridegroom and it is my husband who begot me
i am the mother of my father and the sister of my husband and he is my offspring
i am the slave of him who prepared me
i am the ruler of my offspring
but he is the one who begot me before the time on a birthday
and he is my offspring in due time and my power is from him
i am the staff of his power in his youth and he is the rod of my old age
and whatever he wills happens to me
i am the silence that is incomprehensible and the idea
whose remembrance is frequent
i am the voice whose sound is manifold and the word whose appearance is multiple

for i am knowledge and ignorance
i am shame and boldness
i am shameless i am ashamed
i am strength and i am fear
i am war

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

Udělám ti radost. Parafráze tvých oblíbených Star Wars praví: "To, že někdo neumí mluvit, ještě nutně neznamená, že je to trouba."

Nikdy a nikde jsem nenapsal, že chci tvé spoluobčany nějak zdravit a už vůbec jsem nenapsal, že bych to považoval za "cool".

Je to, Víkeji, s tebou fakt těžký. Čteš jen to, co číst chceš. A ještě blbě. Jaká debata?

Pravdu má Milan Kohout v titulu své knížky: Proveď vola světem, volem zůstane.

Anonymní řekl(a)...

vie
Velke spolecenske zmeny!
Cerna huba, neger a jine se dnes uz nerika. Stejny problem ale v hodne mensim meritku je v Cechach. Cikani, cikorky a jine se uz pouzivat nesmi. Hrozi nam pest, jak podotknul LL. To je velika socialni zmena.
Jako zazrakem ovsem nikdo nechce mit cikany za sousedy, nikdo je nechce mit v okoli a nikdo se s nimy nechce radeji ani potkavat. Pred tydnem u nas zavladlo vzruseni kdyz prosaklo, ze kdosi chce nastehovat do vesnice 200 cikanu na ubytovnu. Zcela jiste si dovedete predstavit, co pro vesnici znamena 200 cikanu a dalsich 1000 pribuznych. Pro vesnici to znamena konec.
Co se zmenilo? Nazvoslovi, vsechno ostatni zustalo nadale pri starem. V principu, se nezmenilo NIC. Rozhodne ne to dulezite. Zmenil se jen nater, konstrukce zustala stejna. Pro uplnost podotykam, ze sem je mozne najit vyjimku a sem tam se necha i s nekym vyjit ci ho mit za kamarada. Ovsem k rasismu jsme jiz vychovavani hned po narozeni. Zacina to tim, ze nekdo ma jine vlasy, jinou postavu, jinak mluvi, bydli jinde, ma jiny nazor, a jine a jine rozdily, to jsou vsechno zakladni kameny, ktere hned po narozeni predurcuji, ze si pozdeji najdeme skupinu, ktera je jina nez my. A uz to jede naplno. Nejvetsi lez je ale tvrdit, ze to tak neni. V principu jsme kazdy, ale uplne kazdy rasista.
Tak naprosto jasne pro LL, co bylo tenkrat, je i dnes a bude i zitra. Vidis-li to jinak, tak si sam lzes a nebo nejsi schopny se kouknout pod nabliskany povrch.

Ale dale o tom, jetli se mame lip. Ty (LL) jsi videl par filmu a nechal ses presvedcit. Ovsem od skutecnosti jsem nekolik stovel let vedle a nikdy jsi tam nebyl, nezil, presto vis, jak to bylo a dovedes porovnat. A pres to potom muze jet vlak. Hodnotis podle toho, ja taham mys po stole u pocitace a oni ji netahali, tedy se mam lepe. Jenze skutecnost muze byt uplne jina! To vy jednoduse neberete v uvahu, ze to muze byt jine. Muzes ty vedet, jestli to take nebyl pozitek, jit do valky, drancovat, zapalovat, znasilnovat, opijet se, jak ty sakra muzes vedet, ze by to nikdo za tvoji mys nevymenil? Chyba je v tom, ze pro tebe je to jasne, ale ono to tak byt vubec nemusi!
K praci pro panstvo, kde se odvadeli desatky (deset procent), dnes odvadime nejakych 80% a myslime si, jak jsme na tom dobre? Buhvi jak to bylo, ja jsem tam nebyl, nezil a netroufam si tvrdit neco co nevim.
Ladiku, i dneska jsou lide muzeni a ziji v koncetraku, jen ty o tom nejsi informovany. Dokonce dokaze matka zabit a snist sveho syna a to z hladu. I dnes se deji veci stejne, ktere se dely drive. Jen, ty to ze sveho kulturniho stupinku nevidis, protoze te o tom media neinformuji. Ale nic se nezmenilo. Tvuj Baumann je jiste vizionar! Lidstvo se nachazi kazdy den! na mistech, kde nikdo nebyl. Kdyz tak mu to napis, ze mu to vzkazuju! :-)))
Vase vzrustajici hluboka neduvera (JJ+LL+Vikej) o ktere pises je jednoduse k smichu! Vase vzrustaji neduvera jednoduse nikoho nezajima, rozhodne ne prislusne organy. Spis plyne z toho, ze mate strach o svuj pohodlny zivutek a jak jsem uz driv napsal, stanete se brzdami, ktere budou blokovat vsechno, jen aby zustalo vsechno pri starem, na ktere jste si zvykli. Pocitace meni svet, to je mozne, ale nemeni dusi, ta zustava neustale stejna. Stejna jako pred tisici lety.

Anonymní řekl(a)...

elelzaúpěl -
Milošu, maledivské drama výborné!, ale jinak, jinak je to s tebou dost obtížné a ani se nedivím DžejDžejovi, že to s tebou vzdal, tedy kromě vejfuků a divadelních her. Není to poprvé, kdy si sám nasadíš téma, vsuneš je nám a pak s tím pracuješ a "mlátíš" přes makovice. Jinými slovy, jak už jsem jednou já i Džej Džej napsali, ty si vystačíš sám, neboli, abych ve formě navázal na tebe, ukázka z nově připravované hry Divadla J.K.Tyla "Blablog aneb jak vést dialog sám se sebou":

Vie: Věříš, že se budeme mít lépe?
Vie: Na to ani odpovědět nejde
Vie: Myslíš, že pomůže sedět před chalupou?
Vie: Nu, když JJ to stačí...(smích v sále)
Vie: No jo, ale co bude dál?
Vie: Nic
Vie: Ale je lež tvrdit, že nejsme rasisti (bučení v sále)
Vie: To ano, ale LL viděl pár filmů (posměšné hučení)
Vie: Asi mu to holt stačí...
Vie: To je ale šílené, vždyť i dnes dokáže matka zabít a sníst své dítě (sál je zaražený)
(konec ukázky)

Ale vážněji, najdi mně prosím, tě, kde DžejDžej napsal, že věří, že pomalým posouváním se budeme mít lépe. Já to nikde nevidím. To samé platí i pro DžejeS - kde napsal Víkej, že USA jsou nebeskou pastvinou atd? Že to ten dojem dělá? Pak každý hodnotíme vyřčené jinak. Já si nemyslím, že by by si to Víkej takto myslel, jen jsme se na toto téma tady nikde takto pregnantně nebavili. Jistě, znovu platí, že nemohu za něj mluvit, nechť se vyjádří sám, pokud bude chtít. Ale jsem přesvědčen, že se nemýlím. Z čeho odvozujete, že jsme spokojeni se stavem světa? Na základě čeho si to myslíte?
Že nad tím dumáme, obracíme ze všech stran, bavíme se tu vo tom, že se snažíme tu romanticky neblouznit, řešení samozřejmě nemaje s vědomím, že je to fakt všechno složité? A je to stále dokola. A už tu vůbec se nechci vyjadřovat k větě Vieny, že se bojíme o svůj pohodlný život. A ty máš Milošu život jaký? Proč myslíš, že máme pohodlný život?
Jinak řečeno, nechápeme se resp. někdy mám pocit, že se nechceme chápat. Snad je to dáno tím, že to není face to face, ale asi nejenom. Že by to bylo dáno tím, že přese všechno hájíme demokracii, z důvodů, které jsem tu několikrát uvedl (a třeba se mýlím, jasně)? Z toho lze odvodit, že máme pohodlný život a jsme spokojení? A budeme brzdou? Brzdou čemu? Co chceš Milošu udělat, že ti v tom budeme brzdou? Já vím, že ne ty přímo, ale jaký proces máš na mysli? To bych fakt rád napřímo slyšel resp. si tu od vás přečetl.
Tož bylo by toho víc, ale už se musím zvednout z pohodlné židličky...haheho.

Anonymní řekl(a)...

vie
dnes jsem se nasmal jako uz dlouho ne. Smal jsem se a smal a smal, az jsem se za bricho popadal. Rekl bych, ze ta extaze pod dve hodiny netrvala.
Podivej se na to jeste jednou:
...si sám nasadíš téma, vsuneš je nám a pak s tím pracuješ a "mlátíš" přes makovice...
pokracovani za chvili
Tak, ted to mam cerne na bilem, co jsem za zlocince, nejprve si sam vymyslim tema, potom vam ho vsunu, pak odpovidam za vas a za vase odpovedi vam vynadam a nakonec vas mlatim pres makovice. A vy, svetci se svatozari prijdete ke vsemu jako slepec k houslim. A vubec za nic nemuzete!
Pockej, jak me to rikali kdyz me nebylo snad jeste ani dvacet? Jo, uz si vzpominam. Ze jsem padouch. A to jeste jiste volili ten nejjemnejsi vyraz. Takovej, jak ho hral Kopecky v Limonadovem Joe.

Anonymní řekl(a)...

JS

vie

Hele, bratře v triku, možná by kucííí demogratický mohli založit hnutí "zneklidněných a znepokojených". To zní fakt dobře. Hrrr do voleb!!!

Do Titanicu se hrne voda všema dírama a kucííí jsou zneklidněni a znepokojeni. Mají recht, vždyť na horní palubě se ještě tančí.

Ale bacha, zneklidněnej elele, to nejni žádná prdel, to je setsakra vážnej okamžik! V takový osudový chvíli se země zatřese, moře se rozestoupí - to aby vesmír vyslechl tu zásadní větu - DYŤ MY VÍME ÚPLNÝ HOVNO.

Pochop - voni jsou kucííí takový seriózní. A hlavně inteligentní. A sečtělý, ach tak sečtělý. Narozdíl vod nás pošahanců. Jen žádný vylomeniny! A hlavně žádný romantický tentononc! Voni hezky v klidu a rozvážně tady přežvykujou tu svou stokrát přežvejkanou a furt stejnou slámu, aby ji poté vyplivli, zalíbně si ten exkrement prohlídli zprava zleva, vzájemně se pochválili, jak se jim povedl, a pak jej opět pozřeli a následně - velmi rozvážně, snad možná jen malinko zneklidněně - přežvejkali po stoprvé... A jede se dál kočárem bílým kolem černých skal. Pantáta Bezouška alias mudrlant z muderlandu. Perpetum debile.

Nekaž jim to. Nějaký srandičky? Probůh, jen to ne... Mohl bys je zneklidnit a znepokojit. Infarkt přivodit. Nerušit please! Kucííí dumají a obracejí...

Jasně že jsi zločinec. Vsuneš - a zase vysuneš... A to se nevodpouští. Smile.

Anonymní řekl(a)...

P.S.

Jako v zoologický za hooodně vysokou zdí... Quiet please! Nerušit a nekrmit!

Jen nechat v klidu přežvykovat a sem tam onanovat. Tak je to správně.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
blablabla jsme opravdu tak sečtělý, jsme opravdu tak tolerantní? A nebo jsme opravdu tak blbý. Ano všechno se kolem nás hroutí. Že je to normální a pořád existují dobrý kamarádi? To je asi taky pravda. Zkuste si třeba týden ukládat třeba headline z novin. To asi už ted vite co Vám vyjde. Tak je na řadě hodit to na noviny. Jsou neseriózní. A můžeme takhle pokračovat. Pravda tedy asi bude v těch chytrých knihách, protože není běžně odhalitelná. Jen bych při tom nechal klapky na očích. Mohla by to být darda se rozhlídnout. blablablam
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=17408

Anonymní řekl(a)...

LadaW
... ted jsem se rozesmál, vzpomněl jsem si na to komunistické, Potřebujeme klid na práci. blam

Anonymní řekl(a)...

LadaW
... a ještě jednoho se bojím, že kucííí z druhýho břehu nakonec, až se to bude neodiskutovatelně hroutit řeknou, vždyt jsme Vám to Vy volovéééé říkali jaký jsou tady problémy ... :-)))
A to Vám řeknu, kéž bysme se toho raději nedožili ... :-))))

Anonymní řekl(a)...

vie
tak to "Hnuti zneklidnenych a znepokojenych" zni fakt dobre. Kdyz to provedou a pujdou k volbam hlas jim nedam. Aby byly znepokojeni jeste vic :-))))

Ale ja jsem mel vcera vecer dlouhej telefonickej rozhovor a potom uz byla pul noc, tak jsem svuj nacaty prispevek radeji odkliknul, abych o nej neprisel a k psani se me uz nechtelo.
Ale abych pokracoval. Zkoncili jsme u padoucha a zlocince.
Jestli to neni tim, ze z vas castokrat nelze vypresovat odpoved. Co myslis? A nebo, ze by to bylo tim, ze ty otazky jsou blbe a hloupe?
Ale jeste k tem otazkam, ktere jsi me polozil. Ja ti dam priklad vtiravych otazek, na ktere se odpovidat:
Nebyl jsi vcera na pivu?
Nebyl jsi v hospode?
Nevypil jsi vic nez deset piv?
Nebyl jsi potom ozraly?
Nepoblinkal jsi se?
Neprisel jsi pozde domu?
Neporazil jsi na ceste nejake popelnice?
Mluvil s tebou doma nekdo?
Nespal jsi potom v kuchyni na gauci?
Nemel jsi rano kocovinu?
Nebylo te potom cely den spatne?
Takto vypada soustava podsouvacich otazek! Ktere nepotrebuji ani odpoved.

Nekde tady nahore bylo napsano, ze komunismus nepadnul, protoze zadny nebyl a ani byt nemohl. Uz jsem tady nekolikrat a to i matematicky dokazal, ze demokracie neni a neni mozne aby byla natoz, aby funfovala. Dokazal jsem vam, ze demokracie by byla rovna utlaku a nasili. Dobre, ze jeste neni. Presto vy neustale tvrdite, ze kara se ctyrhranyma koleckama je skvela vec a jeste chcete, aby ji kazdy ze zadu pomahal tlacit. Dobra, to je vec nazoru. Nazor muze mit kazdy jiny. Jenze, vy se postavite na stul, a prohlasite, kazdy kdo nechce tu karu se ctyrhranejma koleckama tlacit, ktere jsou jeste napric, je debil. A jako trumpf postavite pred sebe desku se jmenem treba Baumana. Tim sve postaveni zapecetite a za desku se schovate. Amen.

Ja vam mohu jedine vytknout, ze jste ovlivneni treba medii a zapomneli jste pouzivat zdraveho rozumu. Ale muzeme zacit od materske skolky. K tomu moje otazka zni:
Chcete se mit lepe? ( jsem zvedav, co na to kdo odpovi)

A jeste tady mam jedno tema:

Ja tvrdim, ze jeste nikdy nebylo hur nebo lepe nez dnes!

Myslim to vseobecne, neporovnavam jednotlive osoby sedici na plazi s nekym kdo vyletl zrovna z komina, jak se tady zminil JeJe. Souvisi to s vasim tvrzenim, ze se mame tak, jako jeste nikdy. To je lez. My se mame zrovna tak, jak se meli pred tisici lety. Pockam si na vase reakce a potom to vysvetlim.

Vikej řekl(a)...

To LW,
“ a ještě jednoho se bojím, že kucííí z druhýho břehu nakonec, až se to bude neodiskutovatelně hroutit řeknou, vždyt jsme Vám to Vy volovéééé říkali jaký jsou tady problémy ... :-)))”
Tak „klucííí z druhýho břehu“? A co jste vy? Rychlé šípy nebo Bratrstvo kočičí pracky? Spíš to bratrstvo. JS jako Dlouhé bidlo, Vie Štětináč a ty Bohouš?
Před lety jsem tě napsal, že bez ohledu na to co tu píšeme na blogu, nebo jak se v životě angažujeme, tak v tom historickém dění plaveme všichni společně. Nedávno Vie tady něco řekl že člověk musí být na změnu připraven. Dokonce ses zeptal jak. Odpověď bych taky docela rád věděl, místo vtíravých otázek VI. cenové o pití a blití a té devastujícně chytré otázce zda se chceme mít lépe. Ono jenom naříkat „tady se to hroutí“, to umí každej, i my v pomocné škole v Baltimore.

Anonymní řekl(a)...

vie
zrovna me dneska neco napadlo, nez to sem vikej napsal. Kouknete nekdy na deti. Ale jen nektere. Vidi nebo si prectou, spis ale vidi Batmana ci Supermana, potom si nekde koupi jeho oblek a behaji po ulicich a rvou, ze jsou Batman.

vikej hodny medvidek
http://images.mytoys.com/intershoproot/eCS/Store/de/images/209/34/2093472-l.jpg

LL ma hodne spolecneho s timto
http://images.mytoys.com/intershoproot/eCS/Store/de/images/191/83/1918361-l.jpg

JJ chytra krava
http://images.mytoys.com/intershoproot/eCS/Store/de/images/209/34/2093462-l.jpg

Anonymní řekl(a)...

vie
historie se neustale opakuje. Vikeji, jak odpovis na moji otazku Chces se mit lepe? Nebo mam zase odpovedet za tebe? Abys me to potom nevycital!

Anonymní řekl(a)...

LadaW
co budeme vikeji my a co vy nechám na tobě, mě ty krabičky, kam kdo patří jsou jedno. Jen nevím, pokud správně rozumím tomu cos napsal, tak to znamená, že vy ty problémy vidíte taky, my o nich jen kecáme a vy ne? Pak ovšem nerozumím těm reakcím když sem někdo něco kritického flákne. Proč jste nějak skoro vždy v opozici? Nelíbí se Vám jak to popisuje vie, jak JS, jak Pazyk jak já, aleč vidíte to stejně? Pak tedy jde jen o jazyk kzerý je jiný a kterým si to vzájemně sdělujeme? Nebo taky takhle ne?

Anonymní řekl(a)...

wie
LL nahore pise, ze tady nikdo nerekl, ze se budeme mit lepe. Zaroven pise, ze se mame lepe. To je pry nezpochybnitelne. Z toho me naprosto logicky vyplyva, ze se budeme mit lepe, quasi, at se deje co se deje.
Soucasne se domnivam, ze se nikdo nechce mit hur, tim vychazi protihodnota, ze se kazdy musi chtit mit lepe, take quasi, at se deje co se deje. Tedy kazdy bude pracovat na tom, aby se mel lepe, tim se vsichni musi mit lepe. Jak pise LL, to je nezpochybnitelne.
Ja potom nechapu, proc Vikej vidi jako naprosto devastujici otazku, zda se chceme mit lepe? Co ta "chytra" devastuje? Zivot? Hodnoty? Nas?
Chcete se bavit filozoficky? Dobra. Potom takova otazka, zda se chceme mit lepe, je skutecne zakladni stavebni kamen celeho zivota. Na ni muzeme zacit stavet dal. A aby to byla hluboka filozofie, ne filozoficke papouskovani, tak az me odpovite, dokazu vam, ze se lidstvo nikdy spatne nemelo a nikdy se nebude mit lepe. Quasi bylo, zustane a bude stale na uplne stejnem stupni.

Anonymní řekl(a)...

elelejštědrobnězamele -
hoši, hoši, nějak jste se nám rozjeli. A tak jen stručně:
Tůtů Vie - vodpověz si sám, dyť to stejně všechno víš, nás k tomu nepotřebuješ.
Tůtů JS - než si takto svítit baterkou do sebe, to raději nesvítit, opravdu příliš toxický vnitřní materiál.
Laďus, tvé poslední otázky byly i mými otázkami, vo nic jiného mně nešlo. Namísto odpovědí se vyřinul blátivý maglajz střihnutý onou toxicitou.
Zdar, jdu vonanovat.

Anonymní řekl(a)...

vie
LL, ani me neodpovis na tu jednoduchou otazecku, jestli se chces mit lepe?

Anonymní řekl(a)...

JS

No samozřejmě - jde o ojediné - být připraven na změnu. A umět ji přijmout. Vie má pravdu. K tomu ovšem je nutné řádně si posvítit baterkou do sebe..

No samozřejmě - největší pitomost je hodnotit doby minulé prizmatem a hodnatami dneška.

Jestliže pro elele začala historie dnem, kdy Zappa vydal první album, to je pak těžký...

Hele elele - když se ti v baráčku přemnoží krysy a zaříkávání ani vykuřování nepomáhá, pak holt musíš použít deratizační prostředky. A ty bejvaj toxický, no ne? Smile.

Vikej řekl(a)...

Vikej to LW:

My jsme psychoparta a kluciii na druhem brehu a to nejsou u tebe krabicky.Pro me to je ale ok, protoze to opravdu je jako bychom byli na jinem brehu. V informacni technologii si spoustu lidi, I tech co v tom pracuji, pletou co je data a co je informace. Mnozi chteji hned delat uzavery a rozhodnuti z dat, nebo si z nich vytvori mylne informace a na tech potom stavi rozhodnuti. My ty data vidime stejne jako vy. Kde se rozchazime je ten zbytek. Co chces treba kecat o tom jak nekdo si nese uplatky v krabici od vina. To je data. Kdyz JJ popise to pozadi z ceho by se dala vyvodit nejaka informace dostane hned po kebuli a jeste pridomek Amos Beton. Ja na tom u vas nejsem o nic lip a Elel taky ne. Vyjimam te z toho “vas”. Ty a ja mame k sobe slusnej pristup.

Vikej řekl(a)...

Vie napsal: Historie se neustale opakuje. Vikeji, jak odpovis na moji otazku Chces se mit lepe? Nebo mam zase odpovedet za tebe? Abys me to potom nevycital!”
Ano Vie. CHCI SE MÍT LÉPE.

Vikej řekl(a)...

Vie napsal: Historie se neustale opakuje!”
Historie se neustále neopakuje! V historii jsou jisté podobnosti, ale neopakuje se.

Anonymní řekl(a)...

vie
http://www.novinky.cz/internet-a-pc/mobil/278089-nokia-si-utrhla-ostudu-reklamu-natacela-kamerou-misto-mobilem.html

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji, skvele jsi se premohl a ja ti za to dekuji. Chci se mit take lepe. Mam za to, ze nikdo se nechce mit hur, potom se musi chtit mit kazdy lepe. O to vice nechapu nesmyslne hadani a tvrzeni, ze tady nikdo nenapsal, ze se chce mit lepe. Nebo budeme mit lepe. To je predpoklad snad asi vseho.
Ty poradas asi hon na slovicka a pismena. Samozrejme se nic do detailu neopakuje, ale muzeme vypozorovat podivuhodne podobnosti.
Ze se historie opakuje, mam za to, ze je to pouze slovni obrat, ktery nam vsem napovida o podivuhodnych podobnostech, nikoliv nejakem timelapsu.
Mozna je mezi nami reka, tezko rict, ja mam pocit proto, ze vam je neprijemne, kdyz druhy nazyva okolnosti a skutky prislusnym jmenem, kdezto na druhe strane reky nejchteji priznat kolikrat ani to nejzakladnejsi a jeste se budou kvuli tomu hadat.

Anonymní řekl(a)...

vie
velice me prekvapil JS a pochopil

No samozřejmě - největší pitomost je hodnotit doby minulé prizmatem a hodnatami dneška.

Proto jsou take vety typu: nikdy jsme se nemeli lepe nesmysl a jsou vhodne do televize, radia a na vykrikovani na namesti z tribuny. Blbej lid sezere vsechno a potom tomu dokonce jeste veri a opakuje je dal.

Vikej řekl(a)...

To Vie
Při ranní kávě mám možnost trochu zabít čas. V tomto případě ho asi surově zamordovat. Asi se v podvědomí nechci mít líp.

Ach jo Vie. Nevím jak bych popsal někdy ty tvé otázky, ale jsou to vopravdu udičky s umělým červem. Ona ta odpověď na otázku “jestli se chceme mít lépe” tě všeobecně vůbec nic totiž neobjasní a hlavně v kontextu blogu to nemá ani logické napojení na to co napsal ElEl . Ptát se zda se chci mít lépe je jako se ptát jestli bych raději měl lepší zrak nebo něco na ten způsob. Ono se to rozumí samo sebou a klást na to důraz jako by odpověď na to o nás měla něco prozradit je infantilní.

Vie napsal: ” Ty poradas asi hon na slovicka a pismena.”

Nepořádám Vie. Ale ty nesmyslný salta co děláš ve svých uzávěrech holt ostatní obkročí.

Příklad:
Vie napsal: ” LL pise, ze tady nikdo nerekl, ze se budeme mit lepe.” Ano, to napsal. To je prohlášení faktu.
” Zaroven pise, ze se mame lepe. To je pry nezpochybnitelne.” To je Elelovo názor. O tom s ním můžeš i úspěšně polemizovat.
a šupito-presto, tvoje briliantní dedukce: ” Z toho me naprosto logicky vyplyva, ze se budeme mit lepe, quasi, at se deje co se deje.” Jestli tě z toho logicky, promiň, “naprosto logicky”, vyplývá, že se budeme mít lépe, navíc AŤ SE DĚJE, CO SE DĚJE, mi prostě mozek nebere.
Hra se slovíčky? Tak tedy ano.

pokr. Vie ” Soucasne se
domnivam, ze se nikdo nechce mit hur, tim vychazi protihodnota, ze se kazdy musi chtit mit lepe, take quasi, at se deje co se deje. “


každý se NECHCEME mít lépe AŤ SE DĚJE, CO SE DĚJE. Kde se tě v hlavě líhnou takové nesmysly? Co JSovo indiáni, nebo myslíš že LL provozuje sňatkové podvody a JJ falzifikuje ve svém ateliéru obrazy? A LW? To se směju.
Já jednou jel od Centrumu do Zábělské ulice (1 stanice) bez lístku, tak mě to možná kvalifikuje na bezcharakterního parazita.

pokr. Vie ” Tedy kazdy bude pracovat na tom, aby se mel lepe, tim se vsichni musi mit lepe. Jak pise LL, to je nezpochybnitelne. “

Kde tohle ElEl napsal? Tomu se z toho musí motat hlava cos mu předhodil že napsal. LL měl akorát osobní názor, že se máme dnes lépe. Proč mu blatantně podsouváš, že když “kazdy bude pracovat na tom, aby se mel lepe, tim se vsichni musi mit lepe” a že to je nezpochybnitelné?


Poslední analýza pro srandu...
Na tohle co jsem napsal: ” Odpověď bych taky docela rád věděl, místo vtíravých otázek VI. cenové o pití a blití a té devastujícně chytré otázce zda se chceme mít lépe. “

Vie si to přežvýkal jako:” Ja potom nechapu, proc Vikej vidi jako naprosto devastujici otazku, zda se chceme mit lepe? Co ta "chytra" devastuje? Zivot? Hodnoty? Nas?“

Vie, napsal jsem sarkasticky “devastujícně chytré otázce” a ne že to je devastující otázka, a už vůbec se to nedá brát, že něco devastuje. Myslím že “devastňujíce” je příslovce.

Anonymní řekl(a)...

vie
cituji Vikeje:
Vie napsal: ” LL pise, ze tady nikdo nerekl, ze se budeme mit lepe.” Ano, to napsal. To je prohlášení faktu.
” Zaroven pise, ze se mame lepe. To je pry nezpochybnitelne.” To je Elelovo názor. O tom s ním můžeš i úspěšně polemizovat.
a šupito-presto, tvoje briliantní dedukce: ” Z toho me naprosto logicky vyplyva, ze se budeme mit lepe, quasi, at se deje co se deje.” Jestli tě z toho logicky, promiň, “naprosto logicky”, vyplývá, že se budeme mít lépe, navíc AŤ SE DĚJE, CO SE DĚJE, mi prostě mozek nebere.

odpoved: z toho me vyplyva, ze si LL mysli a dokonce tvrdi, ze se mame lepe. At se deje co se znamena, ze i kdyz si stezujeme, mame se presto lepe. Tvrdi LL!!!
Uz te to jde do tve hlavicky?
Proto jsem se ozval s tim ze dokazu, ze se mame furt stejne.

Anonymní řekl(a)...

vie
cituji:
napsal jsem sarkasticky “devastujícně chytré otázce” a ne že to je devastující otázka, a už vůbec se to nedá brát, že něco devastuje. Myslím že “devastňujíce” je příslovce

odpoved: ja te to prelozim do jinych slov:
nicici krasna laska
ty pises tedy: napsal jsem nicici krasna laska a ne ze to je nicici laska a uz se to vubec neda brat, ze neco nici.
Pro lepsi pochopeni jsem nahradil tva slova jinymi slovy se stejnym vyznamem.

Vikeji, bez do prdele! Vis vubec co ty pises? Tak si to vytiskni a jdi si to precist na zachod.

Vikej řekl(a)...

To je furt jak v začarovaným kruhu, Vie. Tvoje poslední reakce je: ”... z toho me vyplyva, ze si LL mysli a dokonce tvrdi, ze se mame lepe.”

Nededukuj tolik co si LL myslí, ale co píše. Vždyť to tě napsal jasně. Jestli si nemyslíš že se máme lépe to je zase tvůj názor. Aź budou někdy dávat v TV program o studiu kostí našich předků a o jakém životě ony svědčí, tak si to nech puštěný.

pokr. Vie ”At se deje co se znamena, ze i kdyz si stezujeme, mame se presto lepe. Tvrdi LL!!!
Uz te to jde do tve hlavicky? .”


NETVRDÍ a NEJDE!! LL má pouze názor, že se DNES máme lépe. Chceš to napadnout? Tak sem dej argumenty proč ne. Mě nejde do hlavičky co někdo jiný netvrdí. A stěžovat si můžeš a přesto věřit že pro průměrného člověka je dnes životní situace lepší než byla.

Ty píšeš 7.9.2012 v 11:22 AM toto: ”Z toho me naprosto logicky vyplyva, ze se budeme mit lepe, quasi, at se deje co se deje.”

LL NENAPSAL AŤ SE DĚJE, CO SE DĚJE, ANI V PŘÍTOMNOSTI, ANI TO NEPROMÍTAL DO BUDOUCNOSTI. Vie, tady nejde o nějaké nuance a interpretace. Je to tu k nalezení černé na bílém. Neboli č. na b. Tedy spíše k nenalezení, jelikož LL nic takového nenapsal.

Vie ”Proto jsem se ozval s tim ze dokazu, ze se mame furt stejne. ” Čekáme se zatajeným dechem jak to nakonec dopadne.

Ten nesmysl, “No samozřejmě - největší pitomost je hodnotit doby minulé prizmatem a hodnatami dneška .” nechám ladem. Jen na okraj, pokud ale nemám referenci, nemohu nic hodnotit. Pokud nemáš měřák a jsi mutant, tedy.

Anonymní řekl(a)...

vie
ma Robin Hood equivalent v psanem slove? Nevim, vy mozna budete vedet, tak si ho dosadte za equivalent.
Tak poslouchej ty Equivalente:
cituji:
”Z toho me naprosto logicky vyplyva, ze se budeme mit lepe, quasi, at se deje co se deje.”

LL NENAPSAL AŤ SE DĚJE, CO SE DĚJE, ANI V PŘÍTOMNOSTI, ANI TO NEPROMÍTAL DO BUDOUCNOSTI. Vie, tady nejde o nějaké nuance a interpretace. Je to tu k nalezení černé na bílém. Neboli č. na b. Tedy spíše k nenalezení, jelikož LL nic takového nenapsal.

Komentar: quasi=takrikajic
LL mozna nic takoveho nenapsal, ale zretelne napsal, ze se mame lepe. Ja jsem k tomu doplnil, quasi, at se deje co se deje. A to proto, aby bylo zretelne, ze podrivejsim statnim rezimu ktery presel na soucasny a se kterym, jak to vypada, neni fura lidi spokojena, krome vas, kdyz neustale pisete, ze je to to nejlepsi, co znate, je potom logicke, ze az se deje co se deje, dejme tomu, ze dnes je nedele a zitra pondeli, sviti slunce nebo prsi, je uroda nebo neuroda, jine equivalenty si dopln sam, mame se lepe.
Uz to jde ted do tve hlavicky?
Jeste mas moznost, prohlesit, ze jsem vul, neda se se mnou komunikovat a odmlcet nebo konecne priznas, ze se jako tonouci vsech moznych stebel chytas.

A jeste si vsimni teto vety, kdyz jsi tak veliky analitik:
LL: ... Že však od dob třicetileté války došlo k mnoha podstatným změnám ve společnosti je snad očividné a nezpochybnitelné....
Ja bych to nazval tribunovou vetou. Tou me chtel na uklidneni LL sdeli co? Ze ubehlo hodne tydnu? Nebo se pocasi hodne zmenilo? Jake podstatne zmeny to asi myslel? To uz nechava na ctenarovi, aby si to doplnil sam.
Tribunove vety jsou prazdne tlachani do tlampace.
Normalne to clovek prejde a nic na to nerekne, ale kdyz uz tady mame vetneho rozborare Equika, tak se na to muzem jednou kouknout.

Vikej řekl(a)...

Vie napsal: “ma Robin Hood equivalent v psanem slove? Nevim, vy mozna budete vedet, tak si ho dosadte za equivalent.”

Equivalent Robina Hooda v psaném slově je asi Robin Hood. Kam s tím cváláš Vie? Žádná analýza mi neodhaluje smysl toho kam tím míříš. No, nic nového. Vie, co je psaný equivalent Jana Žižky z Trocnova?

Dělám teď anketu pro všechny blogaře:

Premise: Jdete na procházce, sednete si na lavičce v borském parku a dáte se do řeči s neznámým člověkem a budete si stěžovat jak to dnes stojí za hovno. A ten člověk po chvíli vytáhne z batohu zvláštní instrument a na něm jsou jen čísla a display, a vysvětlí vám, že se jedná o stroj času. A taky vám řekne, že tím lze cestovat časem, ale pouze do minulosti. Nikdy již dopředu od času co si zvolíte. Řekne vám, že je z 27. století a už mnohokrát skákal časem nazpět a má toho dost a nechce za to nic, jenom mu za to musíte dát svojí nynější identitu. Takže pokud si nastavíte 11 tisíc let do minulosti podívat se na mamuty, tak tam již zůstanete s nima trčet i s jejich lovcema.
Otázka je zda to berete a do kdy a kam by jste tedy odcestovali.

Nakonec:
Vie napsal: “A jeste si vsimni teto vety, kdyz jsi tak veliky analitik:

“ “LL: ... Že však od dob třicetileté války došlo k mnoha podstatným změnám ve společnosti je snad očividné a nezpochybnitelné....
Ja bych to nazval tribunovou vetou. Tou me chtel na uklidneni LL sdeli co? Ze ubehlo hodne tydnu? Nebo se pocasi hodne zmenilo? Jake podstatne zmeny to asi myslel? To uz nechava na ctenarovi, aby si to doplnil sam.
“ No, na to ani analýzu nepotřebuju aniž bych si ty podstatné změny vybavil. Pokud si je nevybavíš ty tak žiješ opravdu skvělým životem. A to bych tě záviděl.

Anonymní řekl(a)...

vie
ty muj Equiku, ted je presne pulnoc, nedele, prisel jsem z prace a misto abych se pohodlne natahnul, musim premyslet o tobe. Ale mas stesti, ze to delam rad, jelikoz jsi me prilnul k srdci po tom, co te tvy kumpani opustili. Ted stojis primo pod okapovou rourou a nevis co si pocit.

Tedy Equiku, tobe schazi zakladni kombinacni schopnosti a k tomu jses z televiznich serialu o valkach svetu, enterprice a jine naprosto zblblej. Pujdeli to s tebou takle dal, nebudes vedet, co je skutecnost a co je film.
Ja te vystvetlim, proc se lidi, globalne videno, maji furt stejne.
Kdyz jsi byl malej, dejme tomu osm let, hral sis na vojaky, Vinnetoua a jine. O tom ze bude za par let existovat Pokemon, Superman, Batman a jine postavy jsi nemel ani poneti a proto jsi je nepostradal. Jinak by sis hral na Supermana. Dnes ma kazde dite mobil, tehda by te ani nenapadlo, ze neco takoveho muze existovat. Proto jsi ho nepostradal a byl jsi naprosto spokojeny i bez mobilu. Vsimni si, ze jsem napsal, ze jsi byl naprosto spokojeny. Defakto jsi nic nepostradal, mozna par hracek, ktere nechteli rodice koupit. Ale v podstate jsi byl spokojeny, protoze jsi mel vsechno, co bylo tehda zvykem.
Ano spokojeny!
Ano spokojeny!
Ano spokojeny!
To je skutecny zivot a na mile vzdalene od tve ankety, protoze vratis-li se z dneska do minulosti, budes samozrejme mnoho veci, na ktere jsi zvykly, postradat. Jsi naprosto vedle, jak ta jedle!
Kdo se narodil drive v jeskyni, nema ani z mak zdani, ze muze pozdeji existovat topeni, kotle, koupelny, kuchyne a protoze nema zdani, proto je take nemuze nikdy postradat. Je zvykly a spokojeny ve sve jeskyni. Uz chapes?
Proto take JS napsal, nekoukej na minulost ocima dneska nebo jak, nechce se me to hledat.
Proto jsou take vety, o tom, jak dobre jsme se jeste nemely nesmysl. Nikdo nevi, jak se kdo mel pred sto lety, nikdo, protoze jde o to, neporovnavat, postel s baldachynem a kupku sena. I v te kupce sena byli ti kdo v ni spali spokojeni.
Tak, ve skutecnosti se mame stale stejne, nebo stale stejne dobre nebo stale stejne spatne, zalezi na tom, jak to kdo chape.
Prohlasovat, ze pred 300 lety nebyly ve meste tramvaje ci metro, dnes to mame a proto se mame lepe jsou bezmezne bludy pouzivane na tribunach v tlampacich a dnesnich mediich. Vseobecne jsou lide tim presvedceni, ze se mame lepe diky nasi praci a treba politikum. Nesmysl. Ja se mam furt stejne jako pred 50-ti lety. A vsichni ostatni take.
Pro dnes konec, jsem zvedav, co tvoje hlavicka zase vymysli.

Vikej řekl(a)...

Vie, jsi balvan co se nedá vyvrátit i když tě č. na b. předložím všechny tvé slovní podfuky, podvrhy, logické nesmysly a všechno ostatní. Bylo to chvíli zábavné, ale už to zase není. Uznávám, že dělat pořád to samé a očekávat jiné výsledky je blbost a tak od toho ustupuju. Moji “kumpáni” mají zřetelně vyšší IQ než já, proto dialog s tebou vzdali už dřív a přeju jim to.

Anonymní řekl(a)...

jen snad maličkost to vikej: Já jsem si ty krabičky nevymyslel, já je jen použil, když už se Vám to tady zdá srozumitelnější.

Anonymní řekl(a)...

vie
Vikeji ala Equiku, myslis, podle tve ankety, kdybych se vracel kazdy den o jeden den zpet, ze bych te mohl neustale mordovat?

Vikej řekl(a)...

Nemohl, neboť já jsem se vrátil už před tebou do minulosti a rok před tím než ses narodil daroval jsem tvýmu fotrovi zásobu preservativů. Tvoje rodiče potom ale stejně měli ještě jednoho syna, ale to až po rozvodu. Jmenoval se Bohouš, stal se veterinářem a později kandidoval za ODS a stal se poslancem. Pěstuje organická kuřata a věnuje se rodině, dětem, a hlavně vnoučatům, pro které se snaží dělat vše možné aby se měli alespoň tak hezky jako on, ne-li lépe.

Anonymní řekl(a)...

vie
ty ses rozhodl me znicit picovinama, ze jo? Co je prosim te "organicke kure" ?

Anonymní řekl(a)...

LadaW
pro zájemce zkouknout film, ke stažení zde. Pomalé stažení zdarma. Staří zadat písemný kod. Hlavně by mě zajímal názor Vikeje, nebot je to hlavně o jeho kontinentu a on v tom žije.
http://uloz.to/xDLz7wQ/the-corporation-dokument-titulky-avi

Vikej řekl(a)...

Vo co tam jde LW? Promin, ted nemam čas ztahovat něco z Uložto při pěti kB a míň za minutu. Možná později.

To Vie: Kup si někdy kuře od farmáře na vesnici co běhá věčně po zahradě a loví červy a zobe zelené výhonky a občas nějaké zrní od panímámy, a vedle toho upeč nějakou slípku z neratovické chovné stanice slepic a nebudeš se snad hloupě ptát co je to "organické" kuře. Jestli mezi těma dvěma kuřatama nepoznáš rozdíl v chuti a struktuře, tak moje odpověď je, že organické kuře je jen dražší.

Vikej řekl(a)...

To Vie. „Kup si někdy kuře od farmáře na vesnici co běhá věčně po zahradě...” Tím jsem myslel to kuře, ne farmáře...pro jistotu tě vysvětluju o koho tam jde.

Tady máš taky jeden odkaz na ekologické hospodaření do jehož rámce to “organické kuře” zapadá. http://www.czp.cuni.cz/enviwikidata/hk/Biopotraviny.pdf

A kdyby to ještě nestačilo, taky si pamatuju jednu básničku z dětství. Našel jsem ji rychle na internetu a přikládám. Je to o jednom organickém kuřátku. Čti to pomalu. Bude se tě na tom taky líbit, že se to rýmuje. Hint: máma slepice se toulá a zobe zrní a ne kostní moučku s antibiotikama zavřená v kleci 20x20x10 cm.
¬
Hrubín František (*17.09.1910 - †01.03.1971)
¬¬¬¬
KUŘÁTKO A OBILÍ
Jak to bylo, pohádko?
Zabloudilo kuřátko
za zahradou, mezi poli,
pípá, pípá, nožky bolí.
Ve vysokém obilí
bude večer za chvíli.
"Povězte mi, bílé ovsy,
kudy vede cesta do vsi?"
"Jen se zeptej ječmene,
snad si na to vzpomene."
Kuře bloudí mezi poli,
pípá, pípá, nožky bolí.
"Pověz, milý ječmínku,
jak mám najít maminku?"
Ječmen syčí mezi vousy:
"Ptej se pšenic,
vzpomenou si."
Kuře pípá u pšenic,
nevědí však také nic.
"Milé kuře, je nám líto,
ptej se žita, poví ti to."
Kuře hledá žitné pole,
ale to je dávno holé
a na suchá strniska
vítr tiše zapíská:
"Vždyť jsi doma, za chalupou,
slyšíš, v stáji koně dupou,
kocour ve stodole vrní
a tvá máma za vraty-
-zob zob, zobe bílé zrní
s ostatními kuřaty.
"Děkuju ti, žitné pole!"
"Pozdravuj tam ve stodole."
"Koho, milé políčko?"
"Zrno i to zrníčko.
Ať se ke mně zjara hlásí,
vychovám z něj nové klasy."
A tak mámu zakrátko
našlo malé kuřátko.


Tento text byl zkopírován ze serveru: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/frantisek-hrubin/kuratko-a-obili.html#ixzz265EIR4Ck


Anonymní řekl(a)...

vie
aha takhle to je. Uz vim, ty jsi verici a ja jsem antikrist. Ja neverim dneska uz nikomu a nicemu. Jen na ukazku jsem sem dal nahore link na podvod Nokia. Ctel jsem upozornit na to, ze dnes lze kazdy a i zdanlive bezvyznamne veci jsou jen lhani a podvod. Jsme si na to uz tak zvykli, ze se te Nokii ale vubec nic nestane a obrat neklesne ani o 0,5%. To je katastrofa, ale muzeme si za to sami. Politik nese v krabici miliony a tvdi, ze nevi co v ni je, a jine a jine lzi, lzi, lzi, lzi. A nas to uz ani neprekvapi.
Ja operence uz takovych 15 let vubec nejim, jednoduse me najednou zacali smrdet. Myslim si, ze se telo postavilo do obrany a reklo si, co nechce. Je to naprosto prirozene, kdyz telo potrebuje tekutinu, dostanes zizen a pod.
Potom si myslim, ze te vubec nepomuze, pokud si uprostred chemicke laboratore vypestujes jedno bio-kure. To te vubec v nicem nepomuze. Chcipnes tak jako tak prolezlej chemickymi latkami a vykourenej vyfukovejma plynama jako uzenej salam.
Ale, prosim, tva vira umre az s tebou!
Ke kuratum mam jednu vzpominku. Mam souseda, ktery ma par slepicek. A tak jsem nekolik let stradal doma s celou rodinou a nosil i z prace starej chleba a rohliky a vsechno so bylo vhodny jako zradlo pro slepice, co uschlo a nekazilo se, protoze me bylo lito to vyhazovat. Cele mesice se to doma stradalo, prekazelo to tam a kdyz se naplnila papirova krabice od televizem, ja nevim, treba za 3/4 roku, tak jsem to odtahnul do auta a odvezl to 250 km sousedovi pro slepice. Soused byl rad, ja mu takhle odvezl za nekolik let nekolik krabic, az me jednou doslo, ze ten zmrd me za ty leta nenabidnul treba i k prodeji ani jedno jediny vejce ale vsichni jeho pribuzny si od nej nosily cela plata. A tak se jednou zase potvrdil muj antikristovej postoj, kterej me rika, vyser se na vsechno a na vsechny. Tak uz ty krabice netaham a hazim to spokojene do popelnice.
Ostatne, kazdy kdo pestuje slepice, nemuze je krmit jen zbytkama ale musi jim obcas dat treba psenici, kukurici nebo jakesi granule. A tu musi nekde koupit a kde ji kupuje, to uz taky nevis a nakonec mas ty bio jen mozna polovicni. Ale dobre te tak.

Anonymní řekl(a)...

JS

Víkej

Zdá se, že ty Star Wars jsou opravdu jediným pramenem tvýho poznání světa. Dost smutný čtení, tahle bizarní debata. Dva dospělí lidé? Hm. Píšu tobě, páč ty se tu stavíš za toho chytrýho, který vyučuje toho blbýho. Stejně jako to dělá tvůj guru Jan Amos Beton. Proč se jmenuje Beton, to jsi kupodivu pochopil. Protože nikdy nikdy nic nepochopí. A co je horší, ani za mák se o to nesnaží. Jen mele třicet let dokola furt to stejný. Pak nejde o debatu, ale o jen prezentaci zduřelého ega, o jehož "moudra" už nikdo nemá zájem. Jak je to s tebou, uvaž sám.

Nevadilo by, že jsi vskutku moula, takových ja nás tady víc, vadí to, že svoji moulovitost považuješ za přednost. Binární vidění světa vždy a ve všem poskytuje jen deformovaný obraz reality. To proto, že svět na binárním principu nikdy nefungoval, nefunguje a nikdy fungovat nebude.

Zatím jsem si tady na blogu nevšiml, že bys tu prezentoval jedinou vlastní myšlenku. Z tvé vlastní hlavy. Vlastní názor na cokoli. Možná žádný nemáš, nevím. Jestli jsem něco přehlédl, oprav mě prosím. Tvoje aktivita spočívá v tom, že se věnuješ píčovinám - tzn. rozebíráš z pohledu binární logiky a větné skladby výroky jiných - nikoli jejich sdělení. Další problém je zřejmě objektivní - tvoje věty jsou často dost nesrozumitelné.

"Ten nesmysl, “No samozřejmě - největší pitomost je hodnotit doby minulé prizmatem a hodnatami dneška .” nechám ladem. Jen na okraj, pokud ale nemám referenci, nemohu nic hodnotit. Pokud nemáš měřák a jsi mutant, tedy."

Jo, nech ho ladem. Tohle je na tebe moc, tohle binární systémy nepoberou. V historii nikdy žádná reference neexistuje, milý binární mudrlante. Pokud ovšem nejsi naprogramovaným mentálním mutantem s voperovaným vnitřním měřákem. Proto je ta teze nesmírně důležitá (nejde o moji tezi, přirozeně) a každá slušná historická práce již dnes tento myšlenkový trend - naštěstí - respektuje.

To je ostatně důvodem, proč eleleho plákátové moudro o tom, že se dnes máme úplně nejlíp, jak jsme se kdy měli, patří vskutku na politický předvolební míting, ale nikoli do debaty. Takto řečeno, je to nesmysl, který nemá vůbec žádný obsah, žádné sdělení. Je to jen plácanec. Museli bychom nejdřív definovat, co to znamená "mít se líp". Esli to je procento dětské úmrtnosti, nebo průměrná délka dožití, nebo procento úmrtnosti na obezitu a rakovinu a nebo ukazatel průměrného domácího štěstí na hlavu, který sleduje kupříkladu bhútánský král. Jak to dělá, to vážně nevím.

Jestli nemáš co říct, pak mlč. Na to není nic špatného. Je to tak užitečnější pro všechny. Z mlčení se lze poučit, z píčovin nikoli.

Vikej řekl(a)...

JS zase přetékal jedem a potřeboval vylít? Jdu tě tedy ohromě poučit....

Anonymní řekl(a)...

vie
JS: LL nikdy nenapsal, že se dnes máme úplně nejlíp, jak jsme se kdy měli.

Anonymní řekl(a)...

JS

vie

Máš pravdu, tak to LL nenapsal. Opisoval jsem od tebe. LL napsal:

"Je na diskusi, když už jsi to nadhodil, jestli se máme dnes lépe než tenkrát. Osobně si myslím, že ano, ale je to indiviudální pocit, ale snad i do jisté míry objektivní."

Nemám dojem, že bych nějak zásadně zkreslil smysl toho výroku. Ale uznávám, že ten výrok není tak úplně plakátová formulace, jak jsem napsal.

Anonymní řekl(a)...

vie
co znamena zasadne? Jako tak nejak? Prece vis, ze se tady musi pouzivat uplne presne vyroky, nejlepe zkopirovane. Volny preklad ci vyklad neni mozny a prinese nekolika tydenni diskuzi a hadky. Ty ja mam ovsem moc rad.
Jinak se tady skutecne clovek docte pramalo osobnich nazoru.

Anonymní řekl(a)...

vie
LL, jeho inicialy si beru do huby protoze me to zrovna napadlo, ne protom ze ho chci neustale stihat, jde vecer na skvely ples, ktery porada radnice mP, hazi do sebe dvojcicky, toci se furt kolem zenskejch sukni a je mu skvele. Nicmene to trochu prezene a domu se vraci az za svitani. Otevre dvere od bytu a ceka na nej peklo. Nemluvi s nim ani klika od dveri a jeste ho boli cely den hlava a je mu bidne.
Jeden den mu bylo skvele, druhy den mizerne, presto tvrdi, ze je tak dobre, jako jeste nikdy. Cim to je?
To je tim, ze momentalni zazitky jsou vice temporelniho druhu ale on zhodnotil celkove sve postaveni. Je jasne, ze kazdy jsme nekdy dole, jindy zase nahore,tak to jde cely zivot, hodnotime-li ale celou drahu, zhodnotime ji kladne.
Ale milej Vie, co nas k tomu kladnemu hodnoceni vede?
Ze se tak blbe ptas Vie, to je prece kazdemu jasne! K hodnoceni pouzije nas pocit, jedine ten je ten spravny. Neexistuje zadne meritko, pravidlo nebo dokonce smernice, podle ktere by slo posoudit, jak se mame.
Jako myslis, ze treba chytrej telefon by nebylo meritko?
Ne, nebylo, jedine meritko je nas pocit. Je mozne, ze by chytrej telefon ten pocit v tobe vyvolal, ale v druhem treba ne. Potom by ses musel mit ty dobre a ten druhy spatne, jenze ten pocit v tom druhem vyvola treba basnicka od Jaromira Hrubina a potom si mysli, ze se ma take dobre.
Proto, veci kolem nas nase pocity mohou podporuji ale nemusi nutne vytvaret pocit, ze se mame lepe.
Ono je take mozne, ze se ma nekdo dobre ve vezeni nebo i v koncentraku nebo kdyz se narodil v pralese a nikdy nebyl dale od sve vesnice ci jeskyne nez 5 km. Ti vsichni me mohou rici, ze se maji dobre.
Vie, ty ses ale drapal, jak je to mozny? Drapal ses ty Vie. Me se zda, ze mozny vliv na nas pocit muze mit nase okoli a v nem vseobecne zvyklosti a to, ze v zadnem pripade budoucnost nezname, zname ale minulost. Tak porovname nase okoli, mrkneme do minulosti a zjistime, za driv bydleli opo-lide v jeskynich a my dnes v krasnych panelaccich a hned nas napadne, ze se mame lepe.
No jo Vie, jenze ti co bydleli v jeskyni o kterych jsi ted zminil, ti se take rozhledli kolem sebe a koukli do minulosti a prohlasili, driv byli tak blby, ze spali jen u vohne, a to meli jeste stesti, ze jim ten vohen nechcipnul a prselo na ne a ja si ted se svejma ulovenejma zenskejma bydlim pekne v jeskyni, tak se mam lip!
A takhle kazdy mluvi a poziva k tomu sveho pocitu a porovnava okoli. Kdyby vedel, co by ho cekalo v budoucnu, ze by si mohl u ohne zavolat servis s picou a nemusel se honit za mamutama, tak by jednoznacne asi prohlasil, ze se ma na hovno. Jenze to on nevi, pro usina s blazenou myslenkou v hlave ze se ma furt lip a lip, a to kurva, at se deje, co se deje!

Proto me napadla myslenka, ze se vsichni maji vzdycky dobre, protoze nevidi do budoucnosti. A meritkem je okoli a minulost.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
to Vikej: je to americký dokument o moci korporací a praktikách z toho vyplývajících, v Americe. Jen koukám co to tam máte za internet 5kB??? To zní jako nějaká sranda, ne? Mělo by to jet alespoň 150-300, za 45 min máš 2,5 hod film. Nebo ty u toho sedíš když to stahuje? :-)

Vikej řekl(a)...

LW – Pomalá rychlost stahování z Uložto, jak jsem se předtím zmínil, není myslím daná mojí rychlostí Internetu (DSL 1 MB/s), ale jak to asi uvolňuje Uložto. Můj rychlostní měřák mnohdy klesl na pár kilobitů a někdy se ani nehnul když jsem odtamtud předtím něco stahoval. Samozřejmě u toho nesedím když se to stahuje. Našel jsem si tedy místo stahování jen o čem ten film je. Jestli tam je něco na co bys chtěl můj názor tak se ptej. Třeba i nějaký osobní názor mít budu. Ted padam hlidat kamarada po mozkove operaci.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
tak se opět potvrzuje, že nějak nefunguje internet všude stejně.
tady to maká docela rychle, jak jsem psal, taky jsem to pro zajímavost vyzkoušel.

Vikej řekl(a)...

To LW: Co bys chtěl, LW abych komentoval?

Anonymní řekl(a)...

JS

vie

"K hodnoceni pouzije nas pocit, jedine ten je ten spravny. Neexistuje zadne meritko, pravidlo nebo dokonce smernice, podle ktere by slo posoudit, jak se mame."

"Proto me napadla myslenka, ze se vsichni maji vzdycky dobre, protoze nevidi do budoucnosti. A meritkem je okoli a minulost."

Asi tak. Pocit toho jak se máme je hlavně svědectvím o stavu naší mysli.

Jack London napsal před sto lety knížku Tulák po hvězdách, kde se zabývá myšlenkovým světem chlápka, kterej prožívá mnohaletou samovazbu ve věznici San Quentin. Ten se tam také měl dobře. Díky mimořádnému duševnímu úsilí se mu podařilo opustit zdevastované fyzické tělo a žít v astrálním světě. To neznamená zbláznit se. Někdy se takovým praktikám říká svícení baterkou do sebe...

Anonymní řekl(a)...

P.S.

"Volny preklad ci vyklad neni mozny a prinese nekolika tydenni diskuzi a hadky."

Jo, tak to máš ouplnou pravdu. Ale narozdíl vod tebe mě ty výkladové diskuze a hádky zoufale nebaví.

Anonymní řekl(a)...

vir
tulaka po hvezdach jsem asi pred 80-ti lety cetl.

Anonymní řekl(a)...

vie
trochu jsem premyslel, co si z te knizky jeste pamatuji a vim, ze mu ve vezeni davali maslim sveraci kazajku a on se po nejake dobe naucil opoustet sve telo, koukat se na sebe, jak v cele v te kazajce lezi a jeho "myslenkova hmota" cestovala po svete a zila si dale, akorat se musel vzdycky v urcitou dobu do sveho tela vratit.
Tomu vy tady rikate sviceni baterkou do sebe? Ja se ptam, protoze jsem to stale jeste nepochopil, co to znamena. Pokud je to toto, tak takove sviceni nikomu nepomuze, a nasi psychogrupe uz vubec ne. Tak totiz opousti telo zformovana myslenka a ve stejne forme se zase vraci. Tedy beze zmeny! Alespon myslim. To mohou nasi velikani sebe opoustet a zase se vracet kolikrat chteji, a furt budou stejni. To je bezucinne.
Jedinou zachranou v tomto je, nechat do sebe posvitit nekoho druheho, ktery nam nas vnitrek "spravne" osviti.
Stale je to ale neco trochu jineho, nez o cem jsem mluvil. O poznatku "mit se lepe nebo hure".

"Mame se stale lepe"
ta veta nema nozicky, aby k nam dosla. Tu nam nekdo nasadil do hlavy. Ja se pri teto prilezitosti zeptam naseho mrtveho broucka LL, jak na to prisel, ze se mame lepe? Ze mame tramvaje, autobusy, internet? Skutecne to znamena, ze se mame lepe?
Vstavame v sest rano, bezime nebo jedeme do prace, potom pracujeme a jdeme domu, dostaneme mzdu, rejpeme se na zahradkach nebo lezime na gauci a jdeme spat.
Jak vis LL, a i jini, ze toto znamena mit se lepe? Jak vis, ze nepotrebujeme neco jineho? Jak jsi na to prisel, ze prave toto znamena mit se lepe?
Ja vim, ze me na to neodpovis, protoze na to nemas co odpovedet a jiny take ne, proto odpovim za vas. Nechali jste si to nakukat, z radia, televize, filmu a jinych. Ve skutecnosti to nemusi byt vubec pravda, ve skutecnosti nevime, co by bylo pro nas dobre. Netusime to. Jen to porovname se svym okolim a minulosti a usoudime, co to znamena. A protoze to nevime a nikdo nam to nerekne, nechame se manipulovat sem a zase tam, protoze nic jineho nezname.
Co vlastne delate pri volbach? Nechate si napovidat od nekoho, kdyz ho zvolite, budete se mit lepe. Co to ale znamena, sami presne nevite. Pozdeji vam zase nakukaji, ze se uz mate lepe. Zase nevite co to presne znamena, proto uverite, ze to tak je.
Na zaver jeste jednou ta nejdulezitejsi otazka:

Jak jste na to prisli, ze se mame lepe?
Podle ceho to usuzujete, co je pro nas dobre?

Anonymní řekl(a)...

JS

vie

Dřív než přičiním pár slov na téma Darella Standinga plácnu sem jeden odkaz na jednoho z mých oblíbenců. Tvého spoluobčana.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani//10252839638-hyde-park-ct24/212411058080907-hyde-park/

Myslím, že je poměrně k věci.

Anonymní řekl(a)...

P.S.
Důležitý - je to krátký. Nesnáším ukecaný vykladače světa.

Anonymní řekl(a)...

JS

vie

Mrtvý brouček LL ti asi nevodpoví, páč má mnoho společenských povinností. Musí chodit pilně do divadla - demograticky zadara - páč tu máme festival. A po divadle musí docházet do divadelního klubu, aby tam vobracel dvojčičky a řešil, jak zachránit světovou i českou kultůru. Jak jistě chápeš, při takovém zápřahu na blablání na blogu nejni čas.

Ten Darell Standing. Možná si tu knížku už nepamatuješ.

"Tak totiz opousti telo zformovana myslenka a ve stejne forme se zase vraci. Tedy beze zmeny! Alespon myslim."

To je ale velkej omyl! Darell se vracel vždy silnější a silnější. To mu v závěru knížky umožnilo radovat se i v cele smrti po nezdařeném pokusu o útěk. A vo to tady jde.

Na vysvětlenou - o svícení baterkou do sebe tady mluvím jen já. Mikdo jinej. Prozradím ti tajemství. Inteligenti tomuto procesu říkají meditace. Znají ho všechny duchovní i nábožesnké školy co jich kdy na světe bylo, jen tomu třeba říkají jinak.

Vtip je v tom, že při svícení baterkou do sebe je třeba dosáhnout stavu ABSENCE JAKÝCHKOLIV MYŠLENEK. Musíš mít prázdonou hlavu, abys uvolnil a oteřel mysl pro vzkazy svého podvědomí. A to, narozdíl od myšlenek, ti nikdy nelže. Čím více jsi propejn se svým podvědomím, tím jsi silnější a také tím více v harmonii se sebou a vnějším prostředím. Neděláš nic, co by bylo v rozporu s tvými pocity, o kterých třeba ani nevíš. Jsi v rovnováze. A to právě se Darellovi podařilo i v San Quentin.

Odpověď na tvou otázku jestli se máme lépe, stejně nebo hůře tedy souvisí především se stavem našeho podvědomí. Tedy se svícením baterkou do sebe.

Samozřejmě, že ten vnější svět (volby atd...) s tím taky nějak souvisí, ale jen volně. Je jistš rozdíl, jestli žiješ ve válce nebo v míru. Ale mimo tyto extrémy jsou ty vnější společensko - politické hrátky jen šidítko pro ty, kteří mají strach z toho být sami se sebou. Bojí se toho, co by - když si posvítí baterkou do sebe - v sobě našli. A tak radši žvaní nekonečné nesmysly o tom, co se děje kolem nás a co nikdy nemůžeme popsat, natož pochopit, natož změnit...

Samozřejmě, že to dělám taky. Někdy je to zábava. Někdy.

To jediné, co můžeme změnit, jsme my sami. Skrze svícení baterkou do sebe. Tak hrr na to.

Anonymní řekl(a)...

P.S.

Podstatné slovo je, jak jsi správně pochopil, ZMĚNA. A Darellova cesta byla cestou změny. Změny nelze dosáhnout skrze vnější svět či onen dnes tolik vzývaný "veřejný prostor". Ještě nikdy nikomu se to nepodařilo.

Anonymní řekl(a)...

vie
po tolika letech si nemohu vsechno z knihy pamatovat, to si nepamatuje snad nikdo. Ja si pamatuji, ze sve vylety neustale stupnoval, jen uz ted nevim, jestli proto, ze se mu ty vylety libily a nebo proto, aby byl stale silnejsi a silnejsi. Ted nevim, zda-li jsem to dobre popsal. Jak ho svazali, tak hned frrrrr a uz byl pryc na vylete. Uz taky nevim, zda-li to delal i kdyz nebyl svazany, teoreticky by prece mohl. Taky me nedochazi, proc se musel vracet, mohl by prece zustat na vylete na furt. A tim by to potom vyresil. Leda, ze by se to vazalo na funkcni telesnou schranku. To se ale potom v cele smrti moc radovat nemel, jelikoz by mu muselo byt jasne, ze smrti vylety konci.
Kdyz me to tak pises, asi bych si to mel precist jeste jednou a podrobit to blizsimu zkoumani, o cem jsem nikdy nepremyslel, jelikoz jsem to mel za neco jako 2 tisice mil pod morem, jednoduse bachorku, a pohadky se podrobneji zkoumat nemusi.
A jsem jeste nikdy zadnou knizku 2x necetl.

Ja vim, ze me neodpovi a nijak me to zase nesebere. LL se jiste snazi delat svoji "praci" poctive, tomu verim. Na tom nic spatneho neni. Tedy proc ne. Delegovanej volicem na sve misto asi neni, tedy se s volicem, podle demokratickych pravidel o tom nemusi vubec bavit a take nemusi volicovi nic vysvetlovat, natoz se podle nej ridit. Rekl bych, ze volic mu muze klidne "vylizat prdel". Kdyby se mel ridit podle toho, kdo mu co nakuka a kdo co chce, tak by se projekt asi celej rozpadnul. Proto je to tak jak to je. Zrejme ho tam dosadil nekdo, kdo vyhral volby podle vasich hlasu, tomu se potom LL zotpovida a dela co si preje. Nikoliv volic.
Tak to je a kdyz je s tim vetsina naroda spokojena, tak je potreba to akceptovat a drzet hubu. Uz jsem tady stokrat vysvetloval, ze demokracie neni, ze si kazdy dela co chce ale, (!!!!) ze je to forma vlady vetsiny nad mensinou. V praxi se indefikuje jedinec bud s vetsinou a je spokojeny nebo s mensinou a je potom poddany. Furt nevim, proc si nekdo mysli, ze demokracie znamena delat si co chci a vsichni kolem to musi akceptovat. To neni pravda.

K meditaci
Ja nemedituju a ani to delat alespon zatim nehodlam. Spis bych rekl, ze kazdy muze byt schopen zit tak, jako by meditoval. Meditaci chapu jako nastroj k tomu, aby nekdo mohl nejak zit. S nastrojem je potreba se ucit pracovat, nekdo s tim ma vic prace, nekdo mene, holt podle zrucnosti, nekomu to jde od narozeni. Kazdy proto ma predpoklady, nekdo vetsi, nekdo mensi. Nekdo je chce vice vyuzivat, nekdo mene.
Tady mam velikou otazku: Co je potom, kdyz to nekdo dokonale umi a kompletne se cely vysviti (baterkou)? To se me zda jako velice zajimava otazka. Co dela potom ten, kdo je vysvicenej? Stahne se do jeskyne? Prestane komunikovat? Prestane pracovat? Najednou vsechno vi? Nebo je ke vsemu netecny?

Ja si v principu ziju svuj zivot a nejaka zasrana politika je me uz davno ukradena. Vim, ze ji nezmenim v to co bych chtel a tim padem je veskera snaha zbytecna a svuj cas mohu venovat radeji jinam. At se tak ti borci klidne pomlati, me je to uplne jedno. Ja vim, ze to budou vzdycky delat jen pro sebe a pro sve vyhody a nehodlam se nechat do toho zatahnout. Jestli si napr. LL mysli, ze vylepsi kulturu v Plzni, prosim, at na to veri. Rad bych mu polozil otazku, co bude ale potom, az bude kultura na takove urovni, ze uz to dal nepujde? Jak si to potom predstavuje dal? Co budou potom delat obyvatele Plzne? Budou kazdy den vysedavat v divadlech od rana do vecera? Nebo co? Jaky to muze mit vlastne smysl? Moje domnenka je: zadny!

Tak jsem byl do jiste miry zdejsim forem donucen, klast si otazky a zkusit hledat odpovedi na to, jaky ma co smysl, kdyz je potom prezentuji, jsem odsouzen k upaleni, pro zacatek se mnou prestanou jen mluvit.
Me se zda, ze kulturu, kterou si prejete vybudovat nebudete schopni potom sami unest a zacnete ji zase nicit. To je ta historie, ktere se neustale vsude a v kazde spolecnosti opakuje.
S pozdravem Vase Mana ("n" s hackem)

Anonymní řekl(a)...

vie
naprosto souhlasim, ze zmenit muzeme pouze sami sebe. A nemusi to byt jen slovo zmena ale i jine. Treba prizpusobeni, je take zmena. Ovsem ne pro kazdeho stejna. Me to pripada, ze kazdy chce menit druhe ale zasadne ne sebe. Ono je to take tak jednodusi cesta.

Komarka jsem si poslechnul i kdyz je blbe, ze mu tam divaci kladli naprosto zbytecne otazky, treba co bude s Afrikou? Copak na to kdo muze odpovedet? Nic! A tak Komarek vlastne nic poradnyho nereknul. A bylo to zase tak, o cem se zmil, teatr pro media

Anonymní řekl(a)...

JS

vie

Vezmu to od konce a jen krátce, je pozdě.

Komárek myslím přece jen něco pořádnýho řekl. Jen namátkou - třeba to, že parlamentarismus nejlépe fungoval v době parního stroje a telegrafu. V době internetu a hedge fondů má logicky poněkud problém. A ten bude čím dál větší. A pak taky - poměrně reálně - připustil možnost vzniku občanské války v Evropě.

Podle mě jsou to v myšlenkově strnulém prostředí zdejší žvanírny (to nemyslím jen blablognet) sdělení dosti štěpná.

Otázka, co bude s Afrikou, podle mě zbytečná není. Afrika má dnes vyšší natalitu než Indie i Čína, nějakých 5,5 dítěte na jednu babu. Možná i proto do ní Čína tak masivně investuje. Proč asi? Eslipa to nebude také proto, že z Afriky do Evropy je to podstatně blíž než z Číny...? V polovině tohoto století má mít Afrika při tomto tempu přes 2 miliardy obyvatel. Můžeš říct, že je ti to ukradený, páč tou dobou už budeš prdět do hlíny. Stejně jako já. To ale na problému nic nemění.

S tím přizpůsobením bych byl vopatrnej. Změna má v sobě nezpochybnitelný aktivní prvek. Změna vychází vždy zevnitř. Přizpůsobení může často být - samozřejmě nikoli vždy - jen pasivním přijímáním nevyhnutelnosti či reakcí na vnější omezení. Vidím v těch pojmech dost významný kvalitativní rozdíl.

Zásadní je ovšem toto tvoje sdělení:

"Me to pripada, ze kazdy chce menit druhe ale zasadne ne sebe. Ono je to take tak jednodusi cesta."

To je ouplně přesný a v tom také spočívá omyl zdejších nekonečných, nikam nevedoucích, a tudíž většinově zbytečných debat. Příčina problému je hledána vždy ve vnějším světě, v proměně těch druhých špatných, nemorálních, zlodějských, blbých etc. ad libitum, nikoli v sobě.

Anonymní řekl(a)...

Js

vie

Ten Tulák po hvězdách.

Později, když to už uměl, to dělal i když nebyl svázaný. Líbilo se mu to. Ta duše na "výletě" zůstat nemohla, resp. mohla, ale to by tělo muselo umřít. Vona ta duše totiž v těle přebývat chce, je jí tam dobře, pokud ovšem je s tělem v souladu. Jestliže s tělem něco neklape, má duše tendenci trajdat po "výletech". Typickou situací je konzumace drog. Ovšem - jak jsem psal dřív - může to být i uižtečné kvůli komunikaci s podvědomím. Líp by ti to pověděl - kromě jiných - třeba C.G.Jung.

Báchorka? No jistě. Asi stejná, jako jsou ty, se kterými pracují všechny nativní národy, ale taky třeba muslimští súfisté, buddhisté nebo indické védy. Svým způsobem i křesťanszví. Von ten svět je opravdu jen jeden a je nádherný, jak se ty poznatky propojujou a jak se stejnými pojmy pracujou kultury, které se zřejmě v realitě nikdy nepotkali. I když kdo ví...

Von ten Jack London byl opravdu chytrej chlápek, nesmírně silná osobnost, von si osvojil rozsáhlý univerzitní vzdělání samostudiem (traduje se, že v mládí spal 5 hodin denně, ten zbytek přesně na čas psal, jedl a studoval) a ačkoli v Orientu nikdy nebyl a podle jeho životopisce Irvinga Stonea se jím nikdy ani nezabejval, došel sám ke stejným závěrům, který promítl do toho románu.

Darell se v cele smrti radoval, páč na svých "vejletech" pochopil, že ho čeká reinkarnace, a tudíž může mít své věznitele na háku a dělat si z nich srandu. Což taky dělal, a tím je přivíděl do stavu nepříčetnosti, páč to nemohli pochopit.

K meditaci.

Napsal jsi: "kazdy muze byt schopen zit tak, jako by meditoval." To je velká a kruciální pravda, ale hodně, setsakra hodně, těžká. To je totiž absolutní ideál. To je - jinými slovy - esence buddhismu. Oni říkají, že každý se může stát bohem, protože každý má v sobě božský potenciál.

Samozřejmě platí i toto:

"Meditaci chapu jako nastroj k tomu, aby nekdo mohl nejak zit. S nastrojem je potreba se ucit pracovat, nekdo s tim ma vic prace, nekdo mene, holt podle zrucnosti, nekomu to jde od narozeni. Kazdy proto ma predpoklady, nekdo vetsi, nekdo mensi. Nekdo je chce vice vyuzivat, nekdo mene."

"Co je potom, kdyz to nekdo dokonale umi a kompletne se cely vysviti (baterkou)?"

Potom je pokračování téhož. Růst. Svícení není nikdy konec. Čím víc toho víš, tím víc toho chceš vědět, protože pochopíš, kolik je toho ještě před tebou. Když nevíš nic, obvykle taky nechceš nic vědět. Nidko nikdy všechno neví, páč svět je nepoznatelný.

Jo, někdy je to tak, že ten, kdo je hodně vysvícenej, se stáhne do jeskyně a přestane komunikovat. A tudíž i přestane chodit do práce. Pokud předtím do nějaký chodil. Oni to chápou tak, že ta komunikace ruší v koncentraci. Pár takových jsem v severní Indii potkal. Ale nebylo to vždycky tak horký, některý si pokecali rádi a přitom si řekli o nějaký žvanec či money, přirozeně. Jiný ne. Ti mě hnali kamením a nadávkama. Ale záleží na kultuře a na statusu. Ti, který jsem popsal, jsou sadhúové, svatí muži s ochranou státu. Hodně vysvícení brahmáni třeba taky učí, tedy měli by, to jim přikazuje status.

Ale vše záleží na kultuře. Aby nebyla nějaká mejlka - svícení do sebe není s chozením do práce vůbec v žádným zádsadním rozporu.

Jan Jelínek řekl(a)...

Anžto mně klekly oba počítače a v Třebáni nemám připojení, ozývám se příležitostně z PC sestřenice z Čerčan. A s natolik dostatečným odstupem, abych si mohl udělat na debatu v tomto vlákně názor nezatížený emocemi.
Also: Z pánů JS a vieny čouhá jako sláma z bot utkvělá potřeba nad "nepřítelem" v debatě dominovat, zesměšnit ho, zpochybnit jeho intelekt. Zejména vůči dvěma "úhlavním nepřátelům" zdvořilým slušňákům Víkejovi a LLovi. A každý nefér prostředek je jim dobrý. Nemá smysl tu vypočítávat eristické triky, kterých se ti dva neštítí. Víkej na mnohé z nich (s vrozenou? získanou? Baterkou vysvícenou? zdvořilostí) upozornil, čímž si "vysloužil" o to ustěpačnější demagogické reakce. Lidé slušní a neagresívní to mají s typy jako vie a JS vždycky těžší, zejména když se tací spolčí do vzájemně se podporující klaky. Úzkostlivá patrnost a laskavá vstřícnost, kterou JS i k zmateným vienovým vývodům projevuje, je příznačná a s prominutím i komická. Za takového rozložení sil je volání těchto dvou demagogů po diskusi, která se "nebude věnovat píčovinám", čiročirým farizejstvím. Nelze se přeci nad vážným tématem společně "zamýšlet" tak, že se okamžitě po nastolení tématu část diskutujících začne "zamýšlet" nad nedostatečnou inteligencí a erudovaností ostatních diskutujících. Nemluvě o hloupostech, které přitom produkují. Když navíc poukázání na ně nazývají slovíčkařením, místo toho, aby je vzali vážně, protože jinak se debata nejen nikam neposune, ale vlastně vůbec neuskuteční.
(pokračování)

Jan Jelínek řekl(a)...

(pokračování)
Ale abych jen "neslovíčkařil", zajímavá otázka se objevila v JS tezi, že "Největší pitomost je hodnotit doby minulé prizmatem a hodnatami dneška", kterou Víkej označil za nesmysl, protože jiný "měřák" než současnost nemáme k dispozici.
Ovšem JS má tu tezi za nesmírně důležitou a dokládá: "…(nejde o moji tezi, přirozeně) a každá slušná historická práce již dnes tento myšlenkový trend - naštěstí - respektuje.".
Pomiňme familiérní suverenitu, s jakou se JS o historických pracích (dřívějších i současných vědeckých historiografických kapacit) vyjadřuje, a položme si společně otázku, jaké informace o minulosti, a naopak jaké vzdělání a zkušenosti má náš současník k dispozici, chce-li si utvořit názor na to, zda se dnes máme lépe nebo hůře než v minulosti. JSovy "slušné historické práce" jsou rovněž - stejně jako ty "neslušné historické práce" - "pouze" názorem, "pouhou" interpretací minulosti nějakým prizmatem a nějakými hodnotami. Když ne dneška, pak zřejmě prizmatem minulosti a hodnotami minulosti, třeba té toltécké. Jiná možnost jaksi není na skladě. "Štěpné toltécké interpretaci" minulosti je však na překážku ten fakt, že toltécké (nebo třeba katolické) hodnoty vztažené současníkem na minulost, jsou (z logiky věci) opět jen interpretací současníka zformovaného výchovou, vzděláním a zkušeností (kulturou) své doby. Stroj času k přímému průzkumu minulosti nemáme k dispozici, převtělit se do kůže našich předků také nelze, takže o minulosti nám "vyprávějí" jen archeologické vykopávky, dobové předměty a dochované písemné a obrazové prameny. Umělecké, vědecké (na úrovni tehdejšího vědeckého poznání), úřední (hospodářské, vojenské, církevní, cechovní, lékařské,…); obecní kroniky, osobní deníky, paměti, korespondence; také třeba dobová úroveň školství, techniky, hygieny, tehdejší ceny, mzdy, úroveň péče o přestárlé, nemocné, postižené, válečné invalidy atd. Určitě jsem na leccos zapomněl. Více než obtížné, ale spíš nemožné je "zkonstruovat" jakéhosi průměrného obyvatele (třeba střední Evropy), zejména z hlediska stanovení toho, jak se ve své době (třeba v sedmnáctém století) "průměrně" cítil, do jaké míry byl ve své tehdejší "zprůměrované politické a životní situaci" spokojený, šťastný, nespokojený, nešťastný…
Takže je nutné porovnávat porovnatelné, například sociální situaci dělnictva za Průmyslové revoluce v Anglii devatenáctého století se sociální situací průmyslového dělnictva současného. Nejen Marx, ale mnozí další soudobí autoři (novináři, spisovatelé…) otřesné pracovní a životní podmínky (včetně otrockého zaměstnávání dětí) popsali, zanalyzovali a předali jako memento budoucím reformátorům. Velice pochybuji, že by si dnešní dělník - pokud je seznámen s nespornými historickými fakty - přál návrat do tehdejších poměrů, že by svou dnešní situaci nepovažoval za lepší. Nebo si porovnejte společenský status, životní podmínky, odměny, výsluhu, tresty a další reálie mužstva v armádě za Marie Terezie, za socialistického Československa (kteréžto viena zná z vlastní zkušenosti) a v dnešním demokratickém-kapitalismu Česka. Myslím, že by naši vojenští profesionálové ani s jedním ze jmenovaných období neměnili. Stačí?
Jistěže každý voják, i ten český profesionání, může meditovat, snažit se "pře-formovat" v "malého Budhu", nořit se s baterkou stále hlouběji do svého nevědomí, nicméně se domnívám, že toto existenciální rozhodnutí nebude u profesionálních vojáků časté, profesionálními vojáky vyhledávané, natož vytoužené. Z hlediska účelu armády a požadavků na vojáky kladené ani žádoucí. Snad je vám z řečeného zřejmé, že univerzální recept, který JS všem občanům nabízí jako lék na současnou českou společenskou mizérii, rozhodně univerzální není. Je velkou otázkou, zda je (nejen) v české společnosti většinově realizovatelný, jestli není jen exkluzívní možností pro vyvolené.
JamosJ

Anonymní řekl(a)...

eleleshlavoujakosele -
navrátivše se z rautíků, recepcí, klubů, z VíAjPí salůnů, přežrán kaviárem a humry, přepit moselským a jemnou whisky (pak, že se nemám lépe), nasycen perlivým smíchem krásných lasiček s hebkou pletí, jež cinkají svými šperky a doprovází tím tak hluboké a rozkošatělé úvahy svých krásných a bohatých a kulturymilovných mužů o stavu naší společnosti a kultury zvlášť, hovoříce a přemýšleje o nejrůznějších koncepcích, rozebírajíc až na dřeň jednotlivá divadelní představení, která se pokouší zachytit stav světa, mlaskaje přitom uzené selátko, jehož mastnota teče po bradě, jsem přelouskal napsané.
Nu...vyřinulo se vskutku mnohé, zdá se, že téma zaujalo:-). Z druhé strany, vyvracet opět nepochopené, zkreslené, samoúčelně vyložené a ohnuté, nepozorně přečtené, je zřejmě nad mé síly.
Snad k tomu zásadnímu:
napsal jsem, že jestli se máme lépe je individuální záležitostí, subjektivním pocitem každého z nás (a těch může být nekonečně mnoho) a že je to na diskusi (která se také strhla). Však, že z jistého ohledu (možná jsem nepoužil správné slovo - objektivně), v tom, co je možné porovnávat a je porovnatelné, jak napsal DžejDžej, je možné konstatovat, že ano. Opakuji, psal jsem o našich končinách, dejme tomu přesněji, v prostoru západní a střední Evropy a možná i dál (diskutabilněji) na východ (že jsou jinde koncentráky, diktatury a jiné pochutiny je samozřejmé...neboj se Milošu, jsem vo tom informován). Otázkou jistě je, co to znamená mít se lépe. Pokusím se o zpřesnění: naše základní životní či lidské potřeby jsou v podstatě pro většinu z nás saturovány včetně zajištění základních lidských práv. Pokud alespoň trochu znám historii, pak nikdy v dějinách tomu tak nebylo. Průměrný Evropan má co jíst (kvůli kusu žvance nemusí zabíjet druhé), kde bydlet (nepřepadá jiná území, aby si toto zajistil), většinově má i práci, jeho věk se prodlužuje, má svobodu pohybu, vyjadřování, shromažďování. Tedy, opět většinově, žijeme ve snesitelných životních podmínkách (opomíjím Vienovo technologické výdobytky, o ty mně vskutku v rámci tohoto uvažování až tak nejde). Shodneme se na tomto nebo ne? Jiná věc je, zdali průměrný Evropan, Čech, má pocit štěstí, zdali jej cítí i přes výše popsané uspokojené životní potřeby oproti třeba člověku, který žil jako dělňas cumbajšpíl ve zmíněné Anglii na počátku průmyslové revoluce, třeba ten pocit měl, nevím a nechci to tu teď rozvádět). To je ovšem na jinou debatu a něco jsem již naznačil ve svém původním blabla (a jen uvedu, čerpajíce z mého ještě více původního a dlouhého blabla, že v rámci Evropy jsou nejšťastnější národy severní).
Další věcí jest, že tyto životní jistoty jsou čím dále tím více nahlodávány a znejisťovány, vo tom není sporu, a že za to vše začínáme platit. Mění se celkové paradigma, vynořuje se jiný svět, jaký, nevím. Opět, nechci teď rozvádět, ale směry jsem naznačil. Včetně možné války (což jsem tu napsal několikrát), na tom není vod Komárka nic štěpného. Že z toho všeho mohu být zneklidněn, znepokojen, což vyvolalo salvy smajlů, co je na tom podivného? Vy jste co? Nasraní? Nebo jaký máte pocit?

Anonymní řekl(a)...

Pokr. –
Že člověk, pokud chce něco změnit, musí nejdříve změnit sám sebe...hm, to je tedy vobjev! Nikdy jsem tu nechtěl nikoho měnit, nikdy jsem nehledal příčinu v okolním světě, jen nad tím uvažuji (medituji?). Jinými slovy, v souhlasu, že člověk začíná vždy od sebe, je to, že demokracie bude vždy taková, jací budeme my. My ji tvoříme. Z té mozaiky se skládá společnost a její úroveň. Že většinu věcí neovlivníme a čím dál hůře je možné je ovlivnit, no a co? Nekradu, snažím se chovat slušně a do jisté míry být v souhlasu sám se sebou. Jistě, ne vždy se mně to daří a ne vždy to jde. Ale toť má věc, na to si vždycky zodpovím sám a za to budu i souzen, pokud něco takového existuje.
Pokud DžejeS volí cestu kupř. východních filosofií, je to také jeho věc a já to respektuji. Ale vskutku to není universální. Je a vždy to bude jeho cesta. Má ne, včetně mé nevíry v reinkarnace, ale rád se přiučím. Nic víc, ale také nic méně.
Jen ovšem drobně poznamenám, že z mého povrchního bočního pohledu, mám dojem, že DžejeSova cesta může být do jisté míry právě reakcí nad naším znejistělým světem (bůh neexistuje?), kdy se lidé začínají utíkat ke světům, jež pro ně představujíc jakous takous jistotu. Proč ne, jen aby vzápětí nezjistili, že přes ono svícení do sebe tu najednou vládnou fašouni a před dveřmi stojí příslušníci tajné policie. To tu ovšem zcela neagresivně jen nadhazuji. Protože, of kóz, je to složitější.
Jdu na kaviár.

Anonymní řekl(a)...

LadaW
elele pěkný ... doporučuji dnešní Hydepark - Jak se z toho nezbláznit.
I přes to téma, se to pěkně dotýká ruzně i našich témat tady. (z 19.9.2012)
http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/

RADY A RŮZNÉ VYCHYTÁVKY PRÁCE NA BLOGU

VLASTNĚ TAK JAK SE POSTUPNĚ PTÁTE TAK TO BUDU DOPLŇOVAT:
Co se zaslanou pozvánkou mailem:
můžete potvrdit a vkládat své příspěvky na blog (pozvánku do blogu zašlu případně znovu). Pokud potvrdíte, stanete se dopisovatelem, můžete přispívat, i přes svůj mail. Nebo zaslat mě a já obratem na blog umístím ...
Posílejte nápady, odkazy a doporučení, zpracuji to pro blaho všech či některých ...
Pozvánky do blogu a zapisování komentářů
Jak se přihlásit do blogu jako dopisovatel. Po obdržení pozvánky od Admina (Googlu) na Váš mail.
Vstoupíš na odkaz double klikem, pak pokud není prázdné okénko pro e-mail dáš použít jiný účet. Pokud nemáš účet u googlu, dáš vytvořit účet -pozor ne mail. Vložíš nějaký svůj existující mail ( i jinde založený, třeba seznam apod.) a zadáš heslo o 8 znacích. (pokud heslo tvého existujícího mailu nemá 8 znaků, základ hesla může být třeba stejný a doplněný do 8 znaků). Pak heslo zopakovat pro ověření správnosti. Pak vložit předepsané ověřovací slovo a zaškrtnout souhlas s podmínkami. Pak potvrdit a je to. Dlouhé heslo prostě k existujícímu mailu založíš pro tvůj účet na blog (nic se neplatí), staré heslo ti zůstane pro původní mail. Nové heslo je jen pro účet blogu na googlu.
Pak tento mail a nové heslo můžeš používat pro vstupy na blog. Otevřeš blog, vpravo nahoře (klikneš na přihlášení či sign in). Vložíš mail+heslo a jsi na blogu, ve svém hlavním panelu. Můžeš zadat-nový příspěvek a napsat ho, odkliknutím publikování, vložíš na blog.
Můžeš příspěvek upravovat, návratem do seznamu příspěvků (pokud návrat zrovna nevidíš, jdi přes hlavní panel). Vstoupíš do seznamu všech příspěvků na blogu, ale upravovat můžeš jen své.
Můžeš si
na záložce "povolení", založit-dopsáním, další mail, zaškrtnout vložit ihned a používat tento pro vkládání rovnou ze svého mailu, bez přihlášení do blogu. Napíšeš mail na svém PC a odešleš na tento další mail blogu, text se rovnou umístí na blog jako nový příspěvek. V hlavním panelu najdeš své nastavení-můžeš upravit dle sebe.
Komentáře lze pak psát buď jako anonym-rychlejší varianta (tam doporučuji se podepsat, aby se vědělo, kdo to přispěl). Druhá lepší varianta: napíšeš text, necháš zaškrtnuto Google/Blogger, vložíš mail+heslo a dáš náhled , stále můžeš opravovat text na závěr jsi li spokojen s napsaným dáš publikovat - dodržuj zde uvedené pořadí.
Vložení webového odkazu: (na jiné stánky či článek), napíšeš či zkopíruješ odkaz na jiných stránkách (označiš adresu myší a pak Ctrl+C, kopírovat), pak na blogu vložit do okna textu nového příspěvku, odkaz znovu označit (odkaz stále zůstává ve schránce), poté klikni nahoře v liště upravy textu na ikonku odkaz (podržení myši na ikonce zobrazí funkci ikony) otevře se okno pro vložení odkazu, (nejlépe vymaž co v okně je - http://), klikni do okna a dej Ctrl+V (=vložit ze schránky) tím vložíš web adresu, pak klávesu Enter a hotovo. Druhá varianta rovnou vložit odkaz do řádku pod titulkem nového příspěvku a tím budou ostatní na blogu moci proklikem přes nadpis přejít na vloženou stránku.
Přátelé blog není web, takže bylo by možná lépe používat komentáře do doby, kdy sami uznáte, kam se budou čtenáři ještě vracet. Při pochybnosti o čtenosti je lépe založit nový článek / příspěvek, případně s odkazem na jaký článek navazuje apod. Není to žádná povinnost, ale debata možná takto lépe "poteče". Komentáře ke starším článkům mohou jinak zmizet v propadlišti dějin blogu. Ptejte se, budu-li vědět poradím. A omlouvám se znalcům.

Legendární akce Jazzové sekce

Legendární akce Jazzové sekce
Člověče, už to bude letos 28 let ..
REFLEXNÍ TERAPIE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU, REIKI, SPIRITUAL RESPONSE THERAPY - tel.: 775 320 714